Objektivny nazor k teme.
Objektivny nazor k teme.
Ahojte, podobne temy tu uz boli, obe su vsak uzamknute, takze nie je mozne pridavat dalsie prispevky.
Mam 22 rokov a mam podobnu dilemu, nie vsak rovnaku.
V skratke nacrtnem:
Moja matka pochadza z piatich deti - styri zeny, jeden muz.
Mamina sestra(moja teta) sa vydala za muza, maju spolu par deti. Jeden syn(moj bratranec) sa ozenil a maju syna(?Neviem presne aka cast rodiny to voci mne je - bratranec z druheho kolena?).
Nestretavali sme sa vobec casto, len raz na jednej rodinnej oslave(Oslava 60tych narodenin mojej babky.) To bolo 10-12 rokov dozadu. Takze dana osoba sa z pamati uplne vyparila.
Stretla som chlapca v meste, boli sme si sadnut do cukrarne, par krat do kina(asi najcastejsie klasicke zaciatky vztahu). Moc si rozumieme. Ak mam pravdu povedat, tak si pripadam ako vo vysnenom vztahu. Vyvinulo sa to v nieco viac. Nedavno prislo na rec o rodine a uvedomili sme si, ze sme vzdialeni pribuzni.
To, ze sme sa casto nestretavali v detstve, ani pocas dospievania sposobilo, ze sa nam to prave nezda divne, sme voci sebe prakticky cudzi ludia.
Rozpravali sme sa spolu o tom viac krat, a boli to vazne hodinove rozhovory na danu temu, ale vzdy to skonci neutralne, nevyriesime to, staviame sa obaja k danej teme ako Svajciarsko.
Nerada by som to riesila s rodinnymi prislusnikmi, pripadne s kamaratmi, stale by to vo mne budilo dojem odsudzujucich pohladov, aj keby sme to spolocne ukoncili. Mam istu doveru v tie osoby, ale teraz si nie som ista, ci by to pochopili(predpokladam, ze si danu situaciu kazdy sam premietne do svojho zivota, takze ak ma niekto naozaj caste stretavanie s bratrancami, atd, maju blizsi 'rodinny' vztah k sebe ako my).
Preto by som sa rada obratila na anonymitu internetu.
Bratrancov syn je stale rodina, alebo to je len ludovy obrat "bratranec z druheho kolena"?
Este dodam, teraz som robila dalsi vyskum na danu temu a podla ceskej internetovej kniznice by vztah bratranec-sesternica bol relativne ok, takze bratranec z druheho kolena by mal byt este prijatelnejsi.
To, ze to je z moralneho hladiska divne, je vec nazoru. Takze by som chcela poprosit o co mozno najobjektivnejsie reakcie. Kazdy mame svoje vierovyznanie a svoje zasady, rovnako, ako ja nemam dovod presviedcat nasilim, o svojich zasadach inych ludi, poprosim, aby to bolo aj z vasej strany.
Naozaj by to bolo tak hrozne akceptovat, pre okolitu spolocnost?
Dakujem vsetkym za rady a nazory.
Mam 22 rokov a mam podobnu dilemu, nie vsak rovnaku.
V skratke nacrtnem:
Moja matka pochadza z piatich deti - styri zeny, jeden muz.
Mamina sestra(moja teta) sa vydala za muza, maju spolu par deti. Jeden syn(moj bratranec) sa ozenil a maju syna(?Neviem presne aka cast rodiny to voci mne je - bratranec z druheho kolena?).
Nestretavali sme sa vobec casto, len raz na jednej rodinnej oslave(Oslava 60tych narodenin mojej babky.) To bolo 10-12 rokov dozadu. Takze dana osoba sa z pamati uplne vyparila.
Stretla som chlapca v meste, boli sme si sadnut do cukrarne, par krat do kina(asi najcastejsie klasicke zaciatky vztahu). Moc si rozumieme. Ak mam pravdu povedat, tak si pripadam ako vo vysnenom vztahu. Vyvinulo sa to v nieco viac. Nedavno prislo na rec o rodine a uvedomili sme si, ze sme vzdialeni pribuzni.
To, ze sme sa casto nestretavali v detstve, ani pocas dospievania sposobilo, ze sa nam to prave nezda divne, sme voci sebe prakticky cudzi ludia.
Rozpravali sme sa spolu o tom viac krat, a boli to vazne hodinove rozhovory na danu temu, ale vzdy to skonci neutralne, nevyriesime to, staviame sa obaja k danej teme ako Svajciarsko.
Nerada by som to riesila s rodinnymi prislusnikmi, pripadne s kamaratmi, stale by to vo mne budilo dojem odsudzujucich pohladov, aj keby sme to spolocne ukoncili. Mam istu doveru v tie osoby, ale teraz si nie som ista, ci by to pochopili(predpokladam, ze si danu situaciu kazdy sam premietne do svojho zivota, takze ak ma niekto naozaj caste stretavanie s bratrancami, atd, maju blizsi 'rodinny' vztah k sebe ako my).
Preto by som sa rada obratila na anonymitu internetu.
Bratrancov syn je stale rodina, alebo to je len ludovy obrat "bratranec z druheho kolena"?
