Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
evilbanana
Medium Star
Medium Star

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa evilbanana »

hovorili predbezny datum. Dakujem aj audiotrackovi. Chcel som dat aj hlavicku, ale od vrchu su denní studenti a nevoslo by sa to na 1 screen. Chcel som sa tu najprv poradit a v krajnom prípade zavolat. Aj tak Vam obom dakujem
E. Tak som tam volal, dal som si to filtrovat a uz to mam
K!K0
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa K!K0 »

Chcel by som do budúcnosti študovať právo na vysokej a tak sa chcem opýtať ktorým predmetom sa mám na strednej intenzívnejšie venovať?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Všetkým. Každá známka na vysvedčení má rovnakú váhu v priemere pokiaľ ho škola vyžaduje
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

Ak si na gymply - nauka o spolocnosti, dejepis, jazyky
evilbanana
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa evilbanana »

K!K0 napísal:Chcel by som do budúcnosti študovať právo na vysokej a tak sa chcem opýtať ktorým predmetom sa mám na strednej intenzívnejšie venovať?
Nechcem Ta nejako odradzat, ale na gym kam som chodil vystriedala nasu triednu nova ucitelka- pravnicka, nejako sa jej nedarilo tak spravila pravdepodobne pedagogicke minimum a sla ucit. Samozrejme ide o sikovnost jednotlivca ale pocul som ze pravnici to uz dnes nemaju tak lahke
noone
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa noone »

Na pravo nechod, pokial nie si fakt dobry, alebo nemas znamosti... Na SK mame neuveritelny prebytok pravnikov.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

rovnako ako ekonomov, informatikov a environmentalistov. Sú to obľúbené odbory, či už pre vidinu dobrého platu alebo získania lacného titulu
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

informatikov nie je dost, hoci to vela ludi studuje... ak si vystudovany ITckar nevie najst (dobru) pracu, tak niekde urobil chybu
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ak ich nie je dosť teraz, bude ich dosť v horizonte pár rokov. Dnes je strašne veľa ľudí na informatike, a prakticky každého stredoškoláka keď sa spýtaš čo chceš študovať, povie ti že informatiku (alebo to uvedie aspoň ako jednu z možností)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

audio - to mas sice pravdu ale u nas (FRI@UNIZA) realne dostudovala cca 1/3 a myslim, ze inde to nebude inak a potom:
1. tento smer sa stale rozvija
2. miesta na trhu ktore este nie je (dostatocne) informatizovane je dost
3. support vdaka meniacej sa legislative a pod. tiez nahrava trvanlivosti pracovnej pozicie
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

u nás (FI@MUNI) tiež z nejakých 500 čo nastupovali skončilo okolo 50-70, takže ešte menej ako u vás, ale toto isté platí aj pre iné smery. Napríklad taká ekonomia ( o ktorej je obecne známe že ekonomov je dnes veľmi veľa )
1) tento smer sa stále rozvíja ( ekonomické krízy hrajú do karát rozvoju finančných poradcov, ktorý majú zázračný recept ako nestratiť na krachu eura a podobné finty)
2) miesta na trhu je stále dosť (na každom kroku nejaká banka, či poisťovňa alebo finančný úrad)
3) k tomu neviem nájsť ekvivalent, ale možno je to len mojím slabým prehľadom v ekonomických veciach :)

okrem toho, určite sám vieš, že dnes je v IT obore veľmi veľa ľudí bez školy. Je to vec, ktorú (aspoň jej jednu zložku, napríklad programovanie, alebo siete) sa dá naučiť aj doma. Kým právo sa doma asi sám len tak nenaučíš, respektíve právnika bez titulu robiť nemôžeš, ale programátora hej. Tým pádom tu nemôžeš uvažovať iba tak, že koľko ľudí tú informatiku dokončí. Lebo "nás" ohrozujú aj tí, čo na ňu vôbec nešli
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Dodnes sú ekonómovia a informatici najúspešnejšie obory čo sa práce týka. Samozrejme áno, je ich prebytok, ale to je druhá vec. PS: v ktorom vesmíre je informatika, ekonómia alebo právo lacný titul? (viem, záleží aj, že kde)

Keď si uviedol tú informatiku ako príklad. Áno, dá sa naučiť aj doma, (aj právo sa dá), ale v dnešnej dobe sa zamestnávateľ medzi dvoma ľuďmi s rovnakými zručnosťami radšej rozhodne pre toho z titulom.

