Horúca izba
Horúca izba
Ako napovedá názov témy, mám problém s extrémnym teplom v izbe. Ide o rodinný dom, slnko svieti na stranu domu, na ktorej mám podkrovnú izbu prakticky až do západu, prehrieva strechu a izba je tak neobývateľná, spánok takmer nemožný, keďže aj pri nočnom vetraní stále sála dnu teplo z rozpálenej strechy. Na klimatizáciu bohužiaľ nemám dostatok financií, takže ak máte nejaké tipy ako ochladiť izbu, sem s nimi 
Re: Horúca izba
Skús pohľadať v týchto témach. Možno nájdeš odpoveď.
http://www.hojko.com/ochladzovac-vzduchu-t144270.html
http://www.hojko.com/spanok-teraz-v-lete-t123061.html
http://www.hojko.com/ochladzovac-vzduchu-t144270.html
http://www.hojko.com/spanok-teraz-v-lete-t123061.html
-
tuto ho chcem_D
Expert
- Kontaktovať používateľa:
V prvom rade by som zatienil z vonkajsej strany vsetky okna, vyuzival nocne vetranie, a cez den co najviac zatemnit izbu a nepustat dovnutra prehriaty vzduch, no ak mas nedostatocnu tepelnu izolaciu v stresnej konstrukcii, ostava ti asi len aktivne chladit
mam tiež kvázi podkrovnú izbu a podobný problém som riešil aj ja
mne pomohlo vetranie cez balkón..hore na poschodí som otvoril balkón, u mňa v izbe okno a pekne tadiaľ preťahoval vánok... paplón vždy odhodím cez takéto teplá a spím iba v trenkách...
pokiaľ máte balkón skús to takto vyriešiť... veci ako zatemniť okno cez deň a vetrať iba v noci si asi skúšal už
mne pomohlo vetranie cez balkón..hore na poschodí som otvoril balkón, u mňa v izbe okno a pekne tadiaľ preťahoval vánok... paplón vždy odhodím cez takéto teplá a spím iba v trenkách...
pokiaľ máte balkón skús to takto vyriešiť... veci ako zatemniť okno cez deň a vetrať iba v noci si asi skúšal už
zatemnit, zatienit, vela vetrat hlavne v noci ked je vzduch chladnejsi. Nakolko ale ide o podkrovie
tak okrem klimy naozaj nepomoze moc nic. A to este ani nezacali poriadne tepla, som zvedavy kolko
budes mat stupnov niekedy v polke jula..
tak okrem klimy naozaj nepomoze moc nic. A to este ani nezacali poriadne tepla, som zvedavy kolko
budes mat stupnov niekedy v polke jula..
Treba skusit fukanu izolaciu pod medzi strechu a podkrovie, ak tam teda nie je vyuzity priestor.
Zatemniť a vetrať jedine v noci, keď teplota klesne. Nič iné sa poradiť nedá. Robiť prievan je kontraproduktívne lebo pocitová teplota klesá ale reálna stúpa.
zaizolovat strechu aj s hlinikovou foliou, pomoze to aj v lete, aj v zime
Ja mam rovnaky problem, ale s tym sa vela neda narobit, iba fakt zaizolovat strechu, zatemnit a vetrat len v noci, to pomoze najviac. Ked som ale v izbe tak musim mat otvorene okno takze dnes som mal cely den "prijemnych" 26 stupnov a mam ich aj teraz. Treba dodrziavat pitny rezim a da sa to zvladnut aj vo vacsich teplotach, ja takto byvam uz vyse 10 rokov.
ked su velke horucavy vtedy nepomoze ani otvorene okno dokoran
mne to vadi ked idem spat tazko sa mi dycha.. cez zimu ani nezapinam radiator z neho by sa mi este horsie dychalo
mam zvlhcovac vzduchu ale od toho necakaj zazraky aj stlpovy ventilator
uz sa tesim jak sa prestahujem do svojho bytu tam uz bude stavana full klima
mne to vadi ked idem spat tazko sa mi dycha.. cez zimu ani nezapinam radiator z neho by sa mi este horsie dychalo
mam zvlhcovac vzduchu ale od toho necakaj zazraky aj stlpovy ventilator
uz sa tesim jak sa prestahujem do svojho bytu tam uz bude stavana full klima
-
Grim
Darca
...ja mám rovnaký problém...eternitová strecha, z oboch strán povala, na ktorej sa kumuluje teplo, izba orientovaná na juh...proste úplná idylka...minulý rok som mal v izbe 34°C, spať sa tam nedalo, dýchať tiež nie...pracovať tobôž, PC sa pri väčšej záťaži prehrial a reštartoval...teraz sa to vracia...aktuálna teplota je 28,5°C...vetranie nepomáha, lebo v noci síce vyvetrám ten teplý vzduch, zavriem dvere na balkóne vo vedľajšej izbe, zavriem dvere do izby, zavriem okno a za 15 minút sa mi vzduch ohreje z teplých stien, ktoré sú aj počas noci ohrievané tým teplým vzduchom na povale...jediné, čo môže pomôcť je zatemnenie okna, ale to by mi tu všetky rastliny povädli...a ja asi tiež...
