btw ak planujes taketo nakladacky, men ten olej castejsie, nie ako pise knizka nejakych 20k km, ale dajme tomu po 10, motor sa ti odvdaci tichsim prejavom
Motorový olej
Re: Motorový olej
10w60 take nakladacky podrzi, na to ten olej je... ale ako vravi ratzi, rozpustil sa bordel
btw ak planujes taketo nakladacky, men ten olej castejsie, nie ako pise knizka nejakych 20k km, ale dajme tomu po 10, motor sa ti odvdaci tichsim prejavom
(to len tak pomimo
)
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
ono bude mat vplyv uz aj ten najazd, 190kkm nie je na japonsky hothatch az tak celkom malo, nezerie Ti olej? ak cosi kruzky prepustaju, moze byt aj to pricinou...
...a olej by som menil este castejsie, ako spomina eras, podla zatazenia po 6-8000km...
...a olej by som menil este castejsie, ako spomina eras, podla zatazenia po 6-8000km...
Za tých 3500 km mi z oleja viditeľne neubudlo (aspoň opticky to bolo vždy v strede medzi ryskami), ale po jazde na Slovakiaringu mi zmizlo pár milimetrov z výšky hladiny... Dolial som a odvtedy je to zase stabilné, čiže fakt len pri tých otáčkach nad 6000 to papá. A pri normálnej jazde ani farbu nemenil. Čo sa týka výmeny, netuším, čo vraví knižka, ja sa riadim intervalmi ktoré mi napísal týpek, cez ktorého som to kupoval (on robí performance tuning a stavia aj závodné CTR v Čechách) a pre motor mi povedal 10 tisíc... Rátam, že na jeseň by mal mať za sebou okolo 7-8 tisíc, takže vtedy by som asi aj menil, keď teda tá zmena farby nie je na závadu.
-
RATZINGER666
Darca
no v prvom rade vzdy maj na takom aute doliaty olej nie medzi ryskami, ale uplne doplna, mozno milimeter nad hornu rysku, meraj ho minutu po vypnuti zohriateho motora... ked najazdis malo km, tazsie sa hada, kolko zerie oleja, najlepsie to spoznas po pol roku - roku...
olej staci vymenit ako pises, olej vlastne farbu nezmenil, iba sa nan naviazali necistity, 10w60 musi taketo nieco zvladnut lavou zadnou
olej staci vymenit ako pises, olej vlastne farbu nezmenil, iba sa nan naviazali necistity, 10w60 musi taketo nieco zvladnut lavou zadnou
ja zas davam od stredu az pod hornu rysku... cez leto pod hornu, cez zimu polovicka (aj menej)... ide mi o zohriatie, sice minimalne rozdiely, ale robi mi to dobre na dusi 
btw preco kusok nad hornu rysku? nepretece potom cez gufero niektore? resp. nevytlaci?
btw preco kusok nad hornu rysku? nepretece potom cez gufero niektore? resp. nevytlaci?
-
RATZINGER666
Darca
tam je vzdy este dost rezervy, moze sa to trosku preliat... v zime som ja skusal nieco podobne, ale rozdiel som bohuzial nevidel, aj ked teoreticky by tam mal byt 
to s tym preliatim mi pripomina tu prihodu, kedy slecna kupovala olej na pumpach a dolievala do motora, a ked tam uz kupovala tretiu flasu, obsluhe to prislo divne, spytali sa jej, v com je problem, a ona odpovedala, ze este stale nema hladinu po vrch otvoru na dolievanie
neviem, ci je to vtip alebo sa to fakt stalo 
to s tym preliatim mi pripomina tu prihodu, kedy slecna kupovala olej na pumpach a dolievala do motora, a ked tam uz kupovala tretiu flasu, obsluhe to prislo divne, spytali sa jej, v com je problem, a ona odpovedala, ze este stale nema hladinu po vrch otvoru na dolievanie
to ako ten typek co preplachol nastartovany motor vodou, az mu to skapalo a potom sa cudoval, ze nejde nastartovat 
http://mustangforums.com/forum/5-0l-gen ... s-car.html
len tak pomimo... pocul som o ocisteni valcov vodou, resp. vodnou parou, dokonca to aj skusali na starom bavoraku, len odpasli bud hlavu alebo tesnenie, uz si nepamatamSyfon napísal:to ako ten typek co preplachol nastartovany motor vodou, az mu to skapalo a potom sa cudoval, ze nejde nastartovat
jjj, lenze tento typek chcel vycistit motor od stareho oleja vodou, tak vypustil stary olej a nalilal namiesto oleja vodu, nastartoval a cakal pokial mu to nezdochlo a uz nenastartoval 
http://www.autotuning.sk/tuning/teoriat ... ora-vodou/Eras napísal:
len tak pomimo... pocul som o ocisteni valcov vodou, resp. vodnou parou, dokonca to aj skusali na starom bavoraku, len odpasli bud hlavu alebo tesnenie, uz si nepamatam
Kedysi na to existovali špeciálne preplachovacie oleje, neviem, či aj teraz je niečo také 
-
RATZINGER666
Darca
v momente, ako som si precital, ze to robili v maxmotorsporte, mi bolo jasne, ako to dopadne
Ak auto žerie olej 5w-30 ... asi tak 1L na 5000 km...
a) dosiahnem menšiu spotrebu oleja zmenou viskozity?
b) oplatí sa vôbec ešte meniť olej alebo stačí dolievať?
a) dosiahnem menšiu spotrebu oleja zmenou viskozity?
b) oplatí sa vôbec ešte meniť olej alebo stačí dolievať?
a) Z toho, čo ja viem o olejoch:
- zmena viskozity ti môže pomôcť, ale určite nechoď pod hodnoty určené výrobcom na tvoje auto
- použi minerálny olej namiesto syntetiky, ale ich degradácia je rýchlejšia = interval výmeny kratší
- vyhni sa olejom, ktoré deklarujú zníženie spotreby paliva (práve tie ti ľahšie pretečú cez netesnosti v motore)
b) Čisto subjektívny názor: závisí od stavu a hodnoty auta, osobne by som sa na starom aute uspokojil s výmenou filtra každých 10 tisíc km (zopár eur), použil magnetickú výpustnú skrutku a olej menil iba raz za rok, resp. 20 tisíc km podľa toho, čo prejde skôr.
