Programovani v jazyce C
-
fikotek
King
- Kontaktovať používateľa:
Programovani v jazyce C
Ahojte,
muzete mi prosim nekdo poradit jak zacit v programovani v jazyce C? Napr. odkazy na nejake webove stranky popr. jestli vite o nejake knize kterou byste mi mohli doporucit.?
muzete mi prosim nekdo poradit jak zacit v programovani v jazyce C? Napr. odkazy na nejake webove stranky popr. jestli vite o nejake knize kterou byste mi mohli doporucit.?
Re: Programovani v jazyce C
Určite Učebnice jazyka C od P. Herouta
Pre ďalšie tipy pohľadaj, takýchto tém už tu bolo
Pre ďalšie tipy pohľadaj, takýchto tém už tu bolo
-
fikotek
King
Dekuju moc ten Pavel Herout vypada hodne dobre a je to dokonce i v cestine http://www.martinus.sk/?uItem=74741
ako chce človek začať programovať, keď si nevie ani hlúpe stránky alebo knihy vygoogliť, šak je toho cely web, tu na hojku x takýchto tém
-
harrison314
Hardcore addict
S casti mas pravdu, ale zaciatocnici casto nevedia co maju googlit, alebo nedokazu zistit ci to co najdu nie je blbost alebo nespravne vysvetlene.propernex napísal:ako chce človek začať programovať, keď si nevie ani hlúpe stránky alebo knihy vygoogliť, šak je toho cely web, tu na hojku x takýchto tém
Podla mna by mohlo pomoct premenovat temu Chcete si precvicit programovanie? na Likny pre zacinajucich programatorov.
-
fikotek
King
Tak ted si me docela nasralpropernex napísal:ako chce človek začať programovať, keď si nevie ani hlúpe stránky alebo knihy vygoogliť, šak je toho cely web, tu na hojku x takýchto tém
No tak ty nemáš právo sa na takúto reakciu nasierať. Keď vieš nájsť všetko, tak nechápem, aký máš problém nájsť tutoriál. A to, či je tá kniha vhodná pre začiatočníka je snáď úplne jasné z toho popisu, keďže je to preklad príručky od zakladateľov C-čka. Ale nečakaj, že ťa tá kniha bude učiť programovať, je to MANUÁL k C-čku, to znamená, že je tam vysvetlené, ako sa jednotlivé programátorské konštrukcie zapisujú, nie je to úvod do programovania.fikotek napísal:
Tak ted si me docela nasralJa na internetu najdu temer vsechno ale tohle je takova vec ktera se da najit ale clovek proste nevi jestli je to dobre nebo urceno presne pro nej. Ja nasel spousty knih o programovani v C tohle je treba jedna z nich http://knihy.cpress.cz/programovaci-jazyk-c.html .. Je dobra? Je pro zacatecnika nebo jak? A proto se radeji zeptam tady.
-
fikotek
King
Pilifo a pokud se chci naucit v Ccku. Kde mam podle tebe zacit?
fikotek, odpoveď si dostal dosť jasnú. Ostatní majú z časti pravdu, pretože na každom každičkom fóre, kde sa niekto popýta o programovanie v C, sa určite spomenie Učebnica od P. Herouta. Je to stále asi ten najlepší úvod do programovania v C a podľa mnohých aj do programovania všeobecne.
Takže začni tam. Potom sa môžeš pýtať ďalej
(Alebo počas, ak ti niečo nebude jasné)
Takže začni tam. Potom sa môžeš pýtať ďalej
-
libcosenior
Novice
Myslím, že sa mi podarilo založiť (trochu rozbehnúť) fórum: http://skolka-jazyka-c.freespace.sk/ , ktoré vychádza z lekcií vytvorených hlavne z literatúry od Herouta.
Vidím, že tu na fóre je veľa skúsených programátorov, ale sú tu aj začiatočníci a záujemcovia niečo sa naučiť. Bol by som veľmi rád, keby sa ku mne pridali.
Dúfam, že to nebudete brať ako konkurenciu. Berte to skôr ako doplnok k tomuto fóru.
A dúfam, že som týmto príspevkom neporušil pravidlá fóra. Pred chvíľkou som si ich prečítal a nenašiel som nič nežiadúce.
Vidím, že tu na fóre je veľa skúsených programátorov, ale sú tu aj začiatočníci a záujemcovia niečo sa naučiť. Bol by som veľmi rád, keby sa ku mne pridali.
