Zivot bez maturity
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zivot bez maturity
...a potom už bude jedno či má papier alebo nie, za*rbaný po uši od malty bude tak či tak...
...áno, to som tým chcel povedať...si zober že by si vyšiel zo základnej školy (možno ani tú by si nemal dokončenú) a teraz by si mal získať kapitál. Môžeš chodiť po brigádach ale to ti vystačí akurát tak na kolky na živnostenskom úrade...
...áno, to som tým chcel povedať...si zober že by si vyšiel zo základnej školy (možno ani tú by si nemal dokončenú) a teraz by si mal získať kapitál. Môžeš chodiť po brigádach ale to ti vystačí akurát tak na kolky na živnostenskom úrade...
Kamarát akurát minulý rok v lete skončil školu - umelecký kováč (kované brány a podobné srandy) a čo som počul tak o tento flek je veľmi veľký dopyt, keďže tých ľudí čo to vedia robiť je málo. Škola bola 3 ročná a chalan dostal na konci výučný list s tým, že podľa všetkého nebude mať o robotu núdzu...
. Podľa mňa sa dajú dokázať veci aj bez maturity, len to chce nájsť si nejakú robotu, kde nepotrebujete hlavu ale šikovné ruky...
.
existuje este dalsi dolezity faktor, a to su znamosti. znamosti sa s kapitalom dokazu vo vacsej alebo mensej miere substituovat. no musis mat oboje ak chces nieco dosiahnut.Grim-Reaperka napísal:...a potom už bude jedno či má papier alebo nie, za*rbaný po uši od malty bude tak či tak...
btw mam kamarata, ktory robi uz par rokov kuchara a este stale si nedokoncil ucnovku. pritom ho to bavi a je v tom dobry. a to je podla mna zaklad - mat vztah k tomu co robis a snahu byt v tom dobry. skola hra pri uspechu iba vedlajsiu rolu.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
umelecky rezbar a kovac to su dnes financne velmi zaujimave profesie ... sice sa nadres ako prasa, ale na tej robote ta ma co bavit, lebo tvoris a prachy su za to hezke .. znamy robil nejake schodisko do lepsieho baraku ... bezne male schodisko medzi poschodiami z bezneho dreva - 100litrovbindo011 napísal:...
nehovorím, že sa nedá prísť do cieľa aj takýmto spôsobom, no je to dosť pracné a časovo náročné. Úspešné podnikanie si skôr vyžaduje už spomínanú šikovnosť a nemálo k tomu môžu pomocť známosti. Poznám napríklad jedného, myslím, že celkom dosť úspešného podnikateľa, ktorý už v detstve zarábal na predaji sladkostí. Skrátka, také niečo musíš mať jednoducho v sebe. Buď sa presadíš, alebo padneš.Grim-Reaperka napísal:...áno, to som tým chcel povedať...si zober že by si vyšiel zo základnej školy (možno ani tú by si nemal dokončenú) a teraz by si mal získať kapitál. Môžeš chodiť po brigádach ale to ti vystačí akurát tak na kolky na živnostenskom úrade...
JA mam v robote, dve starsie damy, robia upratovacky, viem ze nemaju maturitu, ale ziju stastny zivot, aj ked mesacne donesu domov len 1200e, co je minimalna mzda, ale to im staci:) ale dobre vedia ze su na tom s intelektom tak to zakryvaju, raz som od jednej potreboval nieco vyplnit, tak mi radsej diktovala... a druha ta to sama vyplnila ale ja co som bol vo franine novacik som videl tie velke chyby...
Jedno je iste, ta starsia uz ide tento rok do dochodku, cele dni je vysmiata, tesi sa na hory, to je jej so svojim manzelom, kazdy vikend na horach v ich karavane
Prajem jej to, ten rok a pol co ju poznam, tak uz viem ze je to dobra osobnost...
