Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
Ja osobne som za, väčšina ľudí čo chodí do práce, tak 1nabitie úplne stačí na jazdu práca-domov (prípadne nabije elektromobil aj v práci) . Problém by bol len na dlhšie trasy, kde by musel navštíviť "elektro-pumpu" a to ako vravíš, trvalo by to dosť dlho.
A ešte by bolo treba predĺžiť životnosť batérie, poprípade nájsť lacnejšiu technológiu.
A ešte by bolo treba predĺžiť životnosť batérie, poprípade nájsť lacnejšiu technológiu.
Hovorí sa, že elektrika je slepá ulička. Palivom budúcnosti je zrejme vodík, už len dostať pod kontrolu fúziu a je to.
Pri spaľovaní vznikne voda a je to
Pri spaľovaní vznikne voda a je to
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Na to aby elektrina fungovala by bola potrebna prinajmensom revolucia v bateriach. Momentalne sa proste neda spravit auto, ktore by malo rozumnu vahu, rozumny dojazd, a vedelo sa rozhybat...
+ rozumnú cenu
Tie ceny elektromobilov sú prehnané ...
-
Shark NX
Addict
Re: Odp: Benzin vs. Nafta
Treba si uvedomit, ze elektro mobil nikdy nema byt primarne auto v rodine...
EV je na kazdodenny dojazd do roboty, na nakupy a pod.
Mal som pozicany Peugeot iOn na tyzden a na jazdu do roboty z Malinova a naspat je to uplny ideal.
Najmensi dojazd som urobil 48km, ked som tomu klatil jak nepricetny (bezproblemu stacilo na dojazd domov [19km one way]). Najvacsi na 124km (3dni som nemusel auto pripojit do zasuvky)
Je pravda ze tie ceny su trochu prestrelene, ale vsetky normalne staty dotuju nakup EV kvoli ekologii.
EV je na kazdodenny dojazd do roboty, na nakupy a pod.
Mal som pozicany Peugeot iOn na tyzden a na jazdu do roboty z Malinova a naspat je to uplny ideal.
Najmensi dojazd som urobil 48km, ked som tomu klatil jak nepricetny (bezproblemu stacilo na dojazd domov [19km one way]). Najvacsi na 124km (3dni som nemusel auto pripojit do zasuvky)
Je pravda ze tie ceny su trochu prestrelene, ale vsetky normalne staty dotuju nakup EV kvoli ekologii.
Podľa mňa sú elektromobily dosť kontroverzné. O ekológii môžeme hovoriť vtedy, keď bude majoritná časť elektrickej energie pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Čo z toho, že autíčko ako také jazdí ekologicky, keď energiu vyrábajú elektrárne spaľujúce uhlie/plyn? To isté platí aj pre atómové elektrárne, no nie tak pre výrobu, ako skôr pre uskladňovanie vyhoreného paliva, ktoré nemôžeme pchať do podzemných skladísk večne. Preto si myslím, že elektromobil je skôr vozidlo ďalekej budúcnosti - v súčasnosti totiž produkuje emisie (sekundárne) tak či tak.
To hej, ale s menšími úpravami by to mohlo byť super - keby sa auto pokrylo solárnymi článkami a tie by dobíjali batériu. Pre tých ľudí čo neprejdú denne veľa by bolo toto výborné - free palivo. Také autíčko by som teda chcel mať.
Oplatí sa pozrieť: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1012 ... debrat=303
Oplatí sa pozrieť: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1012 ... debrat=303
-
Shark NX
Addict
A fosilne paliva vznikaju len tak hej? Are you kidding me?Mustafa napísal:Podľa mňa sú elektromobily dosť kontroverzné. O ekológii môžeme hovoriť vtedy, keď bude majoritná časť elektrickej energie pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Čo z toho, že autíčko ako také jazdí ekologicky, keď energiu vyrábajú elektrárne spaľujúce uhlie/plyn? To isté platí aj pre atómové elektrárne, no nie tak pre výrobu, ako skôr pre uskladňovanie vyhoreného paliva, ktoré nemôžeme pchať do podzemných skladísk večne. Preto si myslím, že elektromobil je skôr vozidlo ďalekej budúcnosti - v súčasnosti totiž produkuje emisie (sekundárne) tak či tak.
Rozdiel je v tom ze auto na spalovaci motor vytvara este dalsie znecistenie, EV Nie.
Nedojz ze pri vyrobe paliva sptrebujes kvantum elektriny a inych surovin, este ktomu aj auto samotne toho vytvori dost.
