Okraje pri tlači
Re: Okraje pri tlači
Mozoček mi očividne nepracuje ako by mal. Samozrejme, máš pravdu. Sorry. 
Ďakujem vám všetkým za postrehy. Veľmi ste mi pomohli. 
//autoeditácia príspevku (12 Okt 2012, 13:13)
Taká vec, všimol som si, že celkový okraj je delený na 2 menšie. Jeden je mimo dokumentu (červený), druhý je vo vnútri dokumentu (fialový). Vedel by mi ich niekto, prosím, aspoň zhruba opísať a pomenovať? A trochu ma znepokojuje fialový, orezáva 10 mm reálneho dokumentu.
Je to rovnaké, ako tu http://www.unipress.cz/images/stories/d ... a-spad.jpg ? Že vo fialovom okraji má byť "umelo natiahnutý" okraj dokumentu - už bez obsahu a v červenom už má byť len čistý bezfarebný okraj?
Pri mojom rozmere 1000 x 700 mm to teda znamená, že čistý obsah má mať 980 x 680 mm, alebo ako? Som z toho trochu jeleň.
//autoeditácia príspevku (12 Okt 2012, 13:13)
Taká vec, všimol som si, že celkový okraj je delený na 2 menšie. Jeden je mimo dokumentu (červený), druhý je vo vnútri dokumentu (fialový). Vedel by mi ich niekto, prosím, aspoň zhruba opísať a pomenovať? A trochu ma znepokojuje fialový, orezáva 10 mm reálneho dokumentu.
Je to rovnaké, ako tu http://www.unipress.cz/images/stories/d ... a-spad.jpg ? Že vo fialovom okraji má byť "umelo natiahnutý" okraj dokumentu - už bez obsahu a v červenom už má byť len čistý bezfarebný okraj?
Pri mojom rozmere 1000 x 700 mm to teda znamená, že čistý obsah má mať 980 x 680 mm, alebo ako? Som z toho trochu jeleň.
Myslím, že obsah v červenom rámiku bude umelo dotiahnutý, a fialové pole znamená iba vnútornú odchýlku. Tj. priestor, kde by si nemal mať nič, čo by v tlači mohlo chýbať (text, a pod..), to vo fialovom rámiku je ale klasická súčasť obrázku. Čierny rámik by mal byť reálna veľkosť - 1000x700. Ak sa mýlim opravte ma.
-
uNreal_saTch^
Professional
Orezavat sa vsetko bude podla cierneho okraju. Celu grafiku rob ale po cerveny okraj (presah). Fialove si nemusis vsimal ak nechces, je to iba pomocna vec. napr ak nechces davat 2cm od kraja ziadny text, tak si nastavis okraje na 2cm a tym padom by si za fialovu ciaru nemal davat texty (priklad iba). Je to nieco ako ked si v skole spravis okraj, po ktory pises...
Takže mi stačí grafiku vopchať do čierneho obdĺžniku a tým je všetko vyriešené a nehrozí, žeby by sa pri tlači a následnom oreze mohlo orezať niečo, čo tam malo byť? S tým, že po červenú líniu bude obsah taký istý, ako po čiernu - bude plynule pokračovať. V mojom prípade bude okraj žltý, čiže po čiernu bude žlté pozadie aj s obsahom (napr. text) a od čiernej po červenú bude už iba to žlté pozadie, tak?
Ako som písal. Odchýlky pri tlači nevznikajú len do jedného smeru. Ak sa to pri tlači na jednej strane posunie viac k červenému okraju, tak sa to na druhej môže posunúť smerom od čierneho dnu, a vznikne ti to, že ti to môže odtrhnúť kúsok textu.
Zhrnutie:
-všetok obsah v obrázku rob tak, aby nezasahoval do fialového okraju.
-vetko za fialovým okrajom by malo byť monotónne pozadie.
-pole v čiernom okraji je pôvodné rozlíšenie, 1000x700mm.
Zhrnutie:
-všetok obsah v obrázku rob tak, aby nezasahoval do fialového okraju.
-vetko za fialovým okrajom by malo byť monotónne pozadie.
-pole v čiernom okraji je pôvodné rozlíšenie, 1000x700mm.
A vzdialenosť medzi fialovým a čiernym okrajom má byť z každej strany 10mm? (vzhľadom pre konkrétny prípad aj tlačiareň)
Úplne som sa v tom stratil... 
