Peniaze a morálka... aneb žištná pomoc známemu

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...

Ako sa zachováte?

Nepožičiaval(a) by som mu nič, veď to nie je blízky priateľ a nechal(a) ho, aby si to riešil sám.
20
36%
Požičal(a) by som mu, ale nezobral(a) by som za to ani euro navyše, je to predsa dobrý skutok.
7
13%
Požičal(a) by som mu peniaze s tým, že by som si za svoj čas a podstúpenie rizika zobral(a) odmenu.
28
51%

Celkom hlasov: 55

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Peniaze a morálka... aneb žištná pomoc známemu

Príspevok od používateľa javatar »

Moralne je pozicat. Stat ma efektivne prerozdelovat peniaze a kedze ty to dokazes lepsie (na svojej lokalnej urovni) tak vlastne pomahas statu s touto jeho tazkou ulohou :) A to moralne rozhodne je.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Tommyhot - netuším. V tomto som ako ovca. Poznám len základné princípy ekonomiky, a nevidím hlbšie do práva a vecí okolo. Viem len jedno. XY krát som bol v živote dobrák, a vždy som na to doplatil. Je to len akási hrubá principiálna skúsenosť, bez hlbšieho vysvetlenia. Ak sa nejaký človek do toho vyzná a vie že to má na 100% späť bez nejakých opletačiek, tak nech sa páči, šiel by som do toho. Paradoxne jediný komu v tomto verím je banka, tam viem že keď tam vložím prachy, tak pokiaľ neskrachuje, tak si ich od tiaľ vyberiem. A keď skrachuje, holt smola :D

P.S.: A z morálneho hľadiska z pozície nepolitika, resp. normálnej fyzickej osoby [bežného človeka, nie milionára] je na 100% dobré okrádať štátnu pokladnicu v akomkoľvek smere. Myslené 100% bez irónie, či sarkazmu. Lebo ľudia, čo berú primárne zo štátnej pokladnice Ťa okradli v živote toľko krát na daniach a odvodoch, že si zoberieš len smiešnu čiastku späť.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

uplink napísal:Lebo ľudia, čo berú primárne zo štátnej pokladnice Ťa okradli v živote toľko krát na daniach a odvodoch, že si zoberieš len smiešnu čiastku späť.
Ja to beriem trochu inak.... čím viac okradne štátnu kasu normálny "smrteľník", tým menej zostane pre nejakého vypočítavca, ktorý to robí vo veľkom..

:)
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

brm.. pre toho "velkeho" vypocitavca zastane uplne rovnako. proste to pojde na dlh
brm
Darca
Darca

lumir.. veď ja viem, ale aspoň túto ilúziu mi neberte.. :)
noone
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa noone »

Ja by som mu tych 4500 pozical a chcel by som 10% naviac za riziko.
On na tom aj tak zarobi ovela ovela viac.
Spravodlive je si rozdelit zisk po 50%, ale ak je to invalid tak by som to neriesil...

Ja som pozical viacerym znamym viac menej s uspechom. Peniaze dostavam naspat, len vacsinou to trva ovela dlhsie ako sa povodne ocakavalo.
Xijo
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Xijo »

Nepozical. Prilis vela krat som sa popalil.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

No ak by som tie peniaze mal.... vlastne aj tak nie. Nikomu nič. Už som sa (tak isto ako veľa z Vás) sklamal v požičiavaní peňazí.
Už som požičiaval peniaze kamarátom, ktorí nemali pomaly nič a do výplaty dlho no a potom začalo POL ROČNÉ naťahovanie sa o 130 €.
Najlepšie bolo, keď dotyčný prišiel za mnou v nových teniskách, ktoré nevyzerali lacno, dal mi 15 € že "viac aj tak nemám".....
Ďakujem. Odvtedy som v takýchto veciach nekompromisný.
Poznámky o tom, že "čo keď budeš ty na ich mieste" si nechajte, pretože kto nezažil zatajovanie sa dlžníka, tak to nepochopí.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Taktiez nie. S peniazmi su vzdy problemy. Jedine u kamosa, ktory mi este kedysi vsetko vratil bez problemov. Len tak beznemu nehrozi.
Taktiez ked si ja pytam od mamy, ked to trochu prezeniem s rozpoctom, tak hned pri prichode vyplaty jej to posielam naspat cele, aj ked ona to uz nepozaduje. Nemienim mat problemy a pokazit si vztahy so znamymi kvoli peniazom, ktore su vzdy len na skodu.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