Nechápem tvojej reakcii. V mojom príspevku som nikde nespomenul fosílne palivá (resp. že "vznikajú len tak"). Narážaš na benzínové/dieslové autá, ale tie som tiež nikde nespomínal a ani ich neporovnával s elektromobilom.
Jediné čo som napísal bolo, že vyhlasovať v dnešnej dobe elektromobily za ekologické je nevhodné, lebo tak či tak produkujú sekundárne emisie. Takže naozaj nechápem, prečo si prešiel do takej ofenzívy. 
-
Shark NX
Addict
To neni ofenziva, to je styl pisania.
Este k teme, je tam extremny psychologicky roziel. Netankjes za 70€ na benzinke kazdy tyzden, proste dojdes pod dom, pripojis auto a neregistrujes. Rano odpojis a ides ...
Pokial ide o tu ekologiu, ludia tvrdia, ze energia potrebna na vyrobu takeho mnozstva clankov je tiez vacsia ako u normalneho auta, ale bateriu skoro 100% zrecyklujes.
Ale aj tak EV je na tom lepsie, lebo ropa sa skonci a mozeme si piskat, za to Elektrinu mas v jadre, v slnku, vo vode, vo vetre, onedlho v termojadre ... Vodikovy pohon je tiez alternativa ale vzhladom na svoju extremne vybusnu povahu to vidim ako velky problem.
Este k teme, je tam extremny psychologicky roziel. Netankjes za 70€ na benzinke kazdy tyzden, proste dojdes pod dom, pripojis auto a neregistrujes. Rano odpojis a ides ...
Pokial ide o tu ekologiu, ludia tvrdia, ze energia potrebna na vyrobu takeho mnozstva clankov je tiez vacsia ako u normalneho auta, ale bateriu skoro 100% zrecyklujes.
Ale aj tak EV je na tom lepsie, lebo ropa sa skonci a mozeme si piskat, za to Elektrinu mas v jadre, v slnku, vo vode, vo vetre, onedlho v termojadre ... Vodikovy pohon je tiez alternativa ale vzhladom na svoju extremne vybusnu povahu to vidim ako velky problem.
Pravdu povediac, vodíkový pohon sa mi viac pozdáva ako elektrický. Ale ako si už správne poznamenal, s výbušnosťou je problém a preto ak chceme dnes hovoriť o ekologickejšom (nie ekologickom) jazdení, tak elektromobil sa ukazuje ako jediná alternatíva. Samozrejme najlepšie by bolo, keby sa ľudia na krátke vzdialenosti vydávali peši, alebo na bicykli a nie na aute. Ale to sem už nepatrí, aj tak som odbočil od témy.
Výbušnosť je IMHO kravina. S plynmi sa jazdí už veky a ešte som nepučol, že by niekomu buchla LPG nádrž.
-
Shark NX
Addict
Len je trosku rozdiel medzi vybusnostou vodiku a LPG/CNG. Na vytvorenie extremne vybusnej zmesi ti staci ovela menej vodiku ako LPG.
Taktiez vodik sa nebude spalovat ale spracovavat. Palivove clanky do Notebookov namiesto bateriek su uz na svete dost dlho, ale ziaden kus nie je v obchodoch pre svoju povahu.
Ked si aj zoberes zakaz vjazdu vozidiel s LPG/CNG do podzemnych garazi, tak som zvedavy co by povedali na kvapalny vodik. O tom ani nevies, ze je v miestnosti.
Taktiez vodik sa nebude spalovat ale spracovavat. Palivove clanky do Notebookov namiesto bateriek su uz na svete dost dlho, ale ziaden kus nie je v obchodoch pre svoju povahu.
Ked si aj zoberes zakaz vjazdu vozidiel s LPG/CNG do podzemnych garazi, tak som zvedavy co by povedali na kvapalny vodik. O tom ani nevies, ze je v miestnosti.
Elektromobily su nateraz slela ulicka. Ich cena prevysuje ich uzitok. Najpouzitelnejsi elektromobil je Ampera, lebo ked dojde stava, benzinovy motor sa postara o stavu. Cena cez 40K eur je vsak totalne zabita.
offtopic k LPG:
U nas je LPG pohon brany ako neviem co strasne a na zapade je to uplne normalne. Stacia tieto 3 priklady na dokreslenie situacie:
1/ Nalepka na aute. U nas povinna, na zapade (NL) nic take nepotrebuju a to tam aut na lpg chodi pozehnane.