Jedno je iste, ta starsia uz ide tento rok do dochodku, cele dni je vysmiata, tesi sa na hory, to je jej so svojim manzelom, kazdy vikend na horach v ich karavane
No hej Retne, ale to je Francúzsko. Na Slovensku zarába taká upratovačka asi 250€, takže ísť na hory alebo nejaké iné výlety proste nemôže. Takže život bez maturity je na Slovensku s našou minimálnou mzdou pre takéto povolania veľmi ťažký...
neviem ale ja keby som cirou nahodou nebol zmaturoval tak to by som si asi rovno hodil slucku... Bez matury to nema absolutne ziadny zmysel, a myslim ze ak aj nahodou skoncim vysku tak sa o mna tiez nebudu bit...
No tak ked mas strach z matury o vyske sa bavit neprichadza do uvahy... a ked uz o vyske, po sti krat opakujem nie je vyska ako vyska... plus nie je clovek ako clovek, prides na pohovor, dajme tomu ze po stranke diplomovej, mas to nejake minimalne potrebne vzdelanie, co staci na tu pracu, ale trebalo by mozno viac... ale ked budes mat pohovor so sefom a budes mat charizmu... odides a povie si, jeho chcem mat v teame... Najvacsie hlavy na skolach si myslia ze s cistymi jednotkami a ziadnymi piatkovymi vecermi vonku dosiahnu uspenu karieru... len aby nahodoou taki neskoncili najhorsie... lebo na velke miesta sa hlasia velke ryby, ale ked pride na pohovor 15 ludi, dajme tomu ze ako tak rovnake skoly ukoncene, kde sa potom rozhoduje... no len v charizme, nie?FR33RIDER napísal:neviem ale ja keby som cirou nahodou nebol zmaturoval tak to by som si asi rovno hodil slucku... Bez matury to nema absolutne ziadny zmysel, a myslim ze ak aj nahodou skoncim vysku tak sa o mna tiez nebudu bit...
Retne 100%ne suhlasim. Niekde mozu znamky rozhodnut, ale vo vacsine zamestnani je to hlavne o tom, ako dokazes zaujat. Ak ten co ta prijima vidi, ze mas o pracu zaujem, ze ta ten odbor bavi a mas tam vseobecny prehlad z praxe, tak ta vezme aj ked si mal na vyske horsie znamky ako niekto, kto nevie poriadne reagovat na otazky a nema prehlad v odbore.
No a co tu spominate tych super podnikatelov bez maturity...to su podla mna velke vynimky a zas je to len o tom, ze aj ked ti ludia na zaciatku nemali teoreticke znalosti, tak prax ich naucila a v spojeni s podnikatelskym duchom je dobry vysledok zaruceny. Prax vzdy rozhoduje najviac, pretoze pomaly kazda firma v odbore ma svoje vlastne postupy ako nieco riesit a zamestnanec sa musi cim skor prisposobit.
Od jedneho programatora som dokonca pocul to, ze vraj vsetky tie cisco certifikaty a im podobne su v praxi skoro na nic a oni potrebuju len niekoho s programatorskym myslenim a ochotou sa rychlo ucit.
Tymto samozrejme nezatracujem teoriu, ale chcem poukazat na to, ze nie je potrebne aby clovek presne ovladal kazdy vzorec zo skoly, ale ide iba o to, aby rozumel veciam vo svojom odbore.
No a co tu spominate tych super podnikatelov bez maturity...to su podla mna velke vynimky a zas je to len o tom, ze aj ked ti ludia na zaciatku nemali teoreticke znalosti, tak prax ich naucila a v spojeni s podnikatelskym duchom je dobry vysledok zaruceny. Prax vzdy rozhoduje najviac, pretoze pomaly kazda firma v odbore ma svoje vlastne postupy ako nieco riesit a zamestnanec sa musi cim skor prisposobit.
Od jedneho programatora som dokonca pocul to, ze vraj vsetky tie cisco certifikaty a im podobne su v praxi skoro na nic a oni potrebuju len niekoho s programatorskym myslenim a ochotou sa rychlo ucit.
Tymto samozrejme nezatracujem teoriu, ale chcem poukazat na to, ze nie je potrebne aby clovek presne ovladal kazdy vzorec zo skoly, ale ide iba o to, aby rozumel veciam vo svojom odbore.
