Peniaze a morálka... aneb žištná pomoc známemu
Peniaze a morálka... aneb žištná pomoc známemu
Situácia: vášmu bežnému kamošovi (nie rodina, nie blízky priateľ) na 3 roky spätne uznali invalidný dôchodok. Na to, aby mu ho vyplatili si musí doplatiť jeden rok za ktorý neodvádzal sociálke poistenie. Doplatiť môže najmenej 1 000 eur, najviac 4 500 eur a suma, ktorú dostane je priamo závislá na výške tohoto doplatku - medzi 4 500 až 15 000 eur. On však peniaze nemá a tak sa vás rozhodne požiadať o pomoc a ponúkne vám za to nejakú odmenu, povedzme 10% zo sumy, ktorú dostane.
Cieľom je samozrejme doplatiť čo najviac, aby bol vyplatený dôchodok čo najvyšší. Vy si peniaze viete od banky požičať, on ich nemá kde inde zohnať, ako sa zachováte? Dodávam, že kamarát nie je ťažko postihnutý, vozíčkar, smrteľne chorý atď. a jeho pravidelný mesačný invalidný dôchodok z ktorého žije je mimo tejto rovnice - ak mu nepožičiate, nemáte žiadne výčitky z toho, že by ostal ako sociálny prípad.
Pozor, nepýtam sa na praktické riešenia ani nehľadám rady na to, ako sa rozhodnúť. Predpokladajme, že máte zistené všetky fakty, ktoré potrebujete a nejdete do neznámeho = rizika. Zaujíma ma váš názor z pohľadu morálky, keďže je to v podstate biznis - zarobíte na tom, že on potebuje peniaze na to, aby dostal vyplatené viac, ako je minimum. Bol som totiž konfrontovaný pomerne rozličnými názormi na situáciu a tak ma zaujíma pohľad iných ľudí.
Cieľom je samozrejme doplatiť čo najviac, aby bol vyplatený dôchodok čo najvyšší. Vy si peniaze viete od banky požičať, on ich nemá kde inde zohnať, ako sa zachováte? Dodávam, že kamarát nie je ťažko postihnutý, vozíčkar, smrteľne chorý atď. a jeho pravidelný mesačný invalidný dôchodok z ktorého žije je mimo tejto rovnice - ak mu nepožičiate, nemáte žiadne výčitky z toho, že by ostal ako sociálny prípad.
Pozor, nepýtam sa na praktické riešenia ani nehľadám rady na to, ako sa rozhodnúť. Predpokladajme, že máte zistené všetky fakty, ktoré potrebujete a nejdete do neznámeho = rizika. Zaujíma ma váš názor z pohľadu morálky, keďže je to v podstate biznis - zarobíte na tom, že on potebuje peniaze na to, aby dostal vyplatené viac, ako je minimum. Bol som totiž konfrontovaný pomerne rozličnými názormi na situáciu a tak ma zaujíma pohľad iných ľudí.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Peniaze a morálka... aneb žištná pomoc známemu
...samozrejme, že by som mu požičal, ale kamarát nekamarát, všetko podložené podpísanou zmluvou notársky overenou...už som sa na kamarátoch neraz takto osral...
Ja by som mu zase nepožičal (už som sa príliš veľa popálil).. ale ak by som sa náhodou rozhodol požičať (zmluva, notársky overené podpisy, prehľad o majetkových pomeroch dlžníka, aby som vedel, či exekútor bude mať z čoho strhávať peniaze), určite by som chcel za to odmenu.
Morálka v tomto prípade Ťa vôbec nemusí zaujímať, pretože aj on chce na tom zarobiť a tak si chce požičať čo najviac. Iné by bolo, keby od toho závisel jeho život, jeho prežitie.. ale tu ide z jeho strany o akúsi "vypočítavosť" - zarobiť čo najviac na systéme.
Morálka v tomto prípade Ťa vôbec nemusí zaujímať, pretože aj on chce na tom zarobiť a tak si chce požičať čo najviac. Iné by bolo, keby od toho závisel jeho život, jeho prežitie.. ale tu ide z jeho strany o akúsi "vypočítavosť" - zarobiť čo najviac na systéme.
