Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa beardie »

dalsi z mnohych, furt o tom istom, FYI
http://maeplaga.blogspot.sk/2012/08/bib ... ralky.html
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja vidim ironiu osudu v tom, ze ludia neustale sa vzajomne dohaduju o pravde, ci boh je alebo nie je, ci je biblia svata kniha alebo iba hrba zozbieranych a upravenych starsich pribehov atd ad absurdum.Ci su gayovia proti prirode, aku moralku treba za kazdu cenu dodrziavat apod. zivotne otazky.Pritom je clovek iba jeden z mnozstva dalsich zivocisnych druhov, s jedinym rozdielom- ze je za urcitych podmienok schopny prejavit vyssie mentalne schopnosti a realne ich pouzivat.Ale ani toto mu nepomoze aby sa vyhol tomu k comu su odsudene od pociatku zrodenia vo vesmire vsetky javy-obmedzenost v case. Aj keby ludstvo dokazalo prezit najblizsie tisicrocia do buducnosti, co nie je prilis pravdepodobne, tak aj tak raz bude odsudene na vecny zanik a nepomoze mu nijaka technika, ani ze budeme zit nezavisle na ludskom tele ako hologramy ani nekonecne zdroje energie, ani umela inteligencia ani nic.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

beardie napísal:dalsi z mnohych, furt o tom istom, FYI
http://maeplaga.blogspot.sk/2012/08/bib ... ralky.html
V komentoch pod článkoch nájdeš mnoho zdôvodnení a vysvetlení ;-)

//autoeditácia príspevku (18 Aug 2012, 13:20)
Nesúhlasím, že človek je "len" jedným zo živočíšnych druhov. Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo je schopný sa prejaviť vo vyššej "mentálnej dimenzii" a prečo má natoľko vyvinuté v prírode netradičné správanie? (Napr. že človek je ochotný pomôcť druhému úplne neznámemu človeku nezištne? V prírode čo ja viem sa vyskytuje maximálne tak ochrana mladých matkou - aj to nie vždy - ale tu ide o pud zachovanie druhu, nie o prejav láskavosti, bezištnej pomoci či obetavosti)
Áno - časť ľudstva sa naozaj ocitne vo večnom zániku - časť ľudstva (dúfam že tá väčšia) však bude žiť večne, avšak nie na tomto svete.
Je pravdou, že toto telo, ktoré má každý z nás tu na Zemi, je viac-menej živočíšne - aj keď aspoň pre čiastočné chápanie Boha obdarené niečím, čo mi tu na Zemi voláme inteligencia, aj to preto, aby sme mali slobodnú vôľu ako nám Boh sľúbil - aby sme neboli riadení pudmi ako zvieratá. Ak si si všimol, tak aj preto sa naša inteligencia tak veľmi líši od "inteligencie" zvieracej. Zviera (napr. pes) sa naučí nejaký pokyn alebo dokáže vyriešiť nejaký problém (napr. bez pokynu prevrhnúť misku aby sa dostal k jedlu) ale vždy za nejakým cieľom - napr. jedlo. Zviera nie je schopné vytvoriť si priateľstvo - ani medzi svojimi ani medzi iným živočíšnym druhom. Prečo práve my ľudia máme takú mentálnu prevahu nad zvieratami? Náhoda? Ak by sa všetko na svete stávalo náhodou, tak potom neviem kde by sme boli.
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

Vies kde by sme boli? Tu kde prave sme. Pretoze sme vznikli z totalnej nahody niekde vo vodach starej Zeme zmiesanim niekolko latok z kozmu. Vysvetli mi ako to chapes ty. Sme tu lebo to tak Boh chcel, alebo nebodaj popieras evoluciu a Boh stvoril Adama podla obrazu svojho a Evu z Adamovho rebra?

