Linux pre veľmi starú mašinu.

Všetko ohľadom Linuxu...
batko
Medium Expert
Medium Expert

Linux pre veľmi starú mašinu.

Príspevok od používateľa batko »

Dobrý deň!
Chcel by som sa spýtať či mi noťas utiahne backtrack 5 R3. Mám IBM A31 (Intel(R) Pentium(R) 4 Mobile CPU 1.60GHz , 1GB RAM, ATI Mobility Radeon 7500 64MB).
Keď som skúšal live cd bt5 tak mi to vždy zamrzlo pri načítavaní na tom treťom čínskom znaku či čo to je...Fedora 17 live mi tiež zamrzla (odpočítalo si sekundy, začalo bootovať, nabehla čierna obrazovka a zostalo to tak nič nereagovalo).

Alebo mi prosím Vás poraďte nejaký dobrý linux, ktorý by som mohol mať na pc spolu s win xp a zároveň sa učiť robiť v príkazovom riadku. Mandrivu i586 2011 live mi spustilo ale tá sa mi zdá taká až moc jednoduchá :P .
Mám 40GB disk. Rozmýšľal som že vytvorím partície: C:\→Windows XP..15GB
D:\→dáta..zvyšok
niečo:\→Linux..5GB
niečo2:\→swap..1GB
A ešte by som rád vedel, že keď vytvorím tú partíciu pre swap tak ako bude vedieť linux, že je pre swap?
terrens
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Linux pre veľmi starú mašinu.

Príspevok od používateľa terrens »

Notebook by ti to čisto teoreticky utiahnuť mohol.

Dobrý Linux? Pre začiatočníka určite nie BT5 R3... :nono:

A niesom si istý či ti bude na Linux stačiť 5GB na HDD... Keď vytvoríš partíciu SWAP tak si ju LINUX automaticky "označí" že je to na jeho SWAPovanie, takže sa nemusíš báť že by to nevedel nájsť.
batko
Medium Expert
Medium Expert

Aha vďaka a koľko mu dať asi tak miesta
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Arch a ides..ale to nieje moc pre zaciatocnikov, teda jedine s Arch Wiki. Pri ostatnych verziach neviem neviem ci pozijes s tak malo diskovym miestom.
batko
Medium Expert
Medium Expert

Tak možno by som mohol ešte okresať miesto pre dáta(hudba,dokumenty)... A koľko miesta by to chcelo tak cca?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Aspon 8GB by som odporucal na taky bezny chod masiny. Ja mam vo virtualke 8gb, kde mam hodeny Arch s Xfce a dake bezne programy a je to tak akurat. Ale na tie custom ako "Ubuntu a spol" vyzaduju povacsine viacej, kedze maju v sebe kopec "nepotrebnych" veci.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Na tej masine ti pojde hocico. Otcovi ide na o nieco pomalsom laptope Mint a k uplnej spokojnosti. Kludne si tam daj akukolvek distribuciu a ak tam doinstalujes dake nenarocne prostredie napr. XFCE alebo LXDE, trebars aj fluxbox, tak urcite budes spokojny.

Co sa tyka miesta, tak ja mam momentalne nasledovne hodnoty a to tu mam plne KDE a dalsie aplikacie. S fluxboxom by som sa dostal niekde k blizko 4GB (cisto odhad) bez domovskeho adresara.

Kód: Vybrať všetko

patrik@domov:~$ df -h /
Filesystem               Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/mapper/debian-root   19G  6.7G   11G  38% /
Na domovsky ti staci malinko, mozes si pripajat datovy disk a nan nalinkovat hudbu, fotky a panboh vie, co este tam mas. Takze na domovsky adresar do 1GB by mohlo stacit, pokial tam nasadis fluxbox takmer isto. Je samozrejme dolezite vediet, co dalsie si bude ukladat data do tvojho domovskeho adresara a najma kolko.

Zaver je teda asi taky, ze pokial si pocas instalacie vytvoris len / a swap v danych velkostiach a nainstalujes si distribuciu podla vyberu, tak dake lahsie prostredie a malo by to stacit.

p.s.: Ak si tam nainstalujes Backtrack, tak si porad sam. Ta distribucia nie je nijak vynimocna, akurat, ze ma sadu skriptov a daku mnozinu aplikacii vzhladom na jej zameranie. Nemyslim si, ze je to nieco pre bezne uzivanie. Ubuntu, Mint, .... su omnoho vhodnejsie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Lubuntu ( extremne odlahcene Xubuntu)
alebo potom nejake live Slax ci tiny core linux ( desktop ktory ma 20MB )
batko
Medium Expert
Medium Expert

Ďakujem moc všetkým a ešte by som sa chcel spýtať ako naštartujem ten arch
Prílohy
IMAG1438.jpg
pato83
Addict
Addict

https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners'_Guide

Pre predstavu, do coho sa to vlastne pustas. Nie je to nic extra narocneho, pokial je vola, chut samozrejme.

p.s.: Mimochodom, to co vidis, je vsetko, co mas. Necakaj ziaden graficky rezim, ktory sa snazis spustat. Si nabootoval instalacku a to ma este daleko od beziaceho systemu s dakym grafickym rezimom. Takze nie, xinit ti to nespusti.

