Romovia na Slovensku
Re: Romovia na Slovensku
Poznam vela romov a pracuju ! Takže nie všetci romovia sú nepracujúci.
Billy to dobre vystihol.
Ešte jedne príklad, z Čiech: http://machinegun.cz/mili-sousedi-je-mi-z-vas-na-bliti
Je to podľa vás normálne? Čiže, th, keď vykynožili milióny Židov, bol to ich problém? Preto, lebo pár Židov bolo bohatých a propaganda rozniesla antisemitizmus aj medzi bežný ľud? To, že ľudia dennodenne stereotypne komentujú cigánov, bez ohľadu, akí naozaj sú a ako je v tom článku opísané, nezostáva to len pri komentároch - to je tiež problém daných cigánov? To je čo za logiku?
Ako som tu viackrát spomínal, ja som takisto žil v jednom vchode s cigánskou rodinou a teraz žijem na mieste, kde je takisto dosť cigánov, ale nie sú vôbec problémoví. Začal som si však všímať, že aj tu žijúci ľudia začínajú oveľa viac spievať tie všeobecné závery a rôzne hlášky, ktoré som spomínal. Proste je to fenomén, ktorý funguje. Ako som spomenul - problém s cigánmi tu máme 20 rokov. Nikto nemôže poprieť, že istá eskalácia, aj v názoroch, začala v posledných rokoch - v podstate od krízy, kedy ide všetko postupne dole vodou. Niekto môže namietnuť, že to je kvôli tomu, že ľuďom jednoducho dochádza trpezlivosť a rastie frustrácia z neschopnosti jednotlivých vlád riešiť tento problém. Aj to je určite pravda, ja však tvrdím, že svoju rolu zohráva aj fenomén rastúcej biedy, miznutia strednej triedy, resp. jej degresia na nižšiu úroveň, kedy v spoločnosti vzniká tá obranná reakcia namierená voči istej minorite.
Samozrejme, že veľa cigánov pracuje. Je to normálna vec, hlavne isté tipy prác, rôzne výkopy, zemné práce a pod. - to robia prakticky len cigáni. Vidno to aj v Bratislave. Preto je problém s cigánmi najväčší na východe, kde je celkovo problém s prácou.
Ešte jedne príklad, z Čiech: http://machinegun.cz/mili-sousedi-je-mi-z-vas-na-bliti
Je to podľa vás normálne? Čiže, th, keď vykynožili milióny Židov, bol to ich problém? Preto, lebo pár Židov bolo bohatých a propaganda rozniesla antisemitizmus aj medzi bežný ľud? To, že ľudia dennodenne stereotypne komentujú cigánov, bez ohľadu, akí naozaj sú a ako je v tom článku opísané, nezostáva to len pri komentároch - to je tiež problém daných cigánov? To je čo za logiku?
Ako som tu viackrát spomínal, ja som takisto žil v jednom vchode s cigánskou rodinou a teraz žijem na mieste, kde je takisto dosť cigánov, ale nie sú vôbec problémoví. Začal som si však všímať, že aj tu žijúci ľudia začínajú oveľa viac spievať tie všeobecné závery a rôzne hlášky, ktoré som spomínal. Proste je to fenomén, ktorý funguje. Ako som spomenul - problém s cigánmi tu máme 20 rokov. Nikto nemôže poprieť, že istá eskalácia, aj v názoroch, začala v posledných rokoch - v podstate od krízy, kedy ide všetko postupne dole vodou. Niekto môže namietnuť, že to je kvôli tomu, že ľuďom jednoducho dochádza trpezlivosť a rastie frustrácia z neschopnosti jednotlivých vlád riešiť tento problém. Aj to je určite pravda, ja však tvrdím, že svoju rolu zohráva aj fenomén rastúcej biedy, miznutia strednej triedy, resp. jej degresia na nižšiu úroveň, kedy v spoločnosti vzniká tá obranná reakcia namierená voči istej minorite.
Samozrejme, že veľa cigánov pracuje. Je to normálna vec, hlavne isté tipy prác, rôzne výkopy, zemné práce a pod. - to robia prakticky len cigáni. Vidno to aj v Bratislave. Preto je problém s cigánmi najväčší na východe, kde je celkovo problém s prácou.
