Optimálny procesor a grafika

Všetko ohľadom Linuxu...
tuxo
Novice
Novice

Optimálny procesor a grafika

Príspevok od používateľa tuxo »

Ahoj,
chcem si skladať PC, OS linux-disto a neviem sa rozhodnúť aký procesor a grafiku. Aký procesor je vhodný, stačí bohate dvojjadro alebo už radšej štvorjadro. Grafiku, vzhľadom na ovládače, nejakú nV 430, alebo môže byť 550Ti? Použitie bude bežné home a virtualizácia. Môžete mi niekto poradiť? Zatiaľ vďaka.
yoggy

Re: Optimálny procesor a grafika

Príspevok od používateľa yoggy »

nás by najskôr zaujímal rozpočet :sly:
tuxo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa tuxo »

Mne ani tak nejde o zostavenie, ale o použitie optimálneho výkonu HW, vzhľadom aj na nejaké tie 3-4 roky do budúcna. Case mám, zdroj mám Seasonic 520, chladišč na procesor mám /Noctua NH-U12P SE2/, monitor mám z rozlíšením 1920x1080, mám jeden velociraptor 150 GB a Seagate Barracuda 7200.12 1000GB, ramky mám Kingston 8GB KIT DDR3 1333MHz CL9 /a aj Kingston 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX X2 Grey Series/. Tieto komponenty boli pôvodne určené na iné PC s W7. Použijem ich do tohoto. Potrebujem dokúpiť procesor, grafickú kartu, čo najvhodnejšiu pre linux. Ďalej MB, najradšie s vnútorným rozhraním 8xSata /v núdzi vyriešim aj 6xSata/, bodlo by aj vonkajšie eSata. Nakoniec ešte 4x HDD s malou kapacitou, vhodné na systém, stačí bežná rýchlosť. Zatiaľ môžem investovať 700-800 €.
Ak bude treba, tie 4 HDD budem dokupovať postupne.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa begbeee »

Záleží, čo chceš, ale Linux nepapá toľko ako Win, stačí dvojjadro ak chceš ušetriť.
-> Vyhol by som sa AMD grafike <- (seriózne zanedbáva linux drivery, môžeš sa dostať do problémov, kým to rozchodíš [jako nie, že by si nedala nejaká rozchodit :) ]) a ak chceš mať aj v desktope aj wi-fi, tak treba dať pozor aj na to.

So žiadnym HDD nemôže byť problém.

Doporučujem si vybrať podľa chuti a pred kúpou skontrolovať ako je na tom výrobca s oficiálnymi drivermi na stránke, prípadne čeknúť google search s komponentom a zvoleným distrom.

Doporučujem Ubuntu distro, najrozšírenejšia komunita, kopec riešení na všetko. Dobrá je aj Fedora a Mint.
intelygent
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa intelygent »

s grafikami pod linuxom je stale problem. ani s nvidiou to neni ruzove
vyjadrenie Linus Torvalds na firmu nvidia
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

nvidia drivere sú pod linuxom na inej úrovni ako AMD :wink: Problémy sú iba s optimusom a s tým že nvidia nechce vypustiť zdrojové kódy
Napísať odpoveď