Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

:)
Prílohy
jak_to_je_vlastne_s_bohem.jpeg
Brambor
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Brambor »

Super T0m4s3, dobrý argument :-) v súvislosti s tým ma napadlo, a neviem, či to v tejto téme už bolo, že aký máte názor na to, ako náboženstvá vykreslil Zeitgeist? Že cirkev je manipulatívna technika na masy je jasné, skôr mám na mysli teóriu náboženstiev ako takú, či je tam ten základ všade rovnaký - slnko a hviezdy? Alebo je to len prekombinovaná konšpiračná teória?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Brambor napísal:Super T0m4s3, dobrý argument :-) v súvislosti s tým ma napadlo, a neviem, či to v tejto téme už bolo, že aký máte názor na to, ako náboženstvá vykreslil Zeitgeist? Že cirkev je manipulatívna technika na masy je jasné, skôr mám na mysli teóriu náboženstiev ako takú, či je tam ten základ všade rovnaký - slnko a hviezdy? Alebo je to len prekombinovaná konšpiračná teória?
Tie podobné znaky a vzájomné inšpirácie a "odkúkavanie" určite existujú, kresťanstvo je tiež super príklad, neviem však nakoľko dôveryhodne to bolo spracované v Zeitgeiste (videl som to pred rokmi). Skôr si však myslím, že to aj v rámci možností prehnali. ,) Konšpiračne filmy sú vedené takou propagandistickou formou.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Milý karmista - ja budem prispievať kde ja chcem a ako dlho chcem. Ak máš niečo k téme, príď si to prediskutovať, pravdepodobne ale nemáš na to dostatočné IQ a ani guráž. A to posledné slovíčko v tvojej karme - môžeš denne hovoriť tomu, kto ťa takto vychoval.

K téme - ten obrázok som tu posielal aj ja, akurát že v trochu inej forme...
Brambor
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Brambor »

Hej hej, bolo to tam prezentované ako odhalenie veľkého tajomstva a senzácia v jednom :-) ale každopádne ma zaujala tá spoločná myšlienka vo všetkých náboženstvách, ktoré tam rozobrali. A dokonca mi to celé konečne nejako zapadalo a bolo to aj celkom reálne a uveriteľné.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tak keď sa na to pozrieme z istého pohľadu, tak všetky náboženstvá majú to isté pozadie/základ, akurát sa mení forma. A či je viac alebo menej rozdielna, to už záleží od doby, kultúrnej blízkosti a pod.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

podla mna kazdy zivy tvor ktory dosiahne urcitu rozumovu uroven si automaticky vytvori
nejake sebe blizke nabozenske predstavy. Jeho vlastna mysel ho k tomu donuti, je to urcita
forma psychohygieny. Je totiz dost tazke zit bez akejkolvek zivotnej idey, preto si kazdy hlada
/vedome ci nevedome/ nejaky svoj trvaly zivotny postoj, svetonazor, nieco s cim sa moze stotoznit
a hladat v tom zmysel zivota.
Ostatne zvierata okrem cloveka nic take nepotrebuju, ziju zo dna na den, neuvedomuju si nejake hlbsie
suvislosti medzi jednotlivymi javmi, nepoznaju lasku ani nenavist, nikdy ich nenapadne otazka o ne/zmyselnosti existencie.

Ludia si odjakziva nevedeli vysvetlit vecsinu prirodnych javov. Slnko, hviezdy, striedanie dna a noci, burka, blesk,hrom, narodenie, zivot a smrt. Snazili sa pochopit suvislosti, napr cele dlhe mesiace dreli
aby mali urodu na poli a nakoniec prislo obdobie velkeho sucha, uroda bola velmi slaba a cast
pospolitosti mohla aj zomriet od hladu. Museli si to nejako vysvetlit, je totiz mimoriadne bolestive
si uvedomit ze to bola iba zalezitost pocasia a nie je za tym ziaden vyssi prejav. Preto si mysleli
ze niecim urazili nejake bozstvo ktore je zodpovedne za dazd. Tak nieco obetovali, modlili sa a nasledujucu sezonu mali uz urodu dobru, alebo aj vybornu- samozrejme je to iba vysledok
teorie pravdepodobnosti, ale oni boli stastny ze ich teologicky model funguje.. /ak mali nahodou urodu zlu aj tu sezonu tak proste vsetcia pomreli a teologicky model sa historicky dalej neposuval/

V Afrike to tak v niektorych castiach funguje doteraz. Je sucho, tak idu za samanom a ten za
nejaky baksis robi ix dni nejake kuzlo. Potom as ix dni caka ci demoni a bohovia modlitby vypoculi.
Ak nezaprsi, tak si povedia ze bozstvo je velmi asi nahnevane a poterbujeme vecsie obety.
Idu znovu za samanom, baksis, kuzla, cakanie. No a raz naozaj zaprsi a vsetcia su spokojni
ako dobre tomu svojmu svetu rozumeju a nikym si nedaju vyhovorit opak. :D
To iste haitske voodo, ktore nejakym zazrakom funguje iba na haity a inde nie.. :wink:
Vsetko je to proste o mysli toho kto veri-neveri.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

No nedalo mi to.. A celkom to nadväzuje na ten post nado mnou, taký menší vývoj s dedičnosťou základných čŕt...
Prílohy
ch
ch
Geogomeogo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Geogomeogo »

