Monitor

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Roiko
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Monitor

Príspevok od používateľa Roiko »

Ahojte.

Dlhsie som rozmyslal ci sem napisat,ale ked uz idem kupovat new monitor tak sa chcem spytat,co si o tom myslite.

Neviem sa rozhodnut ci je lepsie tak vo vseobecnosti zobrat 22,alebo 24palcovku a tak isto ako je to u tychto monitorov s dead pixelmi ci je to bezne a orientovat sa podla toho,alebo nad tym nerozmyslat a dufat v stastie.

Uvazujem nad kupou tohto monitora,ale v hodnoteniach casto pisu,ze su problemy s dead pixelmi a teda neviem ci do toho ist,alebo je to tak teraz u vsetkych,ze tie dead pixely sa mozu objavit aj u inych monitorov a pripadne ci je to casta zalezitost objavit jeden dva dead pixle :idea: http://www.alza.sk/23-samsung-s23a300h- ... .htm#popis

Vopred vdaka za pripadne rady :smt006
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Monitor

Príspevok od používateľa beardie »

objednaj cez internet, ak budu mat mrtve pixle, tak vrat do 7 dni
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Alebo kup IPS/PVA monitor, kde je šanca mrtvych pixelov oproti TN minimalna. A aj obraz budeš mať lepši.
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Deafboy »

Mam ho. Nekupuj.
Roiko
Expert
Expert

Tak som rozmyslal nad tym IPS,ale bojim sa aby tej odozvi,je tam sice pisane 5ms,ale pri IPS neviem ci to v skutocnosti nebude viac a pri hrani hier typu fps-CS,alebo UT,pripadne sledovani akcnych filmov..Ja to na robotu typu editacia a grafika nechcem..
Ryan Giggs
VIP
VIP

A mysliš si, že TN monitory maju odozvu taku aku sa uvadza? Tie IPS su dostatočne rychle.
Aj tak neviem načo ti to bude. U monitorov je dôležity input lag, nie odozva.
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Deafboy »

Takze aby som to zhrnul.. Mrtvy pixel sa objavil asi po dvoch mesiacoch a ma dost slaby vertikalny pozorovaci uhol. Trochu sa zhrbim na stolicke a uz vidim farby zkreslene. Dotykove ovladanie je navyse dost nepohodlne. Povodne som chcel kupovat hned dva, ale som rad ze som to nespravil.
Roiko
Expert
Expert

Tak ten dead pixel bude štvať aj mna,pozorovaci uhol maju vsetky tie monitory rovnake,takze podla toho moc nenavyberam a dotykove ovladanie uz nejako rozdycham. Kazodpadne vdaka,ze si napisal a objasnil v com je problem.

Potom je tu este http://www.alza.sk/24-asus-vs248h-led-d ... tm#recenze ,ale tam tiez pisu v hodnoteniach dead pixel,ze si tam niekto nasiel a o zlych pozorovacich uhloch tak isto,ale tie su u vsetkych rovnake a naozaj by som musel brat kazdy z monitorov domov a skusat ci je rozdiel v uhle.Monitor budem mat pred sebou na stole.. :?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Vsetky monitory nemaju rovnako zle uhly. Tie PVA ale hlavne IPS maju uhly ovela lepsie.
Roiko
Expert
Expert

jj,ja viem som hovoril o TN,ale pozeral som to LG Ryane a vazne mi pride,ze to nieje na hry a filmy,skor pre grafikov,editaciu foto a pracu.Nasiel som aj tento test http://extrahardware.cnews.cz/recenze-l ... est-review ,kde to na hry neodporucaju,mal okolo 30ms input lag,vysiel najhorsie z tych monitorov co tam testovali a jeden z nich celkom slusne vysiel Dell,lenze ten stoji okolo 260eur a ten LG v skutocnosti nema 5ms,ale 14,co nakoniec priznal aj LG na offic support forach..

