Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Bobala »

gogo ty nabozensky uchylak, daj mi pokoj !! Kolko krat som ti vravel ze neprestupim ??

Obtazujes ma !!!
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

uplink napísal:Vždy sa vedie vojna len pre jedno, náboženstvo bola vždy len zástierka, aj keď to ľudia nechcú vidieť. Tí čo vydávajú rozkazy viedli a vedú vojnu len a len pre peniaze a moc.
uplink, sčasti pravda, ale iba sčasti, dajú sa nájsť prípady, kedy išlo o náboženské dôvody. Alebo - úzka elita mala aj iné záujmy, ale masa mala v hlavne natlačený náboženský dôvod.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

TheMEMBER napísal:Tym tretim okom som ti chcel ukazat, alebo zamysliet sa nad tym, ze takyto vyraz tazko pochadza od primitivnych ludi a vobec to nedokazuje obmedzene myslenie cloveka, aj keby to bol vymysel.
stale nechapem, snazim sa, ale neviem, co tym chces povedat... :|
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

kazde nabozenstvo ktore sa zacne institucionalizovat az vznikne cirkev, tak tato cirkev
skor ci neskor svoju moc zneuziva a vytvara nespravodlivost.
Aj Tibetsky budhizmus ako institucia bola a stale je rovnako pokrytecka a upadkova ako krestanska cirkev.
Konkretne k tomu Tibetu:este do polovice 20.storocia skoro vsetko patrilo klastorom a miestnej slachte.
Vecsina obyvatelstva boli nevolnici a cast dokonca /!/ otrokmi bez akychkolvek prav. Sluzili mnichom a sami zili v neuveritelnej chudobe a zaostalosti,nic nemohli vlastnit. Ak sa vzopreli alebo pokusili utiect,
tak boli kruto muceni, mrzacenie a pod. nebolo nicim neobycajnym.
Toto je vysledok cirkevnej moci, a je jedno ci sa tento odpad oznaci takou nalepkou alebo onakou.
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

beardie napísal:stale nechapem, snazim sa, ale neviem, co tym chces povedat... :|
povodna reakcia bola na gogo956, kde som nesuhlasil s jeho demonstraciou, kde ludske myslenie je obmedzene. Ja som odpovedal otazkou ako take nieco mozu vymysliet a este som aj nejak odpovedal. Ty si to zvalil iba na nabozenstva, kde zaklad a viera v boha pochadza z prirodnych javov. Ja si ale myslim ze u krestanskeho nabozenstva to tak nie je a ani u inych nabozenstiev ktore maju aj ucenia. To tretie oko som spomenul preto, lebo v tom slove a vyzname nevidim nijaku spojitost s prirodnymi javmi, teda ak aby to tretie oko bol vymysel, tak urcite nemali obmedzenu mysel. Ak stale nechapes, dosad si namiesto tretieho oka, jing a jang, čchi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

TheMEMBER

pravdupovediac ani ja moc nechapem co chces povedat.

A netusim co je pre teba to tretie oko, akurat tak viem ze sa tak nazyva temenny utvar niektorych jasteric
ktore pomocou neho reaguju na svetlo resp. teplo- nejedna sa o funkcne oko v beznom vyzname.

A operovat tu s terminmi jing a jang a cchi a mysliet si ze teraz sa tu vsetcia s tych nezmyslov asi zblaznime ake je to uzasne a mudre, tak to teda asi nie je.. :wink:
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