@brm áno, ale sú ľudia, ktorým to napriek tomu, že ide obom stranám o čo najväčší zisk pokladajú za nemorálne. A práve to ma fascinuje, ako môžu rôzni ľudia vidieť tú istú situáciu úplne odlišne z hľadiska ich hodnôt (alebo čoho)...
Len bokom: notári a majetkové pomery nie sú predmetom diskusie, ale v realite samozrejme na ne prihliadam
Len bokom: notári a majetkové pomery nie sú predmetom diskusie, ale v realite samozrejme na ne prihliadam
-
Grim
Darca
...aha, morálka...nezaujíma...on chce zarobiť na systéme, ja zarobiť na ňom...všetci budú spokojní...
-
TommyHot
Addict
Uz som sa vyjadril na inom fore, kde si sa to pytal. Kamarat nekamarat, oje*** sa aj rodina navzajom. Ja neverim nikomu.
-
vendo
Guru
tak, a keby sa oje*** pri sumach ale ked niekomu date par e-cok a on sa tvari ze nic tak.... 
Určite by som sa ho opýtal na pár otázok predtým ako by som uvažoval nad pôžičkou. Koľko má rokov? Koľko odpracovaných rokov? Dokedy chodil do školy? Ten rok čo neplatil poistenie - prečo neplatil (nemal peniaze, bol na UPSVaR)? Akoto, že mu priznali dôchodok, keď mu ho nemali z čoho vypočítať, nakoľko sa nevie z akého vymeriavacieho základu zaplatí ten jeden rok? Kto mu ho priznal, či posudkový lekár alebo už komisia? Aký dôchodok a začo mu bol priznaný čiastočný alebo plný invalidný? Akú mieru poklesu vykonávať zárobkovú činnosť mu priznali?
Tieto otázky sú dosť podstatné. Treba si uvedomiť, že priemerná suma invalidného dôchodku na Slovensku je 263,17€. Pri znížení zárobkovej činnosti do 70% je to 189,87€, nad 70% 332,57€ čo je aj maximálna dosažiteľná suma. Píšeš, že kamošovi nič nie je, takže nad 70% to asi nemá.
Píšeš že môže dostať max. 14000€. Mne to však vychádza na max. 12132€ ak má mieru nechopnosti nad 70%, max. dôchodok a teda je mrzák alebo úplný debil alebo kombinácia.
Tieto otázky sú dosť podstatné. Treba si uvedomiť, že priemerná suma invalidného dôchodku na Slovensku je 263,17€. Pri znížení zárobkovej činnosti do 70% je to 189,87€, nad 70% 332,57€ čo je aj maximálna dosažiteľná suma. Píšeš, že kamošovi nič nie je, takže nad 70% to asi nemá.
Píšeš že môže dostať max. 14000€. Mne to však vychádza na max. 12132€ ak má mieru nechopnosti nad 70%, max. dôchodok a teda je mrzák alebo úplný debil alebo kombinácia.
Goten: som rád, že si sa svojmu príspevku tak detailne venoval, ale: 
Všetky potrebné údaje mám podchytené, čísla vypočítané na euro presne a riešil som to s ľuďmi, ktorí sa tomu rozumejú, tak prosím nespochybňujte fakty, ktoré som uviedol vyššie.
Idem to dať boldomwhisper napísal:Pozor, nepýtam sa na praktické riešenia ani nehľadám rady na to, ako sa rozhodnúť.
Všetky potrebné údaje mám podchytené, čísla vypočítané na euro presne a riešil som to s ľuďmi, ktorí sa tomu rozumejú, tak prosím nespochybňujte fakty, ktoré som uviedol vyššie.
Tak najprv treba poznať fakty či požičať alebo nie, až potom polemizovať nad morálnosťou.
Ale ak chceš teda vedieť môj názor z pohľadu morálky, tak pokiaľ by to bolo vierohodné požičal by som. Nad morálnosťou tohoto kroku by som sa vôbec nepozastavoval. Dnes tisícky ľudí na čele s politikmi viac či menej nejakým spôsobom "okrádajú" tento štát, tak prečo by som nepomohol kamošovi a ešte keby mi z toho niečo kvaplo. Samozrejme ako tu bolo spomínané, pozichroval by som si tu pôžičku najlepšie ako by sa dalo.
