Zdravím, pred časom som si kupil notebook ASUS F5Z, ked som ho kupoval bol tam nainštalovaný linux ubuntu ktorý som však preinštaloval ihned operačným systémom Windows Xp 32bit (notebook je 64bitový, to mi došlo neskor, neviem či to može byť chyba)... išntalácia prebehla samozrejme uplne hladko. Nainštaloval som drivery, stiahol som si nejake hry, klasický balik Office atd...všetko fungovalo ako malo pár dni. Potom rad po štarte sa mi zmenili nastavenia klavesnice, zo slovenskej na anglicku. Nastavil som to spať avšak po reštarte sa to opať zmenilo, s tým že už aj čas bol nastaveny inak ako mal byť. Neprikladal som tomu lahkú váhu, no na druhý deň ráno ked som zapínal NTB zostala len prazdna obrazovka...áno prazdna, nebola ani podsvietená ani nič iné. Počul som akurat pri štarte že funguje CD-ROM ktorá akoby hladala nejaký subor a po chvilke prestala načitavať. Dalej fungovali klasický všetky FANy a aj HDD fičal. Na notebooku svietila len dioda čo indikuje že je NTB zapnutý.
Hladal som po forach rozne rady a podobné prípady a skusil som vybiť všetko vnutorné napatie (tušim že to je spravne povedané...vybratie baterie, držanie power buttonu na 60 sekund a potom naspať no nič)
Vymenil som CMOS bateriu za novú, prečistil som všetky kontakty a piny ktoré pri rozoberaní prišli do cesty. Samozrejme všetko podla noriem, bol som staticky uzemnený takže aj takto som to poistil, no po zapnutý taktiež nič.
Hladal som dalej a dočital som sa že problém može byť v chybe BIOSu, že jednoducho odišla CMOS bateria a BIOS stratil niektoré nastavenia, tak som sa pustil do bádania a prišiel som na sposob vdaka ktorému je možné preflashovať BIOS z CD alebo diskety. Mám AMI BIOS čiže som vytvoril bootovaciu disketu so suborom AMIBOOT.ROM (nazov kvoli AMI BIOSU, kedže pri chybách a boot blocku hladá len a len tento subor pre update alebo reinstall) Spustil som notebook, samozrejme nič sa nedialo, čakal som 20minut a nič, potom som skusil force flash tým že podržim CTRL + HOME. Tu už notebook zareagoval tým že sa vypli fany a HW akoby stíchol a po par sekundach zasa nabehol. Podla info by mal notebook vydať BEEP zvuky po inštalacií no nič som nepočul, tak som to nechal tak pol hodinku, vypol a skusil zapnuť.
Tu už prišla rapídna zmena v tom že pri zapnutí a nechaní bootovacej diskety v mechanike naskočila uvodna obrazovka (Logo ASUS a možnosť F2 pre volbu bootu atd...) no pokial som nevybral nič, systém nabehol do čiernej obrazovky, tentokrát ovšem podsvietenej.
VYužil som to a vložil som inštalačné CD Windowsu do mechaniky a dal som to bootovať z nej. Nabehlo klasické modré dos prostredie a subory sa začali načitavať no ako sa načitali všetky subory pre install, dostal som BLUE SCREEN OF DEAD (modra obrazovka s chybou 0x0000007b a v zatvorke za tým ešte 4 podobné kody. Dozvedel som sa že to je chyba HDD alebo boot sektoru.
Nevzdaval som sa a tak som stiahol utilitu menom Trinity rescue kit ktorá funguje na linuxovom jadre a umožnuje operaciu s hdd a ostatnými vecami aj pokial ma system klasický nepustí. Bol som prekvapeny, HDD bol uplne v poriadku, mohol som vdaka utilite prezerat všetky subory uložene na disku, ci uz windowsové alebo moje stiahnute...avšak hlavne som to mal kvoli tomu že chybu 0x0000007b sposobuje chybný subor NTDETECT.COM. Stiahol som správny subor (aspon som si myslel že to je spravny subor) prekopiroval som ho a prepísal chybný na disku.
Plný očakávania som rebootol NTB avšak PO TOMTO KROKU SOM SA DOSTAL OPAT NA TAKMER ZACIATOK PRISPEVKU (Kde počujem len vetráky, hdd fičať a CD mechanika len skontroluje CD či tam nieje niečo potrebné a vypne sa akoby...trik s flashnutím Biosu už nefunguje, nefunguje už takmer nič.
Som BEZRADNY... kto sa stretol s podobným problémom a vie mi dať radu ktorá toto hovno ešte rozbehne kludne mu pošlem cez banking aj odmenu vo vyške niekolkych desiatok eur, avšak musí to fungovať...Venoval som tomu už asi 50hodin a stale nič, už som napokraji nervového zrutenia