Opekanie - drevo
-
weroro
Flash coder
- Kontaktovať používateľa:
Opekanie - drevo
Je mi jasné, že tému o opekaní tu už máme, ale je poňatá iným štýlom.
Ja by som to chcel poňať ešte inak. K opekačke patrí drevo, a tak sa pýtam, aké drevo je najvhodnejšie a ktorému je dobré sa vyhnúť (samozrejme v rámci prístupnosti)? Ja mám takú dosť nepríjemnú skúsenosť s Agátovým drevom (Agač), kde sme si na ňom opekali a potom to bolo dosť nepríjemné, čo sa týka dávenia. Je možné, že toto drevo alebo aj iné obsahuje látky, ktoré to mohli spôsobiť? V jedle problém určite nebol.
Ja by som to chcel poňať ešte inak. K opekačke patrí drevo, a tak sa pýtam, aké drevo je najvhodnejšie a ktorému je dobré sa vyhnúť (samozrejme v rámci prístupnosti)? Ja mám takú dosť nepríjemnú skúsenosť s Agátovým drevom (Agač), kde sme si na ňom opekali a potom to bolo dosť nepríjemné, čo sa týka dávenia. Je možné, že toto drevo alebo aj iné obsahuje látky, ktoré to mohli spôsobiť? V jedle problém určite nebol.
Re: Opekanie - drevo
Vzhľadom na to, že agát je jedovatý tak je to viac než možné. Z iných by som sa ešte na opekačke vyhýbal tisu, ktorý je jedovatý taktiež.
-
vendo
Guru
presne ako mufi pise agatu a tisu as vyhybat
zdroj: wikiOkrem kvetov sú všetky ostatné časti agáta značne jedovaté. Príznakmi otravy je slinenie, nevoľnosť, preháňanie, bolesť hlavy, srdcová slabosť, pokles tlaku, kŕče, ochrnutie a smrť. V prípade otravy treba ihneď zabezpečiť prvú lekársku pomoc.
najlepšie drevo je buk, dub a tiez sa treba vyhnut vsetkym ihlicnanom
-
weroro
Flash coder
Ihličnanom? Prečo? My si normálne robíme pri stanovačkách čaj zo smreku a v pohode opekáme, bez akejkoľvek ujmy, práve ihličnany mi prídu najviac vhodné, ale to je iba môj názor amatéra. Osobne som sa napr. nikdy nestretol s tisom.
ihlicnany rychlo horia a lahko sa nimi podpaluje. na oplatku prskaju a lietaju z nich zerave uhliky
buk a dub horia pomalsie, ale zato lepsie a bez vyletujucich uhlikov do obecenstva.
buk a dub horia pomalsie, ale zato lepsie a bez vyletujucich uhlikov do obecenstva.
no aroma ihlicnanov na špekačke tiez podla mna nie je ziaduca 
cely zivot opekam na makkom dreve a bolo to posledne co by mi vadilo... hold, ono tak vysoko je tazke hladat bucinu na palenie...
Ja tiež odjakživa opekám na dreve z ihličnatých stromov a nikdy som necítil, žeby mali špekačky, slanina alebo iné údeniny nejakú nežiadúcu chuť. Dokonca ani tých prskajúcich uhlíkov nie je toľko, aby mi to prekážalo. Čo sa týka dĺžky horenia a hlavne výhrevnosti, sú buk a dub určite lepšie, ale na obyčajné opekanie stačí aj smrekové drevo. Navyše, keď spravíme oheň u nás na chate, tak oheň horí až do rána a vôbec to nie je veľká vatra. Stačí dať nakoniec, keď už je oheň dobre rozhorený, pár väčších polien.
Popravde ja som na agáte opekal hádam celý život a nič sa nedialo...
Ako bolo spomenuté, ja by som sa vyvaroval ihličnanu, púšťa živicu, také lepkavé, ale možno je to len pocit a predsudok.
Ako bolo spomenuté, ja by som sa vyvaroval ihličnanu, púšťa živicu, také lepkavé, ale možno je to len pocit a predsudok.
pinco, mozno preto, ze odjakziva opekas na ihlicnanoch si si zvykol na tu chut
(joke)
-
weroro
Flash coder
begbee: Živica je asi to najmenej. Ako malý som ju dokonca aj žuval a to isté som naučil aj svoje dieťa. Nie je to nebezpečné. Je to príroda. Mňa zaujímalo skôr nebezpečie týkajúce sa opekania na určitých druhoch dreva aby som seba a ľudí na okolo neohrozil.
-
lowmanek
Light Professional
S tou zivicou to je pravda, babka vzdy hovorila, ze nechape, naco si kupujeme zuvacky za 13 korun 
My vacsinou zalozime ohen z bazy a priladame co sa najde...agat, dub, buk...a ako uz povedal niekto nadomnou, do lepsej pahreby je dobre dat velke poleno/dve, rano sa potom lahsie zaklada ohen
My vacsinou zalozime ohen z bazy a priladame co sa najde...agat, dub, buk...a ako uz povedal niekto nadomnou, do lepsej pahreby je dobre dat velke poleno/dve, rano sa potom lahsie zaklada ohen