Ale ak chceš teda vedieť môj názor z pohľadu morálky, tak pokiaľ by to bolo vierohodné požičal by som. Nad morálnosťou tohoto kroku by som sa vôbec nepozastavoval. Dnes tisícky ľudí na čele s politikmi viac či menej nejakým spôsobom "okrádajú" tento štát, tak prečo by som nepomohol kamošovi a ešte keby mi z toho niečo kvaplo. Samozrejme ako tu bolo spomínané, pozichroval by som si tu pôžičku najlepšie ako by sa dalo.
Ja ti rozumiem, ale ja som túto tému založil práve kvôli polemike nad morálnosťou. Ak by som chcel pomoc s faktami, nedal by som to do fóra o vzťahoch...
-
uplink
VIP
S týmto opatrne. Ja som takto požičal aj na zmenky/notársky overené zmluvy nemalé sumy a dopadlo to vždy v môj neprospech. Od vtedy nepožičiavam väčšie sumy.
Nevidím najmenší dôvod, pokiaľ to nie je rodina, alebo niekto fakt blízky si vytvárať potenciálne zlé prostredie.
Ale tak píše zo mňa len veľmi zlá skúsenosť, nič iné. Bohu žiaľ, inú som nemal...
E.g. požičiaš 40k evri človeku XY. Aj keď máš zmenku/zmluvu a daná osoba Ti nemá ako vrátiť peniaze, tak jej súdny systém vytvorí splátkový kalendár a čakáš na tú sumu po 100-400 eurách mesačne ako na spasenie riadne dlho. Tzn. že keby si mu dal povedzme 4500 evri a nemal by Ti to ako vrátiť, tak by Ti nepomohol ani exekútor ani nik. Navyše by si došiel o veľmi značnú sumu, keby si do toho zapojil exekútora z pôvodnej sumy. [toto som písal reálnu skúsenosť zo života, avšak našťastie nie môjho]
Vždy je to pre teba lose-lose situation. Vždy keď požičiaš peniaze na zmluvu/zmenku, ako nebankový subjekt, tak z toho výjdeš ako stratový, vždy. Aj keď Ti vráti tie isté peniaze, inflácie a iné drobnosti okolo.
Takže ako píšem, opatrne.
Nevidím najmenší dôvod, pokiaľ to nie je rodina, alebo niekto fakt blízky si vytvárať potenciálne zlé prostredie.
Ale tak píše zo mňa len veľmi zlá skúsenosť, nič iné. Bohu žiaľ, inú som nemal...
E.g. požičiaš 40k evri človeku XY. Aj keď máš zmenku/zmluvu a daná osoba Ti nemá ako vrátiť peniaze, tak jej súdny systém vytvorí splátkový kalendár a čakáš na tú sumu po 100-400 eurách mesačne ako na spasenie riadne dlho. Tzn. že keby si mu dal povedzme 4500 evri a nemal by Ti to ako vrátiť, tak by Ti nepomohol ani exekútor ani nik. Navyše by si došiel o veľmi značnú sumu, keby si do toho zapojil exekútora z pôvodnej sumy. [toto som písal reálnu skúsenosť zo života, avšak našťastie nie môjho]
Vždy je to pre teba lose-lose situation. Vždy keď požičiaš peniaze na zmluvu/zmenku, ako nebankový subjekt, tak z toho výjdeš ako stratový, vždy. Aj keď Ti vráti tie isté peniaze, inflácie a iné drobnosti okolo.
Takže ako píšem, opatrne.
@uplink: ja mám tiež za sebou aj zlé skúsenosti, našťastie len so zopár stovkami eur... Tu však platím priamo štátu a štát naspäť mne (budeme mať zvlášť spravený účet kvôli tejto operácii), takže v podstate tam daná osoba nehrá moc veľkú rolu. Ale už zase sme pri faktoch a nie pri tom, aký máte názor na takúto príležitosť na niekoho situácii zarobiť 
-
TommyHot
Addict
Uplink a keby mu poziciam ako pravnicka osoba, tak je vacsia sanca, ze sadostanem k peniazom? Samozrejme zmluva by obsahovala klauzulu o urokoch z omeskania, takze by som dotycneho podusil par rokov, az potom by som to riesil cez exekutora.. Ked ma niekto ide osierat, nevidim jediny dovod, preco mu to neoplatit...
