Vzduchotesne [nie hermeticky] balená sušená saláma po záruke
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Vzduchotesne [nie hermeticky] balená sušená saláma po záruke
Ahojte,
Už dlhšiu dobu mám túto dilemu. Vždy si v Bille nakúpim aj 5-6 balíkov sušenej salámy [polický uherák, nitran, etc.] nakrájanú na krúžky a vždy ju zahadzujem, lebo mi vyprší záruka. Chcem sa opýtať či je reálne aby sa v chladničke pokazila nejako sušená saláma, pokiaľ nie je porušený obal. Vonia výborne, aj chutí dobre, ale osobne nemám páru ako sa tieto veci kazia, viem že keď to vezmem od pultu krájané, tak to do troch dní musím zjesť, ale tak toto je predsa len trochu iné,
Nejaké skúsenosti?
Už dlhšiu dobu mám túto dilemu. Vždy si v Bille nakúpim aj 5-6 balíkov sušenej salámy [polický uherák, nitran, etc.] nakrájanú na krúžky a vždy ju zahadzujem, lebo mi vyprší záruka. Chcem sa opýtať či je reálne aby sa v chladničke pokazila nejako sušená saláma, pokiaľ nie je porušený obal. Vonia výborne, aj chutí dobre, ale osobne nemám páru ako sa tieto veci kazia, viem že keď to vezmem od pultu krájané, tak to do troch dní musím zjesť, ale tak toto je predsa len trochu iné,
Nejaké skúsenosti?
-
audiotrack
VIP
Re: Vzduchotesne [nie hermeticky] balená sušená saláma po zá
to je minimálna trvanlivosť, nie maximálna. To znamená že do toho dňa ti to určite vydrží v poriadku. Ale tiež to znamená, že ešte aj týždeň po tom termíne môže byť v poriadku. Pokiaľ nesmrdí, nemá inú farbu a podobne, tak ju kľudne môžeš zjesť
-
terrens
Light Star
Zdarec,
teoreticky sa všetko môže pokaziť, aj keď je to v chladničke.
Pokiaľ ale na saláme neni vidieť nejaké známky "nákazy" hnitia alebo podobné znaky, ktoré na salámu nepatria, určite by som ju nejedol. Taktiež pokiaľ má iný zápach ako má mať to nejem.
Kompetentných som sa pýtal, a taká suchá saláma by mala vydržať aj dva týždne bez toho aby sa pokazila- pokiaľ je v chladničke.
teoreticky sa všetko môže pokaziť, aj keď je to v chladničke.
Pokiaľ ale na saláme neni vidieť nejaké známky "nákazy" hnitia alebo podobné znaky, ktoré na salámu nepatria, určite by som ju nejedol. Taktiež pokiaľ má iný zápach ako má mať to nejem.
Kompetentných som sa pýtal, a taká suchá saláma by mala vydržať aj dva týždne bez toho aby sa pokazila- pokiaľ je v chladničke.
Tiež bežne jedávam tieto sušené salámy týždeň-dva po záruke.. pokiaľ sa mi javia v poriadku. Niekedy aj dlhšie po záruke, ale to tú salámu skôr použijem v jedlách, ktoré sa ešte tepelne upravia.. hemendex, pizza a tak...

//pre marek carey.. ja to nekupujem, ja to už nachádzam v chladničke...
//pre marek carey.. ja to nekupujem, ja to už nachádzam v chladničke...
-
marek carey
Medium Star
Preco kupujete tolko, kolko nezjete? Radsje pojdem kazde dva dni na nakup a nemusim mat vycitky, ze mi nieco ostane a potom to musiet vyhadzovat. 
Tiež nechápem, načo toľko naraz a potom vyhadzovať.
A pokiaľ tam nie sú znaky "pokazenosti," tak to neriešim. A keby aj, nemá sa ti čo stať, max. sa poserieš.
A pokiaľ tam nie sú znaky "pokazenosti," tak to neriešim. A keby aj, nemá sa ti čo stať, max. sa poserieš.
a nevieš či nakrájaná alebo celá štangla či jak sa to volá? lebo ja si myslím, že je rozdiel, keď si nechám salámu celú v chladničke dlho, ako keď je už nakrájaná... teda, že ju nakrájajú rovno pred tebou keď kupuješ, nie tá už rovno zabalená v tom plastovom obale, tá by mohlo dlhšie vydržaťterrens napísal: Kompetentných som sa pýtal, a taká suchá saláma by mala vydržať aj dva týždne bez toho aby sa pokazila- pokiaľ je v chladničke.
