Ubuntu otázka

Všetko ohľadom Linuxu...
Hawk123
Expert
Expert

Ubuntu otázka

Príspevok od používateľa Hawk123 »

Ahojte mohli by ste mi prosím poradiť ohľadom jednej veci. Chcem si nainštalovať ubuntu vedľa windows ako je v tomto návode http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD (krok 4.2). A mám jednu otázku. Na disku C kam by som ešte nainštaloval linux mám nainštalované aj ovládače na grafiku atď. Ak tak dám linux tak mu tie ovládače nebudú vadiť a budem musieť nainštalovať ešte aj linux ovládače hlavne na grafiku?
pato83
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ubuntu otázka

Príspevok od používateľa pato83 »

Nikomu nic vadit nebude a ani ovladace nebudes musiet instalovat.
Denco
King
King

Príspevok od používateľa Denco »

Určite to chceš inštalovať na disk C?
Hawk123
Expert
Expert

Neviem mne je to vcelku jedno ale keď to dám na C tam na tej stránke píše, že po zapnutí PC si budem môcť stále vybrať či chcem ísť na linux alebo windows. A na ostatných diskoch mám nejaké veci aj hry ktoré sa mi nechce mazať. Takže ovládače už nebudem musieť sťahovať na linux a tie windowsacke linuxu nevadia.

//autoeditácia príspevku (29 Júl 2012, 10:00)
Ja by som ho chcel normálne nainštalovať len neviem čo je lepšie rozdeliť C kde mám windows ako je to v návode, alebo mám ešte 2 iné disky a jeden z nich naformátovať a tam dať linux. Chcel by som aby to išlo tak ako sa píše na tej ich stránke, že po zapnutí PC si môžem vybrať kde chcem ísť. Čítal som, že ak nechám aj windows tak cez linux potom môžem používať aj jeho disky.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Tak v tom pripade nechaj C ceckom a vyuzi jeden z tych dvoch diskov. V tom pripade si budes moct vybrat medzi operacnymi systemami, ktory chces spustit. Co sa tyka pripajania diskov, tak v zavislosti na distribucii a jeho uzivatelskej privetivosti, sa ti budu pripajat automaticky. Ak aj nie automaticky, tak mozes prehlasit, ze s ntfs problem mat nebude.
Hawk123
Expert
Expert

Počkaj ja dúfam, že sme sa pochopili lebo ja som to napísal ako debil. Myslel som to tak, že mám jeden HDD rozdelený na 3 particie a na jednu chcem dať linux. Linux by som chcel používať na bežnú prácu na net a tak a windows som si chcel nechať na nejaké hry a programy, ktoré pod linuxom nefungujú. Na tj particii kde chcem dať linux mám ale 115GB a to je veľa tak by som ešte chcel vedieť či neexistuje nejaký program cez ktorý by som si pomenil kapacitu particii bez toho aby som stratil data. Dá sa to alebo je potrebné najprv formátovať disk.
Denco
King
King

Partície môžeš upravovať vo Windowse (je to lahšie). Buď použi Správu diskov vo Windowse, prípadne nejaký iný program ako Easeus Partiton Manager (ten ti toho umožní viac a je to aj dosť jednoduché). Osobne by som ešte pred uprávami partícií defragmentoval tú partíciu, z ktorej budeš uberať.
Hawk123
Expert
Expert

Chcem uberať zo všetkých a aj pridávať. Takže stačí defragmentovať a o žiadne dáta neprídem?
Denco
King
King

Defragmentácia je len taká jemná prevencia. Teoreticky ťa to pustí ubrať len určitú hodnotu. Ale pri práci s partíciami je tam vždy určite percento nebezpečenstva.
Hawk123
Expert
Expert

Mohol by som to spraviť takto? Na windows mám 45GB to by som nechal tak, na ubuntu by som dal 20GB tak mi to aj iný radili, no a zvyšok by som pripojil k terajšiemu D NTFS na filmy, hudbu, hry atď. Bolo by to dobre? To D-ečko by som takto mohol vyžívať aj z windows aj z ubuntu lebo keď som skúšal ubuntu z CD tak som mohol normálne pozerať windows particie, mazať tam veci všetko.
Viper
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Viper »

Je to dobré ja to mám presne tak na C mám 100GB a je tam win a na E mám Linux s 50GB a D s 100GB mám ako úložný priestor pre všetko
Hawk123
Expert
Expert

OK tak si to tak spravím. Čo som písal tých 20GB na linux bude stačiť? Koľko miesta mám dať na swap? Inštalovať mám ako v tomto návode http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD a bude to tak, že ak spustím PC tak si môžem vyberať medzi windows a linux?
Viper
Medium Expert
Medium Expert

20 GB stačí ja som mal kedysi tiež toĺko a stačilo no a ano normálne keď zapneš PC tak sa nabotuje všetko a potom sa ti zobrazí menu kde si vyberieš Win alebo Ubuntu a ak nie tak napíš z Linuxu ak sa nezobrazí ztrb manuálne vytvoriť Group ale malo by sa zobraziť keď máš najskôr win a potom linux
Denco
King
King

Nemal by byť problém. Osobne síce vždy inštalujem cez možnosť Niečo iné (niekedy označované aj ako Manuálne), možnosť Nainštalovať vedľa Windows je však viac userfriendly.
Hawk123
Expert
Expert

Ja som nainštaloval cez niečo iné ako sem chcel a ide všetko v pohode. Nemali by ste pre mňa nejaké typy čo sa týka nejakých vylepšení a tak? Neviem prečo ale zdá sa mi, že oproti windows ide pomaly. mám viac vyťažený CPU.
Viper
Medium Expert
Medium Expert

koľkátku máš ubuntu pretože mne sa tá najnovšia verzia zdala pomalá ja keď som si dával ubuntu radšej som si dal 10.10 a potom stiahol aktualizácie. Ale práve teraz nemám ubuntu mám iba BackTrack 5
Hawk123
Expert
Expert

mám 11.10
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

A naco ti ma vlastne to Ubuntu sluzit?
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

Soviet: to je otázka... :roll: Však predsa chce háčkovať ako všetci ostatný :smt044
Hawk123
Expert
Expert

Na bežnú prácu z netom, office, úprava fotiek a tak. Windows som si nechal na nejaké hry a programy ktoré linux nespustí. Linux chcem vlastne používať na všetko ostatné. Tiež skúšam nové veci, programovať, napríklad v lazaruse, alebo skúšam niečo vytvoriť v blender. Baví ma skúšať niečo nové a práca s terminálom je iná a zaujímavá.
Napísať odpoveď