Autor písal, že tu nemáte riešiť tieto veci ohľadom rizika a pod., situácia je taká, že to bude v poriadku a bez rizika - Pozor, nepýtam sa na praktické riešenia ani nehľadám rady na to, ako sa rozhodnúť. Predpokladajme, že máte zistené všetky fakty, ktoré potrebujete a nejdete do neznámeho = rizika. Teda, hádam tomu správne chápem.
V tom prípade jednoznačne - Požičal(a) by som mu, ale nezobral(a) by som za to ani euro navyše, je to predsa dobrý skutok. Nevidím dôvod na to, aby som z pomoci, ktorú poskytnem, musel automaticky profitovať. Veď ide o elementárny altruizmus.
A ohľadom toho, že sa "okráda" systém, by som si ťažkú hlavu nerobil - my sme systémom okrádaní dennodenne, takže to by mi žily netrhalo.
Celkovo ale musím podotknúť - moja odpoveď platí pre blízkeho priateľa/ľku, prípadne rodinu. Ak by nebola situácia v takej konštelácii, vôbec by som do toho neišiel.
V tom prípade jednoznačne - Požičal(a) by som mu, ale nezobral(a) by som za to ani euro navyše, je to predsa dobrý skutok. Nevidím dôvod na to, aby som z pomoci, ktorú poskytnem, musel automaticky profitovať. Veď ide o elementárny altruizmus.
A ohľadom toho, že sa "okráda" systém, by som si ťažkú hlavu nerobil - my sme systémom okrádaní dennodenne, takže to by mi žily netrhalo.
Celkovo ale musím podotknúť - moja odpoveď platí pre blízkeho priateľa/ľku, prípadne rodinu. Ak by nebola situácia v takej konštelácii, vôbec by som do toho neišiel.
Podla mna tu nejde o ziadnu moralku. Ak mu mas pozicat, nech vrati aspon pozicane a k tomu daku kafu, alkohol, caj, nieco co potesi. Ak tam prida dve stovky, potesi este viac. Nic nemoralne nevidim, ani na tom ci oklame stat, ani na tom, ci ti vrati alebo nevrati viac penazi.
-
audiotrack
VIP
Jasné že by som bral províziu, ak to nie je blízky priateľ a rodina. Požičať 1000€ a viac je riadne riziko a je s tým spojený aj kopec vybavovačiek (z bankomatu toľko nevytiahnem, treba utekať do banky. Treba spraviť zmluvu a utekať notárovi...) a prečo by som mal stráviť 2-3 dni vybavovačkami a riskovať svoje peniaze ak z toho nebudem mať ani cent? Tie peniaze mi v banke na úrokoch každý mesiac zarobia nejaké euro (aj keď málo, ale niečo predsa) a tým že ich dám preč prídem o túto malú sumu. Takže v konečnom dôsledku som za túto pomoc ešte stratový. Nehovoriac o tom, že ak platím notára a všetko ja, lebo on potrebuje teraz každý cent a nemá na to, tak budem ešte viac stratový. Takže tu nejde ani tak o morálku, že chcem na ňom zarobiť. Len nechcem byť stratový, a to jednoducho budem pokiaľ neponúkne niečo navyše. A tiež podstupujem isté riziko, a to bez vidiny možného zisku nemienim podstupovať.
Apriori by som nepožičal. Mám zlú skúsenosť aj keď iba s menšou sumou do 200€ a áno mal som aj zmluvu. Takéto pôžičky málokedy dopadnú v prospech veriteľa.
-
t0m4s3
Admin
To až toľko ľudí má problém s čítaním textu?
Za mňa určite požičal, morálka v prípade štátu ide úplne bokom
Za mňa určite požičal, morálka v prípade štátu ide úplne bokom
Bohužiaľ áno.t0m4s3 napísal:To až toľko ľudí má problém s čítaním textu?