pískanie od pravého predného kolesa

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: pískanie od pravého predného kolesa

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Takže dnes som rozobral brzdy na prednej náprave. Vyzeralo to asi takto. Na pravej strane mi vnútornú doštičku na kraji nejako zle dralo. Samozrejme, že som ju obrúsil a taktiež som zrovnal hranu kotúča, ktorá bola dosť veľká už (samotné kotúče sú ešte stále v poriadku). Doštičky mali obe hrúbku cca 7-8mm na oboch stranách prednej nápravy. Takže brzda na pravej strane bola až na tú väčšiu hranu kotúča v poriadku. Vybral som oba piestiky alebo ako sa to volá, vyčistil ich, namazal vazelínou s prídavkom medeného prachu a zložil všetko naspäť. Na ľavej strane som mal jeden ten piestik pripečený. Musel som cez manžetu do neho strieknuť troška oleja a rozhýbať ho, aby som ho dostal von. Vyčistil som ho šmirgľovým papierom (najprv 80-tkou a potom 600-vkou pod vodou), naniesol som na neho znova tú istú vazelínu s medeným prachom a zložil brzdu tak, ako má byť. Ja som aj pociťoval pri jemnom brzdení, že mi to nejako jemne trhá. Teraz ako som ten piestik očistil a namazal je to v poriadku. Aj pri jemnom brzdení to brzdí úplne plynulo.

V mojom druhom príspevku v tejto téme som spomínal aj taký ten čudný zvuk, ako keby nejaké šúchanie. Toho zvuku som sa zbavil, no to pískanie je tu aj naďalej. Ešte aby som to upresnil. To pískanie nie je počuť pri brzdení. Je to počuť hlavne pri vytočení kolies do ľavej strany. Stačí, že ich vytočím naozaj len veľmi jemne. Občas je to počuť aj keď idem rovno. Mrk tu spomínal aj tie stabilizačné tyčky. Takže teraz mi zostávajú na kontrolu už iba tie. Len to si dám už do servisu radšej skontrolovať. Ložisko som si skontroloval ešte než som dal dokopy brzdy.
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dekarbon »

v dobrom zavidim tým čo toto vedia robiť..
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

tak piskanie pretrvava? to je podozrive. ked vytocis kolesa dolava a obcas aj po rovine... tazko povedat, kedze iba ty vies aky to je zvuk. a ked tocis na mieste tak nepiska nic? ale to asi nebude. este ci ti nahodou nesucha sk-paska na homokynetickom klbe o nieco, alebo koleso o vnutorny blatnik, ale to by si videl vysuchane miesta ked si mal dole koleso ak si si aj to vsimal.. lebo inak ja uz neviem. tie stabilizacne tycky alebo stabilizator, to mi nejako nepasuje ku piskaniu.. o ake auto vlastne ide?

dekarbon - nezavid nam, nauc sa na vlastnych chybach, tak sa to naucis najlepsie :) sice mne sa lahko hovori ked mam za sebou niekolko vetriesok a par druhov sluzobych aut, ale tiez som skoro nic nevedel :)
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

som na tom ako dekarbon....ale tu sa ucit na vlastnych chybach? :D srandujes? akoze zle zlozim brzdy, zabijem sa a potom uz budem vediet? :D
Fuxxo
Darca
Darca

uNreal_saTch^ - ked uz chces byt taky strasne mudry a chytat za slovicka, tak najskor sa veci rozoberaju a ked to rozoberies, opravis (vymenis) tak az potom sa sklada. a ked nieco rozoberies, tak logicky to aj poskladas. a ked uz sa bavime o brzdach, tak co chces zle poskladat? 4 srobky, odvzdusnovak, 2 brzdove segmenty a hadicka? alebo chces dat namiesto brzovych segmentov ruske zmrzliny ty inteligent?
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

Fuxxo napísal:odvzdusnovak, 2 brzdove segmenty a hadicka?
tie nazvy co pises mi nic nevravia, jediny mudry sa tu robis ty ;)
Fuxxo napísal:a ked nieco rozoberies, tak logicky to aj poskladas.
hlavne ked nieco odskrutkujes a rozleti sa ti to na 25 casti...
Fuxxo napísal:...ruske zmrzliny ty inteligent?
z tvojej reakcie usudzujem, ze 'inteligent', ktory nevie pochopit, ze niekto si na rozoberanie aut netrufa, si tu ty.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

uNreal_saTch^ - začínaj s manuálmi...tam máš napísané, či sa ti to rozletí a na koľko častí...ja som tiež tak začínal...teraz už jednoduchšie veci robím bez toho, len keď sa neviem pohnúť tak hľadám, či som na niečo nezabudol...alebo keď sa mi niečo nezdá...naučiť sa dá, ale určite potrebuješ nejakú pomocnú knihu alebo manuál, ktorý ťa usmerní, ktorým smerom sa máš uberať...ono nemusí byť na škodu si to len pozrieť a prečítať...bývajú tam ilustračné obrázky s popiskami, takže tieto cudzie slová by si sa naučil...
Noobsz DJ
Guru
Guru