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
To tu niekto snáď tvrdil? Ak ťa dotiahnem na lúku v lete a poviem ti vetu "tráva je zelená", budeš hľadať steblá, ktorých sa to netýka a teda budú žlté alebo hnedé? Cháp jednej veci - cigáni (nie "rómovia"), ktorí pracujú a slušne žijú, sa od tých asociálnych sami odlišujú a môžem ti kľudne potvrdiť, že sami seba nazývajú cigánmi a nie "rómami". Nie je naša chyba, že majú takú povesť, akú majú, nie sú to všetko iba urban legends a o ich miere zamestnanosti predsa informoval aj štatistický úrad, keď sme tu v minulosti rozoberali bludy o výskume Svetovej banky. Výnimky existujú skoro všade a skoro vo všetkom.
-
Waagbistritz69
King
sám si si odpovedal prečo sa to nespravilo pod rúškom noci, presne o toto kotlebovi išlo keď sa pripravoval na dnešok, aby to vyznelo že pandle "bránia parazitov a bojujú proti slušnému občanovi" a marián je ako inak jediný záchrancaAndi_Cibula napísal:Ale aj tak by ma zaujímala nejaká tá sonda do hlavy bežného radového policajta - kukláča. Prečo vlastne bráni parazitov a bojuje proti slušnému občanovi?
tiež nie som na strane pandlov (a ĽPR tiež nie z väčšej časti) ale keď niekto avizuje protizákonnú činnosť tak pandle to budú riešiť zväčša z toho dôvodu že je protizákonná
http://rasizmus.sk/2012/09/26/pravne-zh ... sna-horka/
Ja hovorím o tom, ako ľudia sami vnímajú tento problém a generalizujú a žijú v rôznych dezinformáciách a stereotypoch. To táto miestnosť na hojko.com - to je ešte výkvet inteligencie a relatívne objektívnych názorov v porovnaní s diskusiami pod portálmi typu azet.sk a pod., či obyčajnými názormi, ktoré denne počujem - na ulici, od spolužiakov, v rodine.
Ak niekto vedome či nevedome šíri rôzne mýty, tak je to aj jeho vina. Tú povesť o cigánoch niekto vytvára - áno, bez vetra sa lístok nepohne, ale veľmi negatívne aj v zmysle vízie nejakého vyriešenia tohto problému vidím práve tieto mýty nesúce sa a šíriace sa v spoločnosti rýchlejšie ako oheň v suchom lese.
Ak niekto vedome či nevedome šíri rôzne mýty, tak je to aj jeho vina. Tú povesť o cigánoch niekto vytvára - áno, bez vetra sa lístok nepohne, ale veľmi negatívne aj v zmysle vízie nejakého vyriešenia tohto problému vidím práve tieto mýty nesúce sa a šíriace sa v spoločnosti rýchlejšie ako oheň v suchom lese.
-
TommyHot
Addict
Udivuje ma, ako dokazes porovnavat dve zjavne rozdielne veci. To, ze je clovek sikovny a bohaty nie je ani hriech ani zlocin. To, ze clovek kradne a sustavne porusuje zakon svojim spravanim zlocin je. Ja tu teraz nehovorim o normalnych ciganoch, ti ma nezaujimaju, neregistrujem ich, pracuju, nijako negativne ma neovplyvnuju. Hovorim hlavne o sockach, ktorych je hafo a dovolim si tvrdit, ze majoritna vacsina.hughito napísal:Je to podľa vás normálne? Čiže, th, keď vykynožili milióny Židov, bol to ich problém? Preto, lebo pár Židov bolo bohatých a propaganda rozniesla antisemitizmus aj medzi bežný ľud? To, že ľudia dennodenne stereotypne komentujú cigánov, bez ohľadu, akí naozaj sú a ako je v tom článku opísané, nezostáva to len pri komentároch - to je tiež problém daných cigánov? To je čo za logiku?
Samozrejme, ten dôvod na šírenie stereotypov o Židoch bol iný, nie sockárčenie, ale princíp bol ten istý.
Ja viem, že ty tu teraz nehovoríš o normálnych cigánoch, ktorých viete koľko je (vieš mi poskytnúť zdroj?), ale v podstate túto formulku používajú všetci. Stále to je: mne cigáni nevadia, ale..
