Pomoc s výberom

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
majotomek
Novice
Novice

Pomoc s výberom

Príspevok od používateľa majotomek »

Zdravím. Mám 15 rokov a 2 možnosti. Prvá je, že si urobím vodičák AM a kúpim skútra. A druhá, že ešte počkám a došetrím pár eur do 16 rokoch a urobím si vodičák A1. Ale s druhou možnosťou je problém s tým, že bývam na severe Slovenska a najbližšia autoškola, čo robí A1 je v Žiline (asi 20 km ďaleko). Brali by ste to Vy ako problém? Alebo to stojí za to chodievať vlakom tam a späť. Ktorú možnosť by ste urobili Vy? Uvedomujem si, že 50ccm ma po chvíli prestane baviť a pôjdem do 125ccm ale ďalších cca 150€ za vodičák A1 je dosť.

Pár strojov už mám vyhliadnutých:
http://yamaha-neos.autobazar.eu/50-id3543265.html
http://motocykle.bazos.sk/inzerat/16629 ... v-2005.php
A ešte jeden mám po známosti. Je to CPI, má 3 roky, najazdených 500km a za 500€ aj s ŠPZ a TP

U tej aprílie sa bojím dostupnosti náhradných dieloch a úložného priestoru, ale aj tak ju považujem zatiaľ za najlepšiu.
Ďakujem za odpovede :)
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Pomoc s výberom

Príspevok od používateľa audiotrack »

Nejak mi uniká v čom potrebuješ poradiť. Možnosti sú ti jasné, tak sa musíš rozhodnúť či čakáš a šetríš alebo sa chceš voziť hneď. Osobne by som ale AM vodičák nerobil, príde mi to ako zbytočne vyhodené peniaze. To si radšej sprav vodičák na auto alebo tú A1 a máš tam aj AM

a 20 km dochádzať nie je problém. Ja som 20 km dochádzal na strednú, 4 roky každý deň. Autoškola trvá nejaké 3 mesiace (teoria aj menej) a je to raz maximálne dvakrát do týždňa. To vôbec nie je problém.
majotomek
Novice
Novice

Chcel som vedieť váš názor, čo by ste urobili vy na mojom mieste. Urobili by ste si AM a kúpili 50ccm, alebo počkali rok, urobili A1 a kúpili 125ccm. Pretože neviem či je dobré hneď začínať od 125ccm. Tá aprilia (viď link hore) má aj 6 stupňovú prevodovku, takže by to bola podľa mňa dobrá príprava na väčšie kubatúry. A chcel som sa ešte opýtať, ako to je keď si napríklad teraz kúpim motorku a nemám ešte vodičák. Predajca ju môže aj tak prepísať na mňa? Dostanem normálne aj ŠPZ alebo musím počkať kým budem mať vodičák a potom ju prihlásiť. Stojí to ako obyčajné prepísanie z kraja do kraja? Ďakujem (u nás robia aj rýchlokurz na 4 týždne)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

na to aby si bol vlastníkom motorového vozidla nemusíš mať vodičák. Môže sa spraviť prepis. Stroj bude tvoj, na teba bude písaná poistka a všetko, ale nemôžeš sa voziť. Cena je tam asi rovnaká pre všetky motorové vozidlá

A v tomto sa musíš fakt rozhodnúť. Darmo ti povieme čo by sme robili my, keď nepoznáme tvoju (hlavne finančnú) situáciu. Kúpiť si motorku neznamená iba našetriť viac na stroj a vodičák. Ale aj prevádzkové náklady budeš mať vyššie.
Jokky
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jokky »

Alebo ďalšia možnosť je počkáš do 17tky a urobíš si vodičský preukaz na auto (pri ktorom budeš musieť chodiť do 18tky s vodičom ktorý má 10rokov prax). Od 17tky budeš môcť jazdiť na motocykli do 50ccm, a zabiješ "2 muchy jednou ranou" už rovno budeš mať aj na auto a aj ušetríš.

Rozhodnutie je už len na tebe... a či budeš využívať motocykel aj po 18-tke. Ak nie, tak či sa ti oplatí na ten rok kupovať motocykel.
majko87
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa majko87 »

Ak uz hladas tie nazory tak tiez prispejem.
Podobne ako audio myslim ze to AM-ko je uuplna zbytocnost. Presne taky pripad mi raz kamarat vravel o jednom co sa v 17 nevedel dockat vodicaku na traktor tak si ho spravil, a potom v 18 si robil na nakladne auto, ku ktoremu automaticky dostavas aj T. Cize podobna vec a vyhodene peniaze.
Radsej by som rok este pockal a spravil A1. Motorku mozes kupit aj teraz ked mas prachy. Zalezi na tebe kolko a na com mas najazdene. Ak vies jazdit tak neni problem ju obcas prevetrat niekde na opustenejsich polnych cestach. :twisted:

A este, problem s autoskolou je len pri druhej moznosti? AM robia blizsie? Ved preboha 20km je co? 20 minut autobusom? Tak vlakom to kolko moze trvat? neviem no to nevidim ako problem.
majotomek
Novice
Novice

Ďakujem audiotrack. Takže dostanem aj nové ŠPZ a musím platiť aj poistku aj keď sa na nej voziť nebudem?

