Standarty mobilnej komunikacie

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
HiddenUser
Medium Star
Medium Star

Standarty mobilnej komunikacie

Príspevok od používateľa HiddenUser »

Zdravím, mám par debilnych otazok. Ze GPRS a EDGE sa označuje ako 2.5G? Ak ano tak potom napr. tento mt

Kód: Vybrať všetko

http://www.fony.sk/clanky/439-sony-ericsson-k550i
je 2.5G fon? A 3G siet tak to pouzije vsetky tie varianty ktore patria do 3G? A 4G siet je len 4G LTE?
Dakujem.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Standarty mobilnej komunikacie

Príspevok od používateľa beardie »

ano, 2,5G
HiddenUser
Medium Star
Medium Star

A inak, ked napr iPhone prepnem do 3G a niekde zavolam tak to ide cez 3G? a to EDGE patri pod GSM, teda to znamena ze tam kde je pokrytie gsm je aj edge? dik za odpoved na moje lamerske otazky :oops:
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

tam kde je pokrytie gsm mas isty len GPRS.. Edge ma ine pokrytie, aj ked G mi na mobile vyskoci fakt len v odlahlych oblastiach pripadne vo vlaku.
Fiju
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Fiju »

GSM - Global System for Mobile je typ sieti /vratane prenosu udajov/, ktore pouzivaju dnesne mobily /jeho predchodcom bol NMT - North Mobile Telephone/.
GPRS, EDGE a 3G su technologie na prenos dat, ktore su rozdelene podla rychlosti a (ak sa nemylim) delia sa nasledovne (to G znamena vzdy Generacia)
CSD (vytacane pripojenie, nieco ako kedysi ISDN na pocitacoch, dnes sa uz nepouziva) - 1G
GPRS - 2G
EDGE 2.5G
3G (UMTS) - 3G
HSPA /HSDPA, HSUPA/ - 3.5G
LTE - 4G

To ze volas a mas 3G v podstate nic neznamena. Musel by si vykonavat videohovor, ten je mozne urobit len cez 3G (a s podporou operatora) kvoli rychlosti datoveho prenosu.

A tam, kde je pokrytie, je u nas vacsinou aj EDGE. V odlahlych dedinach ale narazis aj na miesta, kde je este len GPRS, alebo dokonca ziadne mobilne internetove pokrytie, ale v podstate EDGE najdes tak na 85% pokrytia. V krajskych a okresnych mestach je uz dostupna siet 3G (a jeho nadstavba HSPA a HSPA+) a O2 v Bratislave momentalne testuje LTE, teda siet stvrtej generacie.

/a oprav si tu strasnu hrubku v nadpise temy :shock: /
HiddenUser
Medium Star
Medium Star

ďakujem za vysvetlenie. a EDGE ma maximalnu rychlost 50 KB/s (nemyslim kilobitov ale kilobajtov)? a inak, rozdiel medzi GPRS a EDGE je len v rychlosti? PS: a co mam dat to nazvu temy?
// inak na wikipedii je v tom nejaky bordel. na cs wiki je napisane ze GPRS patri pod 2.5G a EDGE pod 2.75G a na sk wiki je ze GPRS aj EDGE patri pod 2.5G. potom je co pravda? :D

// a este jedna otazocka: ze ked napr sa pripojim na nejaku zahranicnu siet a nebude to ta siet u ktorej mam normalne cislo tak to je take iste ako by som sa napojil na ich siet? a ked som napr v O2 a pripojim sa na napr t-mobile tak to je to iste ako keby som bol na O2 alebo je to nejake ine? :D dik za odpoved

// a ešte jedna otazka by bola: počul som ze cez 3G sa da volat, takze vtedy sa to ako aktivovava?

// a otazka este (trochu aj OT) :D kedy bola vlastne zalozena spolocnost AT&T? na cs wiki je napisane ze v 1885 na en wiki zasa ze v 1993.
Fiju
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Fiju »

Do inej siete sa neprihlasis (okrem roamingu), Ak mas napriklad T-Mobile, neprihlasis sa do Orangeu, logicky sa tak nemas ako pripojit na net. Vzdy ta prihlasi len do tvojej siete. Vynimkou je nase O2, ktore ma uzatorene zmluvu s T-Mobileom o narodnom roamingu. TO znamena, ze ak mas O2 a nemaju niekde signal, pripoji sa to na T-Mobile, vsetko ale ostava tak, ako keby si bol pripojeny na O2.

Ako som uz pisal, cez 3G sa daju uskutocnovat videohovory, skus googlit.
HiddenUser
Medium Star
Medium Star

nj ale doma na niektorych mestiach chytim aj siet co sa vola ze One (na wikipedii bolo ze je to byvali nazov orange austria) a na to mi pripojit ide. to je ten roaming? a keby som sa pripojil na t-mobile na slovensku tak vtedy je to ako by som bol na O2?
dik :D
beardie
Redeemer
Redeemer

ak mas O2 a nechytas jeho signal, tak sa mozes pripojit na siet T-Mobile a vsetko budes mat ako vo svojej domacej sieti
ak sa pripojis na tu One, tak ano, to je roaming, cize budes platit za prichadzajuci hovor a za odchadzajuci a sms o nieco viac ako ked si prihlaseny do slovenskej siete
HiddenUser
Medium Star
Medium Star

a ten roaming funguje zo vsetkymi zahranicnimi sietami ci iba s takymi co s nimi ma O2 dohodu?
beardie
Redeemer
Redeemer

iba s takymi co s nimi ma O2 dohodu.
HiddenUser
Medium Star
Medium Star

dik za odpovede. este poprosim toto :oops:
ze rozdiel medzi GPRS a EDGE je len v rychlosti? a gprs ma kolko max rychlost? u EDGE viem ze je to 60 KB ale u GPRS je to ako. dakujem pekne
a este poprosim tuto (aj OT trocha): kedy bol zalozeny AT&T operator? na cs wiki je 1885, na en wiki je 1993
beardie
Redeemer
Redeemer

mas ban na wiki?
EDGE
AT&T
Napísať odpoveď