Prechod z win na linux bez straty dát
Prechod z win na linux bez straty dát
Ahojte.
Problém je takýto:
Na stolovom PC mám nainštalovaný W7(windows 7) a chcem prejsť na linux bez straty dát.
Disky na W7 mám rozdelené na C a na D na D sú veci ktoré potrebujem "nestratiť" ono by nebol problém ich nejak zálohovať keby však nezaberali dokopy asi 400 GB.
Externý disk kde by som ich zálohoval nemám, cez usb kľúče by to bolo moc pomalé. Taktiež som rozmýšľal nad vytvorením domácej siete kedže mám ešte notebook.
Tak skúste napísať nejaké návrhy ako by sa to dalo realizovať.
Problém je takýto:
Na stolovom PC mám nainštalovaný W7(windows 7) a chcem prejsť na linux bez straty dát.
Disky na W7 mám rozdelené na C a na D na D sú veci ktoré potrebujem "nestratiť" ono by nebol problém ich nejak zálohovať keby však nezaberali dokopy asi 400 GB.
Externý disk kde by som ich zálohoval nemám, cez usb kľúče by to bolo moc pomalé. Taktiež som rozmýšľal nad vytvorením domácej siete kedže mám ešte notebook.
Tak skúste napísať nejaké návrhy ako by sa to dalo realizovať.
Re: Prechod z win na linux bez straty dát
nainstaluj linux miesto Ccka, Dcka sa nechytaj
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Vytvor si dalsie 2 linuxove particie (/ a /home) a vsetok windows borderl si v linuxe uz po nainstalovani hod na /home. A ked to bude, tak tie windowsacke particie zmaz a cez nejaky partition manager si zvacsi /home na maximum.
No zabudol som dodať že mám 750 GB hdd takže keď vytvorím /+/home tak na / klasicky dávam 100 GB swap 4 gb a do /home ide ostatok no a keď to takto urobím tak mi neostane voľné miesto na prenos dát z D do /home
edit: filmy,hudba a seriály mi ako win bordel nepripadá
edit: filmy,hudba a seriály mi ako win bordel nepripadá
-
TommyHot
Addict
100GB na root??? totalne plytvanie diskom, ale budis
v zavislosti od distribucie sa dava 10-20GB.
Už z môjho avatara vyplýva že to distro bude Ubuntu ako mám na notase dual debian/ubuntu ale ubuntu používam ako primárnny ale teraz keď sa nad tým tak zamyslím tak fakt je to plytvanie
keby som mal málo tak vlastne môžem zmenšiť /home napr cez GParted...
Teraz ďalšia otázka: Po nainštalovaní Ubuntu ako primárnom OS a windows ako sekundárny v poradí ubuntu prvé windows druhý sa zaradí v GRUBe ako prvý windows nie? Potom stačí zmeniť prioritu ktorý systém sa má bootovať ako prvý?
(robil som len opačne 1. win a potom linux)
Teraz ďalšia otázka: Po nainštalovaní Ubuntu ako primárnom OS a windows ako sekundárny v poradí ubuntu prvé windows druhý sa zaradí v GRUBe ako prvý windows nie? Potom stačí zmeniť prioritu ktorý systém sa má bootovať ako prvý?
(robil som len opačne 1. win a potom linux)
-
TommyHot
Addict
Na bubuntu som vzdy daval na / 15GB aj s dostatocnou rezervou.
Btw 4GB swap je tiez nezmysel
Vzorec, ze na swap ma ist 1.5-2 nasobok RAM platil davno pradavno, ked boli 1GB ramky. Uplne staci, ked das max 2GB a nastavis vm.swapiness na 10 (kedysi byval default na bubuntu myslim ze 50, neviem ako je to teraz, lunexy uz nepouzivam)
Btw 4GB swap je tiez nezmysel
No nič K+ máš u mňa za pomoc idem sa do toho pustiť.
Edit:Em pripomeň mi potom tú karmu
Edit:Em pripomeň mi potom tú karmu
naco prenasat data z D do homeu? sak si namountuj Dcko cez ntfs-3g a hotovo, len si to musis nainstalovat a pridat do to fstabu (/etc/fstab)
pershing.. posledné verzie ubuntu si to už robia samé automaticky... 
tak ja som zaryty anti-ubuntu takze sa ospravedlnujem za nevedomost