internet banking a služby
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: internet banking a služby
Popravde, zalezi na tom? Co si platila?
-
TommyHot
Addict
Ak platis fakturu nejakej firme, tak aj zalezi. Moze si narokovat penale z omeskania.
-
Fabo
Hardcore addict
Za jeden den? Nestalo sa mi este nikdy.
-
hojko
Site Admin
Navyse, ak to bolo zaplatene v ten den vecer, ale peniaze stiahla banka z uctu az dalsi den po zrealizovani platby, navyse do inej banky to zrejme prislo az na dalsi pracovny den. Aj tak si nemyslim, ze by niekto riesil den alebo dva dni v omeskani.
-
TommyHot
Addict
Je otazne, ci by to niekto riesil, ja len hovorim, ze stat sa moze a v takom pripade sa nemozte na nikoho hnevat. Btw je jedno kedy pridu prachy, dolezite je ku ktoremu dnu bola vykonana platba. Ak v den splatnosti faktury (a platba pride o 3 dni), tak je vsetko v poriadku.
-
Soviet
Darca
Vacsina bank uzatvara moznost platby v ten den okolo 20-21:00 vecer. Potom ti da na vyber zaplatenia uz len nasledujuci den.
Sem tam sa mi stane, ze mi o2 da splatnost uplne odveci a ja radsej cakam na vyplatu a teda meskam cca 2-3dni, kedy to im nabehne v banke. Nikdy to nijak neriesili. Jedine, ked som chcel aktivovat, ci zmenit sluzbu po telefone, tak povedali, ze nemam uhradenu fakturu a kym ju neuhradim, nemozem nic takymto sposobom menit.
Sem tam sa mi stane, ze mi o2 da splatnost uplne odveci a ja radsej cakam na vyplatu a teda meskam cca 2-3dni, kedy to im nabehne v banke. Nikdy to nijak neriesili. Jedine, ked som chcel aktivovat, ci zmenit sluzbu po telefone, tak povedali, ze nemam uhradenu fakturu a kym ju neuhradim, nemozem nic takymto sposobom menit.
-
TommyHot
Addict
My (firma) ked niekedy zabudneme zaplatit o2 faktury, tak nas bombarduju smskami az kym to nezaplatime. Ale viem, ze znami v tmobile aj v orange mali problemy, ak nezaplatili vcas.
TommyHot - Ake problemy mohli uz len mat, ha? Ked som v Telekome neuhradil fakturu vcas, lebo som na to zabudol i ked mi dosla asi tri dni pred splatnostou info v sms, ze sa blizi splatnost, tak som to zaplatil mozno 5 dni po splatnosti a nic. V rodine je tiez Orange a tak ked nezaplatis do splatnosti, tak asi tyzden alebo dva na to pride SMS sprava s upomienkou. Potom pride asi o tyzden alebo dva dalsia s tym, ze tato sms je uz spoplatnena sumou 1,50 eur a ze mas 7 ci 10 dni na zaplatenie, inak ta vypnu.
-
TommyHot
Addict
Viem o pripade, ked po nezaplateni faktury prestali dodavat sluzbu (tmobile) a po troch rokoch prisiel exekutor, kedze uroky z omeskania bezali dalej 
Uroky omeskania bezali dalej z coho, z tej neposkytovanej sluzby alebo z nezaplatenej faktury napriklad 500 eur? Ako to, ze nereagovali na upomienky, ktore su zasielane postou?
-
TommyHot
Addict
Uroky z nezaplatenej faktury. Neni som si isty ako si tmobile poctia penale, ale ak ide o zlozeny urok, tak za 3 roky z toho moze byt pekna sumicka. Upomienku neposlali/nedostali ani raz. Neviem ci zlyhal ludsky faktor, alebo system.. Btw ja som o2 tiez nezaplatil jednu fakturu este ked som mal cislo na seba, lebo ma raz vytocili do nepricetna. Upomienka neprisla a ked som sa bol pytat v predajni o 3 roky, tak neevydovali ziadne pohladavky voci mne
teraz to mozno funguje lepsie, ale kedysi mali operatori v systemoch riadny bordel.. Z o2 mi velakrat prisla chybna faktura a potom mi posielali dobropisy.
Ide teda o poplatok z omeskania, da sa to oznacit ako urok z omeskania a ten sa pocita podla kurzu NBS, pravne sa to riadi podla obcianskeho prava. Teda ta suma nemohla byt az taka vysoka na urokoch dokonca ani za tie tri roky, k tomu si pripocital nieco exekutor.
-
TommyHot
Addict
Nemas to nejake pomylene? Co je podla teba kurz NBS? A hlavne pravomoci NBS nesiahaju mimo bankovy sektor, cize to o com hovoris ty sa moze vztahovat akurat tak na uroky z omeskania tykajuce sa bank. Ale rad sa necham vyviest z omylu odkazom na konkretnu legislativu.
Omyl je podla mna kopa tvojich prispevkov. Ked sa do veci nerozumies, tak nemudruj a nastuduj si to. Google alebo Live vyhladavace ti urcite poradia. Ked nevies nic o pravomociach NBS, tak radsej nic nepis, ved. Zakon o platobnom styku a tiez Zakon o platovnych sluzbach spada prave do kompetencie NBS. Uroky su tiez rozoberane v Obcianskom a aj Obchodnom zakonniku. Kurz NBS je to co urcuje NBS, uroky z omeskania sa pocitaju ako dvojnasobok diskontnej sadzby NBS znamej tiez ako zakladna urokova sadzba NBS (to su tie ciselka, ktore mozes vidiet castokrat na TA3 alebo aj v hlavnych spravach vsetkych televizii a su to ciselka, ktore dost hybu nasou ekonomikou).
