Sťahovanie do Prahy - pár otázok na prežitie

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Fiju
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Sťahovanie do Prahy - pár otázok na prežitie

Príspevok od používateľa Fiju »

Ahojte, sťahujem dlhodobo do Prahy za prácou a rád by som sa opýtal niekoľko otázok, začal by som týmito dvomi:

1. Ako je to so zdravotnou starostlivosťou v ČR? Na Slovensku pravidelne navštevujem očného lekára a potreujem lieky na predpis. Je teda niečo potrebné na zápis k českému doktorovi? Musím byť nahlásený v nejakej českej zdravotnej poisťovni, aby ma vyšetrili normálne a nie len urgentne prostredníctvom európskeho preukazu? Lebo ten asi na klasické vyšetrenia neplatí. A čo k takémuto nahláseniu potrebujem?

2. Našiel som si prácu, kde budem pracovať na IČO/živnostenský list. Viete mi poradiť, ako to so ŽL v ČR funguje? Čo treba na vybavenie a aké sú v ČR odvody, teda koľko z výplaty zaplatím štátu?

3. Keď sa sťahujem do Prahy, musím to nahlásiť naším úradom (poisťovniam)? Trvalý pobyt budem mať naďalej v SR, v ČR si pravdepodobne nahlásim prechodný.

Ďakujem za odpovede :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Sťahovanie do Prahy - pár otázok na prežitie

Príspevok od používateľa beardie »

ked sa budes dlhodobo zdrziavat v CR, tak by bolo vhodne (priam by som povedal, ze az potrebne) prihlasit sa do ceskej poistovne, kedze odvody budes platit tam
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Fiju napísal:Ahojte, sťahujem dlhodobo do Prahy za prácou a rád by som sa opýtal niekoľko otázok, začal by som týmito dvomi:

1. ...
aj ked menis lekara na Slovensku od svojho povodneho si vyziadas lekarsky zaznam, alebo vypis z neho a ten das novemu lekarovi. IIKC tak kody diagnoz su vsade rovnake, preto by s tym za hranicami nemali mat problem
Fiju
Professional
Professional

@jackb: dik :)

Ako som uz spominal, idem tam pracovat na zivnost. Vraj, kedze je CR v EU je mozne pracovat aj na slovensku zivnost, je to pravda? Neviete co je vyhodnejsie, resp. kde su nizsie odvody?
noone
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa noone »

Da sa to samozrejme. Lepsie je to asi na SK, lebo neplatis socialne prvy rok, iba okolo 50 Eur zdravotne... Ale pohodlnejsie asi bude ked si spravis zivnost v Cechach (ak je to mozne z hladiska trvaleho pobytu a tak...), lebo mozes zbehnut a vybavit nieco na urade bez cestovania. Mozes si dokonca urobit sro... Na SK to stoji 400-500 Eur so vsetkym.
Fiju
Professional
Professional

No v Prahe nebudem mat trvaly pobyt, len prechodny, ale snad to bude stacit
Napísať odpoveď