Maďarčina ako podmienka prijatia do zamestnania

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Maďarčina ako podmienka prijatia do zamestnania

Príspevok od používateľa begbeee »

Aký máte názor na to, ak pri nástupe do práce vyžadujú ovládanie maďarčiny? Považujete to za diskrimináciu?

Nemyslím teraz práve pozície ako je napríklad obchodné oddelenie vo firme, ktorá má polovicu objednávok z Maďarska. Hovorím trebárs o bežných zamestnaniach ako sú predavači, recepcia, call-centrum a tak podobne. Táto požiadavka je častá v zmiešaných oblastiach (*iba zmiešaných, ani nie, že nejaké ultrasilné zastúpenie maďarskej menšiny). Ako by ste sa k tomu postavili?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Maďarčina ako podmienka prijatia do zamestnania

Príspevok od používateľa audiotrack »

určite by som to považoval za diskrimináciu, a sťažoval by som sa na príslušných úradoch (neviem akých, zistil by som si keby sa s tým stretnem)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Je to bežne v inzerátoch aj na profesii. Maďarčina tam evidentne nemá nijaký iný účel iba pre nutnosť komunikovať v maďarčine s niekým, kto v maďarčine komunikovať chce.

Pripadá mi to, že to pekne odpisuje Slovákov vo vlastnom štáte a to nemyslím vôbec nejak nacionalisticky. Ale ešte som sa nestretol s inzerátom, aby v rusínskej alebo nemeckej oblasti bolo potrebné v obchode vedieť príslušný jazyk. Nehovoriac o hraniciach s Poľskom, Čechmi alebo Ukrajinou.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Preco by to mala byt diskriminacia? Je logicke, ze tam kde je mensina zamestnavatel chce, aby jeho personal ovladal aj jazyk mensiny, aby nestracal klientelu. Mne to pride uplne normalne. Pozicie ako call-centrum tam maju specificke jazyky, lebo mozu dodavat sluzby pre Madarsko zo Slovenska. Uplne bezna vec. audiotrack myslim len trolloval.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

menšina vie aj jazyk väčšiny, žiadnu klientelu si neodlákava. A keď nie, nech sa dohovoria anglicky. Prečo sa má väčšina prispôsobavť menšine? Viem anglicky, nemecky a rusky, a on ma nezamestná ako predavača lebo vyžaduje maďarčinu. To je jasná diskriminácia, a argument že sa nedohovorím so zákazníkom u mňa neobstojí. Dohovoril som sa aj v taliansku rukami-nohami s talianom čo nevedel nič okrem taliančiny. Okrem toho, v obchode ani netrba komunikovať. Podá mi čo chce kúpiť, nablokujem, on vidí na kase koľko má zaplatiť. Načo vyžaduje od predavačky/predavača jazyk menšiny?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...a že niekto požaduje angličtinu a nemčinu vám nepripadá diskriminačné???...trh je presýtený nezamestnanými a preto si zamestnávatelia môžu dávať takéto podmienky...určite mi to nepripadá nespravodlivé, majú na to právo...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Grim napísal:...a že niekto požaduje angličtinu a nemčinu vám nepripadá diskriminačné???...trh je presýtený nezamestnanými a preto si zamestnávatelia môžu dávať takéto podmienky...určite mi to nepripadá nespravodlivé, majú na to právo...
nie, nepripadá. Lebo angličtinu alebo nemčinu sa učí každý jeden človek. Je to povinné v školách. Kým maďarčinu sa na školách neučíme a podmienkou maďarčiny teda zvýhodňuje maďarov a ľudí z pohraničných oblastí
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Mne to pride uplne normalne. Rovnako ako pozadovania anglictiny, nemciny, francuzstiny... Tie su pre mna ako jazykovy antitalent rovnako diskriminacne.
Audio: Ja sa dohovorim s hocikym rukami nohami ale nic to nemeni na tom, ze kym neovladas papierovo anglictinu velmi nemas na vyber.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

110mato110 ale tu sa bavíme o predavačke. Jasné že jazyk je výhodou, a čím viac certifikátov tým lepšie. Ale za pokladňu? Načo? To sú podmienky zamestnávateľa ktoré sú zbytočné.