2/ Tankovanie. Vacsinou musime cakat na obsluhu. Stojan byva zamknuty a len par pump ma ho otvoreny a aj napriek pisomnemu zakazu mozete volne tankovat (vivat slovnaft za ich ustretovost). Jedina vyhoda u nas, ze pri tankovani staci zapnut stojan a cakat. V DE/NL musite pocas plnenia stale drzat tlacidlo na stojane. Co je dost otrava ak beriete plnu. Stojan je ale vzdy samoobsluzny, takze odpada cakanie.
3/ Parkovanie v podzemnych garazach. LPG je tazsie ako vzduch. Pri pripadnom uniku sa drzi pri zemi. Neverim, ze nove podzemne garaze napr. Eurovea nie su odvetravane, navyse ked maju 2 podzemne urovne parkoviska. Tiez mi tento zakaz pripada na hlavu padnuty v Poluse, kde je podzemne parkovisko z casti otvorene a teda nie je uzavrete pre prudenie vzduchu. Na zapade je pritom parkovanie v podzenych garazach uplne bezne.
CNG sa zakaz vstupu do podzenych garazi netyka, lebo je lahsi ako vzduch a preto sa pri pripadnom uniku lahko odvetra. Takze ak je niekde zakazany vjazd je to len blby vymysel spravcu.
Popravde uvazujem, ze nalepka z mojho auta pojde dole. So skrytym tankovanim nikto neodhali, ze mam plyn. Navyse papierovo ho este ani nemam zapisany v TP.
offtopic k LPG:
U nas je LPG pohon brany ako neviem co strasne a na zapade je to uplne normalne. Stacia tieto 3 priklady na dokreslenie situacie:
1/ Nalepka na aute. U nas povinna, na zapade (NL) nic take nepotrebuju a to tam aut na lpg chodi pozehnane.
2/ Tankovanie. Vacsinou musime cakat na obsluhu. Stojan byva zamknuty a len par pump ma ho otvoreny a aj napriek pisomnemu zakazu mozete volne tankovat (vivat slovnaft za ich ustretovost). Jedina vyhoda u nas, ze pri tankovani staci zapnut stojan a cakat. V DE/NL musite pocas plnenia stale drzat tlacidlo na stojane. Co je dost otrava ak beriete plnu. Stojan je ale vzdy samoobsluzny, takze odpada cakanie.
3/ Parkovanie v podzemnych garazach. LPG je tazsie ako vzduch. Pri pripadnom uniku sa drzi pri zemi. Neverim, ze nove podzemne garaze napr. Eurovea nie su odvetravane, navyse ked maju 2 podzemne urovne parkoviska. Tiez mi tento zakaz pripada na hlavu padnuty v Poluse, kde je podzemne parkovisko z casti otvorene a teda nie je uzavrete pre prudenie vzduchu. Na zapade je pritom parkovanie v podzenych garazach uplne bezne.
CNG sa zakaz vstupu do podzenych garazi netyka, lebo je lahsi ako vzduch a preto sa pri pripadnom uniku lahko odvetra. Takze ak je niekde zakazany vjazd je to len blby vymysel spravcu.
Popravde uvazujem, ze nalepka z mojho auta pojde dole. So skrytym tankovanim nikto neodhali, ze mam plyn. Navyse papierovo ho este ani nemam zapisany v TP.
-
Shark NX
Addict
Chapem tvoj postoj, ale vsetky vyspele staty EU davaju na EV dotacie vo vyske cca 5-7k€ a ked si vypocitas tu sumu, vyjde aj Ampera (Co sa da povazovat za Premium EV) na normalnu cenovu hladinu. Prius PlugIn Hybrid kupis pouzivany za 17000€ co za priemernu spotrebu 3,5l/100 sakra stoji. Auris Hybrid vo fullke ze vsim vsudy zozenies tiez pod 20000€.
Počkať, počkať...všetci sa tu tvárime, alebo aspoň ja mám ten pocit, že elektromobili jazdia zadarmo. Ako je to však so spotrebou čo ma stojí 100km naťahaných z mojej zástrčky?
Povedzme priemerná spotreba 8l benzínu znamená, že 100km ma stojí 12 €, give or take...
Koľko stojí 100km na elektro?
Povedzme priemerná spotreba 8l benzínu znamená, že 100km ma stojí 12 €, give or take...
Koľko stojí 100km na elektro?