Ak ta prva moznost, tak mi potom vysvetli, ze ako je mozne ze sme inteligenciu nadobudli az v urcitom vyvojom stadiu? Najprv sme boli "len opice" lozacie po stromoch a zivili sme sa tym co sme na nich mali. Sucha, ktore pretvorili lesy na na savany nas vsak donutili zliezt zo stromov a putovat za jedlom. K tomu ked pridas konzumaciu masa, tak mas velke predpoklady na rozvijanie mozgu a tym aj inteligencie.

Pokial ta druha moznost, tak sa s tebou nemam o com bavit...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

metthal - čo ja viem, niektoré skoky v evolúcii sú vedou nevysvetliteľné, paušálne.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

uplink napísal:metthal - čo ja viem, niektoré skoky v evolúcii sú vedou nevysvetliteľné, paušálne.
A tam nastupuje na scenu boh? ci ako?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Niečo...niekto to nazýva boh, niekto Boh a niekto mimozemšťania. Každopádne niečo inteligentné, čo zabezpečilo to, že sa to uberalo smerom, akým sa to uberalo.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ja sa sice tiez stotoznujem s tym, ze sme vysledok inteligentneho dizajnu (urcite nie boha s nadprirodzenymi schopnostami sediaceho na oblaciku a pozorujuceho cely svet), ale co ak len nemame dostatok informacii? V minulosti sme tiez nevedeli vysvetlit vela veci a pripisovali sme ich bozstvam a potom prisiel niekto velmi mudry a vytrel nabozenskym fanatikom prdel jednoduchym matematicko-fyzikalnym vysvetlenim. Tiez raz mozno objavime "missing link" a budeme tak vediet 100% potvrdit evoluciu.
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

uplink napísal:metthal - čo ja viem, niektoré skoky v evolúcii sú vedou nevysvetliteľné, paušálne.
Poprosim priklad, kde presne su medzery. Zeby tie chybajuce medziclanky? Ja by som chcel len vediet co si niekto predstavuje pod pojmom medziclanok... Ze proste jeden den mame rybu a na druhy den rybu s rukami, potom rybu s nohami az dokym z ryby nemame cloveka? Ten vyvoj isiel po milimetroch a trval niekolko milionov rokov.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

MeanSeriously: Chcel by som vedieť, že kde berieš tú istotu, že časť ľudí bude naďalej žiť aj po smrti :) Predpokladám, že tomu veríš, lebo tomu veríš, bez akejkoľvek racionality. Vieš to nejako vysvetliť?
Okrem toho, čo sa týka tej evolúcie - opäť raz neviem pochopiť, prečo vznik inteligencie pripisuješ práve nejakému bohu. Prečo to nie je veľké špagetové monštrum, ale práve nejaký boh, ktorý čistou náhodou spadá do tvojho pohľadu na božské osoby ako také? Pokiaľ viem, tak slobodnú vôľu nemáme. Pretože boh je podľa cirkvi a veriacich vševedúci a všemocný, takže už dopredu vie, čo spravím a čo nie. A keďže to vie, určite to naplánoval, prípadne nezamedzuje nešťastiam, smrti a podobne - kontroluje náš život bez našej možnosti rozhodovať. Lebo on vie, ako sa rozhodneme a ak to niekto vie, to znamená, že to už niekde je nejakým spôsobom zapísané - toto je tá slobodná vôľa? Niektoré kresťanské kontradikcie ma budú vždy fascinovať...
gogo956
Redeemer
Redeemer

