Zvysenie platu
Zvysenie platu
Pokusal som sa najst podobnu temu, ale nepodarilo sa, ak a nieco taketo niekde rozobera, tak ma prosim navedte.
Cca pred mesiacom som nastupil do svojej prvej prace (v juni som skoncil VS). Ako jeden z mala som mal stastie najst si pracu, ktora ma bavi. Spravil som vsak jednu chybu este na osobnom pohovore pred nastupom. Samozrejme prislo na otazku: Aky plat si predstavujete? Kedze som tu pracu chcel (a samozrejme potreboval), tak som povedal sumu o nieco nizsiu. Na co mi sef povedal: "To ste ochotny pracovat za XY? Tak to vam dame!" Nezarabam malo, len ma skrie, ze som si mohol bez problemov vypytat viac a pravdepodobne by som to aj dostal.
No a tu je otazka: Chcem casom poziadat o zvysenie platu. Samozrejme som vo firme novy, tak to nechcem riesit hned, to by bolo asi blbe. Kolko mam podla vas pockat? Ja rozmyslam, ze pockat do konca roka a budem to riesit v januari. A ako to mam riesit? Mam to na sefa vybalit rovno na rovinu, ze by som chcel vyssi plat, alebo mate na to nejake grify?
Cca pred mesiacom som nastupil do svojej prvej prace (v juni som skoncil VS). Ako jeden z mala som mal stastie najst si pracu, ktora ma bavi. Spravil som vsak jednu chybu este na osobnom pohovore pred nastupom. Samozrejme prislo na otazku: Aky plat si predstavujete? Kedze som tu pracu chcel (a samozrejme potreboval), tak som povedal sumu o nieco nizsiu. Na co mi sef povedal: "To ste ochotny pracovat za XY? Tak to vam dame!" Nezarabam malo, len ma skrie, ze som si mohol bez problemov vypytat viac a pravdepodobne by som to aj dostal.
No a tu je otazka: Chcem casom poziadat o zvysenie platu. Samozrejme som vo firme novy, tak to nechcem riesit hned, to by bolo asi blbe. Kolko mam podla vas pockat? Ja rozmyslam, ze pockat do konca roka a budem to riesit v januari. A ako to mam riesit? Mam to na sefa vybalit rovno na rovinu, ze by som chcel vyssi plat, alebo mate na to nejake grify?
Re: Zvysenie platu
o kolko by si chcel poziadat viac? staci v %, na to je podla mna dost skoro, hned na zaciatku pises ze si rad ze si si zohnal pracu hned po skole, ktora ta bavi...ak ide o zanedbatelnu sumu, tak naco to kazit?
nezareagoval tak sef len zo srandy?
nezareagoval tak sef len zo srandy?
idealny cas je na konci skusobnej doby. Neviem o aku firmu ide. U nas je nastaveny cyklus, skonci rok, vyhodnotia sa vysledky, premie a zhodnotia platy(februar, marec). Mimo cyklu je vzdy problem, pokial s tym nie je spojena aj nejaka nova pozicia, resp nieco s cim to moze aj manager zdovodnit, je to tazke, specialne ak je hiring freeze a setri sa. Sam som v podobnej situacii a 2 mesiace dozadu som riesil nieco podobne, kedze cakame dieta a potreboval som sa pohnut.
@Chezter: No ano, mas pravdu. Plat mam nastaveny tak, ze si nemusim utahovat opasok, ale nic neusetrim (platim si najomne a este aj skolu, pokracujem v studiu dalej).
Ked si to dam na percenta, tak to naozaj znie sialene, to zvysenie, ktore by som chcel, aby som usetril poriadne peniaze. Bolo by to nejakych +20%. Ale viem, že sefovstvo mi tie peniaze da, co som pozistoval, tak kolegovia maju platy na takej urovni. Ano, beriem, som novacik, preto mi ide o to, ze aka doba je potrebna na to, aby ma uz nebrali za novacika a aby to nevyznelo ako drzost, ze by som hned chcel viac.
@Matki: U nas sa praveze prave prijmaju este dalsi (firma rozbieha novy segment). Pracujem v oblasti marketingu. Je to trochu demotivujuce v tom, ze prave k nam nastupila baba na administrativnu cinnost, ktora sa stara len o faktury a pod. a ma podobne ohodnotenie ako ja, ktory ma ovela vacsiu zodpovednost a aj pracovnych cinnosti.
Ked si to dam na percenta, tak to naozaj znie sialene, to zvysenie, ktore by som chcel, aby som usetril poriadne peniaze. Bolo by to nejakych +20%. Ale viem, že sefovstvo mi tie peniaze da, co som pozistoval, tak kolegovia maju platy na takej urovni. Ano, beriem, som novacik, preto mi ide o to, ze aka doba je potrebna na to, aby ma uz nebrali za novacika a aby to nevyznelo ako drzost, ze by som hned chcel viac.
