Maďarčina ako podmienka prijatia do zamestnania

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kinjeril
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Maďarčina ako podmienka prijatia do zamestnania

Príspevok od používateľa kinjeril »

Detto.

Ja na tom nevidim nic diskriminujuce. Co ak by hladal casnicku s anglictinou? Musi vediet proste slovensky a madarsky. Tot sio.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Presne tak. V tejto teme zopar ludi nerozumie elementarnym veciam:

- to su podmienky za akych je firma/zamestnavatel ochotna zamestnat cloveka, pretoze pre rozvoj ich biznisu je dany jazyk jednoducho nutnost. Napr. ta OTP banka to potrebuje, lebo je to madarska banka. A madarcina nie je ludom v BA ani zdaleka taka vzdialena, ako sa mnohi hraju, lebo v MHD, na zastavkach je dost casto pocut. Proste je to normalna poziadavka, tym padom to nie je diskriminacia.

- ine je, keby cloveka naberu a po dvoch mesiacoch mu povedia: "A teraz ides pracovat na madarcine, inak ta prepustime, lebo madarcinu musis vediet." - v tomto pripade je to jednak porusenie pracovnej zmluvy, ak v nej toto nebolo explicitne dane + je to diskriminacia cloveka.

Dajte si 2 a 2 najprv dokopy, a potom sa zamyslite nad pojmom diskriminacia. Inak si cenim tie dve minuska, ze su po dlhej dobe bez nadavok.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

audiotrack napísal:Aby to neznelo ako že som rasista, vadí mi ten princíp a tá zbytočná požiadavka. Ako keby do pekárne dajú podmienku že musíš mať vysokú školu. Načo? To by som rovnako považoval za diskrimináciu. Ak si dajú podmienku vysokej školy na nejaký post, tak je to v poriadku pokiaľ to má opodstatnenie. Ale ovládať jazyk menšiny (keby aspoň nejaký svetový, tak dajme tomu) pre predavačku je podľa mňa zbytočné a teda takúto podmienku považujem za diskrimináciu
Nie som ziadny zastanca madarciny, ale neda sa mi neopytat - V com je nadradena anglictina od madarciny? Je nejaka stupnica hodnotnejsich jazykov?

Ja chapem ze su pouzivanejsie a menej pouzivane jazyky vo svete, ale v oblasti, v ktorej si zamestnavatel hlada zamestnanca sa viac pouziva madarcina, tak si bude hladat zamestnanca, ktory ju pouziva.

K tomu prikladu s predavackou - podla mna potrebuje komunikovat so zakaznikom. velakrat pridem do obchodu (akehokolvek) a nechce sa mi hladat, tak sa rovno spytam predavacky - "Mate tuto konkretnu vec? Kde ju najdem? Dakujem"
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

audiotrack napísal:110mato110 ale tu sa bavíme o predavačke.
precitaj si este raz prvy prispevok v teme...
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

begbeee napísal:ešte som sa nestretol s inzerátom, aby v rusínskej alebo nemeckej oblasti bolo potrebné v obchode vedieť príslušný jazyk. Nehovoriac o hraniciach s Poľskom, Čechmi alebo Ukrajinou.
nedá mi podotknúť že to by bol určite veľký problém :lol:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ide o princíp. Pamätám si z fóra niekoho, kto si v CV uvádzal, že ovláda český jazyk, k čomu bol následne na pohovore aj vyzvaný, aby to predviedol (v Prahe).
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

