Myslim,ze sa mylis.Ty si opisal"idealnu situaciu"-teda aby prud priamo prechadzal cez srdce.Avsak to,ze sa dotknes zivej elektrickej casti,inou castou ludskeho tela,neznamena ze prud nezasiahne srdce...Ludske telo je z vacsej casti tvorene vodou,cize pokial sa dostane medzi dva potencialy,tak je cele"pod prudom".Na arytmiu srdca netreba toho vela...GothaR napísal:dudo: na to ale potrebujes ten klinec drzat spravne, ked ho budes mat v lavej ruke a budes uzemneny tak s velkou pravdepodobnostou prezijes, pretoze prud ti prebehne rukou cez lavu cast tela az do noh. Najlepsie je zobrat klinec do kazdej ruky a strcit do dierok v zasuvke, vtedy prud prejde priamo cez srdce a je velka pravdepodobnost, ze ho zastavi. Ale neviem aka velka je ucinnost, skor si myslim, ze to iba riadne kopne a sanca na zabitie je mala. Horsie je to uz v spominanych pripadoch ked je clovek vo vode alebo je vodou rozne znizeny odpor.
Inak tu je nieco o odpore ludskeho tela: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... .html/view
No ako som pisal-pokial to "kopne",tak je to ten lepsi pripad.Pokial to"chyti",tak je sanca na prezitie miziva.Pokial niekto telo nevyslobodi,tak smrt nastava rychlo.Mal som "stasie"na taketo pripady-dva.Oba dopadli dobre,pretoze sa podarilo obete vytiahnut v casovom useku par sekund...Jeden napriek tomu upadol do bezvedomia a trebalo ho ozivovat...
Taktiez ma raz davno,este ako brigadnika dobre"koplo".Lamal som napileny ocelovy roxor,drzal som ho v dlani pravej ruky a laktom tej istej ruky som sa dotkol rozbitej zasuvky-faza.Krc bol silny,spaleny laket,spalena dlan,zvracanie...A to bola zasuvka v panelakovom byte istena isticom 10A.To uvadzam ako priklad toho,ze prud nepretekal len rukou,ale zasiahnute bolo cele telo...
O isticoch.
Myslim,ze Gothar studoval elektrotechniku,cize ma prekvapuje,to ze si mysli ze istic nieco"zachrani".
Istic sluzi na ochranu vedenia pred nadprudmi.Cize pokial v pripade obvodu isteneho isticom 16A,prekroci velkost prudu hranicu 16A,tak istic vypne,aby nedoslo k pretazeniu kabla,naslednemu poziaru atd...Pokial tam tecie 15A istic nema a ani nemoze vypinat.Pokial funguje spravne.