No bohužiaľ temniť treba, ale rastliny by to mali vydržať. Ja som so nemými kamarátmi nemal nikdy problém.
Pokiaľ si nezamuruješ okno, kvety by mali prežiť... zatiahnuté žalúzie, záclony... prípadne nejaké tmavé deky na okne... to by mali zvládnuť. Inak tiež by som Vám doporučoval používať PC čo najmenej.. nevyťažovať ho hrami... je to riadny zdroj tepla. Niekedy pekne zohrievali izbu aj klasické CRT monitory a klasické TV prijímače.. dnes v čase LCD to až také kritické nie je, ale predsa.
Bývam síce v paneláku, ale mám okno na západ, čiže slnko svieti celé popoludnie až do západu slnka.. hneď vedľa je kuchyňa, čiže ak mama teraz zavára, varí džem... je to ešte horšie... ale horor prichádza s uhorkovou sezónou - a nastáva dilema - otvoriť okno a pustiť teplo? ..alebo nechať okno zatvorené a udusiť sa octom?
Bývam síce v paneláku, ale mám okno na západ, čiže slnko svieti celé popoludnie až do západu slnka.. hneď vedľa je kuchyňa, čiže ak mama teraz zavára, varí džem... je to ešte horšie... ale horor prichádza s uhorkovou sezónou - a nastáva dilema - otvoriť okno a pustiť teplo? ..alebo nechať okno zatvorené a udusiť sa octom?
-
zdravotnik
Light Professional
Ešte ma napadá jedno riešenie a to je stojanový ventilátor.
Good point. Máme v rodine nejaké PC a notebooky, ktoré samé dokážu na jeseň vykúriť izbu. True story.brm napísal:Pokiaľ si nezamuruješ okno, kvety by mali prežiť... zatiahnuté žalúzie, záclony... prípadne nejaké plachty na okne... to by mali zvládnuť. Inak tiež by som Vám doporučoval používať PC čo najmenej.. nevyťažovať ho hrami... je to riadny zdroj tepla. Niekedy pekne zohrievali izbu aj klasické CRT monitory a klasické TV prijímače.. dnes v čase LCD to až také kritické nie je, ale predsa.
Jednu sezónu som skúšal.. ale strašne ma z neho bolí hlava.. a už neviem, kde a ako ho nasmerovať, aby ma ovieval, ale aby ma z toho nezačala bolieť hlava.zdravotnik napísal:Ešte ma napadá jedno riešenie a to je stojanový ventilátor.
-
Grim
Darca
zdravotnik - stojanový ventilátor je na prd...len ti rozvíri teplý vzduch a navyše prievan tiež veľmi neprospieva...ja ho používam len v noci na rýchlejšie vyfúknutie teplého vzduchu z izby...postavím ho pri okno a dám ho naplno...fúka smerom von, takže vnútri žiadny prievan nevzníká...účinok je ale len krátkodobý...aspoň u mňa...ak chcem aby bolo príjemne stále, musí bežať až do rána...potom už prichádza saunová dvanásťhodinovka...
brm - a čo keď vyťažovanie PC je neoddeliteľnou súčasťou mojej práce?...
brm - a čo keď vyťažovanie PC je neoddeliteľnou súčasťou mojej práce?...
Grim.. si presťahuj svoju "pracovňu" do chladnejšej časti domu (do pivnice.. hehe), alebo pracuj v noci... alebo si zober dovolenku. 
Ja len k tomu PC: treba zmerat teplotu bez zapnuteho PC a s nim, pretoze mam pocit, ze v lete su tepelne zisky z vonku omnoho vacsie ako to co dokaze vyprodukovat PC. Ved len ked si vezmeme stresne okno, tak pri jasnom dni na neho dopada 700-800 W teplna na m2. Ked k tomu priratame zisky cez zle zateplenu strechu, tak sa v tom PC straca. Ale priamo to odsledovane nemam, len u seba pozorujem, ze v lete to nema az taky vplyv a to nemam ani podkrovnu izbu. Viac viditelne to bolo v zime, stacilo pustit BF3 a uz po hodine bolo v izbe prijemnejsie 
-
Grim
Darca
...pracujem v noci, ale niekedy sa nedá...v pivnici bývať nemienim, pri PC trávim väčšinou celé dni...slovo "dovolenka" nepoznám...strecha sa má celá meniť, ale stále je to len v štádiu sľubov a tech. výkresov...či by výmena strechy pomohla neviem...možno hej...