Studium v CR- zlavy na cestovnom

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
myscho90
Light Expert
Light Expert

Studium v CR- zlavy na cestovnom

Príspevok od používateľa myscho90 »

Zdravim,

presiel som zopar starsich tem, ale veci sa kus pohli, preto si dovolim zalozit novu.
Zacinam studovat na Ostravskej univerzite- skola ponuka ISIC, alebo "skolsku kartu".
Otazka znie ako cestovat co najlacnejsie:
1. vlakom SR-Ostrava
2. vlakom vramci CR
3. SR -vlak, bus

Ked budem mat cesky ISIC, bude mi zlava vo vlaku platit len na uzemi CR?
Viem, ze od januara, plati, ze aj slov. studenti v CR maju vo vlakoch zlavu. Clanky na webe ale uvadzaju bud:
1. ze to neplati pre medzinarodne vlaky (ked prejdem Cadcu vlakom, tak to asi je medzin. vlak :) ? )
2. ze to neplati na medz. listok (doteraz ked som isiel do CR- som mal 1 listok po hranicu a 2. od)- cize to by bolo OK?

Junior rail plus26 asi riesenim nie je?- stoji 16e, ponuka medzinarodne zlavu do 25% a priplaca sa 1e za EC :roll:

budem vdacny za akekolvek vase vedomosti :)
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Studium v CR- zlavy na cestovnom

Príspevok od používateľa beardie »

vlak: na zlavu v CR potrebujes mat oranzovu preukazku, Slovaci si ju mozu vybavit od 1.1.2013, ISIC sa pouzit neda
zatial si mozes vybavit InKartu, stoji okolo 300 korun, plati 3 roky a mas na nu zlavu 25 % (existuje este InKarta na 50% zlavu, ale o tej nemam info)

zlava na cesky ISIC v autobuse v ramci CR - zalezi od dopravcu, vacsinou nie, pytaju oranzovu preukazku

dialkove autobusove linky premavajuce aj na Slovensko akceptuju aj cesky ISIC

pre cestovanie po Slovensku vlakom si mozes vybavit zlavovy preukaz zeleznic (50 % zlava na 2. triedu vo vlaku afaik), potrebujes v skole potvrdit ich tlacivo, potvrdenie o navsteve skoly neakceptuju
cesky ISIC vo slovenskom vlaku neplati, ano, mozes si cestu rozdelit na 2 useky, jeden po hranicu, druhy od hranice, neviem, ci sa vobec da kupit listok na celu cestu naraz...

pre cestovanie po Slovensku autobusom na dialkovych linkach mozes pouzit aj cesky ISIC, plati ale iba u niektorych dopravcov, viz dalsi bod

pre cestovanie na mestskych/medzimestskych linkach vacsinou potrebujes dopravnu kartu danej SADky

zabudol som na nieco?
myscho90
Light Expert
Light Expert

Dik za odpoved..az 2013? Skoda :)
Na oranzovu karticku som aj zabudol, niekedy som si cez nu kupoval zlacnenu MHD.

Krasna byrokracia, ked ZSR nestaci tlacivo o navsteve skoly...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Načo je potom ten ISIC dobrý ?
Váham či si to vôbec predĺžiť, veď som to za tie 2 roky ani raz nepoužil.
beardie
Redeemer
Redeemer

okrem cestovania busom na par zliav v obchodoch, kine, zjazdovkach
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Uz sa tu niekde preberali vyhody ISIC, ale predovsetkym je to predsa tvoja identifikacna karta ako studenta urcitej univerzity. U nas sa nou napriklad dostavame do budovy, bez nej ta nepustia. Casto krat som kartu pouzil aj na svk autobus, i ked to nie je "legalne", ale pokial si sofer nevsimne ze je to cesky ISIC tak prejdem.

K tym vlakom asi tolko.
Pokial si najdes cas na male vybavovanie, tak je dobre vybavit si 50% zlavu na slovesnke zeleznice, ktore platia od 01.09 do 31.08 a ta karta je uplne zadarmo. Potrebujes potvrdenie o studiu (najdes na portaly ostravskej univerzity portal.osu.cz) a fotku.
Co sa tyka ceskych drah, tak bud spominanu oranzovu kartu, ktoru mozes v Ostrave vyuzivat aj v MHD, akurat ze tuto kartu pouzijes len domov a do Ostravy, nakolko sa na nu pise odchodna a prichodna zeleznicna stanica.
Alebo tu inkartu, ktora je ovela lepsim riesenim, pretoze ti plati po celej ceskej republike. 50% zlava inkarty stoji tusim nieco vyse 500kč, ale tiez je to na 3 roky, co je samozrejme uzasne.

