pila motorova/elektricka

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Silmer
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

pila motorova/elektricka

Príspevok od používateľa Silmer »

Planujem kupu pily. No mam tak trocha dilemu ci kupit motorovu alebo elektricku. Vedel by mi niekto vysvetlit resp poradit ake ma ktora pila vyhody resp nevyhody? A preco napr nekupovat elektricku resp, preco prave kupovat motorovu pilu? Pripadne ktorym znackam sa vyhybat a tak :)
Momentalne rozmyslam medzi znackami husqvarna a stihl

Prosim vyjadrujte sa k tejto teme iba ti, co maju nejaku skusenost. Rady typu elektricku nie lebo motorova je lepsia mi moc nepomozu ;)
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: pila motorova/elektricka

Príspevok od používateľa M@rt1n »

možno ti pomôže toto :) http://mepila.blogspot.sk/2011/08/elektricka-vs.html

Ja osobne mam len benzinovu Husquarnu a sused ma nejaku elektricku a velakrat si ju odomna pozical lebo s tou svojou nemohol nieco odpilit..
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

Musis si najprv odpovedat na otazku, co a kde s tym chces rezat. Ak chces len obcas nieco prerezat alebo nachystat si par klatikov do kozuba tak ti postaci aj elektricka. Vyhodou je tichsi chod a jednoduchsia prevadzka, kedze nepotrebujes riesit benzin a olej. Nevyhodou je to ze pri praci musis neustale davat pozor na kabel a pracovat s nou mozes samozrejme len tam kde ten kabel dotiahnes...tj. ze si to nevezmes do lesa...Benzinova pila je urcite vhodnejsia ak potrebujes napriklad rezat kubiky dreva na zimu. Je vykonnejsia a pouzijes ju vsade tam kde elektricka nemoze. S elektrickou by si sa pri chystani palivoveho dreva natrapil ovela viac. Co poznam ludi, ktori vlastnia pily tak vsetko su benzinove a vacsinou su znacky STIHL (skusenostami overena kvalita)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Potvrdzujem, čo napísal Juicy.. ak chceš píliť iba nejaké konáriky a doštičky, môže Ti stačiť aj elektrická... ale ak už chceš raz-za-čas spíliť aj nejaký menší strom, určite je lepšia benzínová. S elektrickou som nikdy nepílil, ale čo mal sused, tak sa pri pílení dosť natrápil.. aj keď je pravda, že je pekne tichučká. Elektrická je ľahšia, takže musíš na drevo viac tlačiť.. zatiaľ čo motorová je ťažšia a tak Ti niekedy stačí iba držať pílu a ono to vlastnou váhou píli (ak máš dobre ostrú reťaz).

Inak tá naša motorová píla.. ani neviem značku, je to niečo z Baumaxu alebo Hornbachu.. nič moc, ale dá sa.. už som s ňou spílil niekoľko stromov + všetko okolo... a nemusím všade so sebou vláčiť po celej záhrade elektrický kábel + niekoľko prepojených predlžovačiek, prípadne keď som na strome, nemusím sa báť, že padajúci konár zachytí predlžovačku a tým stiahne aj mňa.

:)
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

na elektrike je nahorsi ten kabel, ked uz budes mat pilu ver mi ze budes potrebovat spilit nieco dalej od domu, a to s elektrikou len tak nespravis, nehovoriac o natahovani s kablami
co sa znaciek tyka, ja mam stihl, je to jednoduche, kvalitne vyrobene zariadenie ktore ta nesklame nikdy (v zime -10, rok nepouzivana, naskoci na tretie natiahnutie)
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

obe su motorove :)

a doporucam benzinovu.

- je tam sice obmedzenie benzinom a olejom, lenze uplna sloboda pohybu, co je pri pileni dost dolezite ( ked na teba pada strom a teba este kabel taha napr. )
- co moze byt este problem je startovanie - viem ze pri -15C alebo pri dlhsom nepouzivanii, treba mat trpezlivost aj so syticom, a startovanie nemusi byt jednoduche.
- benzinove maju obvykle vacsi vykon

benzinova je skor do hory... do lesa...

pokial chces stavat budku na zahradke a planujes s nou rezat cely zivot iba latky tak potom elektrika...

a este ku znackam - v podstate to mas jedno, dolezita je vsak retaz(kvalitna) - hocijaky motor ti ju roztoci podla svojho vykonu(na znacke velmi nezalezi)... a jej spravne napnutie a naostrenie.
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

Ok dik za rady , k+ vsetkym.
No mame chatu, a tam je vzdy co rezat naokolo..cize bude asi skor lepsia ta motorova. Aj ked je drahsia.

