2 routre v jednej sieti - nastavanie,návod...

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
dano123
Novice
Novice

2 routre v jednej sieti - nastavanie,návod...

Príspevok od používateľa dano123 »

Zdravím Vás,

chcel by som poprosiť Vás o radu kedže na stránke o ps3zone.sk mi nevedia poradiť.
Mám taký problém. Máme doma router D-Link Di-524 umiestnený v obývačke .Signál v obývačke je v poriadku, ale v mojej izbe je signál slabý. Obývačku a moju izbu delí kuchyňa čo je asi dve steny o hrúbke cca 15cm a barák je zo železobetónu.
Skúšal som vymeniť anténu na routery z 3dB na 7dB ,ale výsledok minimálny. Preto som volal svojmu providerovi ako tento problém vyriešiť. Poradil mi nech si kúpim N-kový router teda ten ktorý vyžaruje silu signálu N. Môj súčasný router má silu signálu B a G.
Lenže, podľa mňa je zbytočné vyhodiť router ktorý funguje a preto by som rád zapojil tieto dva routre do jednej siete. Teda router ktorý som mal v obývačke dám do mojej izby a nový do obývačky. Chcem docieliť to že ten nový router bude vysielať signál v obývačke a starý router u mňa v izbe. Lenže zo starého routra vedie internetový kábel do PC v mojej izbe. Bude stačiť ak tento kábel odpojím a prepojím ho medzi dvoma routrami a potom už len dokupím kábel ktorý pripojim do starého routra a do PC aby som mal aj naďalej internet v mojom PC?
Takisto sa chcem spýtať ako tieto routre potom prepojiť obidva z LAN portu do LAN portu alebo ako? Pretože ja neviem ani ako je to teraz zapojené lebo sa v tom moc nevyznám. Pýtal som sa providera či mi to nemôžu príjsť zapojiť ,ale ževraj nie je to ťažké a zvládnem to aj sám, preto sa obraciam na Vás.
Takže ide mi o to aby proste obidva routre vysielali signál, pretože potrebujem to aj kvoli tomu aby som v izbe chytal lepší signál aj na ps3-jku.
Ďakujem za trpezlivost a verím že mi pomôžete.
Prílohy
Takto to momentalne je..PNG
Chcel by som to takto..PNG
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: 2 routre v jednej sieti - nastavanie,návod...

Príspevok od používateľa hojko »

B, G a N nie je sila signalu, ale je to wifi norma. Stary D-Link ma len 15dB vykon, co je bieda, preto su s nim problemy so signalom. Riesenim v tvojom pripade je zmena kanalu, takze treba skusat prehodit kanal na jednotku, dvojku, trojku... a sledovat zmeny.

To co pozadujes ty, tak sa da riesit funkciou WDS v nastaveni routra alebo to mozes teda prepojit kablom. Odpojis kabel z PC, pripojis ho na stary router napriklad do LAN 1 a odtial potom natiahnes kabel k novemu routru, ale tam ho uz pripojis do WAN portu. Potom musis druhy router nastavit, bud mu dat pevne IP alebo pouzijes DHCP. Kedze neviem ako je nastaveny stary router, tak to skus najskor DHCP. V administracii noveho routru najdes v nastaveni nieco ako WAN, tam zvolis dynamicku IP a uvidis. Ak by to neslo, tak tam daj staticku IP a nastav to podla pocitaca. Osobne si myslim, ze postaci novy router a ten stary predaj alebo si nechaj v zalohe (aj ked neviem co je to za router, ale vsetko je lepsie ako ten stary D-Link).
majogorbi
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa majogorbi »

a nemal by taktiez nastavit ten stary router aby fungoval len ako access point ? Lebo ak si necha 2 routre tak mu to zbytocne porozdeluje subnety ... ci ?
dano123
Novice
Novice

Takto, ja som volal prechvílou s tým providerom znovu a spýtal som sa ho nato ešte raz.
Takto mi to povedal. Aby to bolo zrozumiteľnejšie tak starý router budem nazýva router č.1 a nový č.2.
Momentálne mám router č.1 jedna v obývačke.Mám v nom zapojený kábel od providera ktorý vedie do WAN portu, z LAN portu vediem kábel ktorý vedie do PC v mojej izbe.
Ten technik mi poradil aby som to spravil takto:
Router č.1 dám do mojej izby a do obývačky dám router č.2 . Router č.2 zapojím ako bol doteraz zapojený router č.1. Čiže kábel od providera zapojím do routera č.2 do WAN portu, ďalej zapojím do LAN portu kábel ktorý prepájal doteraz router č.1 a PC a ten povediem do routra č.1 ale zapojím ho do WAN portu. Ďalej už len z routra č.1 povediem kábel a ten zapojím do PC.
Obidva rooutre mám nechať ako router. Ak by to robilo problém tak, že nech to dám do v nastaveniach do AP modulu ten router č.1 potom. Ale pýtal som sa ho že či budem musieť niečo nastavovať a hovoril mi že, nič nebudem muset viac nastavovať len mi vyhodí formulár ked sa budem chcet prpijit namna že nech sa zaregistuje router ( tam bude, moje meno,adresa atd) a že moj provider teda SWAN tam nejak niečo spraví a mi zavolajú naspäť že blá blá blá možem sa pripojiť.
Len mi vravel že mám potom nastaviť heslo na wifi. To sa mi akože samé zruší heslo ked prídavam nový router do sieťe? Veď doteraz som mal na starom zaheslovanú wifi, prečo musím aj na novom.
A ešte by ma zaujímalo ako sa potom dostanem do routra v ktorom budem chceť niečo nastavovať keď budem potrebovať. Veď obidva routre budu fungovať ako router a nie ako jeden AP a druhý router. Nie je to divné?
Takisto som dnes bol v jednom servise s PC u nas v Trnave a vraveli mi že je to robota na 1 hodinu a vyjde ma to nastavenie 40€.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

ten router c. 1 by som skor dal do rezimu AP, je zbytocne mat podsiet v sieti, ked mas spolu ~3 zariadenia
takze moj navrh:
router c. 2 - kabel od providera do WAN portu, z LAN 2 kable, jeden do routera c. 1 (ktory nastavis do modu AP) a druhy do PC

heslo nastavis na oboch rovnake, tak isto aj SSID ale das im iny kanal
dano123
Novice
Novice

beardie napísal:ten router c. 1 by som skor dal do rezimu AP, je zbytocne mat podsiet v sieti, ked mas spolu ~3 zariadenia
takze moj navrh:
router c. 2 - kabel od providera do WAN portu, z LAN 2 kable, jeden do routera c. 1 (ktory nastavis do modu AP) a druhy do PC

heslo nastavis na oboch rovnake, tak isto aj SSID ale das im iny kanal
No hej lenže práve to som nechcel ťahať jeden ďaší kábel cez celý byt do routru č.1.
Doteraz to bolo tak že router č.1 bol v obývačke a z neho šiel kábel cez kuchyňu do PC. Čiže či už dám router č.1 alebo č.2 do obývačky stále ten kábel budem museť ťahať cez celý byt. Ja som to chcel spraviť tak že ten router č.1 nechám v obývačke, router č.2 dám do mojej izby.Potom tie dva routre prepojim a z routra č.2 zapojim kábel do PC
Ach za posledných 24 hodín som dostal už 4 navody a každý bol v niečom iný, neviem čo mám spraviť, večer vám sem napíšem všetky štyri navody čo som dostal ako tie routre zapojiť.
Napísať odpoveď