No chalani pokoj však hádam sa tu nebudete zasa kvôli tomuto hádať. Nie každý má talent robiť všetko. Čo sa toho pískania týka. Je to taký istý tón pískania ako pri brzdení, len je slabší (nie je zvukovo tak intenzívny ako pri brzdení). Ono nemusím ani naplno vytočiť koleso, aby to začalo pískať. Ono to úplne stačí aj veľmi jemne vytočiť. Občas je to počuť aj pri rozbiehaní. Ešte mám taký pocit, ako keby niekto predo mnou do toho auta dal doštičky, ktoré neboli pre tie brzdy určené. Neviem prečo, ale zdali sa mi moc veľké. Kraje doštičiek boli odrané od hrán kotúča. Aj od vonkajšej, aj od vnútornej. Ložisko by malo byť v poriadku, nakoľko som točil nábojom keď som na ňom nemal nahodené koleso a nebolo počuť žiadne zvuky. Taktiež aj náboj pevne držal a nehýbal sa do žiadnej strany. Aj kryty kotúčov som povyhýbal troška viac, aby som mal istotu, že mi nebudú o nič drať. A ešte tu bolo spomenuté dranie kolesa o niečo. Tak to je v poriadku. Pneumatika je zodratá rovnomerne a na podblatníku nie sú žiadne viditeľné stopy po odieraní. Takže teraz mi zostáva už len auto dať do servisu, nech sa potrápia tam. A inač nenapadlo ma pozrieť na tú sponu manžety poloosi. Zajtra to koleso znova zhodím a pozriem aj na to. Ma ešte aj napadlo. Mohol by byť ten problém kvôli tomu, že tá manžeta je už popraskaná a súca na výmenu? Minulý rok som menil manžetu na ľavej strane.
Fuxxo
Darca
Darca

a teraz ako si to popisal, tak sa mi zda, ze tam mas segmenty znacky Starline. tie ked kusok prehrejes, tak ti budu piskat ako jastrabi orchester a prasi sa z nich ako z uholnej bane, co mozes vidiet aj na elektornoch vo forme cierneho prachu. moze to byt aj blbou znackou gegmentov, za co ty asi uz nemozes. ja som pred vo stvrtok tusim daval segmenty znacky TRW, nie je to ziadna slava, ale vela suciastok znacky TRW sa montuje do seriovych aut, tak som sjahol po nich. na sluzobnom mam ATE, na tie mozes dupat ako chces a nepiskaju a brzdia perfektne. mna uz nic ine nenapada.. touz polosou a ani homokynetickym to asi nebude tiez...
Noobsz DJ
Guru
Guru

To s tými doštičkami máš pravdu. Dosť veľa prášia a vidím to hlavne na brzdách. Normálne ich mám nafarbené zelenou farbou (farbil som ich farbou hammerite, striekať sprejom som ich nechcel), ale po niekoľkých cca 150km sú už skôr čierne by som povedal. Ja mám to auto už od 4/09 a doteraz nebolo treba tie predné doštičky a ani kotúče meniť. A vyzerá to tak, že ešte dlho ich ani nebude treba meniť, nakoľko majú dosť veľkú hrúbku ešte. Ak by boli vadné tie doštičky, tak by som zobral doštičky zn. Ferodo alebo Bosch. Inač ako som teraz aj pozeral platničky, tak tam mám možno aj tie Bosch. Majú v sebe presne taký istý výrez stredom platničky ako tie, ktoré sú v nákrese. Čo som teraz pozeral aj tie nákresy tých ostatných značiek, tak tam nemala ani jedna doštička ten výrez. Škoda, že som si nevšimol výrobcu tej doštičky, keď som to mal včera rozobraté.

Chcelo by to niekoho "znalého" aby sa išiel so mnou previezť a popočúval ten piskot, ktorý to vydáva. Je mi jasné, že takto sa to veľmi ťažko odhaduje, kde by mohol byť problém. Ešte rozoberiem náboj a prezriem ložisko, poprípade ho natriem tou vazelínou čo mám. Možno to pískanie robí aj zrovna to ložisko, ak sa nejako divne zaťaží alebo čo ja viem čo.
Fuxxo
Darca
Darca

podla toho ci zarez mas alebo nie, tak vyrobcu nezistis, lebo kazdy vyrobca na dane auto robi rovnake zarez. zarezy na segmentoch mas stale len zhruba do polovice a ked su segmenty pridrate viac, tak zarez logicky zmizne. o ake auto to vlastne ide? lebo stale som sa ku tomu nejako nedopatral. ale do feroda by som zase nesiel. skor bosch a pochybujem, ze boschky by tak prasili, ze po 150km nevidis farbu na strmeni :)
Noobsz DJ
Guru
Guru

Písal som hneď v druhom mojom príspevku, že sa jedná o Rover 416Si. A ako som aj dnes pozeral tie doštičky, tak iba Ten Bosch mal tie zárezy stredom celej doštičky. Iný výrobcovia (E ICER, ATE, Starline) tie zárezy vôbec nemali. Koncom týždňa spravím fotku toho strmeňa, ako ho zašpiní ten prach z doštičiek. Včera som to nanovo natieral tou farbou. Budeš mať tak aspoň predstavu o tom, ako sa to zašpiní. V linku je fotka tých doštičiek, ako vyzerajú (je to originálny nákres tých Bosch).

http://www.autokelly.sk/ImageView.aspx? ... Occurence=
Napísať odpoveď