Pokazený nabíjací port na notebooku

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
B4RT
Light Expert
Light Expert

Pokazený nabíjací port na notebooku

Príspevok od používateľa B4RT »

Zdravím, už dlhšiu dobu som mal problém s nabíjacim portom môjho asi 5rokov starého notebooku Asus F5Z, teda nielen s portom ale aj so samotnou nabijačkou, notebook sa strašne prehrieval v oblasti kde je aj nabijaci port, to zn. že sa mi stale roztavovali koncovky na nabíjačkách a postupom času sa pokrivil aj ten pin v strede portu, jeden čas som ho vyrovnával šrubovakom aby sa tam nabijačka dala nejak zapojiť :D až sa to dostalo k bodu terajšiemu keď sa mi ten pin úplne odlomil a som v koncoch :D .
Notebook som skúšal rozoberať postupne, no ako tak pozerám asi to bude treba rozobrať úplne celé až k matičnej doske, a trochu sa bojím do toho púšťať lebo na harddisku mam celkom dôležité veci a potreboval by som ho ešte aspoň 1x zapnúť :D .
Máte/mali ste niekto niekedy problém? Nejaké nápady ako to šikovne vyriešiť?
PS:dočítal som sa že notebook by sa dal nabiť aj cez usb port pomocou nejakej redukcie.. čo je na tom pravdy? :?
budem rád za každý dobrý nápad..
PS2:(€ momentálne na to nemám takže nie zatiaľ nechcem nový ntb)
Prílohy
ASUS F5Z and ASUS X50Z.jpg
ASUS F5Z and ASUS X50Z.jpg (26.45 KiB) 2718 zobrazení
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Pokazený nabíjací port na notebooku

Príspevok od používateľa Gothar »

1. O disk sa neboj, z neho data dostanes, staci ho zapojit do PC alebo do externeho boxu.
2. Nabijanie cez USB by bolo teoreticky mozne, ale bolo by velmi pomale a potreboval by si mat v tej redukcii aj transformator na vystupne napatie nabijacky, co by malo byt 12 V
3. Nemal by byt problem to vymenit, treba rozobrat notebook a pozriet ako je ten konektor pripevneny. Ak je iba na doske, tak s mikropajkou by sa mal dat v pohode odpajkovat a vymenit za novy, ktory kupis za par centov.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...keďže sa prehrieva, tak je tam asi niekde skrat...
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Nabijanie cez USB by bolo teoreticky mozne, ale bolo by velmi pomale a potreboval by si mat v tej redukcii aj transformator na vystupne napatie nabijacky, co by malo byt 12 V
:shock: Akonahle pripoji do USB 12V,tak posle USB radic do kremikoveho neba,ak nie celu MB...

Bol tam studeny spoj,nasledkom ktoreho sa to cele prehrievalo,az sa to cele roztavilo.Riesenie-kupit novy konektor do MB a vymenit ho.Book treba v podstate cely rozobrat.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja som to myslel opacne a teraz s odstupom casu vidim, ze nelogicky :D Teda mat nabijacku pripojenu na usb nejakeho PC, previest napatie na 12V a pripojit do nabijacieho portu notebooku. Maly chytak je v tom, ze ten port vlastne nefunguje :)
B4RT
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa B4RT »

BTW ak by niekoho zaujímalo ako som nakoniec vyriešil tento problém... nad nabíjacím portom som vyrezal do plastu taku štvorcovú dieru aby bol prístup k matič. doske, zistil som ktoré piny patria k nabíjaciemu portu a priamo do nich som napájkoval + a - nabíjačky :D vyzerá to trochu stupidne a je to dosť nepraktické ale je to už starý notebook a neplánujem ho nikam nosiť takže na obyč. používanie doma je to stále v pohode :)
Napísať odpoveď