Nadčasy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
xXPAINKILLERXx
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nadčasy

Príspevok od používateľa xXPAINKILLERXx »

Čauko ľudia :)

Chcel by som sa ifnormovať ohľadom pár vecí. Zmluvu v práci mám na dobu určitú. Môže mi zamestnávateľ povedať, že bude potrebné prísť do práce v sobotu, kvôli tomu že sa nestíhajú plniť plány a je to zadarmo? To znamená, že to že sa nestíhajú plniť plány, tak budem pracovať celú sobotu (od 8:30 do 17:00) (čo som normálne doma) zadarmo. Je to normálne? Ďakujem
marek carey
Medium Star
Medium Star

Re: Nadčasy

Príspevok od používateľa marek carey »

Ci to je normalne ja neviem, ale viem, ze sa to normalne robi. :D Ale si myslim, ak v zmluve nie je nic take pisane, tak mas pravo odmietnut tam ist.
xXPAINKILLERXx
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

To je síce pekné že sa to normálne robí, ale ja chcem vedieť že proste mám ísť pracovať normálne ako cez týždeň, len zdarma? To mi nepríde kóšer
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

v sobotu sa dávajú príplatky a nie zadarmo, ľudia nebuďte sprostí, nenechajte zo seba robiť otroka.. radšej si nájdi inú prácu a poriadne si prečítaj zmluvu nabudúce..ak to máš v zmluve tak je to len tvoja chyba, že si si to neprečítal a pri podpísaní si s tým súhlasil
xXPAINKILLERXx
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Toho sa neboj, už sa na tom pracuje :)

To znamená, že keby som mal ja neviem X€ na hodinu, tak za sobotu mám X + Y € za hodinu ako príplatok? :) Zmluvu si idem poriadne prečítať o čo sa jedná :) Len mám ju doma, takže doma si to prečítam
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Zavisi, ako to mas formulovane v zmluve. V kazdom pripade sa podla zakona robi v pracovne dni, ak nie je zmluvou urcene inak. Dalej, za pracu po 22:00, cez vikend, ci Statny Sviatok su priplatky. Tie si mozes nastudovat v zakonniku prace.

Ak v zmluve nemas napisane, resp. si nepodpisal, ze budes pracovat aj bez naroku na mzdu, ci uz pocas prac. tyzdna alebo vikendov, ci Statnych Sviatkov, tak si v tom pripade nahraty a zamestnavatel ta moze vyhodit za hrube porusenie pracovnej zmluvy. Naopak, ak taketo nieco v zmluve nemas, a zamestnavatel ta napriek tomu nuti robit pocas vikendu bez naroku na mzdu, tak on porusuje pracovnu zmluvu a mas pravo do prace neist. Zamestnavatel nema pravo ta vyhodit, ak by to spravil, tak porusil pracovnu zmluvu a mozes ho dat na inspektorat prace.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Pracovať zadarmo ? Veď sa nad tým zamysli - je to nezmysel a na také niečo nepristúp. Ako bolo spomenuté, za nadčasy sa zvykne dávať aj príplatok a nie, že zadarmo.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Podľa zákonníka práce je to tak, že nadčasy sú zvýhodnené ešte 25% príplatkom z priemerného zárobku, takže určite nenechaj so sebou zametať. Byť tebou, tak mu ukážem zákonník práce paragraf 121 a nech si to poriadne prečíta. Ak pracuješ u súkromníka, tak ťa plne chápem. U nás kedysi tiež skúšal niečo podobné, ale netreba sa báť otvoriť si ústa. Najlepšie, keď je vás viac a nezľaknete sa. Nech mu to každý povie do očí a hneď ho také myšlienky prejdú.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tak tak, kolega nado mnou to vystihol. Ak je vás viac, tak sa dohodnite a kolektívne mu predneste vaše požiadavky.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Normalne to podla mna nie je. Moja mama pracovala v banke a ked prechadzali na Euro, alebo nove systemy, tak casto robievali aj soboty, ale vsetko dostali zaplatene. Sestra tak isto v T-Mobile. Inventuru robili vzdy v sobotu do vecera a dostali to zaplatene ako nadcsy. Inak by sa im na to kazdy, sprepacenim, vysral.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Nadcasy robievame normalne za celkom slusne priplatky, pripadne si za nadcas mozes vybrat nahradne volno v iny pracovny den. Ak ti niekto povie, ze mas robit zadarmo, tak sa zamysli nad politikou firmy.
pinco
Darca
Darca

Pokiaľ viem, tak aj to náhradné voľno nie je úplne s kostolným poriadkom. Malo by to byť tak, že za prácu nadčas dostaneš normálne zaplatené + 25% príplatok, alebo normálne zaplatené + náhradné voľno. Čiže si môžeš vybrať.