@Matki: U nas sa praveze prave prijmaju este dalsi (firma rozbieha novy segment). Pracujem v oblasti marketingu. Je to trochu demotivujuce v tom, ze prave k nam nastupila baba na administrativnu cinnost, ktora sa stara len o faktury a pod. a ma podobne ohodnotenie ako ja, ktory ma ovela vacsiu zodpovednost a aj pracovnych cinnosti.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Ak chceš žiadať o vyšší plat, musíš si najprv uvedomiť, či si v pozícii vyjednávača. Či pre neho nie je jednoduchšie ťa vyhodiť a zobrať iného ktorý to bude robiť za tvoj terajší plat. Ak to je robota kde treba know-how, kde treba skúsenosti, kde si sám na svoju robotu a nemá ťa kto zastúpiť a podobne, tak ťa nevyhodí a zváži vyšší plat. Ale za okolností ako si spomenul, že si nováčik tak asi v takej pozícii nie si
Momentalne je to pomerne casty problem. Novi ludia maju vyssie platy, ako ti co par rokov pocuvaju o krize a ako sa neda . Sam riesim podobnu dilemu, osobne si myslim, ze je lahsie si najst pracu s vyssim platom, ako vyjednat zvysenie.
Audio, jasne, ale aka je ta doba, po ktorej uz novacik nebudem? Po skusobnej dobe? Pol roka? Rok?
Je to tvoriva robota s know-how, kde ked sa clovek zabehne nie je az tak lahko nahraditelny, takze do buducna mam celkom dobru sancu si myslim
@Matki: pre mna nema vyznam menit zamestnania, ktore ma bavi po mesiaci od nastupu. navyse v dnesnej dobe hladat nieco nove...
Je to tvoriva robota s know-how, kde ked sa clovek zabehne nie je az tak lahko nahraditelny, takze do buducna mam celkom dobru sancu si myslim
@Matki: pre mna nema vyznam menit zamestnania, ktore ma bavi po mesiaci od nastupu. navyse v dnesnej dobe hladat nieco nove...
tak na konci skusobnej by si si mal sadnut so sefom, kde by ti mal minimalne povedat, ci pokracujes
a je bezne , ze sa vtedy zhodnocuje plat, resp. bolo
Áno, na konci skúšobného obdobia môžeš skúsiť nahodiť túto otázku, ale ako bolo písané vyššie, musíš byť opatrný, pretože môžu miesto Teba hneď prijať nového. Alebo potom ešte keď sa Ti skončí pracovná zmluva, ak ju máš na dobu určitú a zamestnávateľ má záujem zmluvu predĺžiť na ďalšie obdobie. Prípadne, ak sa vo firme udejú nejaké zmeny, pridajú Ti novú agendu a tak.
Zmluvu mam na neurcito.
Zatial sa len rozbieham, uvidim, kolko mi toho nalozia, zhodnotim to a niekedy behom januara/februara by som to skusil. Dik za rady
Zatial sa len rozbieham, uvidim, kolko mi toho nalozia, zhodnotim to a niekedy behom januara/februara by som to skusil. Dik za rady
-
Grim
Darca
...ja by som asi počkal pol roka...ak budeš zabehnutý, bude ťažšie ťa vyhodiť, lebo zaúčať nováčika...
-
Soviet
Darca
Po skusobnej najlepsie. Vtedy mozes zaziadat, ale isto nie o 20%, kedze to je uz celkom dost. Ale o dakych 100eur (zalezi od typu prace) by ti mohli v pohode schvalit.
-
audiotrack
VIP
v skúšobnej isto nie. Možno tak rok, ak nebude aktívny sám. Mne šéf zdvihol po cca pol roku v práci. Ak je to taká robota ako píšeš, že nie si ľahko nahraditeľný, tak ti ten plat dvihne aj sám po čase, lebo si uvedomí koľko do teba investoval, a radšej si ťa bude chceť udržať ako zase investovať do nového zamestnanca.Fiju napísal:Audio, jasne, ale aka je ta doba, po ktorej uz novacik nebudem? Po skusobnej dobe? Pol roka? Rok?
-
uplink
VIP
Ak je zamestnávateľ ko*ot, tak nepomôže nič. Viď moje ex zamestnanie. Pracoval som za smiešnu mzdu [nejakých 2.75 na hodinu]. Odmena z miliónového projektu po ôsmych mesiacoch makačky bola 400 eur na ktorom som niesol bremeno viac ako 60%. Naučil som sa pracovať v exkluzívnom a drahom softe.
