Romovia na Slovensku
-
javatar
Hardcore addict
Re: Romovia na Slovensku
Tak tie priciny napis. Lebo to co som napisal ja zdaleka na obhajobu tvojho stanoviska nestaci.
Veľmi široká téma, čiastkovo som tu o tom písal a teraz fakt nemám chuť slohové práce. Môžem načrtnúť jednu vec - štátne zásahy do štruktúr fungovania cigánskej spoločnosti určite zohrali svoju rolu.
Zaratani boli mladistvy, zeny a cigani, neboli zaratani muzi slovenskej narodnosti, na zaklade trestnej cinnosti od 1997 do 2001 v konkretnych krajoch. Stale neviem kde tam mas nejaky problem alebo nezname, ty to proste musis za kazdu cenu zlachcovat.Narážam len na to, že ten samotný obrázok obsahuje neznáme, ktoré presne nevieme. Kto bol zarátaný, kto nebol, na základe čoho atď.
Viac k tomu si mozes precitat tu http://www.hojko.com/post1500012.html#p1500012
napadlo ma, ze by sa miesto davok v hotovosti, davali poukazky na jedlo a drogeriu s tym ze by boli vylucene cigarety a alkohol. Lenze skor ci neskor by to dopadlo tak, ze obchodnici pri osadach by na cierno davali vsetko, aj chlast..
Posledna moznost je davky este znizit, lenze tym by utrpeli aj ludia co su na davkach naozaj zavisli zo zdravotnych alebo inych objektivnych dovodov a predtym normalne pracovali a tento krok by bol pre nich existencne likvidacny.
Preto hovorim ze romsky problem nema realneho riesenia. Mozme vymysliet desiatky napadov, ale nakoniec pri analyze prideme k tomu, ze su bud neuskutocnitelne, alebo by vysledky nezodpovedali usiliu. Alebo zeby aspon tie internatne skoly? no neviem..
Posledna moznost je davky este znizit, lenze tym by utrpeli aj ludia co su na davkach naozaj zavisli zo zdravotnych alebo inych objektivnych dovodov a predtym normalne pracovali a tento krok by bol pre nich existencne likvidacny.
Preto hovorim ze romsky problem nema realneho riesenia. Mozme vymysliet desiatky napadov, ale nakoniec pri analyze prideme k tomu, ze su bud neuskutocnitelne, alebo by vysledky nezodpovedali usiliu. Alebo zeby aspon tie internatne skoly? no neviem..
riesenia su ale kto do nich pojde 
Toto tu uz bolo, skusali to v par obciach. Myslim ze to nepreslo. Fungovalo to ako kreditka, na ktorej boli peniaze. Dokonca boli v novinach titulky ze cigancata prvy krat jedli nanukygogo956 napísal:napadlo ma, ze by sa miesto davok v hotovosti, davali poukazky na jedlo a drogeriu...
-
Waagbistritz69
King
- Kontaktovať používateľa:
nevie niekto ako a či vôbec toto ešte funguje? lebo sľubne to vyzeralo
http://nitra.sme.sk/c/5907333/romovia-s ... inych.html
http://nitra.sme.sk/c/5907333/romovia-s ... inych.html
kali teraz to necháp nejak útočne, proste vytýkal som tomu samotný princíp (okrem podružných javov, ako problémy so štatistikami cigánov obecne). Aj keby sme ich mali dokonalé, stále nemožno len na základe kriminality usudzovať všeobecnejšie závery ohľadom toho, koľko "neprispôsobivých" cigánov je na SK, aký je ich podiel. To je celé.
Ohľadom tých dávok cez karty, čipy, poukážky. Dobrá vec by bola to možno nejak rozdeliť, časť peniaze a časť nejakou špeciálnou formou, ktorá by platila výhradne na jedlo a potraviny. Predsa zase nemožno niekomu zakázať to, aby si kúpil pivo alebo fľašu vína.
