Pred dvomi rokmi som sa dal dokopy s mojou súčasnou priateľkou. Zo začiatku som bol až po uši zaľúbený a s klapkami na očiach. Všetko vo svojom živote som podriadil nášmu vzťahu a mnoho vecí som začal zanedbávať, vrátane vzťahu s mojimi rodičmi a samozrejme aj mnohými priateľmi. Všetok svoj voľný čas som venoval priateľke. V tom čase sme ešte obaja študovali na VŠ. Po dokončení VŠ ma prijali na doktorandské štúdium so slušným štipendiom a priateľka si začala hľadať prácu (s jej odborom v štátnej správe). Dlhšie sa jej však nedarilo nájsť robotu, bola preto často podráždená a často kvôli tomu plakala. Neskôr ma začala obviňovať že prečo som jej nepovedal aby aj ona pokračovala v doktorandskom štúdiu, a že je moja chyba že si nedala prihlášku (i keď v poslednom ročníku na VŠ hovorila ako tú školu nenávidí kvôli toľkému učeniu a že už chce mať od nej pokoj). Povedala však a sľúbila mi, že bez ohľadu na to kde ju zoberú, podá si ihneď žiadosť o preloženie čo najbližšie do mesta kde budem študovať, aby som to mal s dochádzkou ľahké, lebo je jej jedno kde budeme, hlavne že budeme spolu (po škole sme totiž plánovali spoločné bývanie). Nakoniec sa jej podarilo nájsť robotu cca 70 km od mojej školy. Cestovanie jedným smerom mi zaberá 2 hod 15 min (čiže 4,5 hod cestovania na deň), no napriek tomu som nešiel na internát (stačilo mi ísť do školy 1-3x do týždňa), ale išli sme do podnájmu v meste kde mala robotu, aby sme mohli byť stále spolu. Po jej nástupe do práce sa všetko zhoršilo. Mala toho veľa, stále bola nervózna, podráždená, nerobilo jej problém na mňa za hocijakú maličkosť nakričať a mať štipľavé reči až do takej miery, že som sa často neubránil slzám. Prácu si nosievala aj domov a robila až do večera. Neskôr jej začala každý deň volať mama a každý deň spolu podvečer telefonujú 30-60 min, no nie je to konštruktívny rozhovor... sú to debaty o tom čo priateľka jedla, koľko roboty má, ako to všetko nestíha, čo nové si kúpila, aké bolo počasie, kedy išla spať, čo kto v robote povedal, či dobre zareagovala na otázku nadriadeného a pod. Samozrejme popri týchto jej povinnostiach jej zostával na mňa čas len málokedy a tento stav trval približne 7 mesiacov. Vysvitlo aj že často ku mne nebola úprimná - mnoho vecí robievala poza môj chrbát a potom nemala problém mi do očí klamať, i keď väčšinou to boli maličkosti. V dôležitých veciach sa radila so svojimi rodičmi a až potom sa pýtala na môj názor. Preložiť v práci sa doteraz nedala. Okrem toho sa z nej vykľula poriadna bordelárka – po celom byte rozhádzané jej oblečenie, taniere, hrnčeky, kelímky od jogurtov s lyžičkami, prípadne aj klasické smeti... Nedokážem ani spočítať koľkokrát mi niečo sľúbila a bez akéhokoľvek odôvodnenia to nesplnila – vykašľala sa na to. Samozrejme že boli aj pekné chvíľky, ale na druhej strane mi už mnohokrát ublížila a často som zaspával so slzami v očiach. Všetko toto vo mne postupne moje city ničilo... Približne pre mesiacom sme sa kvôli niečomu poškriepili a tichá domácnosť trvala už pár dní... až sa raz večer rozplakala: že už nie som taký ako dávnejšie, že si ju menej všímam, že ju už neviem utešiť tak ako voľakedy... Rozhovor ktorý potom nasledoval k ničomu neviedol a na druhý deň sa celá scéna v podstate zopakovala. Vtedy som jej povedal že či si nedáme na nejaký čas pauzu (pretože ona sama mi to už predtým navrhovala – keď bola na mňa nahnevaná). Na to sa rozplakala ešte viac (bolo to skôr srdcervúce nariekanie), že sa chcem na ňu vykašľať... hneď na to sa začala ospravedlňovať za všetko zlé čo mi urobila, aby som jej odpustil, že sa zmení a že jej na mne veľmi záleží. Vtedy som sa nechal obmäkčiť a povedal som že jej všetko odpúšťam a že začneme odznova. Krátko na to prišlo u mňa v škole nariadenie, že doktorandi budú musieť od budúceho školského roka chodiť do školy každý deň minimálne na 5 hodín. O niekoľko dní na to ma začala postupne bezdôvodne podozrievať že mám nejakú inú – kontrolovala mi telefón, hovory, SMSky, vypočúvala ma kde som bol, snažila sa ma v rozhovore nachytať či všetko čo hovorím dokonale sedí, to čo som povedal si overovala a pod. Viedlo to až k tomu, že sa zas raz večer rozplakala (opäť srdcervúce nariekanie s potokmi sĺz), že je jej smutno, že sa bojí že odídem na internát a že si nájdem nejakú inú... Zase sa začala ospravedlňovať že ma podozrievala, že vie že by som jej nič také neurobil, že mi ďakuje za všetko čo som pre ňu doteraz urobil, že jej na mne veľmi záleží, že ani neviem ako veľmi ma ľúbi, že si za ten čas na mňa už strašne zvykla, že ju mrzí že sa nedala preložiť, že ma prosí aby som vždy bol pri nej... To bolo pred niekoľkými dňami a odvtedy ma už vypočúvať a podozrievať prestala, stále ma stíska, hladká, bozkáva, posiela zaľúbené SMS a navyše začala na mňa tlačiť že chce mať so mnou dieťa – každý deň to spomenie niekoľkokrát. Momentálne vôbec neviem čo mám robiť...
Obaja máme 25 rokov.
Ďakujem všetkým za rady a názory.