Výsledok? Zvýšenie ani o mizerných 100 eur [netto] neprichádzalo v úvahu [z 550 netto] po roku. Tak som odišiel, keď chceli dorobiť veci v tom softe, povedal som za 2000 ojro. Oni nie, dali to spraviť externistovi za 6000! Chorá logika. Cudzákovi zaplatia aj 300%, len aby nemuseli zaplatiť vlastného zamestnanca spravodlivo!
Nového borca ktorého prijali a robil 20% z toho čo ja [na všetko ostatné povedal "to neviem", nebol debil ako ja čo vedel všetko, je zlé vedieť veľa, treba sa hrať na tupca čo vie robiť len veci ktoré má v náplni práce] dostal nástupák 800 evri [netto]. Tož, svet je plný k*kotov a vedúci firiem sú z nich obvykle najväčší. Takže žiadať zvýšenie platu závisí obvykle práve od povahy vedúceho a rozhodujúceho, ako od toho či je to relevantné, alebo nie.
Výsledok? Zvýšenie ani o mizerných 100 eur [netto] neprichádzalo v úvahu [z 550 netto] po roku. Tak som odišiel, keď chceli dorobiť veci v tom softe, povedal som za 2000 ojro. Oni nie, dali to spraviť externistovi za 6000! Chorá logika. Cudzákovi zaplatia aj 300%, len aby nemuseli zaplatiť vlastného zamestnanca spravodlivo!
Nového borca ktorého prijali a robil 20% z toho čo ja [na všetko ostatné povedal "to neviem", nebol debil ako ja čo vedel všetko, je zlé vedieť veľa, treba sa hrať na tupca čo vie robiť len veci ktoré má v náplni práce] dostal nástupák 800 evri [netto]. Tož, svet je plný k*kotov a vedúci firiem sú z nich obvykle najväčší. Takže žiadať zvýšenie platu závisí obvykle práve od povahy vedúceho a rozhodujúceho, ako od toho či je to relevantné, alebo nie.
OT:

Zadávateľ (kontaktná osoba) z Tvojej bývalej firmy sa s externistom dohodol, že to spravia za 6000€, ale že minimálne 2000€ pôjde do vrecka jemu. Pre neho je výhodnejšie zarobiť 2000€, ako firme ušetriť 4000€..uplink napísal:keď chceli dorobiť veci v tom softe, povedal som za 2000 ojro. Oni nie, dali to spraviť externistovi za 6000! Chorá logika.
len aby tie 100€ nebolo prave tych 20%Soviet napísal:mozes zaziadat, ale isto nie o 20%, kedze to je uz celkom dost. Ale o dakych 100eur (zalezi od typu prace) by ti mohli v pohode schvalit.
Chezter, to nie
Nastastie 
-
uplink
VIP
externista bol známy z veľmi známej [momentálne nemenovanej, v ss ak chceš] firmy a viem koľko za to zobral. Jednoducho plnú sumu, ten borec [môj zamestnávateľ] z toho nemal nič ani cent navyše.brm napísal:OT:
Zadávateľ (kontaktná osoba) z Tvojej bývalej firmy sa s externistom dohodol, že to spravia za 6000€, ale že minimálne 2000€ pôjde do vrecka jemu. Pre neho je výhodnejšie zarobiť 2000€, ako firme ušetriť 4000€..
ako pisali ostatne.. pockaj na prve hmatatelne vysledky, kde ukazes, ze si pre firmu prinosom.. potom sa vyjednava o plate omnoho lepsie
.
ak chces zvysit plat radikalne, musis postupit v strukture spolocnosti vyssie.. alebo prejst do inej firmy.
A ten uplinkov priklad je mi celkom znamy.. u nas odmietli zvysit kolegovi po X rokoch plat (ziadal cca 1.300€). Nedali, tak podal vypoved. Zamestnal sa za este lepsich podmienok a na jeho miesto vzali (v nudzi) ineho cloveka, ktory mal plat cca 2.000, fir. auto, fir. byt
.
ak chces zvysit plat radikalne, musis postupit v strukture spolocnosti vyssie.. alebo prejst do inej firmy.
A ten uplinkov priklad je mi celkom znamy.. u nas odmietli zvysit kolegovi po X rokoch plat (ziadal cca 1.300€). Nedali, tak podal vypoved. Zamestnal sa za este lepsich podmienok a na jeho miesto vzali (v nudzi) ineho cloveka, ktory mal plat cca 2.000, fir. auto, fir. byt
sice nepracujem na plny uvazok, no ako studentovi mi sef zvysil plat 2x (prvy krat mozno po pol roku) s tym ze 2.krat mi nalozil aj troska viac zodpovednosti. Pokial vo firme budu vidiet, ze na sebe pracujes, a ze sa lepsis, a nemas sproteho sefa, tak ta ocenia aj bez toho aby si si to pytal. Treba len cakat, a neflakat