Jokky, do 17tky je to ešte strašne dlho. Ja som už od 14tky pozeral každý deň internetové autobazáry, hľadal dobré ponuky a šetril. Chcel by som to urobiť tak, že teraz si kúpiť tú apríliu a vydržať s ňou až do 18tky, v 18tke si urobiť normálne A, kúpiť aspoň nejakú 600ccm (alebo menšiu, podľa toho načo sa budem cítiť) a pomaly sa na nej učiť.

majko87 ďakujem za názor. Ešte musím zvážiť všetky možné možnosti a rozhodnúť sa, ale zatiaľ najlepšiu možnosť vidím tú, že ešte počkám. Veď aj tak na severe už zachvíľu bude zima a stroj bude stáť v garáži. Ale 125ccm sú predsa len o niečo drahšie ako 50ccm a aj náklady na 125ku sú o niečo väčšie. Áno problém je len s vodičákom A1. AM mám 2km od domu. Je dobré začínať na 125ccm? Tak ani nie začínať, lebo už som sa veľakrát vozil na skútroch a babetách,a ale ešte nikdy na 125ccm, tak vôbec neviem akú môže mať silu.

Môže to vyzerať že si protírečím, ale 50ccm by som chcel, ale zdravý rozum (najlepšia možnosť) hovorí že počkať a kúpiť 125ccm.
majko87
Light Expert
Light Expert

No...tak ja nie som nejaky motorkar takze neviem ti povedat ci je dobre na nej zacinat.
Pozri, ja, ked sme boli este na zakladke a cez strednu, tak sme zacinali na "pekacoch" a simsonoch :D a papiere sme velmi neriesili. Neskor niektori poriesli nejake lepsie, tiez apriliu napriklad. AAle doteraz (vek 20-22 rokov) to neostalo velmi nikomu z tej partie. Prave naopak. Dalsi co vtedy neriesil nic s motorkami tak si spravil po strednej autoskolu a kupil si nejaku hondu cestnu, s tym samozrejme kombinezu a proste vybava, vsetko a vozi sa. Taakze tak.

Ked spravis autoskolu tak ta urcite daco naucia, a podla mna neni problem pomaly zacinat aj na 125. ale tak treba mat rozum no, neprecenovat schopnosti lebo s babetou sa to urcite porovnat neda, a to absolutne vobec. podla mna.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

majotomek: ak je to prepis medzi okresmi, tak dostaneš novú ŠPZ. Poistku samozrejme riešiť nemusíš, ale v takom prípade ju nemôžeš používať (tým pádom je ti zbytočná, a radšej môžeš ďalej šetriť)
a k otázke či začínať na 125 - prečo nie? V autoškole ťa všetko naučia.
majotomek
Novice
Novice

Ďakujem vám za rady a názory. Dnes idem obzrieť tú apriliu rs 50 a dám ešte vedieť.
majko87
Light Expert
Light Expert

este len k tomu ze:
V autoškole ťa všetko naučia.
naucia ale treba aj zvyk aby to nevyzeralo podobne ako toto...ked sa to nezvladne
majotomek
Novice
Novice

Predajca dnes nebol doma takže až v piatok. Dobré video :D veď rodičia mu kúpia ďalšie. Jasné treba zvyk, veď nepôjdem hneď 100 km/h ako na to sadnem, budem sa učiť pekne pomaličky aby sa nikomu nič nestalo.

EDIT:

Takže už ho predal a nejako ma o tom zabudol informovať. Už som si myslel že to vzdám a počkám na 125ccm ale vtedy sa tu objavil ďalší inzerát.

http://motocykle.bazos.sk/inzerat/17006 ... lia-rs.php

Už som s ním volal. Dohodli sme sa na cene 950€. Ak si prečítate inzerát, sú tam napísané veci, ktoré boli menené a dokonca k nej dáva aj ďalšiu bez motora na náhradné diely! Jediný problém je v tom, že má v papieroch napísané 70ccm. Povedal, že je to len obyčajná chyba a za 26€ sa to dá vybaviť. Iba zavolá do aprílie nech mu pošľú potvrdenie o tom, že je to 50ccm (20€), zanesie ten papier na políciu a tam mu to opravia (kolky 6€). Čosi o tom myslíte?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ze ju ma bez papierov alebo s falosnymi papiermi :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

majotomek napísal:Jediný problém je v tom, že má v papieroch napísané 70ccm. Povedal, že je to len obyčajná chyba a za 26€ sa to dá vybaviť. Iba zavolá do aprílie nech mu pošľú potvrdenie o tom, že je to 50ccm (20€), zanesie ten papier na políciu a tam mu to opravia (kolky 6€). Čosi o tom myslíte?
Nech si to vybavi on a potom prihodis k cene 60 €.

//aha, tak 26, ja som pocital 26+20+6 :)
majotomek
Novice
Novice

My už sme sa doholi že 950+26€. A vybavuje to samozrejme on :) Volal do aprilie a povedali mu, že šéf je na dovolenke a príde až v pondelok. Takže vybaviť to môže až v pondelok.

//Zdravím. Vôbec nezavolal, takže nič z toho. Vyriešil som to najlepšie ako sa dalo, kúpil som si yamahu aerox. Teraz to najlepšie. Ponúkal ju za 1100€ a na koniec sme sa dohodli na 850€ :) Je kompletne vituningovná, aj valec má malossi 70ccm. Akurát sme ju s mechanikom rozobrali a pozeráme čo sa dá opraviť. Je už kompletne rozobratá a našli sme len pár problémov. Treba odvzdušniť prednú brzdu, nastaviť plyn, vymeniť prasknuté kolienko čo vedie benzín z karburátora do válca a posledné ani nieje problém ale výmena valčekov. Sú tam iba 3g a motor ide do veľkých otáčok, takže tam chceme dať 4g len zatiaľ nemôžeme zohnať takú pištoľ na vzduch na momentové odkrútenie variátora. Samozrejme ďakujem všetkým za názory a snahu pomôcť mi. Veľmi si to vážim a ďakujem za váš čas :)

P.S: Samozrejme fotka aeroxa :) Ak chce ešte niekto nejaké info kľudne napíšte.
Prílohy
17073665.jpg
Napísať odpoveď