(Dosť dobrý obrázok, ani som o tom nevedel vlastne predtým, tak dík, ale aj tak ->)Zaujímalo by ma, prečo len Christians? Niesu jediní, ktorí kopírovali... Ako, som kresťan, verím v Boha, cirkev je háveď, ale väčšina ateistov, či už na 9gagu alebo hockde inde, útočí práve na kresťanov. Pýtam sa, prečo je to tak? Viem, že nemajú práve najkrajšiu históriu, v tom čo robili, ale koniec koncov, všetky tie náboženstvá veria v nejakého Boha, poprípade vo viacerích. Niesom proti ateistom, ani nič také, len je dosť smutné, že väčšina "ateistov" útočí na kresťanstvo, popričom sú tu aj iné náboženstvá. Má niekto nejakú teóriu, prečo je to tak? Ďakujem.
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Nebude to tym, ze krestanov je najviac? :) A hipsterska populacia 9gagu sa na tom odbavuje... (being atheist before it was cool) btw su tam posty aj o islame :)
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Geogomeogo: lebo v Irane, afrike, tibete a podobne nemaju internet.

a ak nahodou aj maju, nechodia na tie iste stranky ako ty :)
senator8008
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa senator8008 »

Nič v zlom ale to s tým, že v Iráne alebo v Afrike nieje internet si zabil.

EDIT: Pardon až teraz som si všimol aj tú druhú vetu.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

Geogomeogo: ľudia "útočia" prevažne na kresťanstvo a islam z nejakého dôvodu.. svoju rolu iste zohráva aj fakt, že sú tieto náboženstvá najpočetnejšie.. prečo nikto neútočí napr. na budhizmus, ktorý je tiež rozšírený? lebo jednoducho a voľne povedané, nikoho svojími presvedčeniami/vierou neobťažujú.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

buddhizmus v prvom rade nie je nabozenstvo :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

utocia na krestanstvo preto, ze toto nabozenstvo v urcitom bode svojho historickeho vyvinu, ked nabralo moc, tak zacalo ostatne nabozenstva velmi tvrdo potlacat, nakolko ich povazovalo za pohanske
resp. za herezu.
Stacilo aby niekto o niecom verejne zapochyboval co sa nezhodovalo s Biblou, pripadne s papezovymi
vyhlaseniami a mohlo sa veelmi lahko stat ze dotycny skoncil na hranici, pripadne dostal trest v inej forme.
Islam je este tvrdsi a menej tolerantny. V jeho ramci existuju velmi prisne hnutia ako napr. Wahhabizmus v Saudskej Arabii. Toto hnutie ovplyvnuje celu statnu strukturu, Saria s Koranom je nad vsetkymi zakonmi, myslim ze ani ustavu nemaju. Za krizik na krku alebo najdenu bibliu su tvrde tresty,
vratane trestu smrti. Zakazana je skoro vsetka verejna zabava, pretoze sa to povazuje za neislamske.

V skutocnosti je to iba o tom, ze vladnuca rodina Saudov potrebuje prisny rezim kvoli tomu aby mohla
lahsie kontrolovat opoziciu, i/nternet je napr. cenzurovany/, pretoze sa boji prevratu, co je z dovodu obrovskej korupcie a svojvolneho nakladania zo statnym bohatstvom pochopitelne. Preto aj maju take dobre vztahy s USA pretoze ty im slubili ze pokial budu ropu predavat za ich podmienok tak oni na oplatku nepodporia pripadnu zmenu rezimu. S. Arabia tiez investuje obrovske peniaze do armady,
ktore je velmi moderna.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

a čo je podľa teba budhizmus, TommyHot? aké kritéria v tvojom ponímaní nespĺňa, aby bol chápaný ako náboženstvo?
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

budhizmus neuctieva ziadneho boha skor by sa to dalo definovat ako "životna filozofia". Takze tiez by som to nenazyval nabozenstvo
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Budhizmus je filozofický smer.
Hlavným dôvodom je to, že budhizmus nemá žiadneho boha ani nejakú nadprirodzenú bytosť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Budhizmus je skor filozoficky smer ako nabozenstvo. Ale ma niektore vetvy, ktore sa uz daju povazovat za nabozenske- napr. Tibetsky budhizmus- ten ma panteon plny bohov a demonov.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Geogomeogo napísal:(Dosť dobrý obrázok, ani som o tom nevedel vlastne predtým, tak dík, ale aj tak ->)Zaujímalo by ma, prečo len Christians? Niesu jediní, ktorí kopírovali... Ako, som kresťan, verím v Boha, cirkev je háveď, ale väčšina ateistov, či už na 9gagu alebo hockde inde, útočí práve na kresťanov. Pýtam sa, prečo je to tak? Viem, že nemajú práve najkrajšiu históriu, v tom čo robili, ale koniec koncov, všetky tie náboženstvá veria v nejakého Boha, poprípade vo viacerích. Niesom proti ateistom, ani nič také, len je dosť smutné, že väčšina "ateistov" útočí na kresťanstvo, popričom sú tu aj iné náboženstvá. Má niekto nejakú teóriu, prečo je to tak? Ďakujem.
myslim, ze ta vlna vysmechu prichadza z USA, tam ma krestanstvo inu formu ako u nas. neviem ju nejako opisat, lebo sa o to az tak nezaujimam, ale urcite to aspon z filmov poznas.

a ten tlak je podla mna aj kvoli inej veci. ludia si zacali uvedomovat ake vyprazdnene to nabozenstvo (nemyslim vieru) naozaj je. ako hlasa chudobu a ako naozaj vyzera. vidia snad, aky financny oje* na ludoch to bol a stale je. sam som pokrsteny ale moja viera sa nezlucuje s judeokrestanskou.
Napísať odpoveď