Aby to neznelo ako že som rasista, vadí mi ten princíp a tá zbytočná požiadavka. Ako keby do pekárne dajú podmienku že musíš mať vysokú školu. Načo? To by som rovnako považoval za diskrimináciu. Ak si dajú podmienku vysokej školy na nejaký post, tak je to v poriadku pokiaľ to má opodstatnenie. Ale ovládať jazyk menšiny (keby aspoň nejaký svetový, tak dajme tomu) pre predavačku je podľa mňa zbytočné a teda takúto podmienku považujem za diskrimináciu

Kupujúci by si mal uvedomiť že je na slovensku, a že tu žije tak nech sa naučí aspoň základné slová v slovenčine. Ak mu robí problém dohovoriť sa po slovensky na slovensku, nech si ide kupovať do maďarska. Kto to kedy videl aby sa väčšina podraďovala menšine lebo sa nechcú naučiť náš jazyk.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Nikde som tu nic o predavacke nevidel. Urcite neide o velky obchodny retazec tam primu urcite kazdeho. A male "dedinske" obchodiky zvacsa nie su samoobsluhy a tam uz je k tvojej praci nutne vediet sa dorozumiet s miestnymi. Nesnaz sa mi nahovorit, ze 80 rocnu babku ktora madarcinu povazuje sa svoj jazyk aj ked je na slovensku sa teraz koli predavacke nauci po slovensky
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviem, minimálne by sa nejako rukami nohami dorozumeli. A keby si babka nemala kde inde kúpiť chleba tak tak aj ten "chleba" zo seba vysúka. Problém s nimi ani nie je, že nevedia, ale mnohí nechcú.

Podľa mňa je to tiež zbytočná požiadavka.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

uz sa tu zase hadzu extremne priklady, 80 rocna babka madarka zijuca na slovensku nepozna ani slovo po slovensky? ved ked som na dovolenke pri mori za ten tyzden sa namna nalepia najzakladnejsie slova v ich jazyku minimalne

podla mna by begbee pomohlo ak by si uviedol konkretny priklad, inzerat, urcite by sme spolocne prisli na to, aky tam ma cudzi jazyk opodstatnenie
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

110mat110 napísal:Nikde som tu nic o predavacke nevidel. Urcite neide o velky obchodny retazec tam primu urcite kazdeho. A male "dedinske" obchodiky zvacsa nie su samoobsluhy a tam uz je k tvojej praci nutne vediet sa dorozumiet s miestnymi. Nesnaz sa mi nahovorit, ze 80 rocnu babku ktora madarcinu povazuje sa svoj jazyk aj ked je na slovensku sa teraz koli predavacke nauci po slovensky
V prvom príspevku: "Hovorím trebárs o bežných zamestnaniach ako sú predavači..."

a prečo sa ja ako predavač mám kvôli 80 ročnej babke učiť maďarčinu?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

http://www.profesia.sk/praca/b-c-invest/O1306047
http://www.profesia.sk/praca/otp-banka- ... o/O1287792 (všimnite si: Pre pozíciu v Bratislave, Banskej Bystrici a L.Mikuláši nie je potrebná znalosť maďarského jazyka.)
http://www.profesia.sk/praca/gameworld- ... a/O1305893 - podľa mňa je mierne choré v Poluse vyžadovať od čašníčky maďarčinu a svetový jazyk vôbec.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Kam sme sa to dostali. Prečo by fakt mal niekto kto stojí za pultom ovládať maďarčinu len kvôli skupine ľudí, ktorým sa prieči rozprávať jazykom krajiny v ktorej žijú?!
Zásadne nesúhlasím a ani nikdy nebudem! To vám nestačí že sa tu dá hlavne teda v oblasti juhu v pohode natrafiť na maďarskú predavačku ktorá ani nevie poriadne po slovensky ? Pritom to nemusí byť oblasť kde je zásadná prevaha maďarskej menšiny.
Potrebujeme tu maďarčinu ako podmienku prijatia do zamestnania ? Je mi zle.

