rez kocky

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
julish
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

rez kocky

Príspevok od používateľa julish »

hojky, potrebujem pomoc s rezom kocky. iba ten zaciatok. mame urcene na zaciatku 3 body (modre) a neviem ako mam dostat ten cerveny :(
neviete mi niekto poradit pls?
dik

//obrázky patria do prílohy, prečítaj si pravidla
Prílohy
kocka1.JPG
Forsaken
King
King

Re: rez kocky

Príspevok od používateľa Forsaken »

takéto dačo ?
Prílohy
kocA.jpg
julish
Medium Star
Medium Star

dik, ale ja to vyriesene mam, cez 1 program, ale neviem ako mam dostat ten cerveny bod.. toto tam totiz vysvetlene nebolo.. :( ostatne uz vsetko viem
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

nikto nieje neomylný,
takže odkaz pre K :minus: nabudúce sa aspoň podpíš nech viem čo za de*** si myslí o sebe že je dokonalý.

pridávam správne riešenie.
Prílohy
koca2.jpg
julish
Medium Star
Medium Star

stale sa nechapeme :)
ja som to spravne riesenie mal hned na zaciatku. ja ale neviem, ako mam dostat ten CERVENY bod, na mojom prvom obrazku. su tam 3 modre (ktore su zadane na zaciatku) a 1 cerveny a tencerveny neviem ako ho mam dostat :(
Iron-Eddie
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Iron-Eddie »

V prvom rade si všimni, že na začiatok nemôžeš "prerezať" žiadnu stenu, pretože tie začiatočné body sú v rôznych rovinách. Urči si, ktorý bod z týchto troch má určujúcu polohu - odporúčam vpravo dole. K ostatným urobíš pomocný bod kolmicou na spodnú rovinu a jeden z týchto pomocných bodov (zelené na obrázku) spojíš s určujúcim (najlepšie ten pomocný vpredu, to ale ešte nie je rez!). Následne priamku, na ktorej je druhý pomocný bod predĺžiš tak, aby sa ti táto priamka pretla s tou, na ktorej ležia určujúci a prvý pomocný bod. Tým dostaneš prvý bod (čierny), ktorý môžeš použiť na rez, keď ho spojíš s pôvodným horným (je totiž v zadnej rovine). Potom v pravej bočnej rovine opäť dostaneš bod (edit: pri tomto postupe by toto mal byť ten červený), ktorý spojíš pre ďalší rez s tým určujúcim. Následne v ľavej bočnej rovine urobiš z tam určeného modrého bodu rovnobežku s rezom pravej bočnej roviny - a tam by si potom mal dostať ten červený bod.

Pridávam obrázok aj s legendou.

Celé je to o tom, ktorý z tých troch bodov (ak máš takúto situáciu) si zvolíš, ako určujúci. K ostatným musíš kolmicou vytvoriť pomocné na tú rovinu, v ktorej je. To, ktorý by si si z nich zvolil, je na tebe - riešenie by malo byť rovnaké.

Schávlne som si to spravil pre kontrolu ešte tak, že som iný z tých bodov označil za určujúci - vyšlo to rovnako. :smt015
Prílohy
Kocka.JPG
julish
Medium Star
Medium Star

diky diky, presne toto som potreboval :)
Iron-Eddie
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Iron-Eddie »

Počkaj, ale teraz si nie som istý, či išlo presne o ten konkrétny červený bod, alebo jednoducho o bod prvých rezov - v tom prípade jednoducho za ten červený považuj prvý hnedý (spojený s čiernym). V každom prípade, nemáš za čo. :)
Tralala2
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Tralala2 »

A musí byť ten výsledný útvar aj vždy rovnako otočený? Lebo mali sme taký príklad, ktorý sme v škole robili pomocou tých pomocných bodov, čo sa predlžujú mimo kocky. A ja som urobila ten istý príklad, ale zdalo sa mi to jednoduchšie s rovnobežkami, vyšiel mi tiež 5-uholník, ale bol inak pootáčaný alebo čo. Znamená to, že to bolo zle?
Napísať odpoveď