-
Shark NX
Addict
Katalog pisal 13kWh/100km mne sa podarilo drzat tej hodnoty a aj ju obcas prefukat na 19kWh/100km.
Na jedno nabitie do auta spotrebujes 17kWh. Takze teoreticky 2,5€ na jedno nabitie ak spravne pocitam a mam dobry cennik
Na jedno nabitie do auta spotrebujes 17kWh. Takze teoreticky 2,5€ na jedno nabitie ak spravne pocitam a mam dobry cennik
Som zvedavy ako stat poriesi vypadok v rozpocte, ked dojdu zasoby ropy a naozaj sa bude jazdit na elektrinu. Ale nic lacne z toho necucham.
Jeden z dobrých dôvodov prečo sa toho, že ropa dôjde, báť nemusíme.
CC - české titulky.
CC - české titulky.
-
Fabo
Hardcore addict
Shark otazka parkovania v podz. garazach bola vysvetlena, otazka dojazdu a auta "do prace a nazad" - malokto si moze dovolit zaplatit miesto jedneho auta dve aby mal jedno "na dovolenku" a druhe "do prace", co je jedna vec, druha vec je zaplnanie ulic, nedostatok park. miest atd. - uz dnes nemas na takom beznom slovenskom sidlisku kde zaparkovat, a teraz si vezmi ze sa zjavi este par desiatok elektromobilov na ulicu - kam ich chces dat?
Co sa tyka ekologickosti, mozeme sa bavit o energetickej narocnosti vyroby paliv a znecistovani pri vyrobe elektriny, tu sa vsak musi uznat jeden bod pre elektroauto - ked uz nic ine, znecistuje sa inde nez v mieste kde jazdi. Kto niekedy videl oblak smogu visiet nad velkomestom, pochopi ze to nie je drobny detail. Ale o celkovom znecisteni tazko hovorit, na to by to chcelo poriadnu studiu.
Dalej dotacia - to je sice pekna vec ze ti zadotuje stat auto, ale prakticky vyznam to ma len kym sa nezacnu auta predavat vo velkom - niekde aj na tie dotacie musi brat stat peniaze, ak si kazda rodina kupi elektromobil, bude nutne zvysit danove zatazenie, cize zaplatis podstatne viac na dani + sa neumerne zatazia ludia ktori nechcu alebo nemozu mat elektromobil.
Ked uz sme pri daniach, vyraznou polozkou danovych prijmov je spotrebna dan z mineralnych olejov, ktora by v pripade mohutneho rozsirenia elektromobilov prudko klesla, zaroven by poklesol prijem z DPH etc, tieto prijmy by sa tiez museli nahradit (cim netvrdim ze reagovat na znizovanie prijmov nie znizovanim vydajov ale hladanim inych prijmov je spravna politika)
Dalsia otazka je co by spravil s cenou elek. energii a ich dostupnostou narast dopytu keby ludia zacali vyrazne pouzivat elektromobily.
Co sa tyka ekologickosti, mozeme sa bavit o energetickej narocnosti vyroby paliv a znecistovani pri vyrobe elektriny, tu sa vsak musi uznat jeden bod pre elektroauto - ked uz nic ine, znecistuje sa inde nez v mieste kde jazdi. Kto niekedy videl oblak smogu visiet nad velkomestom, pochopi ze to nie je drobny detail. Ale o celkovom znecisteni tazko hovorit, na to by to chcelo poriadnu studiu.
Dalej dotacia - to je sice pekna vec ze ti zadotuje stat auto, ale prakticky vyznam to ma len kym sa nezacnu auta predavat vo velkom - niekde aj na tie dotacie musi brat stat peniaze, ak si kazda rodina kupi elektromobil, bude nutne zvysit danove zatazenie, cize zaplatis podstatne viac na dani + sa neumerne zatazia ludia ktori nechcu alebo nemozu mat elektromobil.
Ked uz sme pri daniach, vyraznou polozkou danovych prijmov je spotrebna dan z mineralnych olejov, ktora by v pripade mohutneho rozsirenia elektromobilov prudko klesla, zaroven by poklesol prijem z DPH etc, tieto prijmy by sa tiez museli nahradit (cim netvrdim ze reagovat na znizovanie prijmov nie znizovanim vydajov ale hladanim inych prijmov je spravna politika)
Dalsia otazka je co by spravil s cenou elek. energii a ich dostupnostou narast dopytu keby ludia zacali vyrazne pouzivat elektromobily.