Ako povedat rodicom ... ?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
MixaleS
Novice
Novice
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako povedat rodicom ... ?

Príspevok od používateľa MixaleS »

keďže kňazi s týmto bývajú občas konfrontovaný, mohol by si sa napríklad na konci spovede spýtať, či by ti nepomohol s riešením danej situácie. vlastne, kňaz tam na to aj je.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Preco by ti predavac hovoril, ze tovar ktory predava je hnoj?
Janette
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janette »

Nepoznas nejakych chapajucich dospelych, co by dohovorili mame alebo otcovi? Myslim nejaku tetu/uja/atd .. Vacsinou staci jednu stranu zlomit a uz to nejak pojde ..
Alebo to riesit nejakym kompromisom ... "Budem chodit v nedelu bez reptania do kostola, ale v ine dni nie" a pod.
MixaleS
Novice
Novice

Príspevok od používateľa MixaleS »

TommyHot napísal:Preco by ti predavac hovoril, ze tovar ktory predava je hnoj?
kňaz sa nedá porovnávať s predavačom...
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Knaz je rovnako len "predavac", akurat ze nepredava tovar, ale myslienky. A urcite ta nebude podporovat v tom, aby si prestal chodit do kostola, a uz von koncom aby si prestal uznavat cirkev, ci verit v boha.
ExpresMan
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa ExpresMan »

mám sakra ten istý problém...do kostola nemám chuť chodiť, potrebujem sa aj vyspať pretože skoro každú nedeľu mám súťaže na ktoré človek potrebuje byť oddýchnutý... rodičia ma tam nútia akokeby to bolo na prvom mieste v živote, akokeby im ani nezáležalo na tom, či som šťastný..teda mama ... už ma prestáva pomaly baviť každú nedelu ráno počúvať to isté dookola, že som posadnutý diablom atď...

ale myslím si že je to hlavne v tom, akým spôsobom boli vychovaní moji/vaši rodičia a hlavne v oblasti kde žijete...myslím že v mestách sa rýchlejšie dostalo ľuďom do hláv že kostol vôbec k životu netreba, lenže keď bývate na dedinách, tak asi nebude najlahšie odporovať rodičom
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

TommyHot napísal:Knaz je rovnako len "predavac", akurat ze nepredava tovar, ale myslienky. A urcite ta nebude podporovat v tom, aby si prestal chodit do kostola, a uz von koncom aby si prestal uznavat cirkev, ci verit v boha.
s týmto súhlasím, ale nie až tak úplne. Porovnanie s predajcom je trošku nepresné. Predajca ti odporučí aj iný tovar ak chceš. Ak povieš nemám 200€ na toto tak mi poraďte niečo lacnejšie, tak ti s radosťou poradí. Aj keď predá iba baterky, je rád že niečo predal. Keď neprší, aspoň kvapká. Cirkev je o inom. Ak povieš nemám čas chodiť všedné dni do kostola, oni ti nepovedia chodievaj aspoň v nedelu. Oni ti začnú kázať aké je to dôležité nájsť si chvíľku času pre boha, ako sa to dá zorganizovať čas, ako si vieš nájsť čas na televízor a nie na kostol a podobne.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Na tvojom mieste by som si nasiel cloveka, ktory by im to dokazal rozumne vysvetlit. Argumenty typu, ze ked je to nanutene tak to ma uplne opacny efekt, hnusi sa ti to, mas iny nazor, ktory by mali respektovat a tak.

Ak sa snimi budes rozpravat ty, tak to nikam nepovedie, kedze ta stale maju za nejake decko, ktore zije pod ich strechou. No niekto znamy z rodiny, koho respektuju, by ich mohol nejak presvedcit a dohodnut kompromis o IBA nedelnom chodeni do kostola.

No alebo ked budes mat ist do kostola, tak pojdes niekde inde :D staci vydrzat...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ak nemôžeš ísť v nedeľu ráno, môžeš ísť aj v nedeľu večer...u nás bývajú v nedeľu 4 omše v jednom kostole a 2 omše v druhom...na výber je dosť možností...ak by si aj celú nedeľu nemohol, môžeš ísť aj v sobotu večer...tá omša sa považuje už za nedeľnú...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Jednoducho tam odmietni chodiť v piatky - neberúc ohľad na následky. A priprav sa na psychologický boj kto z koho. :wink:
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Mani napísal:Ahojte, mam silno veriacich rodicov. Niekedy ma na silu dotahuju do kostola aj v piatky alebo neprikazanie sviatky. Zvykol som si ze idem v nedelu ato mi az tak nevadi, ale vadi mi ak musim ist do kostola vp iatok alebo neprikazany sviatok. Mam totizto na cirkev svoj nazor, keby bolo na mne tak do kostola nechodim vobec. Nieje to o tom ze som lenivy, proste mam cirkev,vatikan a krestanstvo ujednane v hlave po svojom. Nemozem im povedat ze nie som veriaci a to aj tak ani nieje doslovna pravda. Ked poviem na silu ze NECHCEM IST tak dostanem trest,zaracha alebo je krik. Poradte, da sa mi nejak riesit tento problem alebo budem odkazany na travenie volneho casu pri starych babach ? :(
Ja tiež pochádzam z veriacej rodiny, a tiež som mal podobné problémy...postupom času sa to zmenilo a zo mňa sa stal ateista, čo si v rodine nikto nevie vysvetliť :D. Ako školák som navštevoval cirkevnú ZŠ a tam sa chodilo do kostola stále, ranné povinné triedne modlitby, organizovanie sv. omši až po spovede...to bola katastrofa...Mne to už na ZŠ smrdelo, celá ta náboženská viera a tak som začal myslieť, že čo a ako (tí najviac zarytí veriaci odmietajú myslieť a uznávajú iba to, čo im niekto zo sutanou na krku povie) a prestal som veriť v Boha (vytvoril som si vlastný pohľad na svet, duchovno) a stal som sa ateistom, ktorý neuznáva žiadne náboženstvo.
Pokiaľ ide o tvojich rodičov, evidentne ide o ťažký prípad (pri všetkej úcte), ale tak skús im to čo možno najmiernejšie objasniť pri akéjkoľvek príležitosti a proste sa snáž v nich vytvoriť dojem, že v to čo veria (cirkev) nemusí byť vždy to najlepšie, najspravnejšie, a že nie každý zdieľa rovnaký názor, je rovnakého vyznania. Predsa len si ich syn a pokiaľ to nerobíš na trúc, tak raz pochopia, že to nie je v tvojom záujme.