@Soviet: ja to mám naopak, úloha rodinnej "banky" prischla mne :D
maciatko99
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa maciatko99 »

Ako to celé dopadlo?
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

najviac by ma zaujimalo, preco si nepozical od rodiny a riesil to cez kamaratov
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Uvedomte si, že nie každý má rodinu, ktorá je ochotná požičať peniaze. Niektorí ľudia blízku rodinu ani nemajú, alebo sa na ňu nemôžu spoľahnúť a kľudne ich nechajú zdochnúť na ulici. Mám taký pocit, že väčšina z vás žije v pohodlí ružovej bublinky, o ktorú sa starajú vaši rodičia...

Dopadlo to tak, že peniaze som požičal, štát dôchodok vyplatil a ja som peniaze dostal naspäť. Bohužiaľ som sa spoľahol na dohodu bez zmluvy a to daná osoba využila proti mne. Dostal som len polovicu dohodnutej odmeny (zisku), pretože sa do toho samozrejme začali montovať všetci jej známi - rečami o tom, ako ju zneužívam a neviem čo - keď videli, za to mám dostať prachy. Mne sa to aj tak oplatilo, takže si beriem len ponaučenie bez nejakej újmy. Tých ľudí môžem je*ať, nech si nabudúce pomáhajú sami - ak ide o peniaze, všetci sú ako supi.
AcidXpress
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa AcidXpress »

Grim napísal:...samozrejme, že by som mu požičal, ale kamarát nekamarát, všetko podložené podpísanou zmluvou notársky overenou...už som sa na kamarátoch neraz takto osral...
toto ^
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

S tym kriplom by som uz ani slovo neprehodil.
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

pozical, neje o com, ale takisto notar musi byt.. skratka on to riesi jak vyhodny biznis, a ja by som na to pozeral rovnako, ket mi ma z toho kapnut, nemam co riesit.
brm
Darca
Darca

whisper napísal:Bohužiaľ som sa spoľahol na dohodu bez zmluvy a to daná osoba využila proti mne. Dostal som len polovicu dohodnutej odmeny (zisku)
Podľa mňa Ti táto akcia vyšla nakoniec úspešne, svoje peniaze si dostal.. a dostal si aj niečo navyše (snáď je Tvoj zisk aspoň na takej úrovni, ako keby si získal na úrokoch, ak by si tie peniaze mal uložené v banke)
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Vyjsť vyšla, získal som na tom cez pol tisíca, čo by som v banke nezarobil ani za 10 rokov. Mňa rovnako ako tie prachy zamrzel prístup daného človeka - podmienky sme si dohodli bez časovej tiesne a dobrovoľne súhlasila s výškou odmeny (keďže išlo o štátne peniaze a získali by sme mojou službou obaja veľa)... A keď prišlo na vyplácanie, tak začala vymýšľať, na čom mali slušnú zásluhu ľudia okolo nej, ako napr. jej rodina.

Ja už to samozrejme dávno neriešim, celé to prebehlo ešte v septembri, len sa tu ľudia pýtali, že ako to dopadlo :)
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Nemrzia ta peniaze, ale pristup dotycneho, princip, porusenie dohody. Cestnost dnes mnohym ludom nic nehovori. Zvlast, ked ide o peniaze alebo nejaky profit. :?
Napísať odpoveď