jeden clanok viac autorov SQL
jeden clanok viac autorov SQL
neporadil by mi niekto
mam tabulku s clankami a tabulku s autormi
potreboval by som to prepojit. viem to ale prepojit len cez cudzi kluc(ID_autor) a to ze ku jednemu clanku viem priradit len jedneho autora
ale ale problem je ze niekedy tam potrebujem pridat viacerych autorov
mam tabulku s clankami a tabulku s autormi
potreboval by som to prepojit. viem to ale prepojit len cez cudzi kluc(ID_autor) a to ze ku jednemu clanku viem priradit len jedneho autora
ale ale problem je ze niekedy tam potrebujem pridat viacerych autorov
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: jeden clanok viac autorov SQL
Spravis dalsiu tabulku kde budes mat id, cudzi kluc na autora a cudzi kluc na clanok.
Tou tabulkou ich vlastne prepojis.
Tou tabulkou ich vlastne prepojis.
-
audiotrack
VIP
zase ďalší čo nemá ani teoretické základy a ide programovať. Potom to tak vyzerá. Vzťahy M:N sa učia hneď na začiatku, ešte pred samotným programovaním pri návrhoch a normalizáciach.
Už vidím ako to bude potom spájať, akými krkolomnými konštrukciami namiesto použitia joinu, keď sa takto pýta
Už vidím ako to bude potom spájať, akými krkolomnými konštrukciami namiesto použitia joinu, keď sa takto pýta
-
refr0
Star
Preco. Ved nejako musi zacat...A na vlastnych chybach sa praveze uci najlepsie 
-
audiotrack
VIP
hej, čiže nájde nejaké krkolomné a neoptimálne riešenie, ktoré mu bude fungovať. Tak toto riešenie bude používať vždy v presvedčení, že sa to tak robí lebo inak to nejde. A potom tak aj tie weby na internete vyzerajú. Na vlastných chybách sa učí najlepšie, ale základy musíš mať. On sa pustil do programovania bez toho, aby vedel takúto triviálnu vec. To je smiešne a hlúpe zároveň
-
refr0
Star
Bohuzial su take weby... Boli, su a aj vzdy budu
A popravde ja som podobne zacinal. A neskoncil som az tak zle...
Ja som tym chcel len povedat ze netreba tu hned spustat flame ked sa chalan snazi len skusat a ma chut nieco robit prakticky. Nie vsetci ludia su na sprtanie teorie cely den.
-
harrison314
Hardcore addict
to nie je o sprtani, skor o tom ako sa vysporiadat zo standardnymi situaciami, keby tu teoriu co viem teraz viem na strednej dokazal by som robit uasne veci...
audiotrack mu chce len dobre, clovek si to dokaze prestudovat za den a tym usetri tyzdne nervov,
samozrejme kazdy zacinal, len databaza je miesto kde sa toho da vela pokazit a neskor sa to velmi tazko opravuje
audiotrack mu chce len dobre, clovek si to dokaze prestudovat za den a tym usetri tyzdne nervov,
samozrejme kazdy zacinal, len databaza je miesto kde sa toho da vela pokazit a neskor sa to velmi tazko opravuje
Audio poviem ti to takto máš pravdu ale, programovať viem v niekoľkých jazykoch (C++ - veľmi pokročilýaudiotrack napísal:zase ďalší čo nemá ani teoretické základy a ide programovať. Potom to tak vyzerá. Vzťahy M:N sa učia hneď na začiatku, ešte pred samotným programovaním pri návrhoch a normalizáciach.
-
audiotrack
VIP
nikde. V takom veku ešte nemáš také analytické myslenie. A jasné, môžeš sa hádať že máš. A môžeš aj tvrdiť o sebe že si pokročilý a že to vieš. Nie, nevieš. Keď raz budeš na takej výške, tak pochopíš o čom hovorím. Ty vieš možno syntax, ale nie programovať. V takom veku ešte mozog nepracuje tak, aby bol schopný prísť na efektívne a konštruktívne riešenie. Nerozumieš ani teorii, nevieš prečo to funguje a nevieš ako to funguje. Iba vieš, že keď to tak napíšeš tak to pôjde.
Myslieť si čokoľvek iné je len subjektívny nelogický pocit. Keby to bolo také jednoduché ako to teraz vidíš, tak tu máme 15 ročných doktorov, 16 ročných astronautov a neviem čo ešte.
Ale ak sa chceš učiť, tak si skoč do knižnice a požičaj si nejaké učebnice. Najlepšie pre pokročilých, aby si videl že pokročilý nie si
Myslieť si čokoľvek iné je len subjektívny nelogický pocit. Keby to bolo také jednoduché ako to teraz vidíš, tak tu máme 15 ročných doktorov, 16 ročných astronautov a neviem čo ešte.
Ale ak sa chceš učiť, tak si skoč do knižnice a požičaj si nejaké učebnice. Najlepšie pre pokročilých, aby si videl že pokročilý nie si
Veď ja sa neprestávam učiť a programujem čo to dá aby som sa naućil nové veci ale aj tak rád by som som videl ako to je na tých VŠ a tak ale nemám takú možnosť.
//autoeditácia príspevku (30 Okt 2012, 15:51)
A myslíš si že som rád v takomto stave? že keď programujem a vyskytne sa nejaká malá / stredná chyba tak ju v poho opravím ale keď sa objaví veľká chyba na základe, kt. mi padá program a ta chyba je tvorená viacerými chybami myslíš že som rád že to riešim 3 hod také chyby ver mi ja sa veľmi chcem zlepšiť a byť na vašej úrovni.