Ale neriešime teba, ani setha ani mňa konkrétne, ja hovorím o nálade v spoločnosti a istých tendenciách, ktoré sú na vzostupe.
__
Inak, poďme radšej k téme. Tá právna analýza LPR je zaujímavá, vie sa niekto vyjadriť? Napr. seth, ty si právnik.
LPR by si výrazne polepšilo, keby tieto svoje vstupy (niekedy nepochybne dobré) robilo aj v opačnom garde a prijali by princíp, že rasizmus môže byť aj opačný. Takto majú len nálepku zdiskreditovanej organizácie a ich názov je synonymum pre označenia v pejoratívnom zmysle.
Ja viem, že ty tu teraz nehovoríš o normálnych cigánoch, ktorých viete koľko je (vieš mi poskytnúť zdroj?), ale v podstate túto formulku používajú všetci. Stále to je: mne cigáni nevadia, ale..
Ale neriešime teba, ani setha ani mňa konkrétne, ja hovorím o nálade v spoločnosti a istých tendenciách, ktoré sú na vzostupe.
__
Inak, poďme radšej k téme. Tá právna analýza LPR je zaujímavá, vie sa niekto vyjadriť? Napr. seth, ty si právnik.
LPR by si výrazne polepšilo, keby tieto svoje vstupy (niekedy nepochybne dobré) robilo aj v opačnom garde a prijali by princíp, že rasizmus môže byť aj opačný. Takto majú len nálepku zdiskreditovanej organizácie a ich názov je synonymum pre označenia v pejoratívnom zmysle.
-
TommyHot
Addict
Zdroj ti neposkytnem, ale ked idem do mesta kde ziju cigani a na bytovke zo 100 okien zostane len 5 a toto sa bude opakovat napriec miestami kde ziju cigani, tak ti viem s urcitostou priblizujucou sa realite povedat, ze normalnych ciganov je 5%. Keby sa viedli statistiky na zaklade etnicity, co mimochodom nepreslo zakonom kvoli kadejakym ochrancom ludskych prav, tak by sme vedeli aj kolko je nezamestnanych ciganov, kolko ma trestnu minulost, kolko nechodi do skoly, kolko skoncilo skolu predcasne a podobne chutovky, ktore by sa dali pouzit ako vstupy do tejto statistiky. Bohuzial, musime operovat s empirickymi datami, ktore su k dispozicii.
Nuz, ja sa spolocnosti necudujem. Mimochodom hovoril si, ze ti vadi fasisticka propaganda, takze ak by ludia isli na ciganov s vidlami z vlastnej iniciativy, tak by ti to nevadilo?
Nuz, ja sa spolocnosti necudujem. Mimochodom hovoril si, ze ti vadi fasisticka propaganda, takze ak by ludia isli na ciganov s vidlami z vlastnej iniciativy, tak by ti to nevadilo?
Nie neni, lebo tvoj postoj resp obava je zalozena na nicom. Nemas absolutne ziadne dokazy ze by Kotleba predstavoval nebezpecenstvo, naopak ja v podobe programu strany (ziadne priame alebo nepriame napadanie ku konfliktu tam neni), osobnych skusenosti s clenmi strany (normalny slusny ludia), vyhlaseni samotneho Kotlebu a clenov strany (kde opat ziadne napadanie ku konfliktu neni mozne zaznamenat), dokazi mam ze neni dovod sa niecoho obavat.seth82 napísal:Opäť zopakujem - neviem, prečo by mala byť moja teória "prihlúpla", lebo ty to tak tvrdíš? Samozrejme, že je nedokázateľná. Je to môj postoj, je mi úplne ukradnuté, ako som už zopakoval predtým, že ako ho ty suverénne nazveš (hoci sám nevieš dokázať, že sa to tak nevyvinie, ale tak čo už). Takže podtrženo a sečteno - môj pohľad je minimálne tak obmedzený ako ten tvoj.
A inak bavita to este pisat tie dlhe prispevky kde furt dokola musis presne do detajlu si obhajovat kazde pismeno ktore si napisal v predoslom zbytocne dlhom prispevku, bezohladu nato ze to co si nam chcel povedat je aj tak vsetkym jasne? Alebo je to len tvoja potreba sa tu ukazovat?