gogo956:
Nuz som si vedomi, ze niekedy neviem vyjadrit myslienky spravne, ale mne neslo o to aby ste boli z niecoho zblazneny ale o to, ze ludske myslenie nie je obmedzene. Tie termini ci uz su, alebo nie su nezmysli, musis uznat, ze ti ludia co ich vytvorili, rozhodne nemali obmedzene mysle. Toto bolo celi cas mojim cielom povedat. Ak ani teraz nepochopis, tak potom nic sa nedeje :).
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Komu vadia anjeli?
Filozofi a religionisti učia, že angelológia a podobné učenia sa nevzťahujú k ničomu reálnemu, že sú výtvorom ľudskej mysle a čírej subjektivity, z nevedomosti alebo pre uspokojenie psychologických potrieb atď. Mýlili sa a je čas to priznať. Namiesto toho zavládlo hlboké mlčanie. Študenti sa na to vypytujú a tak ich umlčiavajú autoritatívne. Veda sa predsa musí s nesprávnymi teóriami vysporiadať pomocou argumentov, nie silou a lžou. Každá hypotéza sa môže pri detailnejšom skúmaní nepotvrdiť, ale apriórne zabraňovať dialógu – to sa rovná priznaniu. O utajovanie má záujem len ten, kto nestojí na strane pravdy.
Zažil som dvoch vedúcich katedier religionistiky, ktorí šírili nepravdivé správy o experimentoch (teda falšovali vedecké výsledky), aby zabránili publikovaniu skutočných výsledkov. Jedného riaditeľa historického ústavu, ktorý v snahe bagatelizovať historické údaje potvrdzujúce angelológiu prehlásil, že ich museli zostaviť nejakí treťotriedni pokútni historici. Vysvitlo, že ide o knihu, ktorú historický ústav zostavil pod jeho vlastným vedením a prezentoval ju ako vzor učebnice dejepisu. Celý rad filozofov, sociológov a antropológov, ktorí intrigujú v konferenčných výboroch alebo zakazujú študentom citovať fakty okolo angelológie s odôvodnením, že je to nevedecké. Keď sú vyzvaní, aby svoje námietky otvorene uviedli na odbornom fóre, zverejnili ich v recenzii alebo aspoň medzi štyrmi očami, nie sú ochotní či schopní to urobiť.
Ešte pozoruhodnejšie je, že anjeli prekážajú aj cirkvi. Myšlienka, že by mali mať niečo spoločné s realitou kňazov rozčuľuje a privádza do nepriateľských nálad. Polovica z nich verí, že anjeli neexistujú a druhá polovica, že sú nepoznateľní. Keby o nich človek niečo smel vedieť, cirkev by stratila výlučné postavenie a moc. Určite sa nemôžu zjaviť nikomu mimo cirkvi. A zrejme sa zjavovali len v dávnych dobách. V pastoračných centrách zakazujú zvedavej mládeži a veriacim o veci diskutovať. Dekan bohosloveckej fakulty mi však odmietol opečiatkovať posudok, že angelológia je nezmysel. Zatratil by tým totiž dvetisíc rokov cirkevnej tradície. Ďalší dekan určil teológa, ktorý mal vystúpiť s príspevkom na kolokviu k angelológii, čo sa konalo na Katedre všeobecných dejín. Ten sa najprv pokúsil dohodnúť s organizátormi, aby mohol mať príspevok na úplne inú tému, a keď to nešlo, ospravedlnil sa a neprišiel.
Je to stav vysloveného pokrytectva, keď cirkevní a univerzitní predstavitelia presadzujú názory, za ktoré nikto z nich nemá odvahu postaviť sa otvorene. Akonáhle ide o angelológiu – teológovia zatracujú Augustína, Akvinského aj cirkevných otcov, čím presekávajú samotný koreň, z ktorého cirkev čerpá svoje opodstatnenie. Vedci horlivo zatracujú vedeckú metódu – odkedy táto angelológiu potvrdzuje a nevyvracia – a obracajú tým navnivoč celosvetové vedecké bádanie, ktoré je založené na tej istej metóde.
Redakcia náboženského života Slovenskej televízie už desať rokov hádže do koša listy divákov, ktorí by radi videli diskusiu na túto tému. Ani v relácii „Pod lampou“, keď prišla na rad téma „veda a náboženstvo“, nepadla žiadna zmienka o tom, že jeden z najvýznamnejších objavov premosťujúcich vedu a náboženstvo sa odohral v uplynulých desiatich rokoch práve na Slovensku. Sedeli tam ľudia, ktorí k bádaniu v tejto oblasti neprispeli ničím pôvodným, iba ho komentujú, aj to mylne.
Táto spoločnosť hrá hru, v ktorej klamaní si platia svojich klamárov, aby ich klamali. Poskytujú nám alibi pre náš spôsob života. Povyšujeme, vyznamenávame a udeľujeme hodnosti ľuďom, ktorí hovoria to, čo chceme sami počuť – až nakoniec uveríme optickému klamu, že sú to skutočné osobnosti a autority. S pravdou to nemá nič spoločné. Kňazi odvádzajú od Boha namiesto toho, aby k nemu privádzali. Vedci zakrývajú pravdu namiesto toho, aby ju odkrývali. Novinári neinformujú, ale dezinformujú. Poslanci nehľadajú spravodlivú spoločnosť, ale „lobujú“ (teda presadzujú egoistické záujmy skupín na úkor celku).
Niektoré prípady krivenia vedeckej pravdy sú aspoň ľudsky pochopiteľné a možno motivované humánnymi úmyslami. Napríklad od konca druhej svetovej vojny platí nepísaný zákaz skúmať a publikovať čokoľvek o rasových rozdieloch. Trauma po genocíde Židov, Arménov a i. zanechala obavy, že by to znova roznecovalo rasovú nenávisť. Ale komu vadia anjeli? Empikovi.

uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

ďalšie OT bude odmeňované zakázaným vstupom do témy.
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Ako mi moze vadit nieco, co neexistuje?
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

ako moze neexistovat nieco, co je vedecky dokazane ?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Irsko rychle opouští náboženství
Celosvětově došlo rychleji k poklesu náboženské víry jen ve Vietnamu

Postavení katolické církve v Irsku se za poslední desetiletí výrazně zhoršilo, především v důsledku zdrcujících skandálů sexuálního zneužívání dětí. V Irsku se rozšířilo přesvědčení, že katolická církev reagovala na tato odhalení pomalu a že ji šlo spíš o vlastní obhajobu než o pomoc obětem.