1. Nastavit siet
2. Rozdelit disk
3. Spustit instalaciu
4. Doinstalovat pozadovane aplikacie

To su asi tak zakladne body, co ta caka a neminie.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Veru..Na arch potrebujes cca 3-4hod aby si chapal co robis a pekne si ho ponastavoval. Ale je dobre, ked vopred uz budes vediet aspon co to s linuxom a netukal to, co tam netreba.
Nakolko budes musiet upravovat konfiguraky aby sa ti Xserver spustal automaticky atd.
Takze radsej siahni po klasickej distribucii, ktoru ti tu odporucaju vyssie.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Lubuntu je najlepšie - jednak vychádza z extrémne pre začiatočníka jednoduchého Ubuntu. Je však odľahčený, sú tam len tie najnutnejšie veci a zmestí sa na CD.

Sú potom aj ťažšie možnosti, skúšal som napríklad DamnSmallLinux a podobne. Tam ide skôr o to, že Lubuntu ešte ako tak vyzerá, ostatné mi už pripadalo ako terminál :D

Inak na 2 starých mašinách (cca 7 a viac ročný PC + notebook) prevádzkujem už 2 roky úspešne Fedoru 14. Ale na tých PC sa okrem internetu, wordu a prezeranie fotografií nič iné nerobí.
batko
Medium Expert
Medium Expert

Takže nainštaloval som si Mandrivu 2011.
Chcel by som sa spýtať či je to normálne, resp. keby ste mi to prosím Vás vysvetlili prečo sa to deje.
Na 1. obrázku dám "update your system" postupne sa preklikam na koniec a to posledné okno ("prosím počkajte") sa zobrazí a hneď zmizne. A ako viem či to updatlo alebo nie?
Na 2. a 3. obrázku sa snažím nainštalovať gimp. Na 2. obrázku som stiahol inštalačku, spustil dal inštalovať a to posledné okno tiež len prebliklo a všetko zmizlo. Gimp som nenašiel. To isté mi spravilo keď som chcel nainštalovať adobe flash player a adobe reader. (Viac som sa nič nepokúšal nainštalovať, ani youtube nemôžem pozerať.) 3. obrázok hovorí sám za seba.
Na poslednom obrázku neviem čo chce ale hovorí "you must" takže som to dal a zas to posledné okno blikne a ostane mi plocha.
A v linuxe je to ako s ovládačmi je tam také niečo ako v xp, že správca zariadení? Ď.
Prílohy
obr 1
obr 1
obr 2
obr 2
obr 3
obr 3
obr4
obr4
pato83
Addict
Addict

1. Vsetky mirrori nemusia fungovat alebo mozu byt docasne nedostupne. Zvycajne sa vybera podla krajiny, kde sa nachadzas, ale ani to nemusi byt na 100% najlepsie. Si si isty, ze si pripojeny k internetu ? Co zobrazi:

ping -c4 86.49.49.49
?
A taktiez dufam, ze si nevyberas mirror z Kolumbie, ako je to vyznacene na obrazku. :)

2. Spravca ovladacov je:

lspci -k
modprobe
rmmode
Ale samozrejme, moze tam byt spravca zariadeni alebo nieco podobne, kde ti to ukaze aj pekne vyfarbickovane. Treba sa popozerat. Dokumentacia k Mandrive je na webe, treba hladat. V drvivej vacsine sa jednoducho nestaras. Jedine v pripade grafik ludia zvyknu stiahnut uzavrete ovladace zo stranok vyrobcu. Ale vo vseobecnosti, na kazde zariadenia uz mas ovladac v systeme (samozrejme, ak to nie je nieco super exoticke .... aj ked ) najskor nacitane.
Pri roznych zariadeniach, ktore vyzaduju firmver (zvycajene k wifi), tak je taktiez tento fimver casto v repozitaroch vo vacsine pripadov a za predpokladu, ze to nie je priamo v kerneli.