Pokial sa ti vybavovat nechce a chces byt pohodlny, tak spominana junior ti bude stacit.
Ja som to riesil len tou 50% svk zlavou, nakolko sa mi nechcelo nic riesit a vybavovat a domov som moc casto nechodil.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

beardie napísal: pre cestovanie po Slovensku vlakom si mozes vybavit zlavovy preukaz zeleznic (50 % zlava na 2. triedu vo vlaku afaik), potrebujes v skole potvrdit ich tlacivo, potvrdenie o navsteve skoly neakceptuju
V prípade, ak študent nepredloží potvrdenú Žiadanku, ale predloží Potvrdenie o návšteve školy, je povinný súčasne predložiť aj úradný preklad Potvrdenia, pričom postačuje predloženie len fotokópie platného úradného prekladu. Študent študujúci v ČR predloží Žiadanku potvrdenú školou v ČR alebo Žiadanku, ktorá nie je potvrdená školou, súčasne s Potvrdením o návšteve školy, avšak bez úradného prekladu.
zdroj: slovakrail.sk :)

Neviem či to platí v praxi, ale tiež si idem v najbližšej dobe vybaviť zľavu na vlak do konca leta (menší trip po Slovensku), ale ak mi nebudú brať to potvrdenie tak im to otrieskam o hlavu, nepobežím kvôli tomu do Brna.
beardie
Redeemer
Redeemer

popisal som moje skusenosti spred 2 rokov, ked som sa hadal s viacerymi tetami a ani jednu som nepresvedcil, je mozne, ze sa to uz zmenilo
druha vec, musi tam byt datum od 1.9. do 31.8., mal som iny (konkretne 18.6.2010-31.8.2011, marne som sa snazil vysvetlit, ze preukaz mi staci od 1.9.2010 do 31.8.2011, lebo som si ho vybavoval az na konci prazdnin) a nechceli mi to uznat...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ale veď VUT má svoju kartu študenta, ktorá nemusí byť zároveň ISIC, to že je ISIC z nej robí tá revalidačná nálepka a keď prepadne, je z toho obyčajná študenská karta. Stojí to síce len niečo pod 200kč, čo je pre mňa zanedbateľná čiastka, ale ide o princíp, že prečo sa to volá International Student Identification Card, keď to skoro nikde v týchto absurdistánoch neuznajú !
melonSVK
King
King

Mne napríklad dávajú študentský na český ISIC aj v prímestských linkách SAD (záleží od šoféra, ale 90% z nich mi študentský lístok dá).

Myslím, že je to skôr o ľuďoch ako o nejakých interných predpisoch - takisto mi jedna baba pri okienku môže kartu na vlak dať aj bez priamo potvrdenej žiadanky a druhá nie.

/ edit.
Racius napísal:Ale veď VUT má svoju kartu študenta, ktorá nemusí byť zároveň ISIC, to že je ISIC z nej robí tá revalidačná nálepka a keď prepadne, je z toho obyčajná študenská karta. Stojí to síce len niečo pod 200kč, čo je pre mňa zanedbateľná čiastka, ale ide o princíp, že prečo sa to volá International Student Identification Card, keď to skoro nikde v týchto absurdistánoch neuznajú !
Ak máš študentský účet v Českej Sporiteľni, tak máš každý rok nárok na príspevok 200kč na ISIC, stačí si len podať žiadosť :) Možno aj v iných bankách, osobne mám skúsenosť len s ČS.
Janette
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janette »

beardie napísal: pre cestovanie po Slovensku vlakom si mozes vybavit zlavovy preukaz zeleznic (50 % zlava na 2. triedu vo vlaku afaik), potrebujes v skole potvrdit ich tlacivo, potvrdenie o navsteve skoly neakceptuju
Myslim, ze toto zalezi kto ti dava potvrdenie. 2 roky si uz vybavujem tu zlavu iba s potvrdenim o navsteve skoly a nik ani nemukol.. a ani moji priatelia nic nespomenuli ... V Kosiciach s tym nemaju problem ...
myscho90
Light Expert
Light Expert

Vdaka za odpovede, zatial je pre mna prioritna zlava vlak SR-Ostrava, ostatne budem riesit neskor za behu studia :D
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

Racius: ja som studoval na VUT a co som mal studentsku karticku tak tam bolo len Student Identification Card (bez international). Vyhodou bolo ze sa podobala na ISIC a niektore tetusky na autobusovych staniciach davali zlavu aj na tuto karticku, iked ja som vacsinou vyuzival autobusy so zlavou do 26rokov resp. PD SAD karticku

// myslim ze ISIC karticku som mal jeden rok a usetril som na tom 50 halierov :D
tomPD
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

Par krat mi pomhlo, ked som soferovi povedal ze to je cesky ISIC (msylim vyssie spominanu VUT karticku), sofer to zozral a dal zlavu :). ISIC som nevyuzival pocas celych 5 rokov.
melonSVK
King
King

Update:

Dnes som si bol vybaviť tú preukážku na vlak bez priamo potvrdenej žiadanky. Nebol s tým žiadny problém, pani pri okienku mi to na zvyšných 20 dní platnosti potvrdenia bez problémov dala, ešte sa dokonca aj milo správala. Thumbs up.

edit.
jedná sa o stanicu v ZA
Napísať odpoveď