Maďarčina ako podmienka prijatia do zamestnania

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Maďarčina ako podmienka prijatia do zamestnania

Príspevok od používateľa audiotrack »

tie bistrá sú väčšinou rodinné podniky. Aspoň ja som nikdy nevidel vypísaný nejký inzerát. Ak by vypísal inzerát a spomenul tam že chce aziata, tak je to diskriminácia. Ale ak si tam zamestná rodinu alebo kamarátov bez nejakého verejného výberu, tak je to jeho vec.
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

U starkej na dedine keby je v (jedinom) obchode predavačka, ktorá nevie po maďarsky tak ten obchod skrachuje. Teoreticky to môže byť diskriminácia, ale v praxi to funguje inak...

Mne osobne je to absolútne jedno, keď podnikateľ chce japončinu, tak to tam môže napísať.. prečo by to malo byť iné s maďarčinou

//však píšem, že v praxi je to iné
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

prečítaj si prosímťa predošlú stranu, nebudem ti sem citovať ten zákon znova. Proste to diskriminácia je a bodka. Múdre hlavy to tak definovali v zákonníku práce.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

jedna vec je diskriminacia, druha vec su podmienky prijatia do prace ktore si urci zamestnavatel. ak je to preto, ze si zamestnavatel mysli, ze to treba a je to nejak rozumne odovodnitelne, tak to diskriminacia nie je. jediny problem by som videl ak ten isty zamestnavatel prijima na tu istu poziciu a raz madarcinu chce a raz nie (za predpokladu ze sa nejedna o kontakt so zakaznikom atd) vtedy moze ist o skrytu diskriminaciu. Diskriminaciou na zaklade jazyka sa nemysli urcenie podmienok prijatia...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

on toho zamestnanca nediskriminuje, ten zamestnanec nesplna poziadavky na danu poziciu, tak ho nezoberie

nevidim problem
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

čiže keď si určím podmienky:

Príjemem do TPP pracovníka do predajne, nie róma

tak je to v poriadku a nie je diskriminácia? To je úplne to isté, len pri jazyku ti to možno nebije tak do očí, lebo väčšinou sa spomína v médiach diskriminácia iba v súvislosti s rómami. Ale v týchto inzerátoch ide o to isté. Ak nevieš maďarsky, tak o teba nemajú záujem. Pritom ti tam ten jazyk netreba k výkonu povolania.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Toto je zas otazka rasy, to su dve odlisne veci.

Podla mna to diskriminacia nie je, nakolko potom by diskriminoval 60% firiem, ktore ziadaju anglicky jazyk.
Podmienka je ovladat cudzi jazyk, v tomto pripade madarcina. Inde je to anglictina, nemcina, taliancina...

Nevidim v tom problem.
ColdRain
Addict
Addict

samozrejme, ze to je diskriminacia, jeho rasa nema ziadny vplyv na vykon povolania, ale ked ma majitel restiky, sef predajne atd na juhu slovenska vacsinou madarsku kllientelu, tak vyzaduje madarcinu, lebo ju treba na vykon - komunikaciu so zakaznikom. ak ju na vkyon netreba, resp ako som spominal priklad dvoch rovnakych pozicii. vtedy to diskriminacia je
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kinjeril, lenže treba si uvedomiť dve veci:

1)
kinjeril napísal:Toto je zas otazka rasy, to su dve odlisne veci.
nie sú to dve odlišné veci:
(2) V pracovnoprávnych vzťahoch sa zakazuje diskriminácia zamestnancov z dôvodu pohlavia, manželského stavu a rodinného stavu, sexuálnej orientácie, rasy, farby pleti, jazyka, veku, nepriaznivého zdravotného stavu alebo zdravotného postihnutia, genetických vlastností, viery, náboženstva, politického alebo iného zmýšľania, odborovej činnosti, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, majetku, rodu alebo iného postavenia.
2)
kinjeril napísal:Podla mna to diskriminacia nie je, nakolko potom by diskriminoval 60% firiem, ktore ziadaju anglicky jazyk.
Podmienka je ovladat cudzi jazyk, v tomto pripade madarcina. Inde je to anglictina, nemcina, taliancina...
je rozdiel či ten jazyk treba k výkonu povolania alebo nie. Ak v pekárni chcú aby som hovoril azerbajdžansky, tak je to kravina a je to čisto vyprodukovaná podmienka aby ma nemusel prijať. Ak ale chcú v IT Supporte IBM angličtinu, tak to beriem. A o tom to celé je. Predavačka jazyk nepotrebuje k výkonu povolania. Predať sa dá aj keby bola úplne hluchonemá. Vidí čo chcem, nablokuje, ukáže mi cenu. V tomto prípade ten jazyk vôbec netreba. Rovnako by som sa ohradil keby požadujú na post predavačky angličtinu a nie maďarčinu
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