-
TommyHot
Addict
Tak sa vyjadruj presne. Pojem kurz NBS je nezmysel. A kedze nie si schopny dodat odkaz na legislativu, tak som si ho vygooglil. Ide o naradenie vlady c. 87/1995 Z.Z § 3, ktore je vykonavacim predpisom spominanym v obcianskom zakonniku c. 40/1964 Zb. § 517 odsek 2 (pravdepodobne to na co si narazal ty v suvislosti s penalmi)
To o com ty hovoris platilo do roku 2009. Dnes je maximalna vyska uroku z omeskania, zakladna urokova sadzba ECB + 8 percentualnych bodov, co je pre tento polrok 8.75%. Urcite si vies vypocitat o kolko sa ti navysi tebou spominanych 500 eur v priemere o 8.5% (kazdeho pol roka sa to meni) po dobu troch rokov. Samozrejme nezabudaj, ze sa to pocita zlozenym urokom.
Ale inak davam ti za pravdu, ze ta vyska je v pripade spotrebitela upravena zakonom, ja som bol pomyleny obchodnym zakonnikom č. 513/1991 Zb. (co sa na ten moj pripad aj da aplikovat, kedze islo o PO a nie spotrebitela - fyzicku osobu):
§ 369
(1) Ak je dlžník v omeškaní so splnením peňažného záväzku alebo jeho časti, je povinný platiť z nezaplatenej sumy úroky z omeškania dohodnuté v zmluve. Ak úroky z omeškania neboli dohodnuté, dlžník je povinný platiť úroky z omeškania podľa predpisov občianskeho práva. Ak záväzok vznikol zo spotrebiteľskej zmluvy a dlžníkom je spotrebiteľ, možno dohodnúť úroky z omeškania najviac do výšky ustanovenej podľa predpisov občianskeho práva.
To o com ty hovoris platilo do roku 2009. Dnes je maximalna vyska uroku z omeskania, zakladna urokova sadzba ECB + 8 percentualnych bodov, co je pre tento polrok 8.75%. Urcite si vies vypocitat o kolko sa ti navysi tebou spominanych 500 eur v priemere o 8.5% (kazdeho pol roka sa to meni) po dobu troch rokov. Samozrejme nezabudaj, ze sa to pocita zlozenym urokom.
Ale inak davam ti za pravdu, ze ta vyska je v pripade spotrebitela upravena zakonom, ja som bol pomyleny obchodnym zakonnikom č. 513/1991 Zb. (co sa na ten moj pripad aj da aplikovat, kedze islo o PO a nie spotrebitela - fyzicku osobu):
§ 369
(1) Ak je dlžník v omeškaní so splnením peňažného záväzku alebo jeho časti, je povinný platiť z nezaplatenej sumy úroky z omeškania dohodnuté v zmluve. Ak úroky z omeškania neboli dohodnuté, dlžník je povinný platiť úroky z omeškania podľa predpisov občianskeho práva. Ak záväzok vznikol zo spotrebiteľskej zmluvy a dlžníkom je spotrebiteľ, možno dohodnúť úroky z omeškania najviac do výšky ustanovenej podľa predpisov občianskeho práva.
Mas ban na Google, ze si nie si schopny najst zakony a nariadenia vlady? Je pravda, ze som to zle uviedol, malo to byt urokova sadza NBS, nie kurz. Telekom si penale urcuje podla VPP v bode 10, tie sa odkazuju na Obciansky zakonnik a tak sa to pocita podla toho. V minulosti tam bolo aj klauzula s 20 percentami rocne, ak to nepresahovalo urokovu mieru (NBS/ECB), ako je to teraz neviem, kedze Telekom niekedy v juni ci juli menil VPP.
-
master23
Light Professional
nechcem zakladat temu, tak snad nevadi, ze to hodim sem.
mam CSOB (cesky, nie slovensky ucet). mam problem taky, ze sa nemozem dostat na IB, lebo autentifikacny kod sa posiela formou SMS, ale to cislo je nepouzitelne (po kym nenajdem pin/puk kod). a viem, ze pani v CSOB mi vravela, ze si mozem zmenit to cislo iba priamo v pobocke.
takze nejake rady? dalo by sa to zmenit aj na slovenskej pobocke?
mam CSOB (cesky, nie slovensky ucet). mam problem taky, ze sa nemozem dostat na IB, lebo autentifikacny kod sa posiela formou SMS, ale to cislo je nepouzitelne (po kym nenajdem pin/puk kod). a viem, ze pani v CSOB mi vravela, ze si mozem zmenit to cislo iba priamo v pobocke.
takze nejake rady? dalo by sa to zmenit aj na slovenskej pobocke?
pri vytvarani uctu si si vytvaral aj bezpecnostny kod pre komunikaciu cez infolinku, ak si ho pamatas, zavolaj na nu a skus to zmenit tak, ak to odmietnu, tak ta caka navsteva pobocky
v slovenskej to nezmenis, je to ina firma
v slovenskej to nezmenis, je to ina firma
-
master23
Light Professional
diky. ale zial nepomohlo, volal som a bolo mi povedane, ze sa to da zmenit len priamo na pobocke CSOB.
sakra, teraz neviem co mam robit.
sakra, teraz neviem co mam robit.
v tom pripade si sprav vylet do najblizsej pobocky pri tvojom bydlisku
http://www.csob.cz/cz/Csob/Kontakty-pob ... fault.aspx#
http://www.csob.cz/cz/Csob/Kontakty-pob ... fault.aspx#