3. To, ci je alebo nie je nieco nainstalovane, zistis na 100% ,ked sa to rozhodnes spustit (aj ked si myslim, ze pocas instalacie alebo resp. v jeho zavere rovnako ti da vediet). Na youtube flash nepotrebujes, staci si povolit na youtube html5 --> http://www.youtube.com/html5

4. To, ze urpmi gimp nefunguje, resp. lepsie povedane, ze balik sa nenasiel a vzhladom na obrazky by som povedal, ze nemas nastavene repozitare a stiahnuty zoznam dostupnych balickov. Nevie teda ani system samotny, ze take nieco ako gimp existuje.
batko
Medium Expert
Medium Expert

1. Skúšal som viac mirrorov aj ftp, aj http, aj viac krajín, ale pri všetkých len príde posledné okno a proste len zmizne nič viac. Internet ide kedže sem píšem z linuxu.
2. Správcu som našiel aj v mandriva kontrolnom centre
3. Mám to aktivované ale videá mi aj tak nejdú, a ktoré mi idú tak mi sekajú neviem prečo.
4. Keď chcem nastaviť repozitáre tak keď kliknem na stránke "pridať zdroje" tak mi znovu len preblikne okno a zmizne, nič sa nestane. Manuálne mi píše "chyba na zbernici". Prosim vás čo s tým?
5. Keď dám pridať alebo odobrať program, tak mi otvorí okno čo je na obrázku a hneď všetko zmizne a nič nezobrazí. Ako vždy...
Tie okná len prebliknú mám čo robiť aby som ich stihol odfotiť.
//Ako už ma to celkom začína štvať, keď dám urpmi.update napíše mi, že mám použiť urpmi.addmedia a keď ho použijem tak ho nepozná.

//autoeditácia príspevku (20 Sep 2012, 20:23)
Odinštaloval som Mandrivu 2011 a nainštaloval Mint 13 cinnamon
Keď ho spustím tak po spustení sa mi neukáže panel úloh ani tlačidlá pre minimalizáciu, maximalizáciu a zrušenie. :nono: Okien si môžem pootvárať koľko chcem ale nemôžem ich zavrieť. Keďže nemám panel úloh tak nemôžem ani spustiť aplikácie. Našťastie keď na chvíľu podržím tlačidlo pre zapnutie tak sa ma spýta či sa ma reštartovať alebo čo má urobiť takže vypnúť ho môžem.
Ľudia prosím pomooc! Linux ma nemá rád. :cry:
Prílohy
ping.png
Správca
Správca
www.youtube.com/html5
www.youtube.com/html5
repozitáre
repozitáre
manuálne nastavenie repozitárov
manuálne nastavenie repozitárov
pridať alebo odobrať program
pridať alebo odobrať program
urpmq.png
paralen
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa paralen »

Pravdepodobne nefunguje kompozicia, cize nejaka chyba s ovladacmi grafickej karty. Skusal si nainstalovat graficky ovladac cez to "Additional Drivers" ci ako sa to vola?
batko
Medium Expert
Medium Expert

Keď sa prihlasujem tak mám na výber v akom prostredí sa má spustiť (cinnamon, gnome, a ďalšie) no a keď vyberiem GNOME tak je všetko v pohode ale keď dám cinnamon tak to blbne.
Našiel som ku inému problému ako updatovať driver, že "...check if you have updated your display driver. Go to Menu > Applications > Administration > Additional Drivers, activate the recommended graphics driver and restart the system." ale do toho menu sa nemám ako dostať. :?
paralen
Light Star
Light Star

Tak chod do GNOME a tam to v menu najdes. Alebo spusti prikaz

jockey-gtk
batko
Medium Expert
Medium Expert

Vidíš :D to ma nenapadlo..ale aj tak nejde.. :smt017
Prílohy
IMAG1462.jpg
IMAG1463.jpg
Untitled.jpg
paralen
Light Star
Light Star

No este by som skusil nainstalovat najnovsi ovladac zo stranok vyrobcu http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-d ... x86_64.zip
Pricom by si postupoval takto:
1. Rozbalil archiv.
2. Nastavil by si, aby bol rozbaleny subor spustitelny: prave tlacidlo mysi na ikonu -> Properties -> Permission -> Allow executing file as program
3. Dvojklikom by si spustil instalaciu a vybral Run
4. Zvolil automaticku instalaciu
5. Restartoval PC

Mne tie automaticky instalatory nikdy velmi nepomohli, ale to uz je nejaky cas co som to skusal, takze mozes vyskusat. Ale predtym si v Synaptic-u skontroluj ci nemas nejaky propietarny ovladac nainstalovany (hladaj fglrx). Ak ano odinstaluj ho.
Napísať odpoveď