Pomoc s nastavenim siete - je mozne aby to fungovalo ?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Tomo11
Novice
Novice

Pomoc s nastavenim siete - je mozne aby to fungovalo ?

Príspevok od používateľa Tomo11 »

Ahoj. Mam trochu porblem s domacou sietou. zo zaciatku fungovalo vsetko v pohode , v sieti bol jeden wifi router a switch a pripojenych 8 pocitacov kablom. ale postupne po rokoch si kazdy zacal domov kupovat wifinu a vsetko nam pada. neviem presne ako to nastavit aby to fungovalo tak ako ma. poprosim radu kazdeho kto mi vie pomoct. dik.

Popis.
D-link wifi router je napojeny priamo na DLS internet. na ten to router sa cez wifi pripaja jeden notebook a kablom su pripojene dalsie 3 pocitace, dalsi kabel z lan vistupu ide k susedovi kde je pripojeny switch port1. na swich je port2 napojeny linksis router cez ktory sa wifinou napaja notebook. Od dalsieho swich portu port 3 ide kabel k susedovi kde je napojeny priamo pc. port4 je kablom k dalsiemu susedovi napojeny wifi router cez router je napojeny kablom PC a wifinou notebook + telfony tak to je aj na dalsich dvoch.

Prosim o radu ako ktory router nakonfigurovat. este ako narokom si kazdy debilny sused kupil iny wifi router :/

//autoeditácia príspevku (10 Júl 2012, 12:08)
trochu som nad tym uvazoval ...

bdue stacit ak nastavim na ostatnych wifi routroch DHCP a nastavim primari DNS adresu zakladneho routra, secondary dam adresu kazdeho routra,
a kazdy router musi mat inu IP adresu ? ak snemylim tka by to mohlo byt tak ze dam zaklad 192.168.1.1 dalsi wifi router bude mat 192.168.1.2 dalsi 192.168.1.3 atd.

mohlo by to tak fungovat ?
Prílohy
siet DSLx.JPG
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Pomoc s nastavenim siete - je mozne aby to fungovalo ?

Príspevok od používateľa STomko »

Spravil by som to asi nasledovne. Kazdy router s vlastnym rozsahom (nenastavovat nikde mod AP, aj ked to mozno niektory zvladne). Konkretny priklad (rozsahy som prikladne, nemusis ich pouzit):

D-Link:
IP WAN: adsl
IP LAN: 10.0.1.1
Siet: 10.0.1.0/24
Pocitace pripojene na dlink z rozsahu 10.0.1.2-254

Linksys:
IP WAN: 10.0.1.2-254 (preferoval by som staticku IP alebo aspon staticku rezervaciu v dhcp na dlink routri)
IP LAN: 10.0.2.1
Siet: 10.0.2.0/24, rozsah 10.0.2.2-254

Wifi router X:
IP WAN: 10.0.1.2-254 (preferoval by som staticku IP alebo aspon staticku rezervaciu v dhcp na dlink routri)
IP LAN: 10.0.3.1
siet 10.0.3.0/24, rozsah 10.0.3.2-254

Wifi router Y:
IP LAN: 10.0.4.1
siet 10.0.4.0/24, rozsah 10.0.4.2-254

Wifi router Z:
IP LAN: 10.0.5.1
siet 10.0.5.0/24, rozsah 10.0.5.2-254

Na jednotlivych wifi pouzit kanaly co najviac rozmiestnene od seba, pre pripadne rusenie, taktiez aby na routroch neboli pouzite rovnake SSID. Ako DNS by som osobne nenastavoval na jednotlivych routroch D-Link...casto sa mi pri dlinku stalo ze jednoducho skapal a bolo potrebne ho restartovat, lebo akosi zlyhal dns resolving. Pouzil by som idealne nejake google DNS ako primarny aj sekundardny server, na vsetkych routroch.
pershing
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa pershing »

neviem ci som zle pochopil alebo si myslim ze to riesite blbo
teraz napisem uplny opak ako kolega vyssie (asi to zle chapem) ale:

pokial to nevadi ze vsetko bude v jednom subnete tak:

odporucam vsetky wifiny nastavit na rovnake SSID
kanaly nech si switchuju automaticky, najlepsie aby boli rozdiely 2-3 kanalov medzi sebou
do routrov u susedov nepichat kabel do wan ale do LAN a vypnut dhcp (tj siet sa bude switchovat, nebudu tam zbytocne NATy atd)
-> ostane len ten prvy router co funguje ako GW
Tomo11
Novice
Novice