MeanSeriously>
uz na simpanzoch sa da pozorovat urcity stupen inteligencie> pouzivaju nastroje,vytvaraju vzajomne spojenectva, spolupracuju, dokonca sa aj vedu vojny medzi jednotlivymi tlupami o nadvladu nad uzemim a samicami- ked si to tak zoberies, tak sme si dost podobni.
Ja sa tiez pravidelne pozastavujem nad tym aky neuveritelny stupen vedomia ludstvo dosiahlo oproti inym druhom. Fascinuje ma to, ale nevidim na tom ziaden zazrak, iba sled pricin. Predkovia cloveka boli z hladiska prezitia ako takeho v nie moc dobrej pozicii. Nemali drapy ani odstrasujuce zuby ako selmy a na zemi boli relativne pomali a zranitelni. Preto museli v stale vecsej miere vzajomne spolupracovat- vysledkom bol vznik prvej reci co islo v ruka v ruke zo zvecsovanim mozgu. Tych faktorov je tam velmi vela, napr sa museli prisposobit zivotu na savane- vzpriamena chodza bola vyhodnejsia kvoli rozhladu a nasledne mali uvolnene ruky pre manipulaciu s nastrojmi. Dalsia vec je ze zacali vo vecsej miere konzumovat maso /to jedavaju aj simpanzi vo volnej prirode, aj ked iba nepravidelne/. Je dolezite ze boli vsezravcami a tym padom mali vyzivnu stravu vhodnu na rozvoj mozgu- maso su bielkoviny a z rastlin su sacharidy, obe latky su potrebne pre vyssie mentalne funkcie. Skus napriklad vyskusat jednostranne sacharidove stravovanie s minimom bielkovin a zase opacne vylucit sach. a jest iba tuky a bielkoviny- vsimnes si zaujimave psychicke zmeny. atd.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

MeanSeriously napísal:Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo je schopný sa prejaviť vo vyššej "mentálnej dimenzii" a prečo má natoľko vyvinuté v prírode netradičné správanie?
Co je netradicne spravanie? Lososi v obdobi parenia migruju zo slanych vod do sladkovodnych riek kde nakoniec po opldneni hynu. Nezda sa ti to spravanie netradicne?

Mravce sa dokazu sami organizovat v neuveritlne velkych poctoch kde sa dokonca delia na akesi kasty ako bojovnici, robotnici atd.. kde kazdy mravec prirodzene pozna svoje miesto a ucel. Nezda sa ti aj toto ako netradicne spravanie?

Pavuk ciernej vdovy po oplodneni samcekom samotneho samceka zabija. Dalsie netradicne spravanie.

Netradicne spravanie je strasne relativna vec a objektivne mozme ludskej inteligencii davat asi taky vyznam ako vtakom ich schopnost lietat.

Rozvinute emocionalne citenie, schopnost potlacat niektore pudy, vysoka inteligencia, dusevne hodnoty su len schopnosti ktorou nas obdarovala priroda, rovnako ako obdarovala ostatne tvory tejto planety mnozstvom inych vynimocnych schopnosti a vlastnosti.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

MeanSeriously napísal:Nesúhlasím, že človek je "len" jedným zo živočíšnych druhov. Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo je schopný sa prejaviť vo vyššej "mentálnej dimenzii" a prečo má natoľko vyvinuté v prírode netradičné správanie? (Napr. že človek je ochotný pomôcť druhému úplne neznámemu človeku nezištne? V prírode čo ja viem sa vyskytuje maximálne tak ochrana mladých matkou - aj to nie vždy - ale tu ide o pud zachovanie druhu, nie o prejav láskavosti, bezištnej pomoci či obetavosti)
Áno - časť ľudstva sa naozaj ocitne vo večnom zániku - časť ľudstva (dúfam že tá väčšia) však bude žiť večne, avšak nie na tomto svete.
Je pravdou, že toto telo, ktoré má každý z nás tu na Zemi, je viac-menej živočíšne - aj keď aspoň pre čiastočné chápanie Boha obdarené niečím, čo mi tu na Zemi voláme inteligencia, aj to preto, aby sme mali slobodnú vôľu ako nám Boh sľúbil - aby sme neboli riadení pudmi ako zvieratá. Ak si si všimol, tak aj preto sa naša inteligencia tak veľmi líši od "inteligencie" zvieracej. Zviera (napr. pes) sa naučí nejaký pokyn alebo dokáže vyriešiť nejaký problém (napr. bez pokynu prevrhnúť misku aby sa dostal k jedlu) ale vždy za nejakým cieľom - napr. jedlo. Zviera nie je schopné vytvoriť si priateľstvo - ani medzi svojimi ani medzi iným živočíšnym druhom. Prečo práve my ľudia máme takú mentálnu prevahu nad zvieratami? Náhoda? Ak by sa všetko na svete stávalo náhodou, tak potom neviem kde by sme boli.
tvoja teória bola práve pochovaná jedným nekvalitným videom, ak ho teda ten pes nezachránil za účelom odmeny v podobe konzervy so žrádlom.
add k mravcom: dokonca červené dokážu útočiť simultánne na určený pokyn, takým štýlom dokážu zabiť aj obrovské cicavce ako napr. rôzny dobytok. taktiež pochovávajú svojich mŕtvych a nakazených rôznymi baktériami/parazitmi a pod. odnášajú bokom od mraveniska na "pohrebiská", aby tam umreli a nenakazili zvyšok spoločenstva. ako jediný druh okrem ľudí vlastnia aj "otrokov" v podobe vošiek, mravce sú celkom fascinujúce. taktiež svojich mŕtvych pochovávajú aj slony alebo šimpanzi. dokonca nejaký druh vtáka vedie aj akýsi "pohrebný rituál" za mŕtveho jedinca, ale momentálne si nespomeniem na názov. aj keď neviem prečo, asi im nikto netĺmočil božie slovo, že do neba zvieratká nechodia :wink:
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