-
Soviet
Darca
Romska strana, chce byvanie a pracu pre romov. Vid prve video. Vobec to nechce aj x tisic nezamestnanych. Aj ja chcem byvanie 
http://roznava.korzar.sme.sk/c/6550611/ ... onali.html
http://roznava.korzar.sme.sk/c/6550611/ ... onali.html
th: Ja poznám bytovky s cigánmi, kde nie je vybité ani jedno okno.
Štatistiky nemáme, to je fakt, ale k tým len toľko - aj štatistiky treba uvádzať do istého kontextu, samé o sebe nepostačujú.
Vadil by mi aj pogrom bez Kotlebu, veď, aký iný postoj môžem mať k takejto udalosti? Tebe by to nevadilo, resp. by si v tom nevidel nič znepokojujúce? Samozrejme, ide aj o kontext. Iná vec je pogrom a iná vec je napríklad, ak nejaká partička výrastkov, dajme tomu cigánov, robí bordel a pár chlapov sa rozhodne im dať cez hubu.
Štatistiky nemáme, to je fakt, ale k tým len toľko - aj štatistiky treba uvádzať do istého kontextu, samé o sebe nepostačujú.
Vadil by mi aj pogrom bez Kotlebu, veď, aký iný postoj môžem mať k takejto udalosti? Tebe by to nevadilo, resp. by si v tom nevidel nič znepokojujúce? Samozrejme, ide aj o kontext. Iná vec je pogrom a iná vec je napríklad, ak nejaká partička výrastkov, dajme tomu cigánov, robí bordel a pár chlapov sa rozhodne im dať cez hubu.
ty furt poznas vsetko mozne ale zeby si napisal aby si to mohol niekto aj overit.chudaci cigani nikto im nechce dat pracu len im socialku a dochodok nukaju priamo do schranok ts ts ts
-
TommyHot
Addict
V akej obci?hughito napísal:th: Ja poznám bytovky s cigánmi, kde nie je vybité ani jedno okno.![]()
Mne vadi akykolvek asocial (je jedno ci cierny, biely, zlty, fialovy), ktory zije z mojich penazi, takze by som na tom nevidel nic znepokojuce.hughito napísal:Tebe by to nevadilo, resp. by si v tom nevidel nič znepokojujúce? Samozrejme, ide aj o kontext. Iná vec je pogrom a iná vec je napríklad, ak nejaká partička výrastkov, dajme tomu cigánov, robí bordel a pár chlapov sa rozhodne im dať cez hubu.
-
seth82
Darca
kali520: A tvoj postoj je, prosím ťa, založený na čom? Na vlastnom presvedčení a na tvojom slove? To predsa hádam ešte v dnešnom svete nie je zákonom
Ty máš nejaké dôkazy, že by Kotleba nepredstavoval prípadné nebezpečenstvo? Ja som nepísal, že v programe strany je nejaké priame alebo nepriame nabádanie ku konfliktu - zasa pociťuješ nutkanie ma poučovať o niečom, čo som nikde netvrdil? Tých normálnych, slušných ľudí z ĽS-NS som videl včera na videu, keď vyskakovali do novinárov a nadávali im do "špinavých židákov" - čistá diagnóza vieme čoho. Istý pacient mi tu na fóre už do židov vynadal, takže si viem predstaviť "slušnosť" tých ľudí. Tak isto som netvrdil, že Kotleba a členovia jeho strany niekoho nabádali ku konfliktu - tuším stále nevieš pochopiť, že ja celý čas píšem v teoretickej rovine ČO AK sa dostane k moci. To je zaujímavé, keďže dookola rapoceš o tom, ako vraj už každý chápe, čo som chcel celý čas povedať, ale ty aj tak hudieš tú svoju. A tvoje potešujúce a povzbudzujúce slová mi určite z obáv neubrali, zatiaľ nie sú vytesané do kameňa a od zákonov majú ďaleko.
Ja sa potrebujem ukazovať? Iba sa bránim proti bludáreniu. Alebo sa mám hádam prizerať, ako tu niekto o mne vymýšľa sprostosti? Sorry, v takom svete ja nežijem, zvykaj si na to. Ja nie som ten, kto prekrúca moje slová a kto vždy posúva diskusiu do úplne inej roviny, fungujem na zákone akcia-reakcia, takže sa nad tým zamysli.