Všetko to však závisí od toho, ako to máš v zmluve. Pokiaľ tam máš, že mzda za nadčasy je zahrnutá v mesačnej mzde, tak v piatok radšej nechoď na pivo a priprav sa, že tú sobotu si odrobíš. Väčšinou to takto býva pokiaľ tvoja mesačná mzda je paušálna, tzn. že každý mesiac máš rovnakú mzdu a je jedno, či odrobíš 150 hodín alebo 200 hodín.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Pinco - mas pravdu, zle som sa vyjadril. V podstate si to nahradne volno "nadrobis" a potom zoberies. Ja robim na 4 smeny, cize ci je sobota alebo nedela, tak mi je to v podstate jedno, lebo si ho mozem vybrat kedy chcem, ako mi vyjde smena.
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

zalezi od zmluvy... ja uz mam 2. zmluvu, kde su nadcasy zahrnute v zakladnej mzde.
.
pinco
Darca
Darca

energy00, napísal si to dobre. Mne šlo len o to, že si môžeš vybrať, či chceš príplatok alebo namiesto príplatku náhradné voľno. Čiže zaplatené je to ako normálny deň + si vyberáš príplatok alebo voľno.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Neni toho boha, co by ma zadarmo dotiahol do prace. Ale aj ja som podpisal s bankou taku hlupu zmluvu, ze 150 hodin nadcasov rocne mam bez mzdy. Kazdopadne neviem o pripade, ze by niekomu neboli preplatene nadcasy a este k tomu aj 75% priplatok. Skor tam ide o to, ze ked ti povie, ze mas prist v sobotu do prace, lebo sa nestiha, tak tam proste pojdes a on ti to normalne zaplati v sulade so zakonikom prace.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Vysoká nezamestnanosť, môžu na nás orať. Ľudia naozaj nebude blbý a robiť zadarmo? Ešte si sám seba trocha vážim.
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

zalezi od firmy.
A hlavne by som povedal ze od toho, ako lahko si nahraditelny.
Samozrejme mas pravo povedat, ze zadarmo robit nadcasy nebudes.
Ak ma firma politiku, ze proste nadcasy nepreplaca, tak je to vacsinou poriesene tak, ze ak sa nestiha, tak sa ta praca podeli medzi viac ludi.
Ale ak firma nema dostatok ludi a rovnako odmieta zaplatit nadcasy, tak je to dost divne.
Ak maju naval prace, tak maju najat vypomoc na dobu urcitu (uchadzacov bude urcite habadej) a nie ziadat internych zamestnancov aby robili zadarmo. Nam keby sef povedal ze mame dojst v sobotu do roboty a bude sa robit zadarmo, tak ho tu rovno ukrizuju a upalia a aj tak nikto nedojde.
Zapamataj si...raz budes suhlasit s pracou zadarmo a bude jej v tom momente viac a viac ani nebudes vediet ako.
Aj sefovi treba urcit limity, alebo rovno mozu zrusit minimalnu mzdu.
xXPAINKILLERXx
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem veľmi pekne za info :) K+
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

zalezi aj od povahy prace. u mna je napr. stanoveny plan na mesiac/kvartal/rok a zamestnavatel sa nezaujima, kolko mi potrva, aby som tento ciel dosiahol. takze je moja vec, ci pracujem v noci, v sobotu, v nedelu a cez tyzden flakam. ani sa nepipame, takze je nemozne urcit, co je praca nadcas a co nie:) a ked sa ako zamestnanec citim dostatocne financne ohodnoteny, tak nevidim problem.
.
vo fabrike by som samozrejme pracu nadcas "gratis" nerobil:) ..pokial by som mal na vyber..
Napísať odpoveď