Spomeňte si na život a práva slovenskej menšiny v Maďarsku. Je síce pravda že ich tam žije oveľa menej ako ich tu. No práva by mali mať rovnaké. Žiaľ nemajú...
110mat110
Light Professional
Light Professional

Zial je to smutne, ale je to tak. Mozno je to tym, ze v takejto situacii zijem. Po madarsky viem len Igen a Nem a castokrat ked kupujem nieco na slovensku a predavacka na mna vybehne po madarsky na protest sa otocim a odidem do druhej pokladne. Raz som koli tomu aj vystupil z autobusu. Hadam sa v Eurobuse nebudem rozpravat po madarsky (aj ked madarsky nazov dediny kam som siel som vedel)
Celu tuto pracovnu ponuku vidim skor z hladiska je to smutne, ale ked sa ti nepaci kasli na to a hladaj dalej.

ku karme:
...ked nie, je to čisto iba jej problém a nikto sa nemusí kvoli takýmto ludom podriadovať
Skor by som to bral zo strany podnikatela. Zije v dedine kde mozno aj 50+% ludi (aj take su) nevie/nechce vediet po slovensky. Alebo aj samotny majitel je madar. Necha si ujst zisk? Nie, radsej povydiera ludia a nejakeho chudaka urcite najde.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Podla mna je to v pohode. Ked sa ti nepaci, tak proste do tej prace nepojdes a nechas to niekomu, kto vie viac jazykov a teda je nato schopny. Zamestnanca si vybera podnikatel, ktory danu firmu vlastni, takze tebe to moze byt fuk ake si on podmienky da. Keby vyzadoval k praci, aby si mal vlastny vrtulnik, tak tiez s tym nic nenarobis.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

ten prvy inzerat neberiem, predsa len D.Streda je D. Streda, ale tie ostatne... OTB BAnka a kaviaren v Poluse...nechce sa mi verit vlastnym ociam
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Soviet napísal:Podla mna je to v pohode. Ked sa ti nepaci, tak proste do tej prace nepojdes a nechas to niekomu, kto vie viac jazykov a teda je nato schopny. Zamestnanca si vybera podnikatel, ktory danu firmu vlastni, takze tebe to moze byt fuk ake si on podmienky da. Keby vyzadoval k praci, aby si mal vlastny vrtulnik, tak tiez s tym nic nenarobis.
veď áno, ale kým ten podnikateľ podniká na území nášho štátu, musí rešpektovať naše zákony a ústavu. A my sa tu bavíme či to je diskriminácia alebo nie.

Znenie zákona 311/2001 Z.z. po novele č. 512/2011 Z.z. § 13:
(2) V pracovnoprávnych vzťahoch sa zakazuje diskriminácia zamestnancov z dôvodu pohlavia, manželského stavu a rodinného stavu, sexuálnej orientácie, rasy, farby pleti, jazyka, veku, nepriaznivého zdravotného stavu alebo zdravotného postihnutia, genetických vlastností, viery, náboženstva, politického alebo iného zmýšľania, odborovej činnosti, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, majetku, rodu alebo iného postavenia.
príklad s vrtulníkom je o inom, ty ako zamestnanec nemôžeš pracovať na svojích strojoch a zariadeniach. Musel by ti ho poskytnúť zamestnávateľ. Ak chceš používať (alebo on vyžaduje aby si používal) svoj vrtulník (stroj, zariadenie..) tak si musíš spraviť živnosť a spraví s tebou partnerskú zmluvu, nemôže ťa prijať ako zamestnanca
CheZteR
Redeemer
Redeemer

trochu OT ale co take vietnamske bistro?
majitel bistra by zrejme chcel aby v jeho bistre pracovali vietnamci, teda aspon v kuchyni, ak by tam nepracovali nema nazov vietnamske bistro zmysel

na to sa tiez vztahuje ten zakon?
Napísať odpoveď