//PS: s úspešnosťou na FI@MUNI si mi rozbil nádeje. :lol: Je to fakt také ťažké, alebo išlo viac menej o, ako sa hovorí, mampi*izmus zo strany študentov?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

v žiadnom, to patrilo tej environmentalistike z toho zoznamu odborov čo som napísal. K týmto patrila tá časť o vidine dobrého platu
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

audio: Ja tvoj nazor respektujem ale "naplnenie" trhu prace pre informatiku vidim minimalne tak za 10 rokov (aj to som povedal malo).

Sme totiz v sektore sluzieb. Poziadavky sa stale menia, teoretickych problemov velmi neubuda, praktickych pribuda, univerzalne riesenia sa customizuju. Navyse na "bytie informatikom" je potrebne mat vyrazne nadpriemerne abstraktne a logicke myslenie (co sa nemeni, nakolko s technologiami ktore programovanie zjednodusuju prichadza aj narocnost na ich pochopenie a efektivne vyuzitie).
Nehovoriac o moralnej zastaralosti softveru...

Ano - existuju aj nevystudvany informatici ale kolko z nich realne ohrozuje "nas"? Vela deti sa nauci klepat rucne html ale to z nich informatikov nerobi (ani ked sa naucia PL/SQL). Viem o firme kde databazistu robi povodne skladnik z IKEA, viem o firme kde sietara robi ekonom (obaja su vo svojej terajsej profesii dobri). A poznam mnozstvo ludi co sa snazilo a jednoducho neuspelo. Mnozstvo ludi ktori na to mali ale vykaslali sa na to lebo ich to nebavilo.

Vzhladom na vyvoj miezd a mnozstva pracovnych pozicii v tomto smere sme stale v pozicii kedy je informatikov na trhu nedostatok.
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

k tym ekonomom, no neviem co je pravdy na tom, ze je prebytok absolventov ekonomickych smerov. ved si zoberme, ze EUBA v SR a VSE v CR maju snad najvyssiu zamestnanost zo vsektych VS, taktiez v platoch patria k top.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

master23 napísal:k tym ekonomom, no neviem co je pravdy na tom, ze je prebytok absolventov ekonomickych smerov. ved si zoberme, ze EUBA v SR a VSE v CR maju snad najvyssiu zamestnanost zo vsektych VS, taktiez v platoch patria k top.
zdroj or didnt happen :)
lebo nechcem byt zly, ale taketo vyhlasenie mi znie ako dost bullshit :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

euba? No to určite :D
uplatnenie absolventov škôl: http://ekonomika.sme.sk/c/6111018/stat- ... entov.html
platy podľa odborov: http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/v ... fesii.html
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

chcelo by to rozdelenie aspon podla fakult. porovnavanie celych skol moze byt trochu skreslujuce. napriklad na mojej je rozdiel medzi fakultami enormny.
.
hrube mzdy fakt vyzeraju biedne.. a ked nakoniec pipne na ucer cista, to je len radosti.
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

http://www.sme.sk/c/6067895/ministerstv ... -skol.html
EUBA je druha, co je myslim celkom dobre. a nezamestnanost neni az taka zla, ked ratame len vacsie skoly, tak patria na spicu.
//tu este doplnim, ze fakt tie platy su dost skreslovane ked su brane za celu skolu. napriklad na UK priemer urcite znizuju absolventia pedagog. odborov. ale raz som nasiel platy podla fakult, ak to najdem, pridam to.

a k platom VSE v CR, vacsina prieskumov co byva na roznych weboch, tak tam snad vzdy je prva VSE.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... lci-pulku/
a v zamestnanosti su taktiez medzi prvimi, ak by sme odmysleli AMU, tak aj prvi (kazdy prieskum tvrdi ine, ale cislo je casto okolo 2 percent, co je dost nizke)
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

no neviem neviem, ci maju ekonomovia az take lahke uplatnenie... Poznam ich dost, co tohto roku koncili a mali problem najst si miesto. A ked si nasli, tak dost casto v inom odbore, ako vystudovali. Napr. sa uplatnili v nejakej personalnej agenture na HR a pod.
Napísať odpoveď