Pokazena klimatizacia

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Guru wannabe

Pokazena klimatizacia

Príspevok od používateľa Ing.Zoidberg »

nejde mi klima a chcel by som poradit kde moze byt chyba. nemam moc penazi davat to zistovat do servisu. diagnostika pise maly tlak kompresora klimy a klimu som uz toto leto daval plnit no nepomohlo. chcem sa spytat ci neviete ci ta diagnostika moze pisat tu chybu preto lebo je diera v systeme a unika ten plyn a preto je maly tlak alebo je proste pokazeny ten kompresor. ak to funguje tak ze je diera niekde a preto je maly tlak kolko prosim vas stoji priblizne naplnenie a zistenie kde diera je tou UV vecou. dakujem
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Pokazena klimatizacia

Príspevok od používateľa test »

20 az 25 eur stoji odsanie, natlakovanie fosforovou latkou a test pod UV lampou. Oprava moze byt potom aj 200 eur, ak je zlomene koleno a treba zhodit celu prednu masku s naraznikom, vymenit alebo zvarit hlinikovu rurku ci koleno. Na co ti plnili klimu, ved im musel stroj ukazat, ze to fuci, pretoze pri plneni sa chladivo odsaje, natlakuje a stroj spravi test, ci neklesa tlak. Museli vidiet, ze to unika a nemali ti to ani plnit.

O ake auto ide?
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

vobec nemusi byt na chybe unik chladiacej zmesi klimatizacie. staci ze je zly tlakovy spinac a uz ti klimakompresor nezopne, teda ani klimu nezapne.. mohol si tiez uviest o ake auto ide... a bezprostredne po naplneni sustavy zmesou ti klima fungovala ci ee? podla mna to bude tlakovy spinac alebo este elektromagneticka spojka na klimakompresore, ale to by diagnostika nevyhodila problem s tlakom sustavy...

test - vzdy ked ti plnia klimu, tak ta upozornia na netesnosti v sustave a nebudu ti tam pchat freon ci co tam teraz davaju...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

moze byt chyba aj v elektronike kompresora, nemusi to byt len netesnost, daj si to poriadne pozriet...

// fuxxo ma predbehol :)
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Guru wannabe

auto mal predomnou brat. zevraj mu kedysi isla a z nicoho nic prestala postupne ist. ja som sa ich pytal a vec som im vysvetlil ked isli plnit a spytal som sa ci pridu na to ak nastane nejaka chyba skor ako to naplnia oni ze ano .. tak plnili a ja som cakal a zrazu ze hotovo dovi .. nesla tak povedali ze asi je zla poistka alebo nieco na kompresore dajte si to pozret :roll: .. inak ked zapnem kluc a vypnem vsetky vetraky a je ticho a stlacim gombik ktory spusta klimu zacne nieco tak potichu hucat... ako keby nejaky ventilator ... auto je fiat stilo multiwagon 1.9jtd 2003
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Ono či ti spustí klímu by si mal zistiť pri zapnutom motore. Vtedy by sa ti na voľnobehu mali zvýšiť otáčky motora. Teda aspoň takto to funguje u mňa. Teraz mám klímu prázdnu (neviem kedy bola naposledy plnená, neviem či mi unikla "samovoľne", alebo je niekde nejaká diera). No ale ako spustím klímu, tak sa zvýšia tie otáčky a je počuť aj kompresor alebo čo to je. Asi nie na všetkých autách to funguje len vtedy, ak je v systéme určitý tlak.
Fuxxo
Darca
Darca

Ing.Zoidberg napísal: inak ked zapnem kluc a vypnem vsetky vetraky a je ticho a stlacim gombik ktory spusta klimu zacne nieco tak potichu hucat... ako keby nejaky ventilator ... auto je fiat stilo multiwagon 1.9jtd 2003
ked mas vypnuty motor a zapnes klimu samozrejme pri zapnutom kluciku, tak sa ti spusti automaticky najnizsi otackovy stupen ventilatora, to je absolutne normalne.

ked zapne klimu pri nastartovanom motore, tak sa mu otacky zvysit moze a nemusia, to zalezi od typu auta. vacsinou na automatickych klimach (napr. climatronic) ti len zatazi motor, otacky klesnu kus pod volnobezne a potom sa vratia do normalu, ale to si uz reguluje asi riadiaca jednotka. na tomto fiate ma asi manualnu klimu, cize ked ma natoceny motor, sticne AC, tak by sa mali mierne zdvihnut otacky... ale to su len moje dohady, ze ma manualnu.. ale myslim si, ze ma manualnu podla toho co popisal..

ja by som sa urcite zameral najskor na ten tlakovy spinac

tak zbezne som mrkol intercars a tlakovy spinac tam nevidim.. ale to je fiat.. tam je mozne vsetko..