A myslíš si že som rád v takomto stave? že keď programujem a vyskytne sa nejaká malá / stredná chyba tak ju v poho opravím ale keď sa objaví veľká chyba na základe, kt. mi padá program a ta chyba je tvorená viacerými chybami myslíš že som rád že to riešim 3 hod také chyby ver mi ja sa veľmi chcem zlepšiť a byť na vašej úrovni.
-
audiotrack
VIP
takto vyzerá jedna prednáška z automatov. Napríklad. A sú aj náročnejšie predmetyViper napísal:Veď ja sa neprestávam učiť a programujem čo to dá aby som sa naućil nové veci ale aj tak rád by som som videl ako to je na tých VŠ a tak ale nemám takú možnosť.
- Prílohy
-
- LL1aSLL.zip
- (63.41 KiB) 47 stiahnutí
Už ťa pár krát videl ako tu strašíš automatmi
ale mne o automaty nejde
Ja sa zaoberám vývinom softweru a začínam s programovaním čipov
//autoeditácia príspevku (30 Okt 2012, 16:03)
Pozrel som to a čo je na tom
je to ako pre prváčikov 
//autoeditácia príspevku (30 Okt 2012, 16:03)
Pozrel som to a čo je na tom
Viper: tu nejde o to kolko riesis ci ti program pada a ci ti pada. Tu ide o navrhy, ktore v programovani pouzivas, co som si vsimol ovladas QT, kde si zvyknuty na pouzivanie roznych predpripavenych tried. Lenze ked ti poviem ze implementuj mi spojovy zoznam, hashovaciu tabulku alebo binarny strom (a to su zaklady ktore sa niekde vyucuju aj na strednych skolach), tak neviem ci by si to dokazal spravit. Tu ide o myslenie, ako sa dokazes problem analyzovat a previest do zdrojoveho kodu.
A mimochodom, prednasky na VS su verejne dostupne, takze sa tam slobodne mozes ist pozriet.
PS: Neviem ci si naozaj pochopil co to ten automat je.
A mimochodom, prednasky na VS su verejne dostupne, takze sa tam slobodne mozes ist pozriet.
PS: Neviem ci si naozaj pochopil co to ten automat je.
Bože jasné viem že narážaš na tie čipy
no ale to by som najskôr musel precestovať najmenej okolo 100- 150 km do Žiliny alebo vyše 300 km do BA
A ja to chápem ale len chcem povedať nie všetci sa majú možnosť učiť teoretické základy predtým než začneš programovať
-
harrison314
Hardcore addict
Profesori na technyckych skolach su pocitacovo gramotny, takze maju svoju webovu stranku, kde vetcinou vysia prednasky.Viper napísal:Bože jasné viem že narážaš na tie čipyno ale to by som najskôr musel precestovať najmenej okolo 100- 150 km do Žiliny alebo vyše 300 km do BA
A ja to chápem ale len chcem povedať nie všetci sa majú možnosť učiť teoretické základy predtým než začneš programovať
Ako bolo spominane teoria je potrebna najme pri navrhu, a nemusi to byt len implementacia, priklad s binarnymi stromami:
je ich vela druhov ( cerveo-cierne, AVL, B-stromy, min/max stromy, ... ) a vsetky robia to iste, len trosku inak a dobry navrh je prave v tom aby si vybral ten spravny typ stromu pre dany problem.
Neviem kam tento dialóg speje tak to ukončíme nie? Moje posledné slova: Ja nehovorím že programujem efektívne a tak všetko čo ktomu vravia. Ja len vravím že sa to zatiaľ moc nemám kde učiť a že sa to učiť rozhodne chcem síce to bude ešte trvať ale ja stým netrhnem. To je hlavný dôvod prečo sa teším na VŠ aby som dokázal programovať efektívne a aby som dokázal navrhovať riešenia tých problémov. 
Ešte sa spýtam - prečo si myslíš, že sa to nemáš kde naučiť? Veď literátury (printovej aj elektronickej) je predsa plno...
-
jorg22
Medium Professional
Neviem preco ste ho tak zacali strasit. Podla mna je prijemnejsie sa ucit prakticky bez teorie. Viac ta to zaujme a teoriu mozes hocikedy dostudovat, a budes ju vediet aj prakticky pouzit. Samozrejme ze bez teorie nic poriadne nespravis a je to neefektivne ale aspon ta nazaciatku hned neodradia zlozitejsie veci.
A ty co odkazujete na skripta a prednasky pisane na nete, skusali ste sa to niekedy ucit sami bez vysvetlenia profesora? Podla mna to dokazu len ty najlepsi. A ty obycajny si musia prist vypocut prednasku osobne. V pisanej forme bez vysvetlenia to vyzera tazko aj ked to tazke nieje.
A ty co odkazujete na skripta a prednasky pisane na nete, skusali ste sa to niekedy ucit sami bez vysvetlenia profesora? Podla mna to dokazu len ty najlepsi. A ty obycajny si musia prist vypocut prednasku osobne. V pisanej forme bez vysvetlenia to vyzera tazko aj ked to tazke nieje.
To áno ale neviem kde začaťkonyk87 napísal:Ešte sa spýtam - prečo si myslíš, že sa to nemáš kde naučiť? Veď literátury (printovej aj elektronickej) je predsa plno...
-
harrison314
Hardcore addict
Asi si na VS este nechodiljorg22 napísal:A ty co odkazujete na skripta a prednasky pisane na nete, skusali ste sa to niekedy ucit sami bez vysvetlenia profesora? Podla mna to dokazu len ty najlepsi. A ty obycajny si musia prist vypocut prednasku osobne. V pisanej forme bez vysvetlenia to vyzera tazko aj ked to tazke nieje.