Ohľadom tých dávok cez karty, čipy, poukážky. Dobrá vec by bola to možno nejak rozdeliť, časť peniaze a časť nejakou špeciálnou formou, ktorá by platila výhradne na jedlo a potraviny. Predsa zase nemožno niekomu zakázať to, aby si kúpil pivo alebo fľašu vína.
vzhladom na to, ze tie peniaze nie su jeho, tak to, samozrejme, zakazat mozu
oni totiz tie peniaze su urcene na nieco ine ako chlast a cigy
oni totiz tie peniaze su urcene na nieco ine ako chlast a cigy
Chápem, ale potom to spôsobuje aj tie nepokoje napr. Samozrejme chápem ten aspekt, ale nemožno to zase brať tak, že teraz celé dávky prepijú a prefajčia - to je podľa mňa tiež dosť mimo.
Dávky môže poberať aj človek, ktorý sa dostal chvíľkovo do zlej situácie stratil prácu a pod. Pre takéhoto človeka to môže byť obmedzenie - prečo by si nemohol kúpiť pivo alebo aj tie cigarety ? Je to jeho voľba, nejde predsa vždy len o rodiny s deťmi.
Problém je ale v tom, že opäť vidíte len to, ako nejakí cigáni zoberú dávky a hneď v ten deň to prefajčia a prepijú a deti asi mesiac nejedia. To pekná blbosť, popierajúca akúkoľvek prirodzenosť človeka. Nech sú tí problémoví cigáni akýkoľvek, decko najesť určite dostane, ak neberieme zase do úvahy nejaké extrémne príklady, ktoré však často bývajú exponované a primitívi sa nimi roky oháňajú ako svätou knihou (napr. založenie ohňa v byte a pod.)
Ja čo si pamätám námatkovo akúsi reportáž, keď cigáni vyberali dávky na Silvestra - tak tam mali plné igelitky mäsa + nejaký ten ohňostroj. Ďalší aspekt - ak by sa za dané poukazy či inú formu dávok dalo platiť len za potraviny, tak by nebola možnosť, nazvem to, kultúrneho vyžitia. Iná vec je potom ak to myslíte tak, že by bol zakázaný len chlast a alkohol.
Dávky môže poberať aj človek, ktorý sa dostal chvíľkovo do zlej situácie stratil prácu a pod. Pre takéhoto človeka to môže byť obmedzenie - prečo by si nemohol kúpiť pivo alebo aj tie cigarety ? Je to jeho voľba, nejde predsa vždy len o rodiny s deťmi.
Problém je ale v tom, že opäť vidíte len to, ako nejakí cigáni zoberú dávky a hneď v ten deň to prefajčia a prepijú a deti asi mesiac nejedia. To pekná blbosť, popierajúca akúkoľvek prirodzenosť človeka. Nech sú tí problémoví cigáni akýkoľvek, decko najesť určite dostane, ak neberieme zase do úvahy nejaké extrémne príklady, ktoré však často bývajú exponované a primitívi sa nimi roky oháňajú ako svätou knihou (napr. založenie ohňa v byte a pod.)
Ja čo si pamätám námatkovo akúsi reportáž, keď cigáni vyberali dávky na Silvestra - tak tam mali plné igelitky mäsa + nejaký ten ohňostroj. Ďalší aspekt - ak by sa za dané poukazy či inú formu dávok dalo platiť len za potraviny, tak by nebola možnosť, nazvem to, kultúrneho vyžitia. Iná vec je potom ak to myslíte tak, že by bol zakázaný len chlast a alkohol.
jaj tak cigosi sa este mozu urazit ked si nebudu moct za nase prachy nakupit chlast.dyskyminacija moore
-
Old Dirty Bastard
Guru
ešte si nepočul o zásahoch kvôli podvýživeným a zanedbávaným deťom?hughito napísal:Problém je ale v tom, že opäť vidíte len to, ako nejakí cigáni zoberú dávky a hneď v ten deň to prefajčia a prepijú a deti asi mesiac nejedia.
samozrejme takto to bolo myslené a takto to bolo aj vykonané. za tie poukazy/karty mohli kúpiť aj drogériu a iné blbosti, akurát nie chľasť a cigarety a to bol kameň úrazu.hughito napísal:Iná vec je potom ak to myslíte tak, že by bol zakázaný len chlast a alkohol.