Z mezinárodního průzkumu vyplynulo, že počet Irů, kteří se považují za věřící, poklesl z 69 procent r. 2011 na méně než polovinu tohoto počtu. Z 57 zemí, které se účastnily tohoto průzkumu, bylo Irsko počtem přesvědčených ateistů na sedmém místě.
LINK
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

a?
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Bobala napísal:ako moze neexistovat nieco, co je vedecky dokazane ?
relevantny link poprosim
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Bobala napísal:ako moze neexistovat nieco, co je vedecky dokazane ?
veda sa za dobu svojej existencie mylila uz velmi vela krat - tot aby si ju neabsolutizoval, to co si sem postol predtym som ani necital takze sa vyjadrovat nebudem (aj ked iste predsudky uz mam)
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Bobala - seriózne? Osobne som vyrastal v kresťanských táboroch [Detská Misia, Metodisti, ECAV, etc.], skoro doštudoval teológiu [9/10 semestrov], avšak stránky, aké si sem práve hodil sú trochu hardcore. V logu jednorožec s krídlami? :|

Neviem, ale to čo si sem dal je pre mňa na úrovni vesmírnych ľudí. Či anjeli existujú, alebo nie, neviem, neriešim, ale nemal by si ani Ty, hm?
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Nechapem co ma spolocne jednorozec s kridlami s obsahom angelologie, ale dobre. Ked si 9 semestrov studoval teologiu, tak predpokladam ze v Boha veris. Preco potom riesis jeho existenciu ? Tiez nevies ci existuje alebo nie. Cize v existenciu boha veris, ale v anjelov uz nie ?? Mi chces povedat ze po 9 semestroch teologie, ti Michal archanjel nic nehovori ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Bobala - Boh je široký pojem. Pre mnohých je bohom žena, pre ďalšiu skupinu peniaze, bohatstvo, sila, moc, majetok. Pre mňa je Bohom Láska. Každý má takého boha, akému verí, to že je len jeden Boh je moja osobná viera, avšak to ak niekto verí v boha omietky, to nie je moja starosť.

Za druhé, je implicitne v Biblii zakázané uctievať nebeský voj, ergo. sa mu akokoľvek venovať. Ak anjeli, tak v Božskej réžii, nie v ľudskej.

Sorry, ale to čo som čítal v niektorých knihách, že taký a onaký anjel je anjelom informačných technológií a iných vecí, to je trochu moc. Je to captain obvious, že si istá skupina ľudí prispôsobuje "anjelov" na čo chcú a na čo sa im hodia.

A práve kvôli takým ľuďom ako si Ty nemajú veriaci ľudia na tomto svete skoro žiadnu váhu a ani úctu, lebo nepoužívajú zdravý rozum - common sense. Ak veríš v anjelov, ver v nich, ak sa k ním modlíš, modli sa k nim, ale neotravuj tým ostatných ľudí a nepleť to do evidentne zlých diskusií.

Ja sa tiež teším z toho keď sa každé ráno kvalitne vyseriem, ale nepletiem do do vedeckých tém a nerobím z toho božstvo. Tak to nerob ani Ty, robíš len hanbu a si na smiech, ak si si to neuvedomil tak tým že budeš ľudí mlátiť po hlave svojou vierou, tým nič nezískaš, len stratíš.

Grékom grék, židom žid, nezabúdaj na to...
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

Ja sa uz ani nemozem pozerat na to kam tato tema prisla po prichode Bobalu do diskusie. Aspon zo zaciatku sa snazil mat ake take argumenty, ale cim viac protiargumentov ste mu dali, tym viac to slo dole vodou s nim. Ja osobne sa z tej jeho angeologie smejem, neverim v Boha, nie to este v anjelov. Burlivo uz niekolko stran sledujem, kedy nam tu Bobala konecne povie nejaky argument, nad ktorym by sme sa aspon trocha zamysleli. Bohuzial dockali sme sa akurat tak stranky www.sophia.sk. Hned po otvoreni tejto stranky mi do oci bije jedno meno, a to Dr. Emil Páleš. Zaujimalo by ma ze pokial su teda ti anjeli skutocni, preco sa viac vedcov nesnazi dokazat ich existenciu a preco su vsade spajani len s panom Palesom?

Po precitani si par riadkov zo spominanej stranky som dospel k zaveru ze pan Pales zaklada angeologiu na akomsi opakovani sa dejin. Asi vyhrabem nejake historicke knihy a zacnem aj ja hladat suvislosti. Samozrejme nezmyselne suvislosti, ktore si zacnem spajat a vytvorim si z toho vlastnu vedecku disciplinu. Je to cele postavene na hlavu tak isto ako angeologia, pan Pales a Bobala.
Napísať odpoveď