Dúfam, že to nebudete brať ako konkurenciu. Berte to skôr ako doplnok k tomuto fóru.
A dúfam, že som týmto príspevkom neporušil pravidlá fóra. Pred chvíľkou som si ich prečítal a nenašiel som nič nežiadúce.
-
manager666
Star
Bol som na tom fore presne 6 sekund a hned som zbadal nezmysly - 2.lekcia premenné. Norma jazyka C nedefinuje presnu velkost datovych typov, ktoru zaberaju v pamati, pretoze to zavisi na platforme. Preto pisat, ze napr. char ma presne 8 bitov nie je korektne. Norma(C99) definuje iba usporiadanie:
sizeof(char)<=sizeof(short)<=sizeof(int)<=sizeof(long)
sizeof(char)<=sizeof(short)<=sizeof(float)<=sizeof(double)
.
Osobne nevidim ziaden zmysel v takom fore, no ak uz ma existovat, nemalo by obsahovat ziadnu chybnu informaciu.
sizeof(char)<=sizeof(short)<=sizeof(int)<=sizeof(long)
sizeof(char)<=sizeof(short)<=sizeof(float)<=sizeof(double)
.
Osobne nevidim ziaden zmysel v takom fore, no ak uz ma existovat, nemalo by obsahovat ziadnu chybnu informaciu.
-
libcosenior
Novice
Ďakujem za upozornenie. Už som to opravil a doplnil.
-
manager666
Star
Tych chyb tam je urcite viac.
Napr. (má veľkosť 8 bite), snad bitov... "Slovo" bite tam je pouzite viackrat.
Alebo slovo smernik. Neviem, na ktorej skole to tak ucia, ale pri tom slove sa mi normalne dviha tlak a velmi odporucam nepouzivat. V praxi, ked pouzijes slovo ukazatel, kazdy bude hned vediet o co ide (garantujem aj v ramci CR).
Trochu OT:
Raz moj byvaly spoluziak zo strednej pouzil tiez nejaky skvostny vyraz na nested class. Skoda, ze si ho uz nepamatam, ale bol by to dalsi dobry priklad terminu, ktory nikdy v praxi nepouzivat. (O tom termine viem, ze pochadza z FIIT STU)
Preco to vlastne spominam ? Spravna terminologia je velmi dolezita. Spravnym vyjadrovanim sa da najavo aj zaciatocnik, ze danej problematike rozumie.
Napr. (má veľkosť 8 bite), snad bitov... "Slovo" bite tam je pouzite viackrat.
Alebo slovo smernik. Neviem, na ktorej skole to tak ucia, ale pri tom slove sa mi normalne dviha tlak a velmi odporucam nepouzivat. V praxi, ked pouzijes slovo ukazatel, kazdy bude hned vediet o co ide (garantujem aj v ramci CR).
Trochu OT:
Raz moj byvaly spoluziak zo strednej pouzil tiez nejaky skvostny vyraz na nested class. Skoda, ze si ho uz nepamatam, ale bol by to dalsi dobry priklad terminu, ktory nikdy v praxi nepouzivat. (O tom termine viem, ze pochadza z FIIT STU)
Preco to vlastne spominam ? Spravna terminologia je velmi dolezita. Spravnym vyjadrovanim sa da najavo aj zaciatocnik, ze danej problematike rozumie.
-
libcosenior
Novice
Je celkom možné, že používam výrazy, ktoré sa na škole neučia. Je to tým, že žiadnu takú školu som neabsolvoval. V rokoch keď som chodil do školy, toho bolo o programovaní u nás dosť málo.
Mojim snom je aj teraz vo veku 54 rokov, naučiť sa aspoň základy programovania.
(k tomu smerníku: na nete sa jedným dychom spomína ukazateľ, pointer ale aj smerník) :
https://www.google.sk/search?source=ig& ... 24&bih=643
Niekedy v roku 1988 som sa trošku "samoučil" jazyk atari basic aby som si spravil do práce skladové hospodárstvo na svojom atari 130.
K Céčku som sa dostal až v januári tohto roku a začal som sa ho učiť. Aby ma to nútilo študovať, založil som fórum. Iste môžeš namietať, že som to nemal robiť, keď na to nemám vzdelanie. Práve preto som chcel fórum, čakal som, že sa nájdu tí, čo budú chcieť pomôcť, ale zatiaľ viacmenej bojujem sám.
Ale aj napriek tomu všetkému si myslím, že som sa už niečo málo naučil a dokonca to môžem odovzdať ďalším.
