Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
Grond
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa Grond »

Son-Goku napísal:nechapem preco sa vyjadruje niekto k luniku 9 ked tam v zivote nebol.kosicania to budu vediet najlepsie,cigosi si to tam nahadzali a robia to tak vsetci.
tak najlepsie na tom "jarnom upratovani" je ze ked im tam ludia zacnu upratovat tak polka sidliska sa len pozera robi si posmesky ze gadzovia im to aj tak upracu a sem tam ich odmenia nejakym tym letiacim kamenom :wink: ,
ako napriklad takto odmenuju kosickych hasicov alebo zachranarov ,kde uz vacsinou bez policie tam nejazdia
po vypratani je tam po polroku rovnaky hnoj ako predtym ... pripada mi to ako v ZOO kde zvieratka treba nakrimit , vypratat klietku , zabezpecit pristresok a ak sa sahne na zradko tak zle nedobre (v nasom pripade su to davky pre "neprisposobivych obcanov")
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

A najlepsie je, ked romovia do kamery kricia, ze aj oni chcu zit jak gadzovia, tak nech im poupratujeme. Samozrejme sa len tak prizerali

http://korzar.sme.sk/c/4659180/romovia- ... ky-il.html :shock:
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

10 rokov stary clanok
110mat110
Light Professional
Light Professional

Ups, nevsimol som si. Pardon...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Hlavne treba dobre naložiť a priložiť koliesko do stroja, že ? Čosi vygúglim a pošlem to na hojko. LOL.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

ano hughito, a ked sa bude stavat raketa, kludne do nej "navarim" aj napln . . . (niekto doplno len koliesko, niekto srubky, niekto doda plechu, neboj opmozeme jeden druhemu....) :!: inak pekny clanok, cital si ho hughito? hm? dal si si tu namahu a hodil si po nom ockom? ako tvoji milovani romovia vycinali? Nebodaj chces novsie clanky? neboooooj nic . . . . tu su aj nove, a este kolko ich bude, jedna basen, . . . :roll: a vies preco? lebo pravdu mame my, a nie ty.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Nie Hugito, poslal mi ho kamarat. Keby som od rana do vecera googlil tak cely stroj aj sam vyskladam.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

a ty ako ch*j rob na tychto parazitov.
Grond
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grond »

som zvedavy ako dlho im tie nove byty vydrzia , predpokladam ze do pol roka budu v dezolatnom stave rozkradnute,rozpredane co sa da
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Grond - záleží od mnoštva parkiet, bielej techniky, plastových okien a celkového výskytu kovu v tých bytovkách. Btw. aj tak stále nechápem prečo hentej špine dávajú stále niečo a bieli sa musia báť o to aby neskončili na ulici. Keď sa opálim, tiež dostanem byt zadarmo?
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

hura do solarka uplink! :D :D
110mat110
Light Professional
Light Professional

Vyriešil sa tým najpálčivejší problém mesta. Byty boli v kritickom stave.
Ako ho vyriesili? Len ho presunuli na okraj a oddialili, kym opaleni prestanu oslavovat a zacnu domy "skumat" a rozoberat
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

jak je to s rómmi na Slovensku? akym jazykom vlastne hovoria ti z osad?
davno som pocul, ze po romsky vraj vedia len olasky romovia, a vlastne ti z osad vobec nevedia po romsky. jak to teda je?
dakujem.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Neviem ci je to romstina ale nie je to ani slovencina ani madarcina. Podla mna taka mierne modifikovana romstina. Nieco ako sucastna podoba nareci. Na juhu zvyknu rozpravat po madarsky aj v osadach
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Cigáni z osád hovoria akousi hatlaninou, teda aspoň na východe. Je to mixom východniarskeho nárečia a čohosi, čo je derivované do niečoho iného, plus slová z cigánštiny. Napríklad Autobus je autobusis, podpora je podporis...si proste prispôsobujú slovíčka podľa bohvie čoho. Cigánština je na druhej strane úplne iná, napríklad kaj sales znamená kam ideš, šero je hlava, baro je veľký, avararde je poďme, dar znamená strach a podobne. Čo ti môžem napísať je to, že spisovnú slovenčinu z nich ovláda iba málokto (rozumej takú formu slovenčiny, ktorá aj ako slovenčina znie, bez nejakých grammar nazi detailov, tak dobre ju zasa neovládam ani ja)...
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

dakujem vam obom, a s tymi olaskymi to bude tak, ze asi oni zrovna ovladaju lepsie romstinu, ci mylim sa? lebo kopu razi som na namesti zachytil sa romov rozpravat jazykom, ktory by som tipol prave na romstinu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Vo filme Cigán rozprávali cigáni po cigánsky. A neprišla mi to ako nejaká hatlanina východnárčiny okorenená pár cigánskymi slovami.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Pokiaľ si reagoval na mňa, tak si môj príspevok prečítaj ešte raz...Cigánština je jedna vec, to, čo používajú cigáni u nás na východe, je vec druhá...
hughito
Redeemer
Redeemer

Nereagoval som priam no teba, prispel som k tejto téme. Vo filme Cigán neboli žiadni herci, ale neherci-cigáni z osád a všetci mleli po cigánsky o stošesť, tak asi to aj vedia. Už tu boli tie príspevky mierne ladené tak, že cigáni ani po cigánsky nevedia.

Tiež by ma zaujímalo, ako si dospel k tým tvojím záverom ako hovoria cigáni tam u vás - príde mi logické, že cigáni ak nekomunikujú medzi sebou v osade, ale sú niekde "vonku," kde ich môže počuť alebo rozprávať sa s nimi aj seth82, tak nebudú mlieť po cigánsky, ale teda tou hatlaninou.

Na druhú stranu, síce to neviem na 100%, ale dosť pochybujem, že naši cigáni tu ovládajú cigánčinu.
Napísať odpoveď