//autoeditácia príspevku (03 Júl 2012, 21:25)
nasiel som len nejaky expanzny ventil a takto to vyzera...
Prílohy
ventil.png
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Takto, moze to mat viac pricin, nefunkcna el.mag. spojka kompresora, vadny snimac tlaku v systeme, netesnost, alebo poskodeny kompresor.
Ak prekontrolujes poistky a budu ok, skus sa postavit pred auto a popros niekoho, nech ti zapne klimu.
Ak budes pocut take kovove lupnutie (Intenzita zavisi na pouzitom systeme) tak spojka by mala byt ok. Ak nebudes pocut lupnutie, moze ist o zabranenie zapnutia kompresora kvoli signalu z cidla tlaku alebo vadna spojka.
Napatie na spojke si odmeras pomerne lahko, malo by to byt jednoducho meratelne z konektora.

Tieto detaily si skontroluj ... A hlavne cidlo tlaku nedemontuj doma, lebo jeho demontazou vypustis system a moze ti to medium sposobit omrzliny.
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Guru wannabe

diki moc. najblizsie sa k autu dostanem v pondelok , skusim a ozvem sa

//autoeditácia príspevku (09 Júl 2012, 10:34)
lupnutie som nepostrehol ale ked sa klima spusti ide z kompresora pisklavy zvuk. na 99% je to piskajuci remen ktory ale nepiska kym nie je spustena
Noobsz DJ
Guru
Guru

Ak ti píska remeň, tak by si mohol mať zaseknuté ložisko na tom kompresore. Ak budeš mať možnosť, tak povoľ kladku, zhoď remeň a potoč jednotlivými remenicami alebo ako sa to volá. Tak aspoň zistíš, či je alebo nie je niektorá zaseknutá. Aj kvôli tomuto ti nemusí klíma fungovať.
Fuxxo
Darca
Darca

ono to nebude take jednoduche. tam bude mat elektro-magneticku spojku na klima kompresore, aj kym nebude mat klimu zapnutu, tak s remenicou nepotoci, lebo bude rozpojena. to ci EM spojku zopne ked nie je nastartovany motor, to uz neviem, ale mam taky pocit, ze klima kompresor zapina az pri nastartovanom motore. a este by sa to dalo spravit inak. ak ma klimakompresor na samostatnom remeni nezavisle od ostatnych, tak remen zhodit, nastartovat motor, nechat ho bezat, zapnut klimu, pockat asi 3 sekundy a tak skusit potocit remenicou. a tu vznika dlasia otazka, ci vobec pretoci rukou klima kompresor a ci tu klimu vobec zopne...
Noobsz DJ
Guru
Guru

Ja som mal asi dva mesiace dozadu vybratý alternátor, lebo nebol celkom v poriadku. Skúšal som funkčnosť napínacej kladky a tej remenice na alternátore. Škoda, že ma vtedy nenapadlo vyskúšať aj tie ostatné. Inač mne sa zdá, že kompresor klímy má tu remenicu upravenú tak, aby sa jedna jej časť bez problémov točila. A ak zopne klímu, tak by sa mala začať točiť aj tá druhá časť. Ing.Zoidberg otvor si kapotu a skús pohľadať kompresor klímy a pozri sa, či sa vonkajšia časť remenice točí. Ak zapneš klímu a remenica sa točiť nebude, tak vieš, kde je problém. Aspoň v mojom aute to takto je.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Chalani, takto.
Klima je vacsinou na druhom (Klinovom) remeni spolu s posilovacom, alternatorom a mozno vodnou pumpou.
Ak zacne po zapnuti klimy trochu popiskovat remen, nie je to zavada, kompresor bere az 5kW z vykonu motora a ak pomocny klinovy remen nebol meneny 100k km tak je to uplna norma. Pokial nereve tak, ze o tebe vie cele sidlisko tak by som to az tak extremne neriesil. Vymena tohoto remena a napinacej kladky stoji do 100€.

