Okraje pri tlači
Okraje pri tlači
Zdravím,
chcel by som sa informovať ako a aké okraje mám dávať. Robím projekt väčšieho formátu v rozlíšení 300DPI a bude vo veľkonákladovej tlači cca 1000 kusov. Koľko mm treba nechať na okraje - teda nejaká napríklad jednofarebná plocha od okraju samotného obsahu, ktorý nesmie byť nijak urezený pri prípadnej chybe tlače až po okraj samotného súboru obrázku. Proste nejaká tolerančná vzdialenosť okolo okraja, aby mi pri prípadnej nepresnosti tlače / tlačiarne neurezalo z obsahu.
Ďakujem.
chcel by som sa informovať ako a aké okraje mám dávať. Robím projekt väčšieho formátu v rozlíšení 300DPI a bude vo veľkonákladovej tlači cca 1000 kusov. Koľko mm treba nechať na okraje - teda nejaká napríklad jednofarebná plocha od okraju samotného obsahu, ktorý nesmie byť nijak urezený pri prípadnej chybe tlače až po okraj samotného súboru obrázku. Proste nejaká tolerančná vzdialenosť okolo okraja, aby mi pri prípadnej nepresnosti tlače / tlačiarne neurezalo z obsahu.
Ďakujem.
Re: Okraje pri tlači
Pri rozmere 10-20" je taký štandard asi 0,25", takže 0,64cm. Je to viac menej na tebe, ale pod túto hranicu by som nešiel.
-
uNreal_saTch^
Professional
Akeho formatu je ten projekt? A4 alebo billboard?? Kazdopadne pri okraji by si nemal davat podstatne veci, ktore maju byt vo finalnom diele nosne. Treba na to mysliet vopred pri jeho vyrobe.
Bude to veľkosť cca 1000x700mm teda zhruba B1. Po okraji budú reklamy (ktoré sú mimoriadne dôležité).
-
uNreal_saTch^
Professional
tak predpokladam ale, ze si ich nedal 1mm od okraja :]
Držal by som sa medzi .25" a .50". 
-
weroro
Flash coder
- Kontaktovať používateľa:
Pri týchto rozmeroch je offset 0.25 normálny, nemusíš to preháňať na 0.50.
Na milimetre je to 12,7, však?
-
weroro
Flash coder
Neviem prečo to Hensym udáva v palcoch, ale ja som to udal v centimetroch, takže 2.5mm
Ďakujem.
Som zvyknutý udávať to v palcoch, keďže sa pohybujem, a zoznámil som sa s tým hlavne na zahraničných weboch. Štandard "bleedov" tlače pri týchto menších rozmeroch býva väčšinou tých 0.25", čo je 0,64cm, a teda 6,4mm. 
weroro: kde si vzal 2,5mm? To je predsa nejakých 0,1", nie?
weroro: kde si vzal 2,5mm? To je predsa nejakých 0,1", nie?
-
weroro
Flash coder
0.25cm je 2.5mm
Jáj, sorry, ja že sa stále bavíme o palcoch. Každopádne, ja mám skúsenosti s 0,25", ale hádam bude 0,25cm bohato stačiť. 
3-5 mm dovnutra aj von od cisteho rozmeru, teda okrajov strany kvoli orezu...
Takže, niečo som si našiel na nete ohľadom tých okrajov. Z tlačiarne mám informácie takéto:
Rozmery: 1.000 x 700 mm, čistý rozmer 980x680mm
To znamená, že grafiku treba dodať v rozmere celkovo 1000 x 700mm - tento rozmer zahŕňa aj okraje a tým pádom z každej strany treba dať okraj 10mm? Už sa bavíme o tomto konkrétnom projekte a tejto konkrétnej tlači. Možno malá výhoda v mojom konkrétnom prípade je, že okraje sú z každej strany rovnaké - 1 farba.
Takže bude stačiť, ak vytvorím obsah s čistým rozmerom 980 x 680mm (z ktorého už za žiadnu cenu nebude nič orezané) a okolo neho ešte pridám z každej strany okraj 10mm (jednofarebný pásik s touto hrúbkou) a tým pádom celý dokument bude mať 1000 x 700 mm a bude to ok?
Lebo napríklad tu je to trošku inak: http://www.unipress.cz/images/stories/d ... a-spad.jpg
Časť obsahu je "natiahnutá" za pomyselný okraj a ešte za ním je ďalší jednofarebný priestor - okraj. A čo tie značky v každom rohu? Tiež ich tam musím dať?
(Je mi to až jemne trápne sa takto vypytovať, ale nemám s týmto skúsenosti a robím to prvý krát. Každopádne som veľmi vďačný každému.)
Rozmery: 1.000 x 700 mm, čistý rozmer 980x680mm
To znamená, že grafiku treba dodať v rozmere celkovo 1000 x 700mm - tento rozmer zahŕňa aj okraje a tým pádom z každej strany treba dať okraj 10mm? Už sa bavíme o tomto konkrétnom projekte a tejto konkrétnej tlači. Možno malá výhoda v mojom konkrétnom prípade je, že okraje sú z každej strany rovnaké - 1 farba.
Takže bude stačiť, ak vytvorím obsah s čistým rozmerom 980 x 680mm (z ktorého už za žiadnu cenu nebude nič orezané) a okolo neho ešte pridám z každej strany okraj 10mm (jednofarebný pásik s touto hrúbkou) a tým pádom celý dokument bude mať 1000 x 700 mm a bude to ok?
Lebo napríklad tu je to trošku inak: http://www.unipress.cz/images/stories/d ... a-spad.jpg
Časť obsahu je "natiahnutá" za pomyselný okraj a ešte za ním je ďalší jednofarebný priestor - okraj. A čo tie značky v každom rohu? Tiež ich tam musím dať?
(Je mi to až jemne trápne sa takto vypytovať, ale nemám s týmto skúsenosti a robím to prvý krát. Každopádne som veľmi vďačný každému.)
-
weroro
Flash coder
Takéto veci sa robia v Corely alebo Indesigne (proste software na to určený) a nie vo Photoshope. Orezové značky sú samozrejmosťou a v mnou vymenovaných dvoch prostrediach sú aj v klasickej ponuke na dva kliky myšou.
Takže v tých programoch si zadám požadované rozmery a všetko potrebné už spravia za mňa?
-
uNreal_saTch^
Professional
Podla toho co pises tam nastavis cisty format + pri velicine bleed nastavis 10mm. Pri exportovani treba dat pozor aby si to exportoval s orezovymi a registracnymi znackami. Tu mas priklad tvojho nastavenia v indesigne.
Unreal: v tomto prípade bleedy snáď na 20mm, nie? Keďže 1000>980 a 700>680.
-
uNreal_saTch^
Professional
10 na kazdej strane = 20 spolu :]
ak by si dal na kazdej strane 20, tak vysledny rozmer by bol 1020 x 720.
ak by si dal na kazdej strane 20, tak vysledny rozmer by bol 1020 x 720.