Externý študent - úrad práce
Externý študent - úrad práce
Prosím vyjadrite sa už niekto seriózne. Blúdil som po internete všade píšu inak. Teraz som zmaturoval a idem na VŠ ale na externé štúdium prvý ročník. Robiť budem ale na čierno čiže budem nezamestnaný. Mám sa ísť hlásiť na úrad ? Známi mi vravia že budem musieť do poisťovne a na úrad zaniesť papier o tom že som prijatý na VŠ. Ako to teda je ?
Re: Externý študent - úrad práce
externy student nie je student, nema ziadne zlavy atd
chod sa prihlasit na urad prace, stat bude za teba platit zdravotne
cim skor, mesacne je to okolo 40 euro, ktore budes muset doplatit
chod sa prihlasit na urad prace, stat bude za teba platit zdravotne
cim skor, mesacne je to okolo 40 euro, ktore budes muset doplatit
Externy student nemusi byt na urade prace. Zdravotne poistenie plati zdravotka aj ked je ext. student. Štát je platitelom odvodov do ZP aj za externých študentov - po novele zákona od 1.5.2011 až do veku 30 rokov.
V prísl. zdr.poisťovni treba predložiť potvrdenie o návšteve školy.
V prísl. zdr.poisťovni treba predložiť potvrdenie o návšteve školy.
beardie, aj keby to nebolo tak, ako píše Cubo99, tak povinnosť hlásiť sa by mal až od septembra.
asi mate pravdu, neuvedomil som si, ze konci strednu skolu
my bad...
//autoeditácia príspevku (15 Aug 2012, 21:21)
podla tychto 2 linkov teda uz neviem
http://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-p ... ni-studia/
http://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-p ... -strednej/
my bad...
//autoeditácia príspevku (15 Aug 2012, 21:21)
podla tychto 2 linkov teda uz neviem
http://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-p ... ni-studia/
http://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-p ... -strednej/
Tak po dvoch týždňoch mi odpísali z úradu práce toto:
"Dobrý deň,
evidencia na UPSVR je dobrovoľná, ak spĺňate podmienky evidencie podľa § 6 ods. 2 zákona NR SR č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti v platnom znení (nie ste zamestnanec, neprevádzkujete samostatnú zárobkovú činnosť, nevykonávate zárobkovú činnosť v členskom štáte EU a nevykonávate zárobkovú činnosť, za ktorú mzda nepresahuje 65 % zo sumy životného minima, t.j. 143,40 EUR mesačne), a nie ste PN, môžete sa stať uchádzačom o zamestnanie. Ukončenie gymnázia sa považuje za ukončenie sústavnej prípravy na povolanie, preto môžete byť evidovaná ako uchádzač o zamestnanie a zároveň navštevovať VŠ externou formou, pretože táto forma sa nepovažuje za sústavnú prípravu na povolanie."
"Dobrý deň,
evidencia na UPSVR je dobrovoľná, ak spĺňate podmienky evidencie podľa § 6 ods. 2 zákona NR SR č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti v platnom znení (nie ste zamestnanec, neprevádzkujete samostatnú zárobkovú činnosť, nevykonávate zárobkovú činnosť v členskom štáte EU a nevykonávate zárobkovú činnosť, za ktorú mzda nepresahuje 65 % zo sumy životného minima, t.j. 143,40 EUR mesačne), a nie ste PN, môžete sa stať uchádzačom o zamestnanie. Ukončenie gymnázia sa považuje za ukončenie sústavnej prípravy na povolanie, preto môžete byť evidovaná ako uchádzač o zamestnanie a zároveň navštevovať VŠ externou formou, pretože táto forma sa nepovažuje za sústavnú prípravu na povolanie."