Ja sa potrebujem ukazovať? Iba sa bránim proti bludáreniu. Alebo sa mám hádam prizerať, ako tu niekto o mne vymýšľa sprostosti? Sorry, v takom svete ja nežijem, zvykaj si na to. Ja nie som ten, kto prekrúca moje slová a kto vždy posúva diskusiu do úplne inej roviny, fungujem na zákone akcia-reakcia, takže sa nad tým zamysli.
-
pryja
Darca
Hej , u nas je tiez par bytoviek, kde ziju len alebo prevazne romovia, maju vsade okna a okolo domu sa nevalaju ziadne odpadky. Ale kedze je to male mesto a vedla v bytovke byva kamaratka, tak viem presne, kotre rodiny tam byvaju. Cele leto sa zhromazduju v centre mesta, tam vysedavaju a hukaju po sebe z 10 metrovej vzdialenosti, ako zeny, tak i chlapi. Silno o otm pochybujem o tom, ze niektori z nich pracuje. A okrem toho pocut stale tu ich romstinu a to aj u deti. Predpokladam, ze to ich aj ucia ako matersky jazyk a potom az nasleduje spisovna slovencina.hughito napísal:th: Ja poznám bytovky s cigánmi, kde nie je vybité ani jedno okno.![]()
th: To nie je dôležité, hádam si nemyslíš, že si vymýšľam - načo by som také niečo robil.
Dobre, ale aj tak - asociál neasociál, zas to nie je masový vrah, takže nejaký pogrom, ktorý sa zvykne dotknúť často aj nevinných či detí, by som určite vnímal negatívne.Mne vadi akykolvek asocial (je jedno ci cierny, biely, zlty, fialovy), ktory zije z mojich penazi, takze by som na tom nevidel nic znepokojuce.
-
axxis
Addict
prevenciahughito napísal:th: To nie je dôležité, hádam si nemyslíš, že si vymýšľam - načo by som také niečo robil.
Dobre, ale aj tak - asociál neasociál, zas to nie je masový vrah, takže nejaký pogrom, ktorý sa zvykne dotknúť často aj nevinných či detí, by som určite vnímal negatívne.
toto je jeden z problemov obhajovy nasho skveleho multi kulturaleho etnika. ludia, ktori ich chrania argumentuju vecami typu: poznam bytovku kde nie je rozbite ani jedno okno. rly? to je naozaj tazky argument....ak je mat nerozbite okno povazovane za to najlepsie co dokazu tak si stale myslim, ze je vela miesta na zlepsovanie. (pretoze nenicit veci nepovazujem za ziadny velky skill, poznas to, staci ich proste nechat na pokoji. a viem, ze toto bude zniet trochu ako chvastanie, ale napr. ja dokazem udrzat svoje okna cele aj bez toho aby som musel podstupit integracne a vyukove programy za miliony €) to iste plati o tom ked boli noviny plne gratuluacii nejakemu typkovi z osady, ktoremu sa ako prvemu podarilo skoncit zakladnu skolu ( a true achievement ) a este na to ukazovali, ze cesta skutocne existuje a nesmieme vsetkych hadzat do jedneho vreca.hughito napísal:th: Ja poznám bytovky s cigánmi, kde nie je vybité ani jedno okno.
prevencia
Čo tak si prečítať aj diskusiu predtým? Potom pochopíš, že nemalo ísť o žiadny ťažký argument - takéto ťažké argumenty sa tu vyskytujú z opačnej pozície. Či z tej to je už v poriadku? Lebo v takom prípade tu nikdy nikoho nevidím zareagovať podobným štýlom, ako teba teraz.
Inak, k tým pogromom - zdá sa mi, že niektorí to tu berú na ľahkú váhu a ani zďaleka si neuvedomujú, čo to vlastne je. Takže niečo z novšej doby, najväčší pogrom v Nemecku po vojne.
V Čechách sa udialo viacerých podobných udalostí, mŕtvych je viac, to isté platí pre napr. susedné Maďarsko, kde pred nejakým časom bola veľká vlna násilia proti cigánom.
