Absolventi VS ako ste natom s pracou

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Runes
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Absolventi VS ako ste natom s pracou

Príspevok od používateľa Runes »

Ak je tu taka tema sorry ale zakladne klucove slova ked som dal tak sa mi nepodarilo najst podobnu :)

V juny som statnicoval a promoval, skoncil som VS Strojnicku fakultu STU Bratislava odbor Mechatronika. Vsade v mediach nadavaju kolko ludi studuje na VS a ake male percento s toho technicke zameranie. Po tychto reciach som cakal ze skoncim skolu a behom mesiaca sa zamestnam, no realita je taka ze jedine koho hladaju su ked tak IT ale co sa tyka technikov strojarov vobec nic :D. To som skoncil studium s najlepsou diplomovkou a cenou rektora :D Ako ste natom ostatny ??? Co viem tak zatial len jednemu spoluziakovi s 20 sa podarilo zamestnat ako tak v smere co sme vystudovali.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Absolventi VS ako ste natom s pracou

Príspevok od používateľa typek61 »

vies programovat cnc?tam by si sa isto uchytil
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Ja som dostal svoju prvu pracu v obore po skonceni druhaku. (a nejednalo sa o vyrobu nejakej stranky pre lokalne masiarstvo v PHP)
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Ja pracujem od 19. (teraz zacal 5ty rok) v IT sektore, zaciatky vsetko samostudium.. kto chce tak ten sa zamestna :D ..
Neviem preco nechces do IT, urcite nieco vies..
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Pracu som si zacal hladat mesiac pred ukoncenim studia a dohodol som si to tak, ze rovno po promociach som nastupil do zamestnania. Som z IT, nebol to problem. Skola mi zaklady dala, ale nie take, ako by som si predstavoval. Nenaucila nas pokrocile technologie, ktore sa dnes hojne pouzivaju v business aplikaciach a taxom sa tieto musel doucit sam, uz "za behu". Samozrejme, toto je len moj pripad, kedze zavisi, cim sa dana firma zaobera a v com sa tam programuje.

// :minus: s textom "tak som sa" - nerozumiem, co sa ti nepaci a popisu minuska uz vobec nerozumiem, mohol si sa aspon podpisat.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

:D sami IT no ani tam to neni ruzove, co sa tyka CNC tak som nasiel jednu ponuku. Co sa tyka programovania tak to moc neni moja silna stranka teda silna ja sa ucim sam lebo v skole sme do toho ani nezabrdlim nepytajte sa preco nechapem :D

Inak zaujimaju ma hlavne VS a skor som chcel vediet ze ako je to s tym ze kolko z vas sa zamestnalo v tom co studovalo. Lebo dal by sa zobrat daky JOB ale zahodil by som cele VS studium lebo bych robil daco uplne ine ako som vlastne studoval.

xH4wK je fajn ze pracujes 5 rok toto aj mne otlkaju ludia o hlavu ze on ked pred 5 6 rokmi koncil hned mal pracu lenze to nebola taka .... situacia ako je teraz, momentalne tento problem neni len moj ale viacmenej celoplosne. Ponuky su uplne nerealne nastavene pozaduju kombinaciu 2 jazykov na komunikacnej urovni, ja osobne ovladam ako tak AJ a neznam ziadneho technika co speakuje a sprachuje zaroven jak profik. Dalsi zadrhel je ze pozicia vhodna pre absolventa - 3 roky prax :D pricom ked uvadzam dade pracu popri skole tak ma zrusia ze to neni prax ale to su summer jobs tak potom nechapem ako mozem byt absolvent s 3 rocnou praxou ked absolvent je clovek rok od statnic. Co sa tyka IT tak som skusal troska s mojimi znalostami C prerazit, to som zistil ze to je onicom lebo ked daka taka pozicia tak chcu C, java, basic, a dalsich 4 5 jazykov :D co je zasa chore lebo neviem ako sa da potom ovladat daco ine :D Ja uz sa s toho smejem cez slzy miestami ked citam tie poziadavky.