:D kurna chlapci :D poamyl namna :D trochu som sa s tym hral :) asi 4 hodiny som behal po domoch a skusal nastavenia ... zatial mi to funguje ale je to urcite zle ... casom sa prejavi nejaka chyba.

nastavil som ip adresi routrom o 192.168.1.1 az po 1.5 na niektorom routri som musel dat kabel do lan vstupu aby mi to fungovalo a niekde mi to ide normalne cez wan. :/ nechapem. na linksis som dokonca musel nastavit ip 172.168.1.5 nechapem preco mi to nechcelo chytat :/

na zakladnom ktory je nastavney ako 1.1 som dal pridelovat ipcky od 50-100. neviem ako sa robi ta rezervacia ipcky pre router :/
majogorbi
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa majogorbi »

No, rutre urcite nemozu mat rovnake SSID, taktiez nemoze mat kazdy router rovnaku IP, ved to dava logika. Kedze routre ti rozdeluju siet na podsiete tak je vylucene zeby mal jeden router IP 192.168.0.1 a druhy 192.168.0.2 ak pouzijes subnet 255.255.255.0. So secondary DNS tam nemusis vobec saskovat ved to ti iba preklada IP do mena stranky vtedy ak ti zlyha primary DNS ... a preco by ti malo primary zlyhat ? ... router ktory sa ti robi preklad z private IP do public IP je povedzme hlavny a na neho by mali byt do wan pripojene dalsie routre pokial sa nemylim. Ako to funguje s tym wifi prektyvanim signalov celkom neviem takze to si budes musiet pomoct nejak sam. Kazdopadne myslim si ze aj ked to pozapajas dobre ten hlavny router taky silny napor paketov a dat nevydrzi a co chvila ti odide. Vo velkych firmach kde sa pouziva viac routerov a switchov a pochopitelne aj viac napojenych uzivatelov, tak sa pouzivaju uz trosku lepsie routre, napr nejake cisco routre, kde si potom spravis na kazdom routri routovacie protokoly aby sa vedelo aku siet ma dany router pod interfaceom fa 0/4 aku pod fa 0/3 a tak dalej, s tym ze ked das nejaky routing protocol, tak tie routre o sebe vedia a sami navzajom si vedia pozistovat o sebe nejake informacie, samozrejme nesmie sa zabudnut na nastavenie defaut gateway a podobne, jedna sa napr. o prokokoly ako su RIP EIGRP OSPF a tak dalej. Podla mna by si mal namiesto routerov pouzivat switche a uz ked treba router na to aby si mal wifi signal, tak pouzi access point ;) ... budes to mat jednoduchsie v tom ze budete vsetci na jednej podsieti ;)
Tomo11
Novice
Novice

ou tak to si ma teraz zabil :) niesom ziadny macher do takychto veci :/
vedel by si mi popisat co kde mam na ktory router nastavit ?
tie wifi sa neprekrivaju su dost daleko od seba tie routre.

by som potreboval taky navod pre amatera :oops: co jak nastavit :)
majogorbi
Medium Expert
Medium Expert

je tazko takto to povedat na dialku ... najlepsie budes mat ak si k sebe zavolas niekoho co sa ti do toho rozumie a spravi to ... podla mna ak tam budes mat napojenych viac routrov s tym ze budu pracovat ako routre a nie iba AP tak budes musiet ponastavovat aj to aby router ktory sa napaja cez viac routrov do hlavneho mal informaciu o tom kde je defaultna cesta ku ISP a aby tak vedel odkial ti pojde 'internet' ... taktiez by sa malo nastavovat aj nejaky routovaci protokol ... ja ked som v skole zapajal cisco routre tak to vsetko trebalo pekne rozdelit na subnety popriradovat vsade dobre IP a taktiez na routroch ponastavovat to aby spolu pekne komunikovali, takze nejake protokoly dat im defaultnu cestu kam sa vychadza na net a podobne, ty ale cisco routre nemas takze na tych obycajnych routroch sa to bude nastavovat iba nejak cez web rozhranie ... fakt by si si mal zavolat niekoho kto ti to bude vediet spravit ;)
crack111
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa crack111 »

v kazdom pripade by som prestavil routre na mod access pointu... Zbytocne rozbijat siet na dalsie subnety a routovat to... V tej sieti musi byt bordel ako svina....
pershing
Guru
Guru