audiotrack napísal:Ak v pekárni chcú aby som hovoril azerbajdžansky, tak je to kravina a je to čisto vyprodukovaná podmienka aby ma nemusel prijať.
tie podmienky su pre vsetkych zaujemcov rovnake, diskriminacia by to bola az vtedy, ak by teba nezobrali a zobrali by niekoho, kto azerbajdzansky tiez nevie
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Audio, ked by si ty, ako podnikatel, hladal niekoho, kto ovlada taliansky jazyk a nezobral by si takeho, co vie plynule mongolsky... je to diskriminacia?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

ColdRain napísal:samozrejme, ze to je diskriminacia, jeho rasa nema ziadny vplyv na vykon povolania, ale ked ma majitel restiky, sef predajne atd na juhu slovenska vacsinou madarsku kllientelu, tak vyzaduje madarcinu, lebo ju treba na vykon - komunikaciu so zakaznikom. ak ju na vkyon netreba, resp ako som spominal priklad dvoch rovnakych pozicii. vtedy to diskriminacia je
http://www.profesia.sk/praca/otp-banka- ... o/O1287792 Takže toto diskriminácia je? Preto lebo bývam na juhu Slovenska musím preukázať vyššie znalosti ako človek, ktorý býva na severe?
senator8008
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa senator8008 »

A čo je na tom diskriminácia? Tam nieje napísané že musíš byť Maďar. Rovnako sa môžem naučiť po maďarsky ja alebo ty alebo hocikto iný a môžeš ísť tam pracovať. A práveže u čašníkov, predavačov a pod. to je veľmi vyžadované.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kinjeril napísal:Audio, ked by si ty, ako podnikatel, hladal niekoho, kto ovlada taliansky jazyk a nezobral by si takeho, co vie plynule mongolsky... je to diskriminacia?
ak by som hladal niekoho kto ovláda taliansky jazyk, tak asi potrebujem niekoho takého a nie mongolsky hovoriaceho :) Ale nech mi prosímťa nikto netvrdí, že predavačka je jedno z tých povolaní, kde musíš ovládať cudzí jazyk

//autoeditácia príspevku (07 Aug 2012, 13:18)
senator8008 napísal:A čo je na tom diskriminácia? Tam nieje napísané že musíš byť Maďar. Rovnako sa môžem naučiť po maďarsky ja alebo ty alebo hocikto iný a môžeš ísť tam pracovať. A práveže u čašníkov, predavačov a pod. to je veľmi vyžadované.
a prečo sa nemôžu naučíť po slovensky obyvatelia slovenska ktorí tam žijú? Resp. nie že naučiť, prečo tú slovenčinu nemôžu používať? Lebo neverím že sa nevedia po slovensky dohovoriť, alebo aspoň si vypýtať základné veci v obchode. Oni len nechcú
ColdRain
Addict
Addict

begbee: podla mna sa jedna o skrytu diskriminaciu, ak netreba komunikovat so zakaznikom, tak je to podmienka ktora ma zastresit to ze chcu proste madara. teda na prvy pohlad normalna podmienka pre vsetkych rovnaka diskriminuje niekoho nepriamo = nepriama diskriminacia.
edit: ta otp banka to ma na poziciu ktora poskytuje poradenstvo a informacie, cize holt opat to o com pisem nizsie(aj vyssie) proste sa prisposobili tomu ze znacne percento klientov su madari. aj ked ta formulacia je velmi nestastna, skuseny pranvik by sa vtom mozno vedel posprtat...
audio: samozrejme ze predavacka je, ved kto iny hovori so zakaznikom ak nie predavac. bavime sa tu teraz o diskriminacii nie o tom, ci sa nam paci alebo nie, ze cely juh nerozumie ani pol slova v statnom jazyku...to ze sa tomu trh prisposobil je uz holt len logicke, aj ked smutne.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