Na strednej škole som, žiaľ, navštevoval hodiny náboženstva (to na zápise zaškrtla moja mama, čomu sa nedalo zabrániť)...tam som sa raz bavil tak otvorene so sestrou v takej uniforme (názov mi vypadol ako sa volali) :D o tom, že ak ma niekto núti chodiť do kostola, tak to nemá žiaden význam...povedala mi: Ak tam nejdem z vlastnej vôle, tak nech tam nejdem vôbec. Spočiatku som pri nej tak trochu rebeloval ale nakoniec som pochopil rovnako aj ona, že obaja veríme v to svoje presvedčenie a to treba rešpektovať. .......Raz si pamätám, že mi napísala aj list, z ktorého som pochopil, že som podľa nej stratená duša alebo bludiaca duša, ten list bol výsledkom nejakej práce na náboženstve, čosi sme mali písať....
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Ja mam nastastie prikazne len sviatky a nedele, ale kedze byvam na dedine pri (velko)meste rodicia mi castokrat povedia, ze mozem si ist, kludne, len musim ist do kostola, ktoru omsu si vyberiem a v ktorom kostole je jedno. Skus to zahrat na kompromis, lebo toto je ako vojna proti veternym mlynom a cim viac budes stat za svojim tym horsie to budes mat.
hd_
King
King

Príspevok od používateľa hd_ »

No inak to je tiež možné riešenie, moja bývalá tiež dostávala na dedine príkazom, kedy má ísť do kostola, samozrejme, že nikdy nešla, lebo to nepovažovala za potrebné a chodila teda "poza kostol", ako sa povie. :)
Mani
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Mani »

Takze asi bude treba znovu otvorit tuto temu. Jeden cas rodicia mi povedali ze kazdy piatok nemusim len v prvy piatpk mesiaca. No znovu im nieco ruplo, minuly piatok som nebol lebo sombol na hokeja teraz odomna chcu aby som siel v stredu namiesto piatku co som nebol t.j dnes potom zajtra lebo je sviatok to je ok ale este mam ist aj pozajtra lebo je prvy piatok ? Chore ... mam ist na spoved iba ze ja nemam za potreby vypravat moje chyby knazovi. Nruznavam Cirkev nehcem to pred rodicmi lebo by som dostal take zaracha ze koniec. Verim ze Boh je vyssia moc ... nie riadit sa pravidlami Cirkvy ktora je len prostriedok masy ludi...
Svarog
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Svarog »

Sorry, ak sa pýtam čosi, čo tu už bolo spomenuté, ale naozaj mu musíš povedať "svoje hriechy"? Nemôžeš si s ním pokecať o radostiach žitia, popriať mu všetko dobré a do piatich minút odtiaľ zmiznúť?

Rodičia postávajú pred spoveďbúdou a kontrolujú, ako dlho tam si?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Myslím, že cenných rád si tu už dostal dosť a ak ťa rodičia stále nútia tam naďalej chodiť, tak používaš slabé argumenty a nestojíš si za slovom. Iná možnosť, ako sa z tejto povinnosti vyvliecť, nie je, iba premyslenou argumentáciou, ktorou dokážeš oponovať všetkým neracionálnym názorom, ktoré považujú tvoji rodičia za správne...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

rodicia ta nemozu vyhodit z domu keby si si poriadne dupol, stat im prikazuje ta zivit do 26r

btw v tejto teme som sa prvy krat stretol so slovom utiekať, som si to musel vygulat :shock: :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

wladas napísal:rodicia ta nemozu vyhodit z domu keby si si poriadne dupol, stat im prikazuje ta zivit do 26r

btw v tejto teme som sa prvy krat stretol so slovom utiekať, som si to musel vygulat :shock: :D
zivit a byvat s nimi nie je to iste, v prvom pripade by im sud urcil, kolko na neho musia mesacne prispievat
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal:rodicia ta nemozu vyhodit z domu keby si si poriadne dupol, stat im prikazuje ta zivit do 26r
A kde im to prikazuje? :)

Stat prikazuje rodicom starat sa o nezaopatrene dieta. Ak sa nic nezmenilo tak to kludne moze byt aj 28 rokov ak dotycny skoncil v 26 rokoch skolu a nedokaze sa povedzme zamestnat a nijako sa o seba postarat.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

jaj no jasne, starat
v konecnom dosledku je to ale to iste
Napísať odpoveď