Hehe, asi sme sa nepochopiliRetne napísal: No tak ked mas strach z matury o vyske sa bavit neprichadza do uvahy... a ked uz o vyske, po sti krat opakujem nie je vyska ako vyska... plus nie je clovek ako clovek, prides na pohovor, dajme tomu ze po stranke diplomovej, mas to nejake minimalne potrebne vzdelanie, co staci na tu pracu, ale trebalo by mozno viac...
ked som si prvy krat hladal pracu, bolo im z CV jasne ze mam ake take vzdelanie /cerstvo ukonceny gymp./ Zobrali ma na tri dni na skusku. Nakoniec som tam pracoval tri krasne roky. /Sefovci boli lamy, jeden ucen-elektrikar, jeden vysokoskolak dialkar, a jeden s maturou. Vsetko bolo fajn az pokial firma nenabrala velkost /z jednej kancle sme sa zrazu dostali do velkej budovy, cela nasa o velkosti 20kanc. a vtedy to prislo. Kupili si byty, auta a zacali skracovat za blbosti vyplaty zamestnancom. Kompletne sa cela posadka firmy vymenila v priebehu pol roka. Teda je to aj na jedincovi. Najvacsie prasa zo sefov bol prave ten elektrikar, do oci vsetko krasne, pri vyplate, je mi to luto, minus 7tisic z vyplatu... drb.
Dnes, ked si hladam robotu, troska aj nadavam, ze koli tejto praci som zanechal jednu skolu, sice len nadstavbu kam ma zobrali, ale aj tak. Dnes si najst pracu /slusnu, v kancli/ je s maturitou problem, pretoze sa tam tlacia aj ludia s vysokoskolskym diplomom. Maturu dnes beru ako zaklad ktory jednoducho musis mat..
Zas na druhej strane, ak nemas maturu, nie si logicky dement ci neschopa, len kukni kolko zaraba taky automechanik. Sice sa narobis, ale zarobis. Hlavne ak mas vlastnu dielu. ---napr.
Dnes, ked si hladam robotu, troska aj nadavam, ze koli tejto praci som zanechal jednu skolu, sice len nadstavbu kam ma zobrali, ale aj tak. Dnes si najst pracu /slusnu, v kancli/ je s maturitou problem, pretoze sa tam tlacia aj ludia s vysokoskolskym diplomom. Maturu dnes beru ako zaklad ktory jednoducho musis mat..
Zas na druhej strane, ak nemas maturu, nie si logicky dement ci neschopa, len kukni kolko zaraba taky automechanik. Sice sa narobis, ale zarobis. Hlavne ak mas vlastnu dielu. ---napr.
-
Grim
Darca
...a možno mimo súdok, ale v našom meste je slušných automechanikov....no ani jeden...
velké veci sa daju dokázat aj bez maturity.Len treba chciet.
Napriklad zakladatelia značky Mercedes - Benz, Daimler vymyslel štvortaktný motor a bol to uplna nula bez penazí a Benz bol zazobaný boháč ktorý dal peniaze Daimlerovi na zrealizovanie nápadu. A teraz su z nich milionári.
Takže ked má človek vrodenu inteligenciu nemusí sa trepat na vysoku školu aby niečo v živote dokázal. A za to že niekto nemá maturitu nemusí byt niečo menej.
Takže ked má človek vrodenu inteligenciu nemusí sa trepat na vysoku školu aby niečo v živote dokázal. A za to že niekto nemá maturitu nemusí byt niečo menej.
-
MisguidedAngel
Star
jasne ze sa moze clovek presadit aj bez maturity.
ale percentualne je to velmi male mnozstvo ludi a musi to byt vynimocny clovek - a na to sa spoliehat dnes clovek naozaj nemoze
ale percentualne je to velmi male mnozstvo ludi a musi to byt vynimocny clovek - a na to sa spoliehat dnes clovek naozaj nemoze
CmB: o tom som pisal na predchadzajucej strane...samozrejme to je mozne, ale je to obrovska vynimka. Navyse dnes uz zacina byt trh preplneny a je tazsie presadit sa uplne od nuly.
Z predošlej generácie je dosť ľudí, čo sa vyučili nejakému remeslu /bez maturity, s výučným listom/ a po nežnej sa z nich stali úspešní podnikatelia v danom obore.