Co sa tyka samotneho studia tak bolo zamerane na mechaniku a automatizaciu ako to uz vsade chodi viac teorie sem tam daka prax. Teda mechaniku tak tu ovladam celkom slusne automatizaciu tak asi ako sa to za tych par semestrov klabosenia bez nacvikov chapat da. Ach jaj celkom vtipne to je a ted jak znizuju automobilky vyrobu tak sa uz fakt vidim ako hlavny pokladnik v TESCO stores :D
evilbanana
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa evilbanana »

hm zo 100 ludi 80 bude IT myslim ze toto moc objektivne nebude
Billy
Star
Star

Príspevok od používateľa Billy »

To si bol fakt tak naivny a cakal si, ze tie recicky profesorov tom, ako skvele vas tato univerzita pripravi na zamestnanie a zabezpeci vam uplatnenie v danom obore, su pravdive?
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ja tiez, ked pozeram ponuky niekedy, tak zo 100 je tak 60-70 IT a tam chcu take veci...ze to ten clovek by musel byt uplny zavislak, ktory cely zivot je len za compom, aby to naozaj ovladal vsetko. Tie poziadavky su nerealne, presne ako pises. Proste bez znamosti ziskat nejaku dobru+slusne zaplatenu pracu je minimalna sanca (urcite sa tu teraz do mna pusti lokalne IT osadenstvo, ale co uz).
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

To je potom dané neschopnosťou daného jedinca. :) Plakať vie každý. O mojej práci som už na fóre písal.
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

nemám ešte ani bc. a mám zamestnanie :lol: teda popri škole si plácam nejaké stavbárske výkresy :) spadlo mi to priamo pred nos
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

S tymi ponukami do IT je to tak, ze oni ich zamerne premrstia. V skutocnosti nevadi, ked nejaku drobnost nesplnate. V mojom pripade chceli C# .NET, MSSQL, ASP.NET (pokrocily) a nejake suvisiace technologie. Do motivacneho listu som aj napisal, ze s ASP.NET nemam vobec ziadne skusenosti, ale ked bude treba, "za behu" sa to doucim. Potom na pohovore vyslo najavo, ze kodia v Silvelighte, pouzivaju RIA services a pod., pre mna v tom case spanielska dedina. Ja som mal len drobne skusenosti s WPF. Zda sa, ze ani toto im nevadilo - v tej firme skoncil na plny uvazok. A ten ASP.NET nakoniec nepotrebujem pri svojej praci vobec. Netreba sa bat, treba sa ozvat na ponuku, mozno motyka vystreli :)

//3000. prispevok venujem miestnym grammar nazi :D
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Racius: ja sa nestazujem, pracu mam na moj vek dobru, ale tiez som ju dostal po znamosti :) Bez nej by to boli nekonecne pohovory. Ktore sem tam absolvujem, lebo samozrejme stale hladam nieco lepsie platene.

1000. prispevok :)
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Problém väčšiny vysokoškolákov - z môjho okolia(ale nielen ich) - je ten, že každý si myslí, ako sa ide okamžite zamestnať v prestížnej firme, na vyššom poste a zarábať ťažké prachy. Omyl. Iste, niektorým sa ujde. No väčšina sedí doma a posiela si žiadosti cez internet do firiem, ktoré sa zaoberajú oborom, ktorý daní absolventi vyštudovali. Na moje rady, že si majú dať žiadosť tam, kde je voľné miesto (a to hocikde) a popri tom si hľadať robotu snov každý len mávne rukou a povie: Ale ja mám titul. No a tak si väčšina posedí za internetom 2-3 mesiace hľadaním ponúk, vykrášľovaním životopisov a posielaním mailov. Nakoniec aj tak urobia to, čo urobí každý a vezmú akékoľvek miesto, aby mohli zarobiť aspoň nejaké €.
Teraz tu nepíšem o tom, že škola Vám je na nič. Mať titul je fajn. V práci postupujete rýchlejšie, máte viac možností. No treba si uvedomiť jednu vec. Že na jeden vysoký post sa tlačí kvantum vysokoškolákov a aj tak ho dostane ten, kto má známosť. (na Slovensku je to tak)
Toľko k danej situácii, ktorú omieľam každému môjmu známemu, ktorý je čerstvým absolventom a čaká na dobrú robotu, veľa peňazí a perfektný život od 25tky. :smt006
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

Niesom znaly v IT pozíciach a ani nepracujem v takom obore, ale keď som si raz prechádzal ponukami tam ma zarazilo že od uchádzača požadujú najma komunikatívnosť :) ja si neviem predstaviť človeka ktory je veľky maniak do počítačov aby vedel komunikovať o niečom inom ako o Wowku, Star wars, a o to čo je nove vo svete počítačov a chodí sa pýtať na diskusne fóra ako osloviť dievča ktore sa mu páči...
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Famine: To si odkiaľ nahrabal takýto debilný stereotyp?
Blur
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Blur »