Ty si úplne mimo, prosím ťa, nabudúce ak zareaguješ, tak aspoň o milimeter pohni rozumom.Son-Goku napísal:jaj tak cigosi sa este mozu urazit ked si nebudu moct za nase prachy nakupit chlast.dyskyminacija moore
ODB:
Veď som to jasne naznačil, čo tu zas riešiš ? Samozrejme, že áno, aj také sa deje, ale opäť tu cítim akúsi hyperbolizáciu.ešte si nepočul o zásahoch kvôli podvýživeným a zanedbávaným deťom?
Ok, ale stále platia tie námietky, ktoré som vzniesol. Dávky nepoberajú len asociálni cigáni, ktorí ich prechľascú a prefajčia, ako to tu vy zas implicitne ponímate. Dávky poberá kde-kto a je to jediný príjem dotyčného v danej situácii. Opakujem, ak sa niekto rozhodne z dávok kúpiť si pivo na úkor dvoch rožkov alebo tyčinky, tak je to jeho voľba. Na to som narážal.samozrejme takto to bolo myslené a takto to bolo aj vykonané. za tie poukazy/karty mohli kúpiť aj drogériu a iné blbosti, akurát nie chľasť a cigarety a to bol kameň úrazu.
Ako som napísal: riešením by mohlo byť, aby napr. z 200 evry dostali 180 vo forme poukazov a 20 eur na ruku - ako by s tým naložili, je už slobodná voľba.
Tak mali by to rozdelit, na tych co nikdy nerobili, ti by dostali menej, pripadne ti co by dostudovali, alebo mali aspon SS, ti by dostali viac, ti co by boli na najnizsej vrstve by dostali jedlo, sice to neni moc realne, ale tie poukazky, stym by hned obchodovali, kedze by zato neisiel kupit chlast.
alebo vyplacat davky iba do urciteho poctu deti. Napr na jedno najvyssie, na druhe uz menej, tretie velmi malo a dalsie uz vobec. Lenze to by v parlamente nepreslo, aj z EU by protestovali..
No to by mali tiez spravit, a neviem co je natom zle, ked niekto zije z podpori tak 3 deti su max. Ked si to niekto nemoze dovolit. Potom co z toho maju tie deti, ked ziju v takej chudobe, su samozrejme aj slusny ludia na podpore, ale viac jak 3 deti pochybujem, ze maju.
-
Old Dirty Bastard
Guru
pre začiatok povoliť max 2-3 deti, ak niekto chce viac, tak by si to zaplatil (v číne s tým nemajú problém). takisto dobrovoľná kastrácia by bola štedro finančne odmenená, podobne ako to spravili v chudobnej indii, keď tam bola populačná explózia na kritickej úrovni. nevzťahovalo by sa to len na cigánske etnikum, ale na všetkých a žiadna kritika za rasizmus by organizáciam za ĽP nepomohla.
Tou tabulkov som nevyvodzoval zavery o ich neprisposbivosti nato tu ma aj tak kazdy nazor sam. Islo len o poukazanie nato jake je ich percentualne zastupenie, alebo priemer z jednej cinnosti ktora sa tyka ich neprisposobivosti resp z cinnosti ktora je tzv zla pre majoritu.hughito napísal:kali teraz to necháp nejak útočne, proste vytýkal som tomu samotný princíp (okrem podružných javov, ako problémy so štatistikami cigánov obecne). Aj keby sme ich mali dokonalé, stále nemožno len na základe kriminality usudzovať všeobecnejšie závery ohľadom toho, koľko "neprispôsobivých" cigánov je na SK, aký je ich podiel. To je celé.
Tak ale poslal si to opätovne teraz, keď bola reč o tom, tak som si myslel, že to tým dokladáš. Opakujem, áno, ten ich podiel na kriminalite vzhľadom a počet je percentuálne určite vyšší ako u bielych, tam sa nie je o čom baviť.
//autoeditácia príspevku (23 Jún 2012, 12:27)
Sociálny systém deformuje rómske deti.
No samozrejme, že áno, zle nastavený sociálny systém deformuje celú spoločnosť.
http://www.tyzden.sk/rozhovory-dna/roms ... rmuje.html
//autoeditácia príspevku (23 Jún 2012, 12:27)
Sociálny systém deformuje rómske deti.
No samozrejme, že áno, zle nastavený sociálny systém deformuje celú spoločnosť.
http://www.tyzden.sk/rozhovory-dna/roms ... rmuje.html