jaj tak :D cajzlové mu to neverili :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ani sa im necudujem, vela slovakov si pise Cestinu s tym, ze ju ovladaju vyborne, prax je vsak taka, ze sice vyborne rozumeju, ale vacsinou rozpravaju uplne strasne (prizvuk, vela slovenskych slov, ktorym cesi nerozumeju, atd.) a o gramatike ani nehovorim.
Co sa tyka tej Madarciny, tak suhlasim s p4rom, zamestnavatel si moze vyberat a tak si moze dat podmienky ake chce. Madarcina je jazyk ako kazdy iny a spravny podnikatel by sa mal vzdy aspon ciastocne prisposobovat svojim zakaznikom. Ak ma slovenska firma nemeckych zakaznikov, tak logicky si ziada nemcinu aj od zamestnancov, to iste plati v pripade madarov.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:"Ani sa im necudujem, vela slovakov si pise Cestinu s tym, ze ju ovladaju vyborne, prax je vsak taka, ze sice vyborne rozumeju, ale vacsinou rozpravaju uplne strasne (prizvuk, vela slovenskych slov, ktorym cesi nerozumeju, atd.) a o gramatike ani nehovorim."
pravda ale on písal o hraniciach s ČR, tam to je snáď ešte v poriadku.. aspom u mňa možno až na pár prípadných gramatických failov v písomnom prejave.
btw to že kopa čechov pri počutí nerozumie x slovenským výrazom a my asi všetkým českým je pomerne smutné ale nedá sa povedať že v tomto prípade samozrejme :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Nemám s tým žiadny problém - je to oblasť, kde žilo a žije veľa Maďarov a aj tej predavačky sa môžu čosi spýtať, aj na dedine. A keďže je predpoklad, že tam budú osoby, ktoré vedia len po maďarsky - nečudujem sa tomu.

Zase iná vec je to, že ak žijem v krajine, kde sa rozpráva iným jazykom ako rozprávam ja, je pre mňa výhodné sa ho naučiť.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

begbee ak ide o tuto poziciu, tak nechapem co riesis.
http://www.profesia.sk/praca/gameworld- ... a/O1305893
Prevadzkovatel zistil, ze k nemu chodi vela madarov hrat, tak im chce vyhoviet a vziat "casnicku" ktora sa s nimi porozprava v ich jazyku.

Osobne ti poviem, ze to robi velmi velky dojem na ludoch. Ked pocujem Polsky prizvuk v Slovencine, tak automaticky prepnem, ta radost tych ludi sa proste neda opisat.
A spolu s tym idu riadne tringelty.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

tuná blízko bývali chvíľu v hoteli dáki španieli a tiež z toho boli úplne vedľa keď sa s nimi čašníčka rozprávala plynule po španielsky :lol:
ale podaktorí maďari na juhu neviem či by z toho mali takú radosť, skôr by to asi považovali za samozrejmú vec :roll: ale ak ide o bratislavu, tak možno by boli radi, to neviem :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

moze to byt aj tym, ze prevadzkar alebo vlastnik podniku je povodom Madar a je samozrejme
ze da skor prednost svojej "krvi" ako niekomu inemu.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

audiovi drblo? Cele dve strany som mal pocit ze citam AryanAngela.

co k tomu:
-jazyk zakazuje diskriminaciu na zaklade jazyka, to znamena ze ta nemozu nezobrat preto ze ovladas nejaky jazyk, nie preto ze ho neovladas.
Pride chlapik na pohovor. Ma vediet uruguajsky, vie. Uz ho idu zobrat, ale zazvoni mu mobil, zdvihne ho a zacne rozpravat paraguajsky. Tak si sef povie toho nechcem, ten je paraguajec.
Druha situacia, pride druhy chlapik, ale nevie po uruguajsky ani ceknut. Ktore je diskriminacia podla jazyka? Logicky. Ktoreho by si vzal ty?

-ked niekto podnika, tak v prvom rade chce zisk a urzatelnost. To znamena vacsinou, ze chces aby ti tam chodilo cim viac ludi, a aby sa tam pokial mozno vracali. Ked mas v dedine obchod Jednota a obchod Zdroj, a vies ze v jednote sa uruguajsky dohovoris, ale v zdroji nie, kam pojdes ked si etnicky uruguajcan? + nakupna turistika je dnes velka vec, oboma smermi. Slovaci chodia do Madarska a Madari na Slovensko. A ked sa Slovaci dopocuju, ze v madarskom tescu je predavacka co vie po slovensky, tak pojdu do tesca, nie do carrefouru (a opacne).

-a tretia vec, audio, zbehni do najblizsieho supermarketu, ze si odrobis zadarmo par dni, len si chces skusit nezavazne pracu pokladnika.
Nepouzi slovencinu, cokolvek ine mas dovolene. Anglictina, nemcina, rustina, paraguajcina...
To ze sa pokladnik dohovori rukami-nohami je nonsens.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

fyi, v Paraguaji aj Uruguaji sa rozprava po spanielsky
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

beardie, ja viem, o to mi islo, aby som nepouzil realne jazyky ;)
Napísať odpoveď