- zmena viskozity ti môže pomôcť, ale určite nechoď pod hodnoty určené výrobcom na tvoje auto
- použi minerálny olej namiesto syntetiky, ale ich degradácia je rýchlejšia = interval výmeny kratší
- vyhni sa olejom, ktoré deklarujú zníženie spotreby paliva (práve tie ti ľahšie pretečú cez netesnosti v motore)
b) Čisto subjektívny názor: závisí od stavu a hodnoty auta, osobne by som sa na starom aute uspokojil s výmenou filtra každých 10 tisíc km (zopár eur), použil magnetickú výpustnú skrutku a olej menil iba raz za rok, resp. 20 tisíc km podľa toho, čo prejde skôr.
Hodnota auta nie je menšia ako 5000€. Myslíš olejový filter meniť každých 10t km? Nie je to zbytočné? Alebo vzduchový?
Výmena oleja raz za rok/20t km je štandardná výmena a nie výmena v aute, kde naleješ za tedy 4 litre nového oleja.
Používa sa tam Longlife (ale mení sa skôr ako po 20 000 km). A akú viskóznu triedu by som mal použiť?
Výmena oleja raz za rok/20t km je štandardná výmena a nie výmena v aute, kde naleješ za tedy 4 litre nového oleja.
Používa sa tam Longlife (ale mení sa skôr ako po 20 000 km). A akú viskóznu triedu by som mal použiť?
Nenapísal si, koľko najazdíš. Pre mňa je normálne na bežnom aute meniť olej každý rok, čo je niečo cez 10tkm a s olejom sa vždy mení aj filter. Na Mazde mením každých 5 tisíc, ale to je už o inom. Ako som napísal, predpísanú triedu - predpokladám 5W30 alebo niečo tomu blízke 
Na bežnom aute meniť olej každých 10t km je hlavne zbytočné vyhadzovanie peňazí a v neposlednom rade je to aj poriadne neekologické. Fanúšikom výmen cez 20t km nie som ani ja, ale 10 000 na súkromnom aute v bežnej prevádzke? [žiadny Hegy style] Načo?whisper napísal:Zbytočné? Pre mňa je normálne na bežnom aute meniť olej každých 10tkm a s olejom sa vždy mení aj filter. Ja na svojom mením každých 5 tisíc, ale to je už o inom. Ako som napísal, predpísanú triedu - predpokladám 5W30 alebo niečo tomu blízke
Štyri litre oleja raz za rok alebo 10-14tkm mi neprídu ako zbytočná investícia - za predpokladu, že ti to nežerie olej mi to príde ako solídny šandard starostlivosti o motor... Možno som mimo ja, ale tak to robí veľa ľudí, čo poznám. Aj keď je pravda, že nejazdia na ľudových vozítkach a neviem, ako to majú tí, čo dajú cez 30 tisíc ročne alebo jazdia na Fóbii...
-
RATZINGER666
Darca
10 000km je taky bezny standard podobne aj u mna ci u mojich znamych, takisto ako kazdorocna vymena pred zimou, nech uz je najazd akykolvek... spolu s tym aj filter, pri beznych autach nejde o absolutne drahu zalezitost, kedze ide o doslova par eur... v prvom rade vsak zalezi na stave automobilu... ak je vozidlo nove, olej je aj po 20 000km cisty a co sa tyka znehodnotenia, tak aj nadalej pouzitelny... pri 15 rocnom moze byt olej cierny uz po 3000km, no stale scasti pouzitelny... ak motor olej zerie vo vacsej miere a teda olej sa dolieva vo vacsom, moze sa interval predlzit...
sportove auta su kapitola sama o sebe, to sem nebudeme motat... cim castejsie, tym lepsie a cim sportovejsie, tym castejsie... plati to hlavne u preplnanych maloobjemakov, ktore su nastavene ostrejsie... o specialoch ani nehovorim...
ja na Mazde menim kazdych 10 000, na Subaru podobne ako whisper kazdych 4-5 000... takisto pred zimou povinne, nech je momentalny najazd od poslednej vymeny akykolvek a olej ma uz rok... nejake financne narocne to nie je, vsetko slape ako ma a ja mam pokoj na dusi...
sportove auta su kapitola sama o sebe, to sem nebudeme motat... cim castejsie, tym lepsie a cim sportovejsie, tym castejsie... plati to hlavne u preplnanych maloobjemakov, ktore su nastavene ostrejsie... o specialoch ani nehovorim...
ja na Mazde menim kazdych 10 000, na Subaru podobne ako whisper kazdych 4-5 000... takisto pred zimou povinne, nech je momentalny najazd od poslednej vymeny akykolvek a olej ma uz rok... nejake financne narocne to nie je, vsetko slape ako ma a ja mam pokoj na dusi...
Chcem sa spýtať môžem dať do môjho auta aj 5w-30?