Avšak z ponovembrovej generácie, pokiaľ decká vyrástli a dostali sa na stredné školy sa už pozrušovali učňovky resp. transformovali na SOŠ a všade sa už štúdium ukončuje maturitou. Tu už je to niečo iné. A väčšinou keď už nemajú týto ľudia maturitu a niekam to dotiahli, tak škola šla bokom práve na úkor (napr. športových) úspechov, a nie naopak.
Avšak z ponovembrovej generácie, pokiaľ decká vyrástli a dostali sa na stredné školy sa už pozrušovali učňovky resp. transformovali na SOŠ a všade sa už štúdium ukončuje maturitou. Tu už je to niečo iné. A väčšinou keď už nemajú týto ľudia maturitu a niekam to dotiahli, tak škola šla bokom práve na úkor (napr. športových) úspechov, a nie naopak.
-
pishta
Light Professional
Da sa aj bez maturity napriklad ked mas talent na sport
dost velky aby ta to uzivilo
Ja maturitu nemám odišiel som zo školy v 2hom ročníku.
Pár rokov som sa poflakoval pracoval vonku v Rakúsku, Česku, Nemecku, Holandsku všetko manuálna práca.
Dobre som zarobil vždy určite viac ako hocijaký úradníček dokonca si dovolím povedať že aj Lekár tu na Slovensku.
Pred dvoma rokmi som sa začal intenzívne venovať počítačovej grafike ako samouk.
Teraz pracujem s domu ako externý grafik pre pár Slovenských aj Zahraničných agentúr.
Môj plat je podľa toho koľko projektov spravím za mesiac niekedy mi stačí spraviť 3 až 4 projekty a mám na mesiac vystarané a venujem sa rodine.
Tie 3 projektíky mi za mesiac zaberú cca 10 dni takže pracujem 10 za mesiac a mám kolo 1300€ čo je myslím veľmi slušný plat nato že nemám dokončenú strednú školu.
Takže kto chce ten si poradí aj bez školy a rozumy tipu kto nemá maturitu neni nič sú hlúposť kto chce sa presadí.
Pár rokov som sa poflakoval pracoval vonku v Rakúsku, Česku, Nemecku, Holandsku všetko manuálna práca.
Dobre som zarobil vždy určite viac ako hocijaký úradníček dokonca si dovolím povedať že aj Lekár tu na Slovensku.
Pred dvoma rokmi som sa začal intenzívne venovať počítačovej grafike ako samouk.
Teraz pracujem s domu ako externý grafik pre pár Slovenských aj Zahraničných agentúr.
Môj plat je podľa toho koľko projektov spravím za mesiac niekedy mi stačí spraviť 3 až 4 projekty a mám na mesiac vystarané a venujem sa rodine.
Tie 3 projektíky mi za mesiac zaberú cca 10 dni takže pracujem 10 za mesiac a mám kolo 1300€ čo je myslím veľmi slušný plat nato že nemám dokončenú strednú školu.
Takže kto chce ten si poradí aj bez školy a rozumy tipu kto nemá maturitu neni nič sú hlúposť kto chce sa presadí.
Zdravím. Viem že táto téma je 2 roky stará, ale našiel som ju cez google a tak teda niečo pripíšem:)
Prešiel som si všetky stránky tejto témy a prečítal si takmer všetky príspevky a názory.
Vzhľadom na to, že som bol počnúc piatkom vyhodení oficiálne zo školy, už z druhej strednej školy a teda som bez maturity, dovolím si pripísať pár vecí.
Čo sa týka rozlišovania ľudí na základe vzdelania je si myslím, dosť neprimerané. Viem, dnes to tak funguje, kto nemá strednú školu a maturitu tak je vlastne nič, človek bez rozumu a neschopný sa kdekoľvek uplatniť. Áno tak je to dneska dané:)
Ale v skutočnosti, aspoň čo viem z osobných skúseností je to úplne inak. Človek, denne študujúci a nútený učiť sa haldy nepotrebných informácií práve nemá čas slobodne myslieť alebo sa na 100% venovať tomu, čo robí. (samozrejme pokiaľ práve ten daný odbor neštuduje.)