majogorbi napísal:No, rutre urcite nemozu mat rovnake SSID, taktiez nemoze mat kazdy router rovnaku IP, ved to dava logika. Kedze routre ti rozdeluju siet na podsiete tak je vylucene zeby mal jeden router IP 192.168.0.1 a druhy 192.168.0.2 ak pouzijes subnet 255.255.255.0. So secondary DNS tam nemusis vobec saskovat ved to ti iba preklada IP do mena stranky vtedy ak ti zlyha primary DNS ... a preco by ti malo primary zlyhat ? ... router ktory sa ti robi preklad z private IP do public IP je povedzme hlavny a na neho by mali byt do wan pripojene dalsie routre pokial sa nemylim. Ako to funguje s tym wifi prektyvanim signalov celkom neviem takze to si budes musiet pomoct nejak sam. Kazdopadne myslim si ze aj ked to pozapajas dobre ten hlavny router taky silny napor paketov a dat nevydrzi a co chvila ti odide. Vo velkych firmach kde sa pouziva viac routerov a switchov a pochopitelne aj viac napojenych uzivatelov, tak sa pouzivaju uz trosku lepsie routre, napr nejake cisco routre, kde si potom spravis na kazdom routri routovacie protokoly aby sa vedelo aku siet ma dany router pod interfaceom fa 0/4 aku pod fa 0/3 a tak dalej, s tym ze ked das nejaky routing protocol, tak tie routre o sebe vedia a sami navzajom si vedia pozistovat o sebe nejake informacie, samozrejme nesmie sa zabudnut na nastavenie defaut gateway a podobne, jedna sa napr. o prokokoly ako su RIP EIGRP OSPF a tak dalej. Podla mna by si mal namiesto routerov pouzivat switche a uz ked treba router na to aby si mal wifi signal, tak pouzi access point ;) ... budes to mat jednoduchsie v tom ze budete vsetci na jednej podsieti ;)
nehnevaj sa ale pises totalne kraviny, odklikal si si semester CCNA tak tu nemusis vytahovat tvoje utrzkovite vedomosti co si si zapametal...

routre siet rozdeluju, ale ak si si nevsimol, tak sa WAN port nepouziva, co vlastne z routra robi AP/Switch, staci pouzit troska logiky
a vobec nechapem preco by mal router odist po navale trafficu, maximalne to nebude stihat a bude zamrzat, ale v tom nevidim problem pokial tam nebude ficat multicast (co nebude pretoze to je na ADSL)... vacsi traffic sa tam nespravi pokial tam niekto nebude mat nejake virusy

kolega nadomnou hovori presne to co som pisal, zbytocne vela sieti, staci ti jedna, jeden gateway (router), jeden DHCP server,
na vsetkych ostatnych povypinaj DHCP a pripoj zariadenia do portov 1,2,3,4 (a podobne)
majogorbi
Medium Expert
Medium Expert

pershing napísal: nehnevaj sa ale pises totalne kraviny, odklikal si si semester CCNA tak tu nemusis vytahovat tvoje utrzkovite vedomosti co si si zapametal...

routre siet rozdeluju, ale ak si si nevsimol, tak sa WAN port nepouziva, co vlastne z routra robi AP/Switch, staci pouzit troska logiky
a vobec nechapem preco by mal router odist po navale trafficu, maximalne to nebude stihat a bude zamrzat, ale v tom nevidim problem pokial tam nebude ficat multicast (co nebude pretoze to je na ADSL)... vacsi traffic sa tam nespravi pokial tam niekto nebude mat nejake virusy

kolega nadomnou hovori presne to co som pisal, zbytocne vela sieti, staci ti jedna, jeden gateway (router), jeden DHCP server,
na vsetkych ostatnych povypinaj DHCP a pripoj zariadenia do portov 1,2,3,4 (a podobne)
este ti neodisiel ziaden router ??? ... mne v praci odosiel Vigor 2700 ... tak ak si nie si isty ci moze odist alebo nie tak nekomentuj ;) ... keby mi este ziaden neodisiel tak by som to nepisal ;)
pershing
Guru
Guru

cisto kvoli trafficu nie, skor odchadza hardware ako vsade inde
- spravujem siet s ~1000 hostami, vsetko fici na ciscu
majogorbi
Medium Expert
Medium Expert

pershing napísal:cisto kvoli trafficu nie, skor odchadza hardware ako vsade inde
- spravujem siet s ~1000 hostami, vsetko fici na ciscu

tak cisco by malo vydrzat ale on ma obycajny router ... ja som tu mal vigor a mal som tam zapojene 4 PC cez kabel, plus este nejake zariadenia bezdrotovo a prestal ist, chytil som ho a bol velmi horuci, tak som ho vymenil ze iny vigor s tym ze ked vychladne tak ho dam naspat ... a uz sa nerozbehal :D
pershing
Guru
Guru

a neroztavilo sa ti tam daco? :D
Napísať odpoveď