Famine napísal:Niesom znaly v IT pozíciach a ani nepracujem v takom obore, ale keď som si raz prechádzal ponukami tam ma zarazilo že od uchádzača požadujú najma komunikatívnosť :) ja si neviem predstaviť človeka ktory je veľky maniak do počítačov aby vedel komunikovať o niečom inom ako o Wowku, Star wars, a o to čo je nove vo svete počítačov a chodí sa pýtať na diskusne fóra ako osloviť dievča ktore sa mu páči...
ale tu sa nebavíme o deťoch, ktoré za WoWkom sedia 19hodín denne
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Čiže v prvom rade ti poradím vec čo mn poradil jeden skúsený a múdry ujko. Neposielaj zbytočne žiadosti cez net tam, kde môžeš ísť osobne. Jednoducho tam zájdi a už to samo o sebe ti podstatne zvýši šance oproti tým čo len posielajú maily. Ďalšia vec je tá, že sa vážne divím že sa nedokážeš zamestnať keďže na záadnom slovensku je veľmi veľa roznych podnikov všetkého druhu od Malaciek, cez Lozorno v oboch je niekoľko veľkých výrobných hál a dokonca v skalici či senici sú obrovské výrobné závody. Poznám chalana čo tam šiel robiť p skončení strojníckej STU a dostal nástupný plat v čistom 700€ čo je v hrubom cca 1000€ a to je slušné.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Famine: Pohybujem sa v IT, a mám to aj v pláne študovať, resp. zamestnať sa v tom odbore. Wowko , ani iné onlajnovk som nikdy nehral. Star Wars ma neoslovil. Nie som zarytý fanúšik žiadnej hry ani filmu. Medzi ľudmi sa nikdy nebavím o novinkách vo svete IT, pokiaľ nie je nahodená taká téma, a nemám problém s komunikatívnosťou. Ako napísal Blur, tá tvoja definícia sa hodí možno tak na 12-15 ročných hráčov, ktorý nemajú s bežným "ajťákom" nič spoločné. :)

Famine: Takže ukázalo sa, že vo väčšine prípadov máš asi pravdu, a tí "komunikatívni" sa urazili, a už dvaja mi dali karmu. :lol:
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nebudem menovat komu co lebo by som sa aj tak stratil v tom.
Ja zrovna necakam ziadnu poziciu managera :D bral by som hocico co okrajovo suvisi s mojim studiom. A ver ze by som zobral aj iny job a hladal popritom ale nezoberu ta. Lebo nemas kvalifikaciu alebo mas prilis velku kvalifikaciu a "hladal by si si daco ine" co je vlastne pravda. Cize realne je akurat tak tesco pokladnik :D. Popri vyske som aj ja makal ale co ti to je platne kedze tu pracu co som robil brali ako vypomoc a tych 100 200€ dat studentikovi prenich nebol problem, ale ked ta chcu zamestnat nemaju preteba tolko prace pripadne nemaju tolko love alebo nechcu tolko love dat. Proste vytvorit poziciu ich stoji peniaze a stoji ich to vymysliet mu pracu na 8hod denne. Co sa tyka platov tak 700 v cistom je fajn a nevravim ze bych zato nesiel robit ale aj to je vysmech kedze vacsine ludi komu sa podari zamestnat v odbore s mojim vzdelanim bez praxe je nastupny plat v hrubom 1200€ a to som si nevycucal, chalani co nasli flek ten plat maju +- 100€, rovnako ked som naklikal na porovnani platov ze som absolvent pozadujem ako benefit len stravne listky mam nulovu prax .... tak vyliezol odtial plat 1104€. Vravim ja to neziadam v principe suma cca 800€ v cistom je premna natolko motivujuca aby som nehladal v blizkej dobe iny flek, je to asi to minimum s coho sa tu da vyzit tak aby si dake susne aj usetril. A co sa tyka mega strojnych firiem v okoli tak co ti poviem ja sa uz smejem ked nikde nechcu strojara ale sade hladaju but multi programatora alebo pokrocileho makaca v SAPe. Klasickeho aplikaca / mechatronika tu proste nikto nechce teda jedine ze bych mal 5 rocnu prax s programovanim CNC alebo robotickych ramien :S
Napísať odpoveď