Ak chce byť niekto dobrý kuchár, má na to školu. Ak niekoho baví technika, má na to školu.
Ale čo ak niekoho baví umenie? áno, aj na to sú školy. Ale čo konkrétne tanec? Hip-Hopový tanec. Mal som kamaráta, ktorý tanec študoval na škole a priam sa mu znechutil, pretože Vám do hlavy tlačia milióny pravidiel:)
Osobne som tanečník už 6 rokov. Nikdy som sa poriadne nevenoval štúdiu na škole (ako 15 ročný som si vtedy zvolil odbor Elektrotechnika) ale vždy som priahol len po tanci a viac s ním spojenými. Mám absolvovaných viac ako 250 vystúpení, natočil som hodinový film, nazbieral náklady na rekonštrukciu atómového krytu a založil tanečnú školu. Mám vlastné OZ a robím rôzne projekty. A pri tom som bez známostí. Len mladý chalan čo chcel a urobil si. Teraz začína trochu ťahšie obdobie, keďže ako rodina sme boli viazaný sirotskými dôchodkami a bez štúdia nie sú ani peniaze. Takže si musím nájsť bývanie ako príživník a žiť len s pár drobných s tanečnej školy:):)
Ale vlastne cieľom môjho príspevku bolo naznačiť, že človek bez maturity nieje o nič menej ako ten, ktorý ju má. Dôležité je, aké máme priority a sny a ako pilne si za nimi ideme.
Osobne si myslím, že na slovensku je to veľmi zle spravené, príliž sa mieša vzdelanie a umenie, a umelcom nieje poskytnutý dostatok priestoru:)
Peace
Prešiel som si všetky stránky tejto témy a prečítal si takmer všetky príspevky a názory.
Vzhľadom na to, že som bol počnúc piatkom vyhodení oficiálne zo školy, už z druhej strednej školy a teda som bez maturity, dovolím si pripísať pár vecí.
Čo sa týka rozlišovania ľudí na základe vzdelania je si myslím, dosť neprimerané. Viem, dnes to tak funguje, kto nemá strednú školu a maturitu tak je vlastne nič, človek bez rozumu a neschopný sa kdekoľvek uplatniť. Áno tak je to dneska dané:)
Ale v skutočnosti, aspoň čo viem z osobných skúseností je to úplne inak. Človek, denne študujúci a nútený učiť sa haldy nepotrebných informácií práve nemá čas slobodne myslieť alebo sa na 100% venovať tomu, čo robí. (samozrejme pokiaľ práve ten daný odbor neštuduje.)
Ak chce byť niekto dobrý kuchár, má na to školu. Ak niekoho baví technika, má na to školu.
Ale čo ak niekoho baví umenie? áno, aj na to sú školy. Ale čo konkrétne tanec? Hip-Hopový tanec. Mal som kamaráta, ktorý tanec študoval na škole a priam sa mu znechutil, pretože Vám do hlavy tlačia milióny pravidiel:)
Osobne som tanečník už 6 rokov. Nikdy som sa poriadne nevenoval štúdiu na škole (ako 15 ročný som si vtedy zvolil odbor Elektrotechnika) ale vždy som priahol len po tanci a viac s ním spojenými. Mám absolvovaných viac ako 250 vystúpení, natočil som hodinový film, nazbieral náklady na rekonštrukciu atómového krytu a založil tanečnú školu. Mám vlastné OZ a robím rôzne projekty. A pri tom som bez známostí. Len mladý chalan čo chcel a urobil si. Teraz začína trochu ťahšie obdobie, keďže ako rodina sme boli viazaný sirotskými dôchodkami a bez štúdia nie sú ani peniaze. Takže si musím nájsť bývanie ako príživník a žiť len s pár drobných s tanečnej školy:):)
Ale vlastne cieľom môjho príspevku bolo naznačiť, že človek bez maturity nieje o nič menej ako ten, ktorý ju má. Dôležité je, aké máme priority a sny a ako pilne si za nimi ideme.
Osobne si myslím, že na slovensku je to veľmi zle spravené, príliž sa mieša vzdelanie a umenie, a umelcom nieje poskytnutý dostatok priestoru:)
Peace