audiotrack napísal: ak by som hladal niekoho kto ovláda taliansky jazyk, tak asi potrebujem niekoho takého a nie mongolsky hovoriaceho :) Ale nech mi prosímťa nikto netvrdí, že predavačka je jedno z tých povolaní, kde musíš ovládať cudzí jazyk
That's the point. :sly:
Ci je to take povolanie, alebo nie, tebe to moze byt jedno. Ty ju nejdes platit. Podmienky si urcuje ten, kto jej bude posielat vyplatu na ucet.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Veď mne to jedno je, ja takú prácu nehľadám. Len diskutujem na tému. A v prvom príspevku bola otázka:
begbeee napísal:Aký máte názor na to, ak pri nástupe do práce vyžadujú ovládanie maďarčiny? Považujete to za diskrimináciu?
tak ja to pokladám za diskrimináciu a snažím sa vyargumentovať prečo.

ColdRain: nie je predavačka ako predavačka. Ty si možno pod pojmom predavačka predstavíš poradcu v nay elektrodome. Hej, ten musí jednať so zákazníkmi. Ale predavačka je aj vo večierke na dedine, čo iba nablokuje čo si si vybral a hotovo. A taká nemusí za celý deň povedať viac ako dobrý deň a dovidenia. A práve takýto príklad predavačky tu padol, preto sa toho držím.
ColdRain
Addict
Addict

mne napadla predavacka klasickeho obchodu, tj nie supermarketu/samoobsluhy. uznavma ze pani v tescu toho vela nenahovori a som rad ked odzdravi aj v bratislave, ale aj ludia co dokladaju tovar su casto bombardovany otazkami co kde je atd. celkovo si myslim, ze praca v obchode vyzaduje komunikaciu so zakaznikom na kazdej urovni, proste obcas sa to pritrafi, inak to podla mna nejde. niektore pozicie (podla typu obchodu) viac ine menej, ale raz urcite.
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

audiotrack napísal:je rozdiel či ten jazyk treba k výkonu povolania alebo nie. Ak v pekárni chcú aby som hovoril azerbajdžansky, tak je to kravina a je to čisto vyprodukovaná podmienka aby ma nemusel prijať. Ak ale chcú v IT Supporte IBM angličtinu, tak to beriem. A o tom to celé je. Predavačka jazyk nepotrebuje k výkonu povolania. Predať sa dá aj keby bola úplne hluchonemá. Vidí čo chcem, nablokuje, ukáže mi cenu. V tomto prípade ten jazyk vôbec netreba. Rovnako by som sa ohradil keby požadujú na post predavačky angličtinu a nie maďarčinu
Aha, takže v tom prípade sa žiadnym zákonom neoháňaš a riadiš sa zdravým rozumom. Čo tak ho aplikovať aj na pozíciu predavača?

Rovnako budem protiargumentovať angličtinou. Požadovať angličtinu OK, ale maďarčinu nie? Citoval si zákon, že diskriminovať na základe jazyka ma nemôžu. A ja neviem ani slovo po anglicky. Zoberú ma do IT? Asi ťažko. Rovnako- ten predavač potrebuje so zákazníkmy rozprávať po maďarsky. Ak podľa teba, stačí používať ruky a nohy, prečo pri programovaní nestačí, keď budem mať slovník? :)

Ja sa čudujem, ako extrémne je každý vyberavý. Podmienky na podnikanie na prd. Keď mám obchod na juhu, tak asi chcem vyhovieť zákazníkom. Ak by som zobral niekoho, kto nevie ani ceknúť po maďarsky, nemyslíš, že by mi to odplašilo zákazníkov? že by šli do vedľajšieho obchodu? Zober si to z pohľadu zamestnávateľa. On ti ponúka prácu. Bude ti PLATIŤ. A nemôže si vybrať, koho chce zamestnať?

// Nie som zástancom maďarčiny. Tiež mi vadí, že niekto kto celý život žije na SVK sa nedokáže (alebo nechce) naučiť slovenčinu. Skôr mi vadí ten zákon, keďže som názoru, že do MôJHO podniku si môžem pustiť koho chcem, zamestnať tam môžem koho JA chcem.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

a čo ten tretí inzerát, čašníčka v Poluse? :?
Napísať odpoveď