Ak pocujes piskot, su dve moznosti, alebo to je znak toho ze kompresor zatazil remen a bezi, alebo klze elmag spojka.
Skus nastartovat motor, zapnut klimu a nechaj to bezat asi 5min. Po 5min vypni motor a pocuvaj zvuky ... Mal by si pocut jemne sycanie ... Tzn uvolnovanie tlaku za skrtidlom ... Ak toto pocujes, tak je ok kompresor, spojka a jedina chyba je v skrtidle alebo v zanesenom expanznom albo skrtiacom ventile.
Taktiez by som doporucoval pozret dehydrator.
Mozes aj pozret tlaky na HP a LP meracich bodoch.
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Guru wannabe

takze takto isiel som za kamaratom nasiel som pristup do cievky .. napojil som na multimeter a nic .. ziadne napätie nic. tak som napojil na + kablik a pripojil k baterke.. CVAKLO a znova zacalo pistat ( neviem preco mi to rano islo a potom uz nie ! ) no a pistalo, pistalo vnutry som zacal pocitovat trochu chlad a smrad z klimy (taky isty smrad som citil aj na bmw ked som pustil klimu ked som ho este mal). ale iba chvilu. dalsi typek hovori ze je problem s vyparnikom. po chvili tohto zapnutia sa spustil aj ventilator ktory chladi chladic. ten velky hlucny

//autoeditácia príspevku (10 Júl 2012, 10:51)
dá sa vymontovať čerpadlo klímy a môže auto fungovať bez toho ? neviem si to predstaviť keďže ten remeň nebude tocit tymi ostatnymi hovadinami ako su alternator atď. .. je to nejako možné ?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Pokazena klimatizacia

Niektoré auta majú možnosť kúpiť remeň na verziu bez klímy, ale nie som si istý či tvoje tiez a hlavne neviem ako zareaguje elektronika ked tam kompresor vôbec nebude.
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Guru wannabe

takze to treba vybrat a riesit a auto nepouzivat
LukineskoNR
Expert
Expert

Pokazena klimatizacia

Príspevok od používateľa LukineskoNR »

Nenasiel som inu temu tak pisem sem mam škodu octavia 2005 tdi. Chcem sa opytat vcom moze byt chyba mam manualnu klimu teplotu dam na maximum cize 26 dalej mam rychlost ventilatora a ked dam 1 2 3 tak nefuka skoro vobec a na 4 to fuka tak ako ma ale teply vzduch fuka len chvilku a potom sa ochladi a ide taky vlazny.
michal.scerba
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa michal.scerba »

Zdravim mne na octavia 2 som dal plniť a vypísalo že chýba tlaku a ani ju nenaplnilo co môže byť chýba dakujem ???????
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

netesnosť v sústave pravdepodobne. Ak ti ju ani nezačalo tlakovať tak si neprešiel vákuový test, na octávkach sú problémy o-krúžky a hadice, ale dosť často aj spomínaný výparník.

//autoeditácia príspevku (31 Máj 2015, 17:50)
LukineskoNR napísal:Nenasiel som inu temu tak pisem sem mam škodu octavia 2005 tdi. Chcem sa opytat vcom moze byt chyba mam manualnu klimu teplotu dam na maximum cize 26 dalej mam rychlost ventilatora a ked dam 1 2 3 tak nefuka skoro vobec a na 4 to fuka tak ako ma ale teply vzduch fuka len chvilku a potom sa ochladi a ide taky vlazny.

To bude pravdepodobne zmiešavacia klapka, u octavií 2004-2006 častá závada, buďto elektromotorček a chyba sa zobrazí aj na diagnostike cez kábel, alebo zodraté plastové ozubené koliečko.
Btw, nefúka ti náhodou iba na okná alebo na nohy ? že by ostalo čosi kdesi zaseknuté ?
Poprípade, nemáš náhodou upchatý vnútorný radiátor kúrenia ? (výmenník tepla)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Chyba tlaku = unik v obehu klimatizacie. Treba to naplnit UV latkou a svietit na to UV lampou, zaroven pozerat specialnymi okuliarmi.
Napísať odpoveď