Vies kde by sme boli? Tu kde prave sme. Pretoze sme vznikli z totalnej nahody niekde vo vodach starej Zeme zmiesanim niekolko latok z kozmu. Vysvetli mi ako to chapes ty. Sme tu lebo to tak Boh chcel, alebo nebodaj popieras evoluciu a Boh stvoril Adama podla obrazu svojho a Evu z Adamovho rebra?
Neviem ako to presne bolo, nebol som pri tom. Avšak viem iné veci.
1. Darwinovu téoriu Cirkev nepopiera a súhlasí s ňou (Všetko živé sa vyvíja). Avšak neuznáva konkrétnu aplikáciu. Človek sa NEVYVINUL zo žiadneho zvieraťa. Tomu ja verím.
Ja sa sice tiez stotoznujem s tym, ze sme vysledok inteligentneho dizajnu (urcite nie boha s nadprirodzenymi schopnostami sediaceho na oblaciku a pozorujuceho cely svet), ale co ak len nemame dostatok informacii?
Boh nesedí na obláčiku aby mohol pozorovať svet. Boh - to je duchovno, pozemskými očami ho väčšina z nás nemôže vidieť, ale duchovne sa s Ním môže stretnúť každý. Máme nedostatok informácií. A aj ich budeme mať. Boh nám sľúbil, že keď prídeme do neba, všetko pochopíme, prečo sa čo stalo a pochopíme aj podstatu (okrem iného).
Chcel by som vedieť, že kde berieš tú istotu, že časť ľudí bude naďalej žiť aj po smrti
Zle som sa vyjadril. KAŽDÝ bude žiť aj po smrti. Opäť, v sfére duchovna. Niekto avšak pôjde do večného zatratenia. Neviem ako bude v pekle (aj keď som už videl nejaké 2 svedectvá údajne s ľuďmi, ktorí tam boli, ale nechávam to "plavat" nie je to podstatné). Niektorí vizionári videli peklo vo svojom videní, opýtaj sa ich možno niekto z nich ešte žije.

Na zbytok vecí odpoviem neskôr, teraz nemám čas.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

MeanSeriously napísal:Boh nesedí na obláčiku aby mohol pozorovať svet. Boh - to je duchovno, pozemskými očami ho väčšina z nás nemôže vidieť, ale duchovne sa s Ním môže stretnúť každý. Máme nedostatok informácií. A aj ich budeme mať. Boh nám sľúbil, že keď prídeme do neba, všetko pochopíme, prečo sa čo stalo a pochopíme aj podstatu (okrem iného).
Vacsina z nas ho pozemskymi ocami nemoze vidiet? A ktoze ho kedy videl prosim ta?
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