-
drop
Medium Star
ked mam doma nejaku masovu somarinu z lidla v chladnicke a zaruka skoncila pred tyzdnom radsej to vyhodim ako by mi malo byt z toho zle. ale od mala som bol v tom, ze ked mam suchu salamu vcelku tak aj tyzden-dva po zaruke je v pohode. ale radsej 3x ovoniam ako by mi malo prist zle. kym nesmrdi a neni zelena tak sa este zide na spagety alebo do prazenice. 
a inak nemam kedy chodit nakupovat kazdy druhy den ako tu niekto spominal. idem raz do tyzdna na nakup, kupim co chcem a potom len kupujem pecivo ked uz nemam.
a inak nemam kedy chodit nakupovat kazdy druhy den ako tu niekto spominal. idem raz do tyzdna na nakup, kupim co chcem a potom len kupujem pecivo ked uz nemam.
-
marek carey
Medium Star
A s pecivom nemozes kupit aj ostatne?
Esteze neverim na frazy nemam cas.
-
drop
Medium Star
pecivo kupujem u nas v pekarni cestou z prace kde zaparkujem 5m od vchodu a mam ho vzdy cerstve.
-
marek carey
Medium Star
Tak si cestou z prace zaparkuj aj pred obchodom a maj cerste vsetky potraviny. 
-
drop
Medium Star
preco by som to mal tak robit ? takto ked kupim pecivo stravim tym 5min. keby idem do lidla tak som tam hodinu s tymi radami... 
-
marek carey
Medium Star
Preco? Aby si nemusel nic vyhadzovat? Takze nejde o nedostatok casu, ale o priority. 
-
terrens
Light Star
Celá štangľa má byť "zavesená" v špajzi. Je tak spravená aby vydržala veľmi dlho v tých podmienkach(viac ako mesiac). Môžeš ju mať aj v chladničke, ale tam to proste neni ono(ako sex po telefóne).matoa napísal: a nevieš či nakrájaná alebo celá štangla či jak sa to volá? lebo ja si myslím, že je rozdiel, keď si nechám salámu celú v chladničke dlho, ako keď je už nakrájaná... teda, že ju nakrájajú rovno pred tebou keď kupuješ, nie tá už rovno zabalená v tom plastovom obale, tá by mohlo dlhšie vydržať
Tá krájaná z obchodu sa skladuje v chladničke, a vydrží pomerne krátko oproti celej štangli(cca dva týždne).
-
TommyHot
Addict
Sucha salama vydrzi v chladnicke dlho aj nakrajana, nie to este zabalena. Raz sme mali suchu salamu 2 dni v kufri auta v najvacsich horucavach, a okrem toho, ze bola trochu "roztopena" jej nic nebolo a v pohode sme ju zjedli. Toto je jedna z veci, pri ktorych si dobu trvanlivosti nevsimam.
Mne susena salama vydrzala tyzdnovy vylet po taliansku, bez chladnicky. Sice bola v zaruke, ale teplo v autobuse no, nic moc. Takze v chladnicke urcite vydrzi. Kym nie je zelena neni problem
Susenu salamu susime v spajzi spolu aj s klobasami, no zalezi podla mna aj na druhu salamy. krajany sa snazim zjest co najskor, no nejakych 2 tyzdnoch v chladnicke sa mu nemoze nic stat - prezriem ci mu nieco nie je, ci nesrmidi a ak mu nic nie je tak ho zjem 
-
uNreal_saTch^
Professional
Treba brat ale do uvahy, ze salama sa zacne kazit uz predtym, nez sa na povrchu vytvoria tieto znamky. To, ze ty tam vidis uz zive organizmy - plesne, je uz dalsi stupen.terrens napísal: Pokiaľ ale na saláme neni vidieť nejaké známky "nákazy" hnitia alebo podobné znaky...
-
terrens
Light Star
To je síce pravda, ale zápach zo salámy cítiš skôr ako tam vidíš tieto znaky. Takže pozrieť, pričuchať a zahodiť/zjesť.