hmm... môžem sa popýtať jednej bývalej spolužiačky, tá za to dostávala aj nejaký keš sa mi zdá... chodievala do čiech.
Ja mám dlhoročné skúsenosti ako vedúci z táborov - nemal som za to ani korunu, mojou odmenou boli usmiate decká a vedomie, že im tie tábory dali niečo do života (tábory to boli jednak misijné (DM) a jednak skautské (Pathfinder), žiadne funny tábory čisto len na pobavenie...)
na čo sa priprav: bežný deň vedúceho na tábore je zhruba nasledovný-
06:00 vstávaš, ranná porada s ostatnými vedúcimi, príprava na deň
denný program, makáš ako fretka
12:30 deti majú poobednú siestu, ty máš poradu s vedúcimi, dohodnete poobedný program, chystáte nejakú väčšiu hru...
program
22:00 večierka pre deti - uspávaš deti na chatke
23:30 keď tí malí hajzlíci konečne zaspia

ideš na stretko vedúcich, kde rozoberáte a hodnotíte deň, zdieľate názory a návrhy čo ako zlepšiť... a potom sa snažíte nejako odreagovať (spieva sa, niečo sa hrá...)
a potom znova... 7 dní, prípadne podľa dĺžky tábora viac. U nás platilo pravidlo, že po sedemdňovom tábore vedúci 7 dní dospávali doma a dávali sa do poriadku... ak sme ťahali 2 7dňové tábory po sebe, tak sme si potom dali tak 10 dní dovolenku
Toto je len hrubý náčrt, na každom tábore je to inak, veľa závisí od hlavného vedúceho (hlavný šéf) a samotného charakteru tábora - na civilnom tábore v nejakom ozdravnom stredisku s deckami nemôžeš robiť to, čo na skautskom (btw. keď sme to skúsili, tak boli decká úplne nadšené...no stále si limitovaný okolím... keď si na skautskom v tábore niekde v paži, nikde nič...je to iné)
Nechcem ťa odradiť, len si premysli, čo sa od teba bude vyžadovať - je sakra rozdiel byť vedúci na tábore a byť len nejaký animátor na funny "tábore" kde len vymýšľaš deťom zábavu... ja som chcel z detí vychovať rozumných mladých ľudí. Či sa nám to podarilo vie len Boh. No keď ma teraz na ulici pozdraví cudzí človek a spýta sa: "počuj, nie si ty náhodou ten bradatý vedúci z tábora?" tak to poteší
Ak ťa tento môj post od tvojich plánov neodradil, tak smelo do toho, práca s deťmi je úžasná - decká sú dokonalé zrkadlo, ukážu ti, kde robíš chybu a aký si v skutočnosti. A tiež ti umožnia byť dlho duchom mladým.
Jo, aby som nezabudol - robil som s deťmi vo veku 4-11 a 10-15 rokov. Potom som mal jeden výnimočný tábor, kde mi dali na krk 15-19. Najlepšie sa mi robilo s vekom okolo 11-13 rokov... no to si musíš sám odskúšať, čo ti naj vyhovuje...
4-11 rokov - hry na rytierov, harry potter, rozprávkový svet...
10-15 rokov - armáda, akčné filmy, šermovanie, prežitie v prírode...
15+ fuu... diskusie o sexe, náročnejšia turistika, asi najťažší na zvládnutie - nutné ich zapojiť ako pomocných vedúcich...