Nasiel som aj toto videjko a aj v nom vidim dany ghosting a ked uz vidim ghosting aj na youtube videu,kde tieto veci vazne nieje sanca vidiet,tak proste je to zle a niektory ludia pisu,ze tam ghosting maju,iny nie.Ja budem na to mhrat aj csko a UT a to naozaj dost,su to vazne rychle fps hry a bojim sa toho ghostingu.
Ryan Giggs
VIP
VIP

To ci to ma odozvu 5 alebo 14 ms je uplne jedno. Realna odozva je aj tak vzdy vyssia ako sa uvadza na papieri. Ani tn monitory nemaju 2 ci 5 ms. Taka hodnota je neralna. Navyse ci 5 alebo 15 to aj tak nerozoznas. Aj recenzie je treba precitat viacere, ono sa to moze kus od kusu lisit.
Jeden cas som skusal LG IPS236v, tie su podla recenzii rychlejsie ako IPS235. Na input lag som citlivy, ale tam ta rychlost bola ok.

Ak chces predsa TN, tak pozri nejaku iiyamu.
Roiko
Expert
Expert

Ryane a ty mas doma co za monitor ?

//autoeditácia príspevku (16 Júl 2012, 2:33)
Tak a mam dalsi problem s IPS,uz som bol takmer rozhodnuty pre kupu ked som zistil,ze v ak pracuje/pozeras do monitora v noci/v tme,tak presvita obraz,je tam glow efekt a zla nerovnomerna cierna a vraj je to tak u vsetkych IPS monitorov a ja do toho pozeram v uplnej tme,kedy mi v izbe nic nesvieti okrem monitora a zatial som nemal nikdy problem,ale pozeral som a pri tych IPS ho vraj budem mat,aj nejake foto som videl a nebolo to bohvieco s tou ciernou a celkovo pozerat na ten IPS a v tme..

Co myslis Ryane nebude premna predsa len lepsie to TNko aj kvoli tomuto ?:/ Ja uz vazne neviem,uz som aj odozvu a input lag poslal dokelu a hovorim si,ze to nebude az take zle,ale to s tym problemom monitora v tme vazne nieje bohvie co,ja tu mam fakt tmu a svieti mi len monitor aj teraz ked sem pisem..
Ryan Giggs
VIP
VIP

Mylis si pojmy. Podsvietenie presvita u kazdeho monitora, prejavuje sa to svetlejsimi a tmavsimi miestami. Vola sa to clouding. Je to dosledok led podsvietenia a rozmiestnenia lediek len okolo monitora v rame. Je jedno ci je to PVA, TN, IPS alebo nieco ine, trpi tym viac ci menej kazdy monitor s led podsvietenim. Je to dosledok technologie podsvietenia, to aky panel tam je s tym vobec nesuvisi. Vidno to len na tmavom pozadi.

Glow efekt je niečo ine. Ten sa u IPS prejavuje iba z ostreho uhla, ked cierna farba prechadza do fialovej ci cervenej. Zdoraznim ale, ze sa to deje len pri pohlade z ostreho uhla a jedine ak je na obraze tmava farba. Pri svetlych odtieňoch je to uplne v poriadku. U TN zas pri rovnakom uhle klesa dramaticky kontrast a obraz je ako negativ. Takze je to v tomto smere 1:1 a nevidel by som to ako rozumny argument na to, aby sa clovek kvoli tomu mal rozhodnut pre TN.

Pozri si na youtube TN vs. IPS a podľa toho sa rozhodni: http://www.youtube.com/results?search_q ... NzTrVqZHSk. Lepsie raz vidiet (aj keď len na videu) ako tisickat citat.
Tu je video ako sa prejavuje glow efekt na IPS:

Ono v podstate dnešne monitory a TV su len o marketingu. Hlavne LED LCD. Ľudia to kupuju, lebo je to veľke, tenke a je to full HD. Pritom väčšina z nich vôbec nema šajnu čo to znamena a väčšina z tych čo aj ano, nema šajnu o tom, že to full HD u LCD (95% modeov) plati v skutočnosti len pre staticky obraz nie pre pohyblivy. Že to ma milion nedostatkov už nikoho nezaujima. Zlate stare CRT. Na to kvalitou obrazu nema nič. Snaď až oled.
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Ja mam spominanu iiyamu a som spokojny. Sice je to 27", ale je to TN. Mal som objednane z netu pre pripadne dead pixely, ale vsetko v poriadku. Predtym som mal samsung a obraz je na iiyame lepsi a hlavne nesvieti na nom to silne modre svetlo v standby a nebzuci, ked je v standby...
Napísať odpoveď