Znemoznenie prihlasenia uzivatela ako superuzivatel
-
wermington
Amateur
Znemoznenie prihlasenia uzivatela ako superuzivatel
Dobry den, chcel by som sa spytat ci je mozne odobrat uzivatelovi pravo prihlasit sa ako root?
Ak ano, tak ako?
Mam uzivatela sshtest a mam ho len v skupine users.
PS prihlasit sa cez su.
Dakujem.
Ak ano, tak ako?
Mam uzivatela sshtest a mam ho len v skupine users.
PS prihlasit sa cez su.
Dakujem.
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Znemoznenie prihlasenia uzivatela ako superuzivatel
mas fyzicky pristup k masine?
-
wermington
Amateur
Ano je to moja skusobna masina doma
-
TommyHot
Addict
Pri boote v Grube si zvol kernel ktory chces nabootovat a stlac e (edit). Tam sa dostan na riadok, kde je kernel a nakoniec dopis S (single). Vylez z edit modu a nabootuj kernel a mas root prava a potom uz dotycnemu userovi len zmen heslo (passwd), alebo ho vyhod z admin groupy:
Kód: Vybrať všetko
usermod -G admin sshtest-
wermington
Amateur
Lenze on je len v skupine users, to je jednia skupina co ma pridelenu preto sa divim, ze ma vobec moznost prihlasit sa za roota.
Vies nadstavujem si taky maly ssh server cez openssh a fajn v konfiguracii mam vypnuty rootlogin a povoleny len login za sshtest co funguje, ale ked sa prihlasim za sshtest a nasledne napisem su -> heslo, a tak ma to prihlasi za root-a, a prave toto privilegium mu chcem vziat, nechcem aby mal moznost prihlasit sa za roota alebo akehokolvek ineho uzivatela.
Vies nadstavujem si taky maly ssh server cez openssh a fajn v konfiguracii mam vypnuty rootlogin a povoleny len login za sshtest co funguje, ale ked sa prihlasim za sshtest a nasledne napisem su -> heslo, a tak ma to prihlasi za root-a, a prave toto privilegium mu chcem vziat, nechcem aby mal moznost prihlasit sa za roota alebo akehokolvek ineho uzivatela.
-
TommyHot
Addict
su znamena ze sa prihlasujes ako root, nie ako user sshtest s root pravami
toto je standardne spravanie a je jedno ci sa pripajas na masinu z ssh, alebo cez nejaky iny protokol, neda sa to zmenit..
-
wermington
Amateur
Jaj jasne, dik moc za ochotu 
-
TommyHot
Addict
Vies to fakenut tak, ze userovi v ~/.bashrc nastavis PATH na
a potom si v priecinku ~/.bin vytvoris script s nazvom "su" a nejakym obsahom povedzme:
a nastavis mu chmod na 755.. Ale toto odradi len amaterov, kedze jedna z prvych veci co sa robi ked ides hackovat masinu je, ze si vylistujes zoznam suborov v home priecinku a pozries obsah suborov ako (.bash_history) .bashrc, .profile atd a ak tam je nejaky takyto fake, tak to vratis docasne spat do defaultu, alebo budes pustat binarku s absolutnou cestou..
PATH=$HOME/.bin:/bin:/usr/bin:a potom si v priecinku ~/.bin vytvoris script s nazvom "su" a nejakym obsahom povedzme:
echo "nemas pravo spustat su"