Este dodam, teraz som robila dalsi vyskum na danu temu a podla ceskej internetovej kniznice by vztah bratranec-sesternica bol relativne ok, takze bratranec z druheho kolena by mal byt este prijatelnejsi.
To, ze to je z moralneho hladiska divne, je vec nazoru. Takze by som chcela poprosit o co mozno najobjektivnejsie reakcie. Kazdy mame svoje vierovyznanie a svoje zasady, rovnako, ako ja nemam dovod presviedcat nasilim, o svojich zasadach inych ludi, poprosim, aby to bolo aj z vasej strany.
Naozaj by to bolo tak hrozne akceptovat, pre okolitu spolocnost?
Dakujem vsetkym za rady a nazory.
Re: Objektivny nazor k teme.
U mě dobrý.
Aj keď môj názor toho veľa nezmení, ale podľa mňa toto je určite akceptovatelné. Okolie (mimo rodiny) by s tým podľa mňa malo byť relatívne v pohode a záleží ešte od toho, ako by zareagovala blízka rodina.
Keby(alebo Ked) sa to dostane do takeho stadia, zeby sme planovali aj spolocnu buducnost v jednej domacnosti, svadbu, deti, pomalym tempom by sme o tom oboznamili rodinu o priatelov. Hlavne, teraz sa daju spravit aj geneticke testy, ci by deti boli nejakym sposobom telesne/dusevne postihnute, ak by takyto test vysiel negativne(vyznamovo: 'neboli by postihnute'), tak by nas uz asi nic nerozdelilo.
Cesko-slovenska komunika je pomerne mala(spolu tak 12-13mil obyvatelov). Z toho len zlomok navstevuje toto forum, asi je privela pytat sa na priame skusenosti s danou situaciou, ale mozno niekto aspon pocul o takejto situacii vo svojom okoli. Ako to doriesili, pripadne, ako to vnima ich okolie?
@hd_ Dakujem moc. To, ze prvy prispevok nie je hned upalenie na krizi, pre mna znamena vazne vela.
Cesko-slovenska komunika je pomerne mala(spolu tak 12-13mil obyvatelov). Z toho len zlomok navstevuje toto forum, asi je privela pytat sa na priame skusenosti s danou situaciou, ale mozno niekto aspon pocul o takejto situacii vo svojom okoli. Ako to doriesili, pripadne, ako to vnima ich okolie?
@hd_ Dakujem moc. To, ze prvy prispevok nie je hned upalenie na krizi, pre mna znamena vazne vela.
-
jorg22
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
To mas teda velmi tazku situaciu. Ale nieje nad cim rozmyslat. Rozidte sa co najskor a robte sa ze sa toto nikdy nestalo. Jedine tak sa vyhnete hanbe a znechuteniu od ostatnych. A neskor aj od samich seba, ked to prvotne zamilovanie prejde a trochu sa uvedomite.
Rovnaka krv moze mat len rodinny vztah(pokial nieje velmi velmi vzdialena).
Nic proti vam nemam, je to nechutne ale akceptovatelne.
Pokial to zvladne vase sebavedomie tak nemusite nic riesit, vsak k stastiu stacia dvaja
Predsa okrem rodiny to nemusi nikto iny vediet.
Rovnaka krv moze mat len rodinny vztah(pokial nieje velmi velmi vzdialena).
Nic proti vam nemam, je to nechutne ale akceptovatelne.
Pokial to zvladne vase sebavedomie tak nemusite nic riesit, vsak k stastiu stacia dvaja
Predsa okrem rodiny to nemusi nikto iny vediet.
Chápem správne že si "spolu" so synom tvojho bratranca ?.Moj názor je 100%rozchod ...
Ty si do koho zalubena? Tazko sa mi to chape. Je to teda tvojej tety muza syn, cize tvoj bratranec alebo bratrancov syn?
Myslím, že jej bratranca syn (tetin vnuk). Ale nie je to podľa správnosti bratranec z 2. kolena, to by muselo ísť o vzťah Autorkina dcéra vs. Bratrancov syn.
Keby je to bratranec z 2. kolena, také vzťahy už boli, spravili si krvné testy, myslím, že ani zákon to nezakazuje.
Toto je troška bližší vzťah. Ale nikto nemá právo súdiť. A to, že ste si vzájomne sympatickí, ešte neznamená, že sa raz vezmete.
Keby je to bratranec z 2. kolena, také vzťahy už boli, spravili si krvné testy, myslím, že ani zákon to nezakazuje.