V mountfielde maju momentalne mot. pily v akcii o takmer -50% ak som to spravne pochopil, no iba znacka Oleo-Mac o ktorej som pravdu povediac vela nepocul. Tak ci sa oplati napr. takato pila http://www.mountfield.sk/benzinova-moto ... L2044.html
, alebo je lepsie si priplatit za kvalitu husqvarna/stihl aj ked pila bude slabsia http://www.hsqpartner.sk/tovar/retazove ... 440e:1871/
Cenovy rozpocet max 350-360eur
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matoa »

čo sa týka značky či husqvarna alebo stihl - ja si myslím, že je to kvalitovo jedno, ale mne sa viacej pozdáva stihl...
ale známa značka neznamená, že píla bude aj lepšia :)
a slabšia/silnejšia... to záleží čo chceš píliť, pokiaľ len tak trocha dreva na zimu, menšie stromy, konáre - tak stačí aj slabšia... my sme zobrali najslabšiu STIHL čo sa dala u nás zohnať a toto v pohode zvláda... hlavne si pozri akú dlhú lištu má a akú dlhú môžeš namontovať, aby sa nestalo, že kúpiš s dlhou a kratšia sa nebude dať namontovať a bude ti to možno aj zavadzať... my sme zobrali najkratšiu čo sa dá namontovať, kvôli tomu, že sa nepília veľké/hrubé drevá a úplne to postačuje na to čo potrebujeme píliť, ale keby bolo treba dlhšiu, tak nieje problém prehodiť...
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

mno, ta oleo mac je dost tazka, a imo lista by ti stacila 35cm (metrove buky nebudes rezat, mensia lista je sikovnejsia a priatelskejsia k zaciatocnikom)
co sa vykonu tyka, ak nebudes znova rezat buky na palivove drevo, tak ti postaci aj 1,5kw
ono cim vyssi vykon tym viac mozes do nej tlacit a tym rychlejsie rezes, ale toto naozaj potrebujes len ked mas na dvore 30 kubikov buku a mas jeden den na spracovanie
samozrejme cim dlhsia lista = vacsi zaber = tym viac vykonu potrebujes (uvazujem ze rezes s celou listou velke drevo)

ta husqvarna je fajn, dedo mal dvoje neznackove pily a casto ich pouzival a EXTREMNE sa kazili, boli s nimi problemy, takze zamna jedine husq alebo stihl
ja mam stihl ms230 (kupena v r 2009, za vtedy 360e, co dnes v akcii stoji 370 O.o) som fakt max. spokojny, myslim ze ale ani s nizsim modelom http://www.stihl.sk/produkty/stihl/moto ... 43?lang=sk by si chybu nespravil
rufus59
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa rufus59 »

Tak tiez mozem odporučiť STIHL tiez mame 290 pouzivame na spracovanie dreva ku kozubu. Zvážam drevo z lesov tam tiež čo som videl používali STIHL a nemali problémy, Husqvarna nemám skusenosti.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

Pri motorovej píle sa oplatí zainvestovať, predsa len taká Stihlka vydrží niekoľko rokov.
Čo sa týka neznačkových píl, strašne sa kazia (osobné skúsenosti).
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Len tak na okraj k neznackovym pilkam, otec kupil čínu za 100€ asi pred troma rokmi, potrebuje viac oleja, robit sa da tak 15min a potom treba pauzu, ale za tie roky ziadna porucha, len sa vymenila lista a retaz, na take somariny okolo domu staci bohate. Bezne s nou pilime drevo na zimu, naposledy 15 metrov dreva a pilka fici stale :D aj ked to trva dlhsie kvoli pauzam
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Tak za mňa zase Husqvarna. Máme doma 55, ročne nareže kludne aj 15 fúr a ide stále dobre. Za roky sa tam menil len vzduchový filter ak si dobre pamatám. Je pružná a nezavíja tak ako Stihlka v podobnej triede. Čo som mal možnosť porovnať tak píli od HQ mi prídu robustnejšie (niektoré ale ťažšie). Zo žiadnou nič nepokazíš.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ono, stihl maju charakteristicky zvuk, mierne sa lisiaci od "klasickej" motorovej pily :D
ale zase, mne sa zdaly stihlky "jednoduchsie" a pevnejsie spracovane, ziadne extra kryty, casti, poklopy atd, proste jeden kus plastu a jeden kryt na filter
ale ako pisem, ani s jednou chybu nespravi, nech si ich ide ohmatat do shopu a nech sa rozhodne
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

My pouzivame MS 250tku kazdy rok na chystanie asi 20kubikov dreva a sluzi zatial v pohode. Ked sa clovek primerane stara, pila vydrzi dlho. Drzal som v ruke uz aj 180tku je ovela lahsia, ma trosku kratsiu listu no musis ju aj viac vytacat a tlacit menej aby si co to porezal. Ja to vidim na 230tku alebo 250tku. Zbehni si do predajne nech ti ukazu obidve a rozhodni sa podla pocitu ;-)
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

ja som robil aj s pilkou znacky dolmar, malinka benzinova pilka slusne pilila a nemyslim, ze dolmar je nejaka extra znacka ako stihl ci huska.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Low end benzínová je rádovo lepšia ako elektrická. Určite kúp benzínovú.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Robil som s Husqvarnou, Stihlkou aj Dolmarkou. Doma mame Husqvarnu 365. Pila ma uz asi 15 rokov, zazila profesionalnu eru pilcika asi 3 roky, teraz sa uz vyuziva len na obcasne brigady alebo ked treba nahotovat drevo doma. Motorova pila sa ti oplati skor, pretoze mozes neobmedzene manipulovat, nemusis davat pozor na kabel, nic ta neobmedzuje. Nadrz benzinu ti vydri dost dlho, takze spotreby sa bat nemusis. Urcite si vyberaj znackove a hlavne overene pily - Stihl alebo Husqvarnu. Koli kvalite, lahko dostupnym nahradnym dielom atd.
Mna este dost zaujala znacka Dolmar (vyvazenostou aj vyzorovo :) )ale vyber uz necham na teba.
Napísať odpoveď