Ja to chapem, dokonca sa uz konecne aj zhodneme natom ze je to len tvoja spoekulacia zalozena na nicom, bez dokazov. Na druhu stranu ja nemam obavy z Kotlebu, lebo mam dokazi o ktorych som pisal vyzsie a ktore ty neberes do uvahy. Takze moje zavery nevychadzaju zo ziadnych spekulacii.seth82 napísal:tuším stále nevieš pochopiť, že ja celý čas píšem v teoretickej rovine ČO AK sa dostane k moci.
To znamena ze ty o tomto nic nevies, si vzdelonasotne obmedzeny v tomto pripade, rovnako ako katolik je obmedzeny len na svoju vieru.
A teraz ked uz sme si to konecne vyriesili by som rad presiel k dalsej otazke a tj. je podla teba lepsie nechat situaciu s ciganmi tak jak je ako zvolenie a dosadenie Ktolebu a jeho strany do vladneho aparatu? Skus co najednoduchsie bez zbytocneho rozpisovania oznacit jednu z moznosti.
-
seth82
Darca
Aké dôkazy ty máš, prosím ťa? To, že vo volebnom programe sa nehovorí o konflikte, že Kotleba doteraz nevyvolal žiaden konflikt, že ty poznáš nejakých členov ĽS-NS a tí sú podľa teba inteligentní ľudia? To sú tie tvoje "dôkazI"? Prosím ťa, sú na takej istej špekulatívnej rovine, ako to, čo tu prezentujem ja. Teda aby sme to zhrnuli - ja neviem dokázať (bez vešteckej gule je to nemožné), že Kotleba bude katalyzovať konflikt medzi cigánmi a majoritným obyvateľstvom, ak sa dostane náhodou k moci a ty to nevieš stopercentne poprieť.
Čím som v tomto prípade vzdelanostne obmedzený? Lebo nie som členom tej jeho strany? Ako som už povedal - jeho tézy a volebný program poznám, rozoberal som ho do všetkých detailov. To, že nepoznám členov ĽS-NS, je irelevantné, videl som, ako sa vo videu správajú a bolo úplne jasné, že nebyť niektorých "inteligentnejších" jedincov, určite by sa do tých novinárov aj pustili, pretože ich životom je násilie. Takže tak.
Na tvoje nemalé sklamanie neoznačím ani jednu z možností. Ešte také nehrali, aby som si niekým dal diktovať možnosť výberu na základe jeho vlastného dizajnu
Ani jedno, ani druhé. A aj viem čo bude nasledovať - "aké teda navrhuješ riešenie" - a viem čo bude nasledovať aj potom - moja odpoveď v štýle "za prvé, ja nie som platený za to, aby som tu vyriešil niečo, čo nedokážu vyriešiť kdejakí "odborníci" po dobu 23 rokov, okrem toho som tu dosť potenciálnych riešení (áno, stále sú iba potenciálne, pokiaľ sa neuvedú do praxe a pokiaľ nebudú jasné výsledky) dal v minulosti - pohľadaj si ich".
Moje rozpisovanie nepovažujem za zbytočné, hlavne, keď odpovedám tebe, pretože ty sa chytáš za všetko, čo ti možnosť chytenia sa poskytne. A ošetriť všetko proti tomuto neduhu nie je práve ľahké a bez rozpisovania sa to nedá.
Čím som v tomto prípade vzdelanostne obmedzený? Lebo nie som členom tej jeho strany? Ako som už povedal - jeho tézy a volebný program poznám, rozoberal som ho do všetkých detailov. To, že nepoznám členov ĽS-NS, je irelevantné, videl som, ako sa vo videu správajú a bolo úplne jasné, že nebyť niektorých "inteligentnejších" jedincov, určite by sa do tých novinárov aj pustili, pretože ich životom je násilie. Takže tak.
Na tvoje nemalé sklamanie neoznačím ani jednu z možností. Ešte také nehrali, aby som si niekým dal diktovať možnosť výberu na základe jeho vlastného dizajnu
Moje rozpisovanie nepovažujem za zbytočné, hlavne, keď odpovedám tebe, pretože ty sa chytáš za všetko, čo ti možnosť chytenia sa poskytne. A ošetriť všetko proti tomuto neduhu nie je práve ľahké a bez rozpisovania sa to nedá.