Toto je troška bližší vzťah. Ale nikto nemá právo súdiť. A to, že ste si vzájomne sympatickí, ešte neznamená, že sa raz vezmete.
ako som ja pochopil tak jej bratranca syn.. najprv som si myslel ze medzi nimi bude velky vekovy rozdiel ale potom som si uvedomil ze tvoja mama ma 4 surodencov..
a aby som sa vyjadril k teme - nezavidim ti situaciu, je to sice vzdialena rodina a da sa to akceptovat, avsak nazory na toto su rozne a my nevieme ako to budu brat tvoji pribuzni.. niekto si mysli ze je to chore, niekto nie
ja by som si to v zivote nevedel predstavit, kedze s bratrancom a sesternicami som casto v kontakte ale keby to tak nie je tak mi to tak nepride..
nech ti tu ludia napisu hocico rozhodnutie je len na vas dvoch
a aby som sa vyjadril k teme - nezavidim ti situaciu, je to sice vzdialena rodina a da sa to akceptovat, avsak nazory na toto su rozne a my nevieme ako to budu brat tvoji pribuzni.. niekto si mysli ze je to chore, niekto nie
nech ti tu ludia napisu hocico rozhodnutie je len na vas dvoch
-
Grim
Darca
To znamená, žePre rímskokatolíkov kanonické právo (CIC) z roku 1983 hovorí:
Can. 1091 §1 Manželstvo je neplatné pre tých, ktorí sú príbuzní vo všetkých stupňoch priamej línie, vzostupnej či zostupnej, zákonnej alebo prirodzenej.
§2 V bočnej línii je neplatné do štvrtého stupňa vrátane.
Ty -> Tvoja matka (1. línia)
Tvoja matka -> Jej matka (2. línia)
Jej matka -> Brat tvojej matky (3. línia)
Brat tvojej matky -> Jeho syn - tvoj bratranec (4. línia)
Tvoj bratranec -> Jeho syn (5. línia)
s ním sa už môžeš zosobášiť a je garancia, že vaše deti nebudú mutanti. Myslím, že podľa tohto vzorca sa riadi aj Slovenské právo, ale nechcem kecať do vetra, mal by sa vyjadriť nejaký právnik.
Pri takom dost vzdialenom vztahu by som to az tak tragicky nevidel, horsie to je vsak v ponimani rodiny a to najma vtedy, ak su nabozenski zalozeni.
Zi a nechaj zit
Zi a nechaj zit
podla zakona sa mozes vydat uz za svojho bratranca co sa tyka bocnej linie, zakazane su len manzelstva priameho pribuzenstva a surodencov, cize podla zakona je to ok, ostatne je na moralke kazdeho osobitne. co sa mna tyka, je to ok
Pravdepodobne som to nenapisala dostatocne zrozumitelne. Jedna sa o vnuka mojej tety. Syn mojho bratranca. Ja 22, on 23. Kazdopadne vidim, co sa snazite povedat. Tak si dame par posedeni a doriesime to co najskor. Este raz dakujem za info.
Pride mi to take "ciganske" a ja by som urcite cuvol.
Ahoj, podla mna v pohode..a inak myslim si, ze ludia sa vas urcite nebudu nikde pytat, ci nie ste nahodou rodina..takze to kludne moze ostat medzi vami..a cele je to vlastne iba o tom, ako sa s tym sami vysporiadate..tak drzim palce, nech je rozhodnutie dobre, k spokojnosti oboch stran a potom daj vediet 
-
mirak2
Hardcore addict
jeden obrazok je lepsi ako tisic slov... takze nakresli nam rodostrom 
radsej sa rozidte, nez sa spoznate " hlbsie
Teraz sme absolvovali telefonicky rozhovor na tuto temu. Neslo to moc dobre, sama nemam silu na rozchod, on sa rozist nechce, skor sa este zatvrdil, ze chce ostat so mnou. Po 15 minutach placu a opisu dovodov mi povedal, ze ma miluje a to ma dostalo akurat do kolien, ked som mu odpovedala, ze ja jeho tiez.
Este pre dodatocne informacie - nas vztah sa nezaklada na sexe. Ziaden nebol a v dohladnej dobe ani nebude. Dotyky, objatia, laskanie, sepkanie, spolocne aktivity, atd.
@mirak2 v prilohe, som spravila narychlo v malovani, ziadnu umelecku pracu necakaj, hlavne v tomto rozpolozeni, nie ze by som bola flakac, ale teraz vazne nemam naladu otvarat photoshop
Este pre dodatocne informacie - nas vztah sa nezaklada na sexe. Ziaden nebol a v dohladnej dobe ani nebude. Dotyky, objatia, laskanie, sepkanie, spolocne aktivity, atd.
@mirak2 v prilohe, som spravila narychlo v malovani, ziadnu umelecku pracu necakaj, hlavne v tomto rozpolozeni, nie ze by som bola flakac, ale teraz vazne nemam naladu otvarat photoshop
-
Grim
Darca
...zostaňte spolu...všetkým to bude fuk, pokiaľ to nebudete vytrubovať do sveta...starí ste na to dosť, aby ste takéto veci chápali a aby ste vedeli o čom vzťah (vážny vzťah) je...čo sa rodiny týka, budú to musieť pochopiť...alebo že by boli konzervatívnejší ako Cirkev? To sa snáď už v dnešnej dobe ani nedá...
Co by bolo to dieta tvojej babke, vnuk ci pravnuk?
Myslis nase dieta? Pra-pravnuk, on je pravnuk.cssco napísal:Co by bolo to dieta tvojej babke, vnuk ci pravnuk?
Na dnes koncim, znovu dakujem za vas cas a rady. Rano mudrejsia vecera, hadam nieco vymyslim.