MeanSeriously napísal:Neviem ako bude v pekle (aj keď som už videl nejaké 2 svedectvá údajne s ľuďmi, ktorí tam boli, ale nechávam to "plavat" nie je to podstatné). Niektorí vizionári videli peklo vo svojom videní, opýtaj sa ich možno niekto z nich ešte žije.
páči sa mi, že si tam použil slovo "údajne". k vizionárom.. niektorí ľudia pod vplyvom drog, nedostatku kyslíku a pod. taktiež videli "peklo". prečo potom všetko to odsudzovanie veštíc, stačí im dať nálepku prorok/vizionár a už to bude všetko autentické. taktiež by ma zaujímalo ako si vysvetľuješ to, že niektorí ľudia pri klinickej smrti vidia peklo ako klasické vyobrazenie s kotlom a plameňmi, niektorí ako ukrutnú zimu, čo je pravý opak a iní zas vidia totálne halušky, nedostali sa všetci na rovnaký kanál? a na záver už len snáď, že človek môže tvrdiť hocijakú sprostosť.. volá sa to výmysel.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

MS:
Nesúhlasím, že človek je "len" jedným zo živočíšnych druhov. Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo je schopný sa prejaviť vo vyššej "mentálnej dimenzii" a prečo má natoľko vyvinuté v prírode netradičné správanie? (Napr. že človek je ochotný pomôcť druhému úplne neznámemu človeku nezištne? V prírode čo ja viem sa vyskytuje maximálne tak ochrana mladých matkou - aj to nie vždy - ale tu ide o pud zachovanie druhu, nie o prejav láskavosti, bezištnej pomoci či obetavosti)
Nepravda: http://www.vegan-fighter.com/novinky/al ... virat.html
Prečo práve my ľudia máme takú mentálnu prevahu nad zvieratami? Náhoda? Ak by sa všetko na svete stávalo náhodou, tak potom neviem kde by sme boli.
Chce to viac edukácie v oblasti evolúcie a antropológie.

uplink:
čo ja viem, niektoré skoky v evolúcii sú vedou nevysvetliteľné, paušálne.
Ktoré ? A ako správne poznamenal th, aj keby boli, tak vôbec čím to prispieva plusovými bodmi k domnienkam o akomsi bohovi ?
1. Darwinovu téoriu Cirkev nepopiera a súhlasí s ňou (Všetko živé sa vyvíja). Avšak neuznáva konkrétnu aplikáciu. Človek sa NEVYVINUL zo žiadneho zvieraťa. Tomu ja verím.
Samozrejme, cirkev musela uznať evolúciu, lebo dôkazy už boli tak nezvratné, že sa nedalo inak. Inak v týchto otázok je irelevantné, čo si ty alebo ja myslíme, resp. v čo veríme, treba sa pozerať na fakty. Vedecké fakty. Teda, to, že ty neveríš na to, že homo sapiens sapiens sa vyvinul z iných druhov rodu, je úplne jedno. Opak je pravdou.
Zle som sa vyjadril. KAŽDÝ bude žiť aj po smrti. Opäť, v sfére duchovna. Niekto avšak pôjde do večného zatratenia. Neviem ako bude v pekle (aj keď som už videl nejaké 2 svedectvá údajne s ľuďmi, ktorí tam boli, ale nechávam to "plavat" nie je to podstatné). Niektorí vizionári videli peklo vo svojom videní, opýtaj sa ich možno niekto z nich ešte žije.
Tieto svedectvá majú asi takú hodnotu, ako svedectvá Iva Bendu. Nehnevaj sa.
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Ja len dodam k Bastardovmu postu, ze ked mas dvoch psov a jeden ti zdochne tak ten druhy za tebou nepride s vrtiacim chvostom.. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Slobodna vola je iba iluzia. Zaujimavy text napr tu:

Čítajte viac: http://matonemeth.blog.sme.sk/c/290632/ ... z24IzguWXN
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To je taká pekná blbosť - dobre, môj mozog sa môže rozhodovať aj 5 minút predtým, ako si to "ja" uvedomím, ale tak, koho je ten mozog ? Len môj, takže stále som to ja.
Napísať odpoveď