Mojim snom je aj teraz vo veku 54 rokov, naučiť sa aspoň základy programovania.
(k tomu smerníku: na nete sa jedným dychom spomína ukazateľ, pointer ale aj smerník) :
https://www.google.sk/search?source=ig& ... 24&bih=643
Niekedy v roku 1988 som sa trošku "samoučil" jazyk atari basic aby som si spravil do práce skladové hospodárstvo na svojom atari 130.
K Céčku som sa dostal až v januári tohto roku a začal som sa ho učiť. Aby ma to nútilo študovať, založil som fórum. Iste môžeš namietať, že som to nemal robiť, keď na to nemám vzdelanie. Práve preto som chcel fórum, čakal som, že sa nájdu tí, čo budú chcieť pomôcť, ale zatiaľ viacmenej bojujem sám.
Ale aj napriek tomu všetkému si myslím, že som sa už niečo málo naučil a dokonca to môžem odovzdať ďalším.
-
manager666
Star
Praveze vyraz smernik pouzivaju na niektorej/niektorych nasich univerzitach/vysokych skolach. Ja iba odporucam vyhnut sa tomuto vyrazu a namiesto neho pouzivat vyraz ukazatel. (Mozno je to podla niekoho iba slovickarenie, no podla mna nie)
Je chvalyhodne, ze mate taky sen. Moja rada znie takto: Vzdelavajte sa z kvalitnych studijnych materialov(existuje mnozstvo kvalitnych knih) a ked budete mat dostatocne kvalitne vedomosti, az potom sa mozte snazit predavat ich dalsim.
Je chvalyhodne, ze mate taky sen. Moja rada znie takto: Vzdelavajte sa z kvalitnych studijnych materialov(existuje mnozstvo kvalitnych knih) a ked budete mat dostatocne kvalitne vedomosti, az potom sa mozte snazit predavat ich dalsim.
tiez poznam len slovo smernik alebo pointer, FEI STU
-
harrison314
Hardcore addict
Mam tusenie u ktoreho prednasajuceho to vzniklomanager666 napísal:
Trochu OT:
.
manager666 napísal: Je chvalyhodne, ze mate taky sen. Moja rada znie takto: Vzdelavajte sa z kvalitnych studijnych materialov(existuje mnozstvo kvalitnych knih) a ked budete mat dostatocne kvalitne vedomosti, az potom sa mozte snazit predavat ich dalsim.
Manager666, ked máš také vzdelanie, prečo nepomôžeš iným? Nie musia to robiť iný čo, ked chcú pomôcť iným, dostávajú len kritiku?!
Podľa mňa je tá stránka kvalitná, aspoň pre zažiatočníkov.
Ked niekto začína nezaujímajú ho vecy do detailu. Detaily ho znechutia a už sa k tomu večšinou nechce ani vrátiť. Deataily môže skúmať, ked nato bude mať.
Kvalitné knihy? Jedine v angličtine, a tý čo sa neučily anglinu čo potom?
Jediný kvalitný zdroj je internet a vlastná túžba dozvedať sa nové vecy, skúšať to až kým to nejde.
Smernik - ukazatel!
Sú to len slová, ktoré niekto vymyslel.
Jednu vec môžme pomenovať viacerými slovami, ale aj tak to bude len pomenovanie, ktoré sa časom aj tak zmení, nič viac!
-
harrison314
Hardcore addict
Jedine dve dobre veci na tej stranke je navod ako nainstalovat CodeBloks a to ze vykradla Herouta ( co asi najlepsia kniha pre zaciatocnikov v C ), tan kurz C# je este viac nasmiech (ideme robit oknicka ale nato ako funguje jazyk kasleme), tam sa neda hovorit o programovani.BE11 napísal: Manager666, ked máš také vzdelanie, prečo nepomôžeš iným? Nie musia to robiť iný čo, ked chcú pomôcť iným, dostávajú len kritiku?!
Podľa mňa je tá stránka kvalitná, aspoň pre zažiatočníkov.
Ovla lepsie veci su na
http://neuron-ai.tuke.sk/~schmotze/Sp/Opalka/01.html
http://people.tuke.sk/igor.podlubny/C/
Toto sa moze lahko obratit proti cloveku co sa z daneho tutorialu uci.BE11 napísal: Ked niekto začína nezaujímajú ho vecy do detailu. Detaily ho znechutia a už sa k tomu večšinou nechce ani vrátiť. Deataily môže skúmať, ked nato bude mať.