Takže to, čo písal Cubo je blbosť. http://www.vszp.sk/platitelia/platenie- ... 1-05.2011/
Zmeny týkajúce sa poistencov
aj fyzická osoba, ktorá do dovŕšenia 30 rokov, študuje na vysokej škole najdlhšie do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa (okrem externej formy štúdia) je poistencom štátu aj v období prázdnin až do vykonania štátnych záverečných skúšok alebo do zápisu na vysokoškolské štúdium tretieho stupňa v dennej forme štúdia, ak zápis na vysokoškolské štúdium tretieho stupňa bol vykonaný do konca kalendárneho roka, v ktorom bolo získané vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v dennej forme štúdia
Zmeny týkajúce sa poistencov
aj fyzická osoba, ktorá do dovŕšenia 30 rokov, študuje na vysokej škole najdlhšie do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa (okrem externej formy štúdia) je poistencom štátu aj v období prázdnin až do vykonania štátnych záverečných skúšok alebo do zápisu na vysokoškolské štúdium tretieho stupňa v dennej forme štúdia, ak zápis na vysokoškolské štúdium tretieho stupňa bol vykonaný do konca kalendárneho roka, v ktorom bolo získané vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v dennej forme štúdia
Takze musis ist na urad, vypises tlacivo, po par dnoch ta zaeviduju, s potvrdenym o evidencii pojdes do zdravotky a nebudes platit nic pokial ziadost o zaradenie do evidencie podas do terminu, ktory mas v septembri. Na urade potrebujes kopiu maturitneho vysvedcenia a zober si tam aj potvrdenie o prijati na VS, neviem ci sa externistom platia detske pridavky, to vybavis tiez na urade. No a potom budes kazdy mesiac chodit na urad kde ta budu kontrolovat ci si aktivne hladas zamestnanie
Aj mne prve co povedali, ze evidencia je dobrovolna, no ak niesi evidovany platis zdravotne poistenie, a to povedat zvacsa zabudnu 
To sa teda veci nejako zmenili. Ja keď som pred 2 rokmi skončil školu, išiel som externe na VŠ a jediné, čo mi stačilo doniesť do VšZP bolo potvrdenie o návšteve školy a nič viac som riešiť nemusel. Nič som neplatil a nebol som ani na úrade práce. A jeden rok som nikde nerobil.
Ked si robim externe strednu skolu (maturitu) + budem chciet pokracovat aj externe bakalara
tak je vekova hranica 26 ci tych 30 ohladne ZP
tak je vekova hranica 26 ci tych 30 ohladne ZP
Tak dnes som absolvoval kúru na úrade práce... úspešne som sa zaregistroval, samozrejme keď študujete externe tak ich to nezaujíma pre nich to nieje štúdium. Keď ste už registrovaný a pracujete na dohodu môžete zarobiť maximálne 143 eur! Pozor na to lebo ak začnete brigádovať a bude tam väčšia čiastka hneď vás vyradia a platíte sami zdravotnú atď... čiže buď ako externista robiť na čierno a chodiť každý mesiac s pečiatkou alebo pracovať na dohodu ale papierovo len max 143 eur potom ak sa dohodnete so zamestnávateľom nech vám dá ostatné "na ruku" ...
To je tiez naciernoGodlub napísal:alebo pracovať na dohodu ale papierovo len max 143 eur potom ak sa dohodnete so zamestnávateľom nech vám dá ostatné "na ruku" ...
Godlub, len pre upresnenie, aj keď si dohodár, tak tú pečiatku budeš musieť nosiť každý mesiac. Dohoda nie je pracovný pomer, takže máš povinnosti ako nezamestnaný, tzn. potvrdenie o hľadaní práce a navyše pokiaľ pracuješ na dohodu, tak aj potvrdenie o príjme.
Musel som sa zaregistrovať na forum len kvoli odpovedi lebo už ma vážne štve ako tu X mudrlantov oblbuje ludí ktorí chudáci potom nevedia čo majú robiť.. A pritom si ani poriadne nezistíte čo píšete.. Tento problém sa týka aj mňa, obvolal som 3 zdravotné poisťovne, vrátane tej v ktorej som aj ja a v každej mi povedali že v roku 2011 sa síce zákon zmenil ale platilo to len 4 mesiace potom sa to vrátilo ku starému čiže aj za externého študenta do 26 rokov platí po doručení potvrdenia o návšteve školy poistné štát a vôbec nemusí ísť na úrad práce (ak nechce) .Ak vám na úrade práce alebo miestni mudrlanti tvrdia niečo iné nenechajte sa oklamať.