Ten obrázok, čo si sem dal, to je originál z tej tlačiarne kde to ideš tlačiť? Pretože si písal, že ty im dodáš 1000x700mm, a dostaneš vytlačenú 980x680mm grafiku. Tým pádom, ak je ten tvoj obrázok priamo z ich tlačiarne, tak reálna veľkosť, ktorú im poskytneš (1000x700) má byť v čiernom, alebo červenom rámiku? Ak v čiernom, tak vzdialenosť medzi fialovým a čiernym musí byť tých 10mm - čiže medzi fialovou a čiernou čiarou by nemalo byť nič. Ak 1000x700 sa rovný červený rámik, tak by grafika nemala presahovať čierny rámik, a ten fialový si vôbec nemusíš všímať.
Každopádne, ak necháš medzi čiernou a fialovou čiarou "prázdnu" časť 10mm, tak tým vôbec nič nepokazíš. Maximálne budeš mať o 0-10mm širší okraj.
Ten obrázok, čo si sem dal, to je originál z tej tlačiarne kde to ideš tlačiť? Pretože si písal, že ty im dodáš 1000x700mm, a dostaneš vytlačenú 980x680mm grafiku. Tým pádom, ak je ten tvoj obrázok priamo z ich tlačiarne, tak reálna veľkosť, ktorú im poskytneš (1000x700) má byť v čiernom, alebo červenom rámiku? Ak v čiernom, tak vzdialenosť medzi fialovým a čiernym musí byť tých 10mm - čiže medzi fialovou a čiernou čiarou by nemalo byť nič. Ak 1000x700 sa rovný červený rámik, tak by grafika nemala presahovať čierny rámik, a ten fialový si vôbec nemusíš všímať.
Každopádne, ak necháš medzi čiernou a fialovou čiarou "prázdnu" časť 10mm, tak tým vôbec nič nepokazíš. Maximálne budeš mať o 0-10mm širší okraj.
Ten obrázok je z InDesignu, tam je čierny rámik 1000 x 700.
Inštrukcie z tlačiarne sú takéto: grafiku treba pripraviť na čistý rozmer = rozmer po oreze 980x680mm+nejaké mm na spadavku.
Takže celkovo má mať dokument 1000 x 700, z toho na každej strane má byť 10mm okraj, potom nejaké 3mm na spadávku a potom obsah. Kedže v mojom prípade sú okraje jednofarebné, bude to v podstate 13mm hrubý okraj. Tak?
Ak to už teraz nie je teoreticky správne, tak potom už vážne neviem.
Inštrukcie z tlačiarne sú takéto: grafiku treba pripraviť na čistý rozmer = rozmer po oreze 980x680mm+nejaké mm na spadavku.
Takže celkovo má mať dokument 1000 x 700, z toho na každej strane má byť 10mm okraj, potom nejaké 3mm na spadávku a potom obsah. Kedže v mojom prípade sú okraje jednofarebné, bude to v podstate 13mm hrubý okraj. Tak?
Ak to už teraz nie je teoreticky správne, tak potom už vážne neviem.
-
uNreal_saTch^
Professional
Ak ty nie si trol, tak potom už ja vážne neviem.
Niesom trol, len nechem dať natlačiť 1000ks hovadín. 
Ešte sa spýtam trošku mimo témy. Keď som to uložím do PDF má to skoro 2GB (1,86GB). Je to normálna veľkosť pri projekte rozmerov B1 s rozlíšením 300DPI? Skúšal som aj meniť tie nastavenia pri ukladaní, ale stále je tá veľkosť prakticky rovnaká.
//ďakujem weroro.
//ďakujem weroro.
-
weroro
Flash coder
- Kontaktovať používateľa:
Hoď to PDF-ko do programu Adobe Distiller. Keď odosielame PDF-ká do tlače, tak to cez to prevetrávame. 
Doporucujem vyrobit korektny Postscript subor vhodny pre tlac na ofsete a ten potom nasledne distillovat do PDF ...
-
uNreal_saTch^
Professional
Toto sa robilo niekedy, ked graf. software nevedel spravit kvalitne tlacove PDF. Od casu, kedy vyslo napr. Adobe CS 5-6, nie je nutny tento postup. Ci?Palik napísal:Doporucujem vyrobit korektny Postscript subor vhodny pre tlac na ofsete a ten potom nasledne distillovat do PDF ...
To: uNreal_saTch^
Ano, mas pravdu, ja som len reagoval na werora, ze on este PDF distiluje do PDF...
Ano, mas pravdu, ja som len reagoval na werora, ze on este PDF distiluje do PDF...
-
weroro
Flash coder
By som ťa chcel vidieť ako robíš korektný postscript pri vytváraní 15 stranového PDF v corely.
Skúšal som to a nie raz.
Ja ani v Coreli nerobim a ani po tom netuzim... Staci mi Illustrator, Quark a Photoshop... Pripadne InDesign a viem, ze sa mozem spolahnut. Corel je na vsetko ale v podstate nanic 
-
weroro
Flash